Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα, θα ήθελα να παραθέσω ένα πρόβλημα που έχω τον τελευταίο καιρό με σύστημα αποτελούμενο από Ryzen 7 3700x, Asus X570-p, 2x8GB Corsair 3200 LPX, Samsung EVΟ 970 plus, PSU Corsair TX650 (10ετίας περίπου) και Sapphire Nitro Rx580 8GB. H cpu, η μητρική και η ram είναι αγορασμένα τον Ιούνιο του '20 από γνωστό κατ/μα, ο ssd και η κάρτα γραφικών από Amazon, ενώ όπως προείπα το τροφοδοτικό το είχα από παλαιότερο σύστημα.

Πρόσφατα ο υπολογιστής άρχισε να κάνει reset μόνος του χωρίς bsod και ανακαλύφθηκε μέσω memtest86 πρόβλημα με τις μνήμες οι οποίες και αλλάχτηκαν εντός εγγύησης. Μετά από την αλλαγή των μνημών όμως διαπιστώνω ότι το σύστημα συνεχίζει και κάνει reset μόνο του όπως και πριν. Αυτά που έχω δοκιμάσει μέχρις στιγμής είναι αλλαγή σε νεώτερο bios (όλα σε στοκ εξαρχής), memtest86 στις νέες μνήμες (όλα pass ok) όπως επίσης και φορμάτ και επανεγκατάσταση Windows 10. Διαπιστώνω πλέον μέσω event viewer ότι έχω σε 1 εβδομάδα γύρω στα 1500 περιστατικά μαρκαρισμένα ως "WHEA-LOGGER" me event id 19. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα πέραν των μνημών, μήπως υπάρχει κάποια εμπειρία στο τι άλλο μπορεί να φταίει; Σήμερα θα δοκιμάσω άλλο τροφοδοτικό όπως και κάρτα γραφικών. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, το πρόβλημα με τα resets έχει ακανονίστη συχνότητα δηλ. μπορεί για 1 μέρα να μην το κάνει, και να το κάνει 2 φορές μέσα σε 1 ώρα.

Επεξ/σία από kyprianos73
  • Απαντ. 42
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, kyprianos73 είπε

Καλησπέρα, θα ήθελα να παραθέσω ένα πρόβλημα που έχω τον τελευταίο καιρό με σύστημα αποτελούμενο από Ryzen 7 3700x, Asus X570-p, 2x8GB Corsair 3200 LPX, Samsung EVΟ 970 plus, PSU Corsair TX650 (10ετίας περίπου) και Sapphire Nitro Rx580 8GB. H cpu, η μητρική και η ram είναι αγορασμένα τον Ιούνιο του '20 από γνωστό κατ/μα, ο ssd και η κάρτα γραφικών από Amazon, ενώ όπως προείπα το τροφοδοτικό το είχα από παλαιότερο σύστημα.

Πρόσφατα ο υπολογιστής άρχισε να κάνει reset μόνος του χωρίς bsod και ανακαλύφθηκε μέσω memtest86 πρόβλημα με τις μνήμες οι οποίες και αλλάχτηκαν εντός εγγύησης. Μετά από την αλλαγή των μνημών όμως διαπιστώνω ότι το σύστημα συνεχίζει και κάνει reset μόνο του όπως και πριν. Αυτά που έχω δοκιμάσει μέχρις στιγμής είναι αλλαγή σε νεώτερο bios (όλα σε στοκ εξαρχής), memtest86 στις νέες μνήμες (όλα pass ok) όπως επίσης και φορμάτ και επανεγκατάσταση Windows 10. Διαπιστώνω πλέον μέσω event viewer ότι έχω σε 1 εβδομάδα γύρω στα 1500 περιστατικά μαρκαρισμένα ως "WHEA-LOGGER" me event id 19. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα πέραν των μνημών, μήπως υπάρχει κάποια εμπειρία στο τι άλλο μπορεί να φταίει; Σήμερα θα δοκιμάσω άλλο τροφοδοτικό όπως και κάρτα γραφικών. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, το πρόβλημα με τα resets έχει ακανονίστη συχνότητα δηλ. μπορεί για 1 μέρα να μην το κάνει, και να το κάνει 2 φορές μέσα σε 1 ώρα.

Τις μνημες σε ποια σλοτ τις εχεις?

βαλτες στα 2 και 4.

1 ειναι αυτο που ειναι διπλα στον επεξεργαστη

εχεις ενεργοποιησει xmp profile?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
45 λεπτά πριν, Ntinaras είπε

Τις μνημες σε ποια σλοτ τις εχεις?

βαλτες στα 2 και 4.

1 ειναι αυτο που ειναι διπλα στον επεξεργαστη

εχεις ενεργοποιησει xmp profile?

Έτσι τις έχω βάλει, με το xmp ενεργοποιημένο, δοκίμασα και χωρίς το xmp αλλά πάλι κάνει reset. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου.

Επεξ/σία από kyprianos73
Δημοσ.

αλλαξες καμια μπαταρια της μητρικης μη τυχον φταιει?

Reset λες αρα σε χανει τις ρυθμισεις

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, triplex1 είπε

αλλαξες καμια μπαταρια της μητρικης μη τυχον φταιει?

Reset λες αρα σε χανει τις ρυθμισεις

Reset εννοώ ότι την ώρα που δουλεύει κανονικά ο υπολογιστής κάνει επανεκκίνηση σαν να πάτησα το κουμπί reset, χωρίς bsod.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, kyprianos73 είπε

Reset εννοώ ότι την ώρα που δουλεύει κανονικά ο υπολογιστής κάνει επανεκκίνηση σαν να πάτησα το κουμπί reset, χωρίς bsod.

Restart λεγεται , τελος παντων κοιτα κανε μια δοκιμη με αλλο τροφοδοτικο

Δημοσ.

WHEA errors συνήθως είτε είναι θέμα με bios ή μνήμες ή μεγάλο FCLK που δε την παλεύουν τα zen2 (πάνω από 1800 - 3600 μνήμες +). Επίσης μια μικρή πιθανότητα ο imc του 3700x να έφαγε degrade με τον καιρό και τώρα να στα πετάει. Δοκίμασε για κάποιο διάστημα χωρίς το xmp (με τις μνήμες στα JEDEC settings 2133/2400) και δες αν έχεις και πάλι πρόβλημα.

• Like 1
Δημοσ.

Γενικα whea 19 δε δικαιολογειται με μνημες 3200 και τον επεξεργαστη σου απλα μπορει το vsoc να ειναι οτι να'ναι μιας και απο οτι καταλαβαινω οι ρυθμισεις στα ρευματα ειναι στο αυτοματο . Ορισε καρφωτα vsoc 1.1 . Ισως πρεπει να αλλαξεις κ αλλα ρευματα που εχουν σχεση με τις ram κ το memory controller. Αρχισε απο vsoc ομως 

• Like 1
Δημοσ.

Παιδιά ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, έβαλα αυτή την φορά 2 x 8g ddr4 2400 που τις είχα από παλιά, όπως επίσης έβαλα και ένα corsair hx 750 w. Συνεχίζουν τα errors κάθε 3-4 δευτερόλεπτα με whea-logger και event id.

2 ώρες πριν, ilos είπε

Επίσης μια μικρή πιθανότητα ο imc του 3700x να έφαγε degrade με τον καιρό και τώρα να στα πετάει.

Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειάζεται RMA η cpu? Μου κάνει πραγματικά εντύπωση που εδώ και 2,5 χρόνια δούλευε χωρίς πρόβλημα ο υπολογιστής.

1 ώρα πριν, nickk0kkav είπε

Γενικα whea 19 δε δικαιολογειται με μνημες 3200 και τον επεξεργαστη σου απλα μπορει το vsoc να ειναι οτι να'ναι μιας και απο οτι καταλαβαινω οι ρυθμισεις στα ρευματα ειναι στο αυτοματο . Ορισε καρφωτα vsoc 1.1

Θα προσπαθήσω να το κάνω, εδώ και χρόνια το είχα σε xmp και έπαιζε μόνο του. Κάτι που προσέχω τώρα είναι ότι στο ένα dimm την μνήμη την βλέπει ως 3200 και στο άλλο ως 2133, δεν ξέρω γιατί...

Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια.

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, kyprianos73 είπε

Θα προσπαθήσω να το κάνω, εδώ και χρόνια το είχα σε xmp και έπαιζε μόνο του. Κάτι που προσέχω τώρα είναι ότι στο ένα dimm την μνήμη την βλέπει ως 3200 και στο άλλο ως 2133, δεν ξέρω γιατί...

Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια.

Πώς γκένεν αυτό?🤣 Καθάρισε μία τα DIMM slots και τις επαφές και κάνε μία resit την cpu καλά στο socket αλλιώς μπορεί να φταίει και η mobo πχ. Αν έχεις κάποιο άλλο cpu από φίλο καλό είναι να δοκιμάσεις και με αυτό για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, ilos είπε

Πώς γκένεν αυτό?🤣 Καθάρισε μία τα DIMM slots και τις επαφές και κάνε μία resit την cpu καλά στο socket αλλιώς μπορεί να φταίει και η mobo πχ. Αν έχεις κάποιο άλλο cpu από φίλο καλό είναι να δοκιμάσεις και με αυτό για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Ναι έχεις δίκιο δεν βγάζει νόημα αυτό, έκλεισα τo xmp από το bios και μου βγάζει και τα 2 dimm στα 2133 τώρα. Στα Windows 10 εξακολουθώ να έχω 'βροχή' από whea-logger id:19 αλλά εδώ έχει περάσει κανά 3ωρο από τότε που bootara και δεν έχει κάνει restart.

Aυτό που ανέφερες για ifc degradation, είναι κάτι σύνηθες σε AMD; Έλεγα μήπως προληπτικά να έκανα RMA την cpu μέσω AMD αν και έχω καιρό μέχρι τον Ιούνιο που τελειώνει η εγγύηση να το ψάξω παραπάνω.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, kyprianos73 είπε

Ναι έχεις δίκιο δεν βγάζει νόημα αυτό, έκλεισα τo xmp από το bios και μου βγάζει και τα 2 dimm στα 2133 τώρα. Στα Windows 10 εξακολουθώ να έχω 'βροχή' από whea-logger id:19 αλλά εδώ έχει περάσει κανά 3ωρο από τότε που bootara και δεν έχει κάνει restart.

Aυτό που ανέφερες για ifc degradation, είναι κάτι σύνηθες σε AMD; Έλεγα μήπως προληπτικά να έκανα RMA την cpu μέσω AMD αν και έχω καιρό μέχρι τον Ιούνιο που τελειώνει η εγγύηση να το ψάξω παραπάνω.

Αν μπορείς να βρεις μια άλλη cpu να δοκιμάσεις θα μας λυθούν όλες οι απορίες.

• Like 1
Δημοσ.

@kyprianos73 για κατεβασε zen timings και δειξε μας τι λεει και στα 2 dimms

https://www.techpowerup.com/download/amd-ryzen-zen-timings/

whea 19 σημαινει infinity fabric (εχω μπερδευτει εγω μηπως ??? )

Whea και στα 2133 τι γινεται εδω ? 

Βαλε να δουμε τι τασεις εχει 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, ilos είπε

Αν μπορείς να βρεις μια άλλη cpu να δοκιμάσεις θα μας λυθούν όλες οι απορίες.

Θα πάρω μία 5600g άμεσα, την είχα στα υπόψη και για ένα pc για το γραφείο.

1 ώρα πριν, nickk0kkav είπε

για κατεβασε zen timings και δειξε μας τι λεει και στα 2 dimms

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου...επισυνάπτω τις αντίστοιχες εικόνες.

ZenTimings_Screenshot_27951694.7777751.png

ZenTimings_Screenshot_27951694.8863999.png

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...