maverick290402 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 4 λεπτά πριν, ekrepali είπε Πολύ μπέρδεμα... εντόκως, χωρίς ανατοκισμό, με μέσο σταθερό επιτόκιο αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς... ζαλίστηκα. 😁 Δεν έχω ιδέα φίλε. Εγώ νομίζω ότι το γράφουν έτσι ώστε τα fund να τα ερμηνέψουν όπως θέλουν αυτά.....
GREGORYMO Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 Στις 22/2/2023 στις 8:30 ΠΜ, maverick290402 είπε Καλημέρα παιδιά, θέλω λίγο τα φώτα σας οποιος γνωρίζει. Βασικά αυτο που θα ρωτήσω το έχει αναλάβει η δικηγόρος αλλά πιστεύω θα απαντήσει απο την αλλη εβδομάδα και λέω μπας και μπορεί να με φωτίσει καποιος νωρίτερα. Βγήκε η αποφαση η τελική ποσό 40584€ σε 300 μηνιαίες δόσεις το 135,28€ και παρακάτω γράφει (η αποπληρωμή θα γίνει εντόκως χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με σταθερό επιτόκιο που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της Ε.Κ.Τ.".) Γνωρίζει κανείς ποιο είναι το επιτόκιο περίπου και πόσο θα φτάσει η δόση κάθε μήνα? Εγώ σε ένα παράδειγμα έκανα 135,28 Χ (4%ας πουμε επιτόκιο )και βγαίνει 5.41 επιπλέον τον μήνα .Δηλαδή στους 300 μήνες 1623€ τόκοι Αλλά σε όποιο Site μπω που έχει έτοιμα υπολογιστικά συστήματα μου φτάνει την δόση κοντά στα 220 με το παραπάνω υποτιθέμενο επιτόκοιο και ετσι βγαίνουν επιπλέον τόκοι γυ΄ρω στις 25000 επιπλέον. Οποιος γνωρίζει ας μου απαντήσει σας παρακαλώ. Πόσα γλιτώνεις? 100.000€ ?
ekrepali Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 5 λεπτά πριν, maverick290402 είπε Εγώ νομίζω ότι το γράφουν έτσι ώστε τα fund να τα ερμηνέψουν όπως θέλουν αυτά..... https://www.mindev.gov.gr/efarmogi2/ Noμίζω ότι ισχύει αυτή η πλατφόρμα στη περίπτωση σου.
GREGORYMO Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 Στις 22/2/2023 στις 8:54 ΠΜ, ekrepali είπε Αυτό ισχύει... έπεσες στη χειρότερη φάση με την αύξηση των επιτοκίων και οι 300 δοσεις είναι πάρα πολλές. Με το τωρινό επιτόκιο αν οι δόσεις ήταν 200, θα έδινες περίπου 290 το μήνα αντί για 220 και το συνολικό ποσό (κεφάλαιο συν τόκοι) θα έπεφτε κατά 10.000. Αν το δάνειο είναι στην Εθνική θα φανούν οι δόσεις στο ebanking (Δάνεια, βρίσκεις το νέο δάνειο που εμφανίζεται, δοσολόγιο). Τα παλιά δάνεια τα αγνοείς... θα τοκίζονται κανονικά και θα γίνουν απαιτητητά αν σταματήσεις να πληρώνεις τον ν. Κατσέλη. Άλλες τράπεζες δε ξέρω τι εμφανίζουν στο ebanking, στην Εθνική το'χω δει σε γνωστό μου. edit: Φρόντισε να παραδώσετε σε κατάστημα της Εθνικής αντίγραφο της απόφασης, ώστε να υπολογιστεί άμεσα το δοσολόγιο. Διαφορετικά μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να ενημερωθεί το αρμόδιο τμήμα της τράπεζας μέσω ειρηνοδικείου. Ο γνωστός μου δεν ήξερε τι να πληρώσει κι έβαζε στο περίπου για το 1ο εξάμηνο, και μετά διαπίστωσε πως ήταν 200 ευρώ ληξιπρόθεσμος. edit: To επιτόκιο τον περασμένο μήνα ήταν 4.4%, τώρα ανέβηκεστο 4.9%! Οπότε είναι παραπάνω από 220 η δόση σου. Να ζητήσει λιγότερες δόσεις? Γίνεται? 2 ώρες πριν, maverick290402 είπε Χωρίς να θέλω να γίνομαι κουραστικός... και περιμένωντας ακόμα την επισημη απάντηση απο τη δικηγορίνα για το ακριβές ποσό της δόσης..... Εχω ρωτήσει 2 λογιστές και μου είπαν ότι αυτό που λέει (η αποπληρωμή θα γίνει εντόκως χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με σταθερό επιτόκιο) σημαίνει ότι παει το επιτόκιο επι την δόση δηλαδή το σεναριο( 135,28 Χ 4%ας πουμε επιτόκιο και βγαίνει 5.41 επιπλέον τον μήνα .Δηλαδή στους 300 μήνες 1623€ τόκοι) ποια είναι η αποψη σου για το χωρίς ανατοκισμό? ισχύει αυτο που μου είπαν αυτοί? Δεν το έχεις καταλάβει. Ο τόκος 5.41€ αφορά την 1' δόση. Η 300' με το καλό θα έχει τόκο 300 επί 5.41€ Στις 22/2/2023 στις 10:33 ΠΜ, ekrepali είπε Η δόση βγαίνει βάσει δαπανών διαβίωσης. Τόσα σου περισσεύουν, τοσα ορίζουν. Όμως ο νόμος λέει ότι η απόφαση πρέπει να είναι δίκαιη και για τα 2 μέρη, δε γίνεται δηλαδή το ίδρυμα να καλύψει απ'τη τσέπη του το κόστος επιτοκίων των ληξιπροθεσμων δανείων. (Η τράπεζα δηλαδή έχει δανειστεί απ'την ευρωπαϊκη κεντρική τράπεζα για να δώσει δάνειο σε σένα... κι έχει συμφωνήσει να επιστρέψει το ποσό πχ σε 5 χρόνια, όχι σε 25) Ουσιαστικά ο Ν. Κατσέλη σε προστατεύει μόνο.απο ρευστοποίηση 1ης κατοικίας. Σπάνια κουρευουν κεφαλαιο. Δεν νομίζω ότι στέκει αυτό. Ότι δεν κουρεύουν κεφαλαίο. Πάει ανάλογα τον δικαστή και την Κλαψα που θα πέσει
filipprin Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 χωρίς ανατοκισμο λεει... 1 ώρα πριν, GREGORYMO είπε Η 300' με το καλό θα έχει τόκο 300 επί 5.41€
GREGORYMO Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 Μόλις τώρα, filipprin είπε χωρίς ανατοκισμο λεει... Ακριβώς!!! Για αυτό πάει έτσι! Δεν υπάρχει ανατοκισμος. Έχεις μπερδευτεί. Αν η 1' δόση έχει τόκο λόγω 1 μήνα 5.41€, η 2' που είναι 2 μήνες δεν θα έχει 2 επί 5.41€ ?
ekrepali Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 1 ώρα πριν, GREGORYMO είπε 1) Να ζητήσει λιγότερες δόσεις? Γίνεται? Δεν το έχεις καταλάβει. 2) Η 300' με το καλό θα έχει τόκο 300 επί 5.41€ 1) Όχι διότι έχει δηλώσει συγκεκριμένα τεκμήρια διαβίωσης. Άμα πει ότι θέλει να πληρώνει παραπάνω για να μειωθούν οι δόσεις, θα του πει ο ειρινοδίκης πού βρήκε τα λεφτά να πληρώσει παραπάνω; 2) Δε το νομίζω, αφού λέει ότι δεν υπάρχει ανατοκισμός. Νομίζω οι αυξημένοι τόκοι προκύπτουν απ'το επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδας αναπροσαρμοζόμενο με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Aλλά δε ξέρω πως ακριβώς υπολογίζεται αυτό.
GREGORYMO Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 6 λεπτά πριν, ekrepali είπε 1) Όχι διότι έχει δηλώσει συγκεκριμένα τεκμήρια διαβίωσης. Άμα πει ότι θέλει να πληρώνει παραπάνω για να μειωθούν οι δόσεις, θα του πει ο ειρινοδίκης πού βρήκε τα λεφτά να πληρώσει παραπάνω; 2) Δε το νομίζω, αφού λέει ότι δεν υπάρχει ανατοκισμός. Νομίζω οι αυξημένοι τόκοι προκύπτουν απ'το επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδας αναπροσαρμοζόμενο με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Aλλά δε ξέρω πως ακριβώς υπολογίζεται αυτό. Μα ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ανατοκισμος βγαίνει 300 επί 5.41€ !! Δεν πάει τόκος στον τόκο!!! ΙΔΙΟ τόκο θα έχει η δόση του 1' μήνα με την δόση του 2' ?
ekrepali Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 9 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε Μα ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ανατοκισμος βγαίνει 300 επί 5.41€ !! Δεν πάει τόκος στον τόκο!!! ΙΔΙΟ τόκο θα έχει η δόση του 1' μήνα με την δόση του 2' ? Δε το καλαβαίνω, στα μαθηματικά πετούσα χαρταετό. 😁 Αν υπήρχε ανατοκισμός, πόσο θα έβγαινε δηλαδή; Έχεις να δώσεις ένα παράδειγμα; Πχ αυτό το εδώ το παράδειγμα έχει ανατοκισμό ή όχι; https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/trapezes/epitokia-thimata-ton-afxiseon-ke-i-danioliptes-tou-nomou-katseli/ Αναφορά σε κείμενο Έτσι, σε στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, με κυμαινόμενο επιτόκιο (συνήθως Εuribor+spread) και ονομαστικό επιτόκιο 3%, διάρκειας 15 ετών, η μηνιαία δόση υπολογίζεται σε 696,37 ευρώ. Όταν το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 3,75% η μηνιαία δόση αυξάνεται στα 733,19 ευρώ και στα 745,72 ευρώ εάν το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 4%. Με επιτόκιο 4,25% η μηνιαία δόση είναι περίπου 758 ευρώ (+62 ευρώ) και στα 771 ευρώ εάν το επιτόκιο «σκαρφαλώσει» στο 4,5% (+75 ευρώ). Όσον αφορά στις καταθέσεις, οι τράπεζες φέρεται να έχουν αποφασίσει να «περάσουν» από τις αρχές Νοέμβρη τις πρώτες αυξήσεις. 9 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε ΙΔΙΟ τόκο θα έχει η δόση του 1' μήνα με την δόση του 2' ? Ο γνωστός μου που ανέφερα... ίδιες δόσεις πληρώνει. Ξεκίνησε πχ με 180, ανέβηκαν τα επιτόκια και τώρα δίνει 220. Το δοσολόγιο του αυτή τη στιγμή λέει 220 σε όλες τις δόσεις. Αν τον πετύχω κάποια στιγμή θα του πω να μου στείλει screenshots. 2
filipprin Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 Και εμενα το ιδιο 29 λεπτά πριν, ekrepali είπε Ο γνωστός μου που ανέφερα... ίδιες δόσεις πληρώνει. Ξεκίνησε πχ με 180, ανέβηκαν τα επιτόκια και τώρα δίνει 220. Το δοσολόγιο του αυτή τη στιγμή λέει 220 σε όλες τις δόσεις. Αν τον πετύχω κάποια στιγμή θα του πω να μου στείλει screenshots. 1
GREGORYMO Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 33 λεπτά πριν, ekrepali είπε Δε το καλαβαίνω, στα μαθηματικά πετούσα χαρταετό. 😁 Αν υπήρχε ανατοκισμός, πόσο θα έβγαινε δηλαδή; Έχεις να δώσεις ένα παράδειγμα; Πχ αυτό το εδώ το παράδειγμα έχει ανατοκισμό ή όχι; https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/trapezes/epitokia-thimata-ton-afxiseon-ke-i-danioliptes-tou-nomou-katseli/ Ο γνωστός μου που ανέφερα... ίδιες δόσεις πληρώνει. Ξεκίνησε πχ με 180, ανέβηκαν τα επιτόκια και τώρα δίνει 220. Το δοσολόγιο του αυτή τη στιγμή λέει 220 σε όλες τις δόσεις. Αν τον πετύχω κάποια στιγμή θα του πω να μου στείλει screenshots. Θα προσπαθήσω να στο δώσω απλά: Δεν έχει ανατοκισμο, σημαίνει δεν τοκιζεται ο τόκος, έτσι? Άρα, δεν τοκιζεται (ξανά) αυτό το πχ 4%. Επειδή, μιλάμε για το Κατσέλη που ο άλλος θα πληρώνει ανελειπως (για να μην βγει έξω), η διαφορά θα ήταν έτσι και αλλιώς μικρή. Χαοτική θα γινόταν αν κάποιος έχανε πολλές δόσεις και αυτές έπαιρναν τόκο στον τόκο.
vs_skg Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2023 1 ώρα πριν, ekrepali είπε 1) Όχι διότι έχει δηλώσει συγκεκριμένα τεκμήρια διαβίωσης. Άμα πει ότι θέλει να πληρώνει παραπάνω για να μειωθούν οι δόσεις, θα του πει ο ειρινοδίκης πού βρήκε τα λεφτά να πληρώσει παραπάνω; Λάθος, άμα βγει η απόφαση του δικαστηρίου, τέλος, μπορείς να το ξεχρεώσεις και εφάπαξ σε μια δόση.
ekrepali Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, GREGORYMO είπε Δεν έχει ανατοκισμο, σημαίνει δεν τοκιζεται ο τόκος, έτσι? Άρα, δεν τοκιζεται (ξανά) αυτό το πχ 4%. edit: Tώρα το κατάλαβα... βρήκα απλό παράδειγμα ανατοκισμός vs μη ανατοκισμός 😝 https://ti-einai.gr/anatokismos/ edit: O γνωστός μου που πέρυσι χρωστούσε 30000 χιλιάδες, μετά από 1 χρόνο πληρωμών τώρα χρωστάει 40000 (λόγω κυμαινόμενου επιτοκίου). 🥶 Θα του πω να κάτσε πρώτα σε καρέκλα πριν του το εξηγήσω. edit: @maverick290402 ψάχε βρες πόσο είναι το σταθερό επιτόκιο, κι αν κατάλαβα καλά... για επιτόκιο πχ 3% θα πρέπει να πληρώσεις 40000 * 3% = 1200 * 25 χρόνια = 30000 τόκους ; 1 ώρα πριν, vs_skg είπε Λάθος, άμα βγει η απόφαση του δικαστηρίου, τέλος, μπορείς να το ξεχρεώσεις και εφάπαξ σε μια δόση. Δεν είναι τόσο απλό. Ας πούμε ότι το ειρηνοδικείο έχει απλά ρυθμίσει το δάνειο χωρίς κούρεμα κεφαλαίου. Σ'αυτή τη περίπτωση ναι, η τράπεζα θα δεχτεί να πάρει ζεστό χρήμα οπότε κάνεις αίτηση να βγεις απ'το Ν. Κατσέλη (αφού πρώτα έχεις εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη τράπεζα). Αν όμως το ειρηνοδικείο έχει κουρέψει μέρος του κεφαλαίου και μετά δηλώσεις στη τράπεζα ότι θες να ξοφλήσεις ντούκου το ποσό της απόφασης (ενώ στο ειρηνοδικείο είχες δηλώσει αδυναμίας πληρωμής), τότε η τράπεζα θα υποστηρίξει δόλο, θα ζητήσει απ'το ειρηνοδικείο να σε πετάξει εκτός νόμου ώστε να γίνει απαιτητό όλο το ποσό που χρωστούσες με τους τόκους ή να σου βγάλει το σπίτι σε πληστειριασμό. Επίσης αν χρωστάς σε παραπάνω από 1 πιστωτικό ίδρυμα, ή και σε δημόσιο... αν κάνεις εξωδικαστικό με έναν, τότε υποστηρίζει δόλο ο άλλος. Επεξ/σία 24 Φεβρουαρίου 2023 από ekrepali
vs_skg Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2023 37 λεπτά πριν, ekrepali είπε Οκ ας πούμε ότι αυτό το κατάλαβα. Αυτό που δε καταλαβαίνω πχ στο παράδειγμα του άρθρου (το οποίο φαντάζομαι είναι χωρίς ανατοκισμό, σωστά; ) 100.000 δάνειο, αποπληρωμή σε 15 χρόνια (180 μήνες) 100.000 / 180 = 555 ευρώ Λέει το άρθρο ότι με επιτόκιο 3% η μηνιαία δόση βγαίνει 696 ευρώ. Αυτό δε καταλαβαίνω... πώς το 555 γίνεται 696 με 3% επιτόκιο; Μετά πχ με επιτόκιο 4% βγαίνει η μηνιαία δόση 745 ευρώ. Πώς γίνεται με αύξηση 1% του επιτοκίου (από 3% στο 4%) να ανεβαίνει η δόση άλλα 50 ευρώ; Δηλαδή στα 15 χρόνια, άλλα 9 χιλιάρικα; Δεν είναι τόσο απλό. Ας πούμε ότι το ειρηνοδικείο έχει απλά ρυθμίσει το δάνειο χωρίς κούρεμα κεφαλαίου. Σ'αυτή τη περίπτωση ναι, η τράπεζα θα δεχτεί να πάρει ζεστό χρήμα οπότε κάνεις αίτηση να βγεις απ'το Ν. Κατσέλη (αφού πρώτα έχεις εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη τράπεζα). Αν όμως το ειρηνοδικείο έχει κουρέψει μέρος του κεφαλαίου και μετά δηλώσεις στη τράπεζα ότι θες να ξοφλήσεις ντούκου το ποσό της απόφασης (ενώ στο ειρηνοδικείο είχες δηλώσει αδυναμίας πληρωμής), τότε η τράπεζα θα υποστηρίξει δόλο, θα ζητήσει απ'το ειρηνοδικείο να σε πετάξει εκτός νόμου ώστε να γίνει απαιτητό όλο το ποσό που χρωστούσες με τους τόκους ή να σου βγάλει το σπίτι σε πληστειριασμό. Επίσης αν χρωστάς σε παραπάνω από 1 πιστωτικό ίδρυμα, ή και σε δημόσιο... αν κάνεις εξωδικαστικό με έναν, τότε υποστηρίζει δόλο ο άλλος. Ευχαριστώ, θα ενημερώσω την δικηγόρο που ειδικεύεται σε αυτές τις υποθέσεις ότι τα ξέρει λάθος και να μάθει λίγο μπαλίτσα από τον ekrepali που μπορεί να μην ξέρει απλά μαθηματικά, αλλά αυτό το γνωρίζει.
geo9419 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Το επιτόκιο υπολογίζεται επί του κεφαλαίου που είναι 40,000 ευρώ και όχι επί της δόσης που οριστικε στα 135 ευρώ. Θα δίνεις δηλαδή 135 συν τον τοκο του κεφαλαίου χωρις αυτο το ποσό να ανατοκίζετε. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να πληρώνεις λιγότερα ειναι να ψαξεις τι επιδότηση δίνει το κρατος για ευάλωτους δανειοληπτες εξαιτίας της αυξησης των επιτοκίων. Επεξ/σία 24 Φεβρουαρίου 2023 από geo9419 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα