Προς το περιεχόμενο

Αλλαγη ανεμιστηρων απο Zotac 3060 ti twin edge, τι να βαλω;

x_revenge

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πηρα την καρτα αυτη απο το πλαισιο και θελω να αλλαξω τους ανεμιστηρες σε καποιους πιο αθορυβους. Απο το teardown αυτο η αλλαγη φαινεται πανευκολη και γρηγορη. Απο techpowerup βλεπω οτι εχει δυο τετραπινα headers για ανεμιστηρακια, φανταζομαι ειναι τα κλασσικα 12V 1A που βρισκεις σε καθε μητρικη πλακετα. Τωρα το ερωτημα μου ειναι τι να βαλω στη θεση τους, δε ξερω τις διαστασεις και δε μπορω να τις βρω πουθενα οποτε πρεπει να ξανανοιξω το pc να τα μετρησω που ειναι λιγο μπερδεμα αλλα προς το παρων υποθετω πως ειναι 80mm (οι διαστασεις της καρτας ειναι 222.1mm x 115.6mm x 38.2mm μαζι με το πλαστικο). Φανταζομαι πρεπει τα ανεμιστηρακια που θα παρω να ειναι και αυτα τετραπινα αλλιως θα εχω θεμα με το fan curve. Εκτως απο αυτο ειναι και κατι αλλο που πρεπει να προσεξω; Επισης εχω και την επιλογη να βγαλω το πλαστικο μαζι με τα ανεμιστηρακια και να δεσω 2 arctic p12 pwm στη ψυκτρα, φτηνα και ποιοτικα ανεμιστηρακια που θα κανουν καλυτερη δουλεια απο 80αρια αλλα επειδη δεν εχω ξανακανει καποιο τετοιο mod, με τι τα δενουν;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, x_revenge είπε

Πηρα την καρτα αυτη απο το πλαισιο και θελω να αλλαξω τους ανεμιστηρες σε καποιους πιο αθορυβους. Απο το teardown αυτο η αλλαγη φαινεται πανευκολη και γρηγορη. Απο techpowerup βλεπω οτι εχει δυο τετραπινα headers για ανεμιστηρακια, φανταζομαι ειναι τα κλασσικα 12V 1A που βρισκεις σε καθε μητρικη πλακετα. Τωρα το ερωτημα μου ειναι τι να βαλω στη θεση τους, δε ξερω τις διαστασεις και δε μπορω να τις βρω πουθενα οποτε πρεπει να ξανανοιξω το pc να τα μετρησω που ειναι λιγο μπερδεμα αλλα προς το παρων υποθετω πως ειναι 80mm (οι διαστασεις της καρτας ειναι 222.1mm x 115.6mm x 38.2mm μαζι με το πλαστικο). Φανταζομαι πρεπει τα ανεμιστηρακια που θα παρω να ειναι και αυτα τετραπινα αλλιως θα εχω θεμα με το fan curve. Εκτως απο αυτο ειναι και κατι αλλο που πρεπει να προσεξω; Επισης εχω και την επιλογη να βγαλω το πλαστικο μαζι με τα ανεμιστηρακια και να δεσω 2 arctic p12 pwm στη ψυκτρα, φτηνα και ποιοτικα ανεμιστηρακια που θα κανουν καλυτερη δουλεια απο 80αρια αλλα επειδη δεν εχω ξανακανει καποιο τετοιο mod, με τι τα δενουν;

Τόσο ενοχλητικά είναι τα fans της ή έχεις θέμα και με θερμοκρασιες?Πατεντα με εξωτερικά p12 ανεμιστηρια για να ψύξεις μια 3060ti  φαίνεται στα δικά μου μάτια υπερβολη.Αν είναι θόρυβος μονο το πρόβλημα ,δοκίμασες να κάνεις custom curve στους ανεμιστήρες τις με κάνα afterburner , να μην βαρανε 100%,μήπως και δεν σου παίρνουν τα αυτιά?Όσον αφορά τις διαστάσεις των stock αν κρίνω από replacement που βρίσκεις online είναι 88mm αν σε βοηθάει στην αναζήτηση σου .https://www.gpufanreplacement.com/products/zotac-gaming-geforce-rtx-3060-ti-twin-edge-fan-replacement,θα βρεις παρόμοια αρκετά στο amazon.de πχ https://www.amazon.de/inRobert-GA92S2U-Replacement-RTX-3060-Ti-Graphics/dp/B09GLN2XTH/ref=mp_s_a_1_5?crid=PB1696Q1NSHE&keywords=zotac+3060+ti+twin+edge+ersatzlüfter&qid=1676947408&sprefix=zotac+3060+ti+twin+edge+replacement+fans%2Caps%2C123&sr=8-5

Να σου προτείνω κάποια συγκεκριμένα δυστυχώς δεν μπορώ καθώς μπορεί να είναι το ίδιο θορυβώδη με τα μαμα...

Επεξ/σία από niko13
  • Like 1

7 ώρες πριν, niko13 είπε

Τόσο ενοχλητικά είναι τα fans της ή έχεις θέμα και με θερμοκρασιες?Πατεντα με εξωτερικά p12 ανεμιστηρια για να ψύξεις μια 3060ti  φαίνεται στα δικά μου μάτια υπερβολη.Αν είναι θόρυβος μονο το πρόβλημα ,δοκίμασες να κάνεις custom curve στους ανεμιστήρες τις με κάνα afterburner , να μην βαρανε 100%,μήπως και δεν σου παίρνουν τα αυτιά?Όσον αφορά τις διαστάσεις των stock αν κρίνω από replacement που βρίσκεις online είναι 88mm αν σε βοηθάει στην αναζήτηση σου .https://www.gpufanreplacement.com/products/zotac-gaming-geforce-rtx-3060-ti-twin-edge-fan-replacement,θα βρεις παρόμοια αρκετά στο amazon.de πχ https://www.amazon.de/inRobert-GA92S2U-Replacement-RTX-3060-Ti-Graphics/dp/B09GLN2XTH/ref=mp_s_a_1_5?crid=PB1696Q1NSHE&keywords=zotac+3060+ti+twin+edge+ersatzlüfter&qid=1676947408&sprefix=zotac+3060+ti+twin+edge+replacement+fans%2Caps%2C123&sr=8-5

Να σου προτείνω κάποια συγκεκριμένα δυστυχώς δεν μπορώ καθώς μπορεί να είναι το ίδιο θορυβώδη με τα μαμα...

Ναι ο θορυβος ειναι το θεμα, απο θερμοκρασιες δε με νοιαζει, το θεμα με τα fan curves απο msi afterburner, zotac firestorm κτλ ειναι οτι το bios της nvidia δε σε αφηνει να πας κατω απο 30% fan speed, καποιες καρτες σταματανε τα ανεμιστηρακια οταν φτανουν στο 30% για να εχεις ησυχια οταν ειναι idle αλλα αυτη δε το κανει και δεν υπαρχει τροπος να το φτιαξεις περα απο κανα bios flash και το να αλλαξω ανεμιστηρακια μου φαινεται πιο safe επιλογη. Εχω φτιαξει ολα τα fan curves στο pc μου να ειναι ησυχα οταν δεν κανει κατι ιδιαιτερα απαιτητικο και οι τυποι εχουν βαλει ανεμιστηρακια 4300 rpm που κανουν idle στα 1300 και ακουγονται και αυτο με ενοχλει. Τα P12 θα κανουν idle γυρω στα 600 που ειναι στα ιδια επιπεδα με τα αλλα ανεμιστηρακια που εχω στο κουτι μου.

Ευχαριστω για το link αλλα αποκλειεται να δωσω 43 ευρω για 2 ανεμιστηρακια που δε τα ξερω καν κιολας, ουτε τα μισα δηλαδη, οποτε P12 it is. Αλλα θελω λιγο βοηθεια, να τα δεσω πανω στη ψυκτρα η στο backplate, και με τι;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, x_revenge είπε

Ναι ο θορυβος ειναι το θεμα, απο θερμοκρασιες δε με νοιαζει, το θεμα με τα fan curves απο msi afterburner, zotac firestorm κτλ ειναι οτι το bios της nvidia δε σε αφηνει να πας κατω απο 30% fan speed, καποιες καρτες σταματανε τα ανεμιστηρακια οταν φτανουν στο 30% για να εχεις ησυχια οταν ειναι idle αλλα αυτη δε το κανει και δεν υπαρχει τροπος να το φτιαξεις περα απο κανα bios flash και το να αλλαξω ανεμιστηρακια μου φαινεται πιο safe επιλογη. Εχω φτιαξει ολα τα fan curves στο pc μου να ειναι ησυχα οταν δεν κανει κατι ιδιαιτερα απαιτητικο και οι τυποι εχουν βαλει ανεμιστηρακια 4300 rpm που κανουν idle στα 1300 και ακουγονται και αυτο με ενοχλει. Τα P12 θα κανουν idle γυρω στα 600 που ειναι στα ιδια επιπεδα με τα αλλα ανεμιστηρακια που εχω στο κουτι μου.

Ευχαριστω για το link αλλα αποκλειεται να δωσω 43 ευρω για 2 ανεμιστηρακια που δε τα ξερω καν κιολας, ουτε τα μισα δηλαδη, οποτε P12 it is. Αλλα θελω λιγο βοηθεια, να τα δεσω πανω στη ψυκτρα η στο backplate, και με τι;

απλό-φθηνο δεματικό

Επεξ/σία από jgeorgiou
  • Like 2

Δες ένα βίντεο με δεματικα που είπε και ο φίλος πάνω  μήπως και πάρεις έμπνευση γιατί δεν το έχω κάνει ποτε να σου δώσω ακριβής οδηγίες.

• Like 1

1 ώρα πριν, jgeorgiou είπε

απλό-φθηνο δεματικό

1 ώρα πριν, niko13 είπε

Δες ένα βίντεο με δεματικα που είπε και ο φίλος πάνω  μήπως και πάρεις έμπνευση γιατί δεν το έχω κάνει ποτε να σου δώσω ακριβής οδηγίες.

Ευχαριστω πολυ, στο βιντεο ο τυπος λεει οτι τα συνδεσε στη μητρικη και οτι θελει ανταπτορα για να συνδεθει στα headers της καρτας, τι ανταπτορας ειναι αυτος δεν ειναι τα στανταρ fan headers?

• Like 1

Συνήθως τα fan header sto pcb των καρτών γραφικών είναι μικρότερα από αυτά που βρίσκουμε στη μητρική.Λογικα κάτι τέτοιο θα εννοεί..https://www.amazon.de/Micro-4-Pin-Splitter-Adapter-Graphics/dp/B07T95C68T/ref=mp_s_a_1_1?crid=3820QRNZYZVTQ&keywords=CRJ+Micro+4-Pin+PWM+GPU+Dual+Fan+Splitter+Adapterkabel+für&qid=1676987675&sprefix=crj+micro+4-pin+pwm+gpu+dual+fan+splitter+adapter+cable+for+%2Caps%2C124&sr=8-1

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, niko13 είπε

Συνήθως τα fan header sto pcb των καρτών γραφικών είναι μικρότερα από αυτά που βρίσκουμε στη μητρική.Λογικα κάτι τέτοιο θα εννοεί..https://www.amazon.de/Micro-4-Pin-Splitter-Adapter-Graphics/dp/B07T95C68T/ref=mp_s_a_1_1?crid=3820QRNZYZVTQ&keywords=CRJ+Micro+4-Pin+PWM+GPU+Dual+Fan+Splitter+Adapterkabel+für&qid=1676987675&sprefix=crj+micro+4-pin+pwm+gpu+dual+fan+splitter+adapter+cable+for+%2Caps%2C124&sr=8-1

Οκ, αν ειναι ετσι θα τα βαλω και εγω στη μητρικη και θα ελεγχω τα rpm απο bios αν με αφηνει με gpu temp η αν οχι απο software του τυπου fancontrol. Εχω παραγγειλει τα ανεμιστηρακια αλλα θα κανουν καμια βδομαδα να ερθουν, θα ενημερωσω με το αποτελεσμα. Ευχαριστω σε ολους.

Επεξ/σία από x_revenge
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φίλε μου τα fans δε σταματάνε ποτέ ή δε μπορείς να τα ρυθμίσεις  στο 1%-29%? Ακόμα και όταν σερφαρεις εννοώ 

Επεξ/σία από Mr Aris

Στις 21/2/2023 στις 11:56 ΠΜ, x_revenge είπε

Για δοκιμασε το Fan Control να δεις εαν μπορεις να τα σταματας εντελως εως καποια θερμοκρασια. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 23/2/2023 στις 8:57 ΜΜ, Mr Aris είπε

Φίλε μου τα fans δε σταματάνε ποτέ ή δε μπορείς να τα ρυθμίσεις  στο 1%-29%? Ακόμα και όταν σερφαρεις εννοώ 

Και τα δυο, δεν εχει fan stop και το bios της καρτας εχει ενα minimum rpm.

Στις 24/2/2023 στις 11:57 ΠΜ, mrbictor είπε

Για δοκιμασε το Fan Control να δεις εαν μπορεις να τα σταματας εντελως εως καποια θερμοκρασια. 

Το ξερω το προγραμμα και το δοκιμασα στην αρχη, δε δουλευει ακομα και αν κανεις force apply.

Δεν εχω παραλαβει ακομα τα ανεμιστηρακια, μαλλον θα κανω παραγγελια απο αλλου γιατι βλεπω να αργουν απο το καταστημα που τα αγορασα.

Επεξ/σία από x_revenge

Έχε υπόψη σου ότι αν στο control panel της Nvidia έχεις επιλέξει μέγιστες επιδόσεις στις γενικές ρυθμίσεις τα fun δε σταματάνε να δουλεύουν και ας έχει 27 βαθμούς η κάρτα, στη δική μου zotac έτσι γίνεται τουλάχιστον, αν είναι στην επιλογή κανονικό, μόνο σε παιχνίδια ξεκινάνε να δουλεύουν ή αν έχω επιλέξει μέγιστες επιδόσεις στο συγκεκριμένο παιχνίδι. 

Στο 1% έως 29% ούτε εμένα ρυθμίζετε από 30% και πάνω 

Λοιπον τα παρελαβα και εκατσα σημερα να το φτιαξω, αρκετα ευκολο να βγουν τα στοκ ανεμιστηρακια και το πλαστικο, να μπουν τα αλλα λιγο πιο δυσκολο γιατι μου πηρε λιγη ωρα να αποφασισω που θα τα δεσω αλλα ολα οκ στο τελος, εβαλα δυο δεματικα στο backplate, ενα να δενει τα ανεμιστηρακια μεταξυ τους και ενα στο pcie bracket, στην αρχη φοβομουν μην εχω θεμα με τη ψυκτρα του chipset γιατι ειναι καπως μεγαλη, μεχρι και η στοκ καρτα τριβοταν λιγο στην ψυκτρα του οποτε εβαλα το δεξι ανεμιστηρακι λιγο πιο πανω απο το αριστερο και μπηκε μια χαρα, ακομα καλυτερα απο στοκ.

Τα ανεμιστηρακια τα συνδεσα στη μητρικη γιατι οντως τα header της καρτας ηταν πιο μικρα και δεν ηταν συμβατα, και εχω φτιαξει αναλογα fan curves απο fancontrol γιατι η μητρικη εχει μονο ενα thermal sensor στο pcie slot το οποιο ειναι στην καλυτερη 10-15 βαθμους πιο κατω απο τη θερμοκρασια της καρτας οποτε δεν κανει.

Το performance ειναι πρακτικα το ιδιο, το σκορ στο superposition benchmark 4K Optimized πηγε απο 9282 σε 9241 και σε time spy απο 11393 σε 11319 στο οποιο μπορει να μη φταιει καν η καρτα και οτι ειχα το hardwareinfo να τρεχει στο background παντως μιλαμε για 0,3 average fps κατω και η καρτα ειναι αθορυβη, και οταν παιζω δεν ενοχλει οπως με τα προηγουμενα αλλα ειδικα στο idle καμια σχεση με πριν, εχω και παλι ησυχια στο pc μου. Το max temp πηγε απο 68 με στοκ fans στα 72 με τα p12 το οποιο ισως εξιγει το λιγο μικροτερο σκορ γιατι ο αλγοριθμος της nvidia αλλαζει το boost clock αναλογα με τις θερμοκρασιες, νομιζω για καθε 5 βαθμους πανω απο τους 50 ρυχνει το boost κατα 15mhz, δοκιμασα και ενα τελειως αθορυβο curve και max temp βγαινει 78 και superposition 9190 με 0.7 average fps κατω απο στοκ αλλα νομιζω ειναι υπερβολη και θα το αφισω στο πρωτο curve που ετσι κι αλλιως δεν ενοχλει καθολου, το stock temp limit της καρτας ειναι 83 και δε το εχω πειραξει. Το hot spot max που βλεπω απο hwinfo ειναι 87 με το πρωτο curve που θα κρατησω και 92,5 με το αθορυβο curve που ειναι κανονικες τιμες αν κρινω απο αυτα που ειδα στο ιντερνετ. Οποτε οι αρχικες εντυπωσεις ειναι πολυ καλες και το θεωρω καλο αποτελεσμα, γιατι στο idle ειναι ησυχη και σε game δε θα ακουγεται πανω απο τον ηχο του παιχνιδιου, χωρις να χαθει καποιο ουσιαστικο performance. Ευχαριστω για τη βοηθεια απο ολους στο thread, αν υπαρξει καποιο προβλημα θα ενημερωσω.

-------------------------------------------------------

@Mr Aris Παντα normal το εχω, δεν μπορουσα να κανω κατι εγω τα δοκιμασα ολα, απλα ετσι ειναι η καρτα, δεν εχουν ολες fan stop και στο site της zotac σε αυτες που το εχουν  το μαρκεταρουν σαν "fan freeze" και αυτο το μοντελο δε το εχει.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...