redmedusa Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Μνήμες (laptop) Kingston Fury 2x8GB DDR4-2666Mhz CL15 (11.25ns) 46.00€ Kingston Fury 2x8GB DDR4-3200Mhz CL20 (12.5ns) 46.83€ Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3000Mhz CL18 (12ns) 47.17€ Στόχος μου είναι όσο μεγαλύτερη συχνότητα γίνεται (πρωτεύον) με όσο λιγότερο cas latency γίνεται (δευτερεύον). Ιδανικά, θα ήθελα να φτάσουν 3600Mhz/CL18 στη μητρική του ASRock DeskMini X300. Είναι καλύτερο να αγοράσει κάποιος μνήμες με χαμηλό first word latency 2666Mhz/CL15, μεγαλύτερη συχνότητα 3200Mhz/CL20 ή κάτι ενδιάμεσο 3000Mhz/CL18? Πιστεύω πολλοί άλλοι έχουν αυτή την απορία αλλά δεν την έχουν εκφράσει ακόμα. Μπορεί κάποιος να μας διαφωτίσει?
greekfragma Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 μη κάνεις τόση πολλή ανάλυση για μια τέτοια μητρική. θα δεις βάση cpu που θα βάλεις τα συμβατά βέλτιστα xmp νούμερα που υποστηρίζει με τη μητρική ώστε να καταλήξεις σε συχνότητα μνήμης. οι διαφορές πάντως με οποιοδήποτε από τα 3 σετάκια θα είναι ελάχιστες. 1
redmedusa Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 11 λεπτά πριν, greekfragma είπε οι διαφορές πάντως με οποιοδήποτε από τα 3 σετάκια θα είναι ελάχιστες. Γιατί να έχουν ελάχιστες διαφορές με τόσο διαφορετικά χαρακτηριστικά? Νομίζω οι 2666Mhz/CL15 δεν θα φτάσουν ποτέ τα 3466Μhz που είναι ένα "εύκολο" overclock για τις 3000Mhz/CL18. Οι μνήμες 3200Mhz/CL20 έχουν απαγορευτικά μεγάλο cas latency. Εν τέλη, μόνο οι 3000Mhz/CL18 μπορούν να φτάσουν ένα ικανοποιητικό high frequency / low cas latency overclock. Κάνω λάθος?
thetiesthatbind Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 2 λεπτά πριν, redmedusa είπε Γιατί να έχουν ελάχιστες διαφορές με τόσο διαφορετικά χαρακτηριστικά? Νομίζω οι 2666Mhz/CL15 δεν θα φτάσουν ποτέ τα 3466Μhz που είναι ένα "εύκολο" overclock για τις 3000Mhz/CL18. Οι μνήμες 3200Mhz/CL20 έχουν απαγορευτικά μεγάλο cas latency. Εν τέλη, μόνο οι 3000Mhz/CL18 μπορούν να φτάσουν ένα ικανοποιητικό high frequency / low cas latency overclock. Κάνω λάθος? Γιατί όλες φοράνε τα ίδια memory chip.
greekfragma Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 1 minute ago, redmedusa said: Γιατί να έχουν ελάχιστες διαφορές με τόσο διαφορετικά χαρακτηριστικά? Νομίζω οι 2666Mhz/CL15 δεν θα φτάσουν ποτέ τα 3466Μhz που είναι ένα "εύκολο" overclock για τις 3000Mhz/CL18. Οι μνήμες 3200Mhz/CL20 έχουν απαγορευτικά μεγάλο cas latency. Εν τέλη, μόνο οι 3000Mhz/CL18 μπορούν να φτάσουν ένα ικανοποιητικό high frequency / low cas latency overclock. Κάνω λάθος? γιατί αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας είναι το bandwidth των μνημών και όχι σκέτα τα νούμερα 2 χαρακτηριστικών τους αλλά ο συνδυασμός τους και πόσο μπορεί να το εκμεταλλευτεί το αντίστοιχο cpu με την αντίστοιχη μητρική. αυτή η μητρική που έβαλες δεν είναι για τέτοια πειράγματα. ούτε χώρο έχει για την κατάλληλη ψύξη αλλά ούτε και τα αντίστοιχα κυκλώματα ρεύματος σταθερότητας για να κάνει αυτό που "σκέφτεσαι" οπότε για το Asrock DeskMini θα δεις τι επεξεργαστή θα φορέσεις και θα βάλεις ένα κιτάκι μνημών από τα συμβατά με το θεωρητικά γρηγορότερο XMP profile και θα ξεμπερδεύεις.
redmedusa Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 5 λεπτά πριν, thetiesthatbind είπε Γιατί όλες φοράνε τα ίδια memory chip. Τι σημαίνει αυτό? Πρακτικά δηλαδή θα μπορώ να κάνω overclock το ίδιο σετάκια απο διαφορετικές εταιρίες με μεγάλη απόκλιση στα χαρακτηριστικά? Kingston 2666Mhz/CL15 vs Corsair 3000Mhz/CL18. Μου φαίνεται απίθανο. 3 λεπτά πριν, greekfragma είπε οπότε για το Asrock DeskMini θα δεις τι επεξεργαστή θα φορέσεις και θα βάλεις ένα κιτάκι μνημών από τα συμβατά με το θεωρητικά γρηγορότερο XMP profile και θα ξεμπερδεύεις. Ποιό θα επέλεγες από τα τρία? Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου 2023 από redmedusa
thetiesthatbind Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 2 λεπτά πριν, redmedusa είπε Τι σημαίνει αυτό? Πρακτικά δηλαδή θα μπορώ να κάνω overclock το ίδιο σετάκια απο διαφορετικές εταιρίες με μεγάλη απόκλιση στα χαρακτηριστικά? Kingston 2666Mhz/CL15 vs Corsair 3000Mhz/CL18. Μου φαίνεται απίθανο. Ποιό θα επέλεγε από τα τρία? Άμα σου φαίνεται απίθανο και μας αμφισβητείς δε ξέρω γιατί χρειάζεσαι τη γνώμη μας. Οι εταιρίες προμηθεύονται τσιπ, τα τσιπ εχουν κάποια όρια για την αντίστοιχη τάση. Οταν δε τους βγαινουν τα νούμερα που θέλουν στην αντίστοιχη τάση γιατι το τσιπ ηταν κακο, δε το πετάνε, το πουλάνε σε άλλα cas/χρονισμους. Κάπως έτσι πάει η δουλειά. Φυσικα οπως σου ειπε και ο @greekfragma πολύ το κουράζεις χωρις λογο, ολη η ουσια ειναι στην τελευταια του προταση. Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου 2023 από thetiesthatbind 1
redmedusa Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Μόλις τώρα, thetiesthatbind είπε Άμα σου φαίνεται απίθανο και μας αμφισβητείς δε ξέρω γιατί χρειάζεσαι τη γνώμη μας. Καλά τα λες αλλά ποιος σε ακούει
greekfragma Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 φίλε με το συμπάθειο αλλά ζητάς να σου εξηγήσουμε πως θα πετάξεις ένα διαστημόπλοιο στη σελήνη ενώ δε ξέρεις ούτε να οδηγάς αυτοκίνητο. Είναι αδύνατον να γράψουμε 30σελίδες σεντόνια γιατί σε ένα τέτοιου τύπου desk mini δε κοιτάς overclocking και ξεζούμισμα και έξτρα ρυθμίσεις. είναι σαν να θες να πας από τα 80 άλογα σε ένα οικονομικό ατμοσφαιρικό 1000άρι στα 80.5 άλογα και για να το πετύχεις να βρούμε την καταλληλότερη εξάτμιση με την καταλληλότερη διαδρομή και μήκος σωλήνας. 1
redmedusa Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Μόλις τώρα, greekfragma είπε φίλε με το συμπάθειο αλλά ζητάς να σου εξηγήσουμε πως θα πετάξεις ένα διαστημόπλοιο στη σελήνη ενώ δε ξέρεις ούτε να οδηγάς αυτοκίνητο. Είναι αδύνατον να γράψουμε 30σελίδες σεντόνια γιατί σε ένα τέτοιου τύπου desk mini δε κοιτάς overclocking και ξεζούμισμα και έξτρα ρυθμίσεις. είναι σαν να θες να πας από τα 80 άλογα σε ένα οικονομικό ατμοσφαιρικό 1000άρι στα 80.5 άλογα και για να το πετύχεις να βρούμε την καταλληλότερη εξάτμιση με την καταλληλότερη διαδρομή και μήκος σωλήνας. Ποιό σετάκι θα επέλεγες από τα τρία?
greekfragma Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 αυτό το υπολογιστάκι δε χρειάζεται οβερκλοκιν αλλά συμβατότητα με τον επεξεργαστή που θα του βάλεις επάνω. 1 minute ago, redmedusa said: Ποιό σετάκι θα επέλεγες από τα τρία? όποιο έβρισκα ευκολότερα να κουμπώσω με τα λιγότερα χιλιόμετρα σε βενζίνη για να το φέρω στη πόρτα μου. 1
thetiesthatbind Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 1 λεπτό πριν, redmedusa είπε Ποιό σετάκι θα επέλεγες από τα τρία? Τις Kingston
redmedusa Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 1 λεπτό πριν, greekfragma είπε αυτό το υπολογιστάκι δε χρειάζεται οβερκλοκιν αλλά συμβατότητα με τον επεξεργαστή που θα του βάλεις επάνω. όποιο έβρισκα ευκολότερα να κουμπώσω με τα λιγότερα χιλιόμετρα σε βενζίνη για να το φέρω στη πόρτα μου. Δηλαδή το πιο φθηνό. 2666Mhz/CL15
greekfragma Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 1 minute ago, redmedusa said: Δηλαδή το πιο φθηνό. 2666Mhz/CL15 δεν υπάρχει καμία διαφορά. πάρε όποιο θες. και κοίτα να μην πειράξεις και πολλά που έχει στο bios γιατί μόνο προβλήματα και αστάθειες θα έχεις για μηδενικό boostάρισμα. 1
redmedusa Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2023 24 minutes ago, greekfragma said: δεν υπάρχει καμία διαφορά. πάρε όποιο θες. και κοίτα να μην πειράξεις και πολλά που έχει στο bios γιατί μόνο προβλήματα και αστάθειες θα έχεις για μηδενικό boostάρισμα. Δεν ξέρω αν έχεις δει τη σελίδα που ποσταρα αλλά 1. υποστηρίζει μέχρι 4000Mhz 2. οι Ryzen 5000 APUs έχουν καλύτερη συμβατότητα από τους desktop. Οπότε λογικό είναι να μην είναι τοσο άθλια οσο τα περιγράφεις.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα