Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα! Σκοπεύω να ταξιδέψω τον επόμενο μήνα σε κάποιες χώρες τις κεντρικής Ευρώπης και θα ήθελα να ξέρω αν θα μπορέσω να κάνω κλήσεις και βιντεοκλήσεις στην Ελλάδα με το πρόγραμμα που έχω ήδη στη cosmote και στην Vodafone ή πρέπει να αγοράσω κάποιο άλλο πακέτο ειδικό για αυτή την δουλειά. Επίσης χρειάζεται να έχω κάνει εμβόλιο για Covid και να έχω βγάλει διαβατήριο για να μπορέσω να ταξιδέψω?

Επεξ/σία από cat2023
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ελβετία και Μονακό είναι εκτός και θα σου πάει ο κούκος αηδόνι σε αυτές. 

(Και Σερβία και ίσως κάποια άλλη που να μην ειναι ΕΕ, αλλά αυτό δεν είναι κεντρική Ευρωπη)

Σε ολες τις υπόλοιπες, τις γνωστες μεγαλες χωρες της Ευρωπης που ανηκουν  στην ΕΕ, (αλλα και UK, Νορβηγια) θα χρεώνεσαι σαν να ήσουν στην Ελλάδα. Έχει καταργηθεί το roaming στην EE (και συνεργάζονται Νορβηγία και UK πλην κατι πολυ μικρα νησάκια Μαγχης).

Διαβατήριο, προφανως, φυσικά! Μην ακούς αν σου πουν εγώ περασα με ελληνική ταυτότητα, υπάρχει πιθανότητα να μπλέξεις και μετά αντε ζητά τα ρέστα από αυτόν που σου είπε εγώ δεν έμπλεξα. 

Covid, πλέον δεν ζητάνε. 

Επεξ/σία από sattack
  • Like 1
Δημοσ.

Έχω ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες  και πέρσυ ταξίδεψα στην Τουρκία χωρίς πρόβλημα  και πριν από λίγα λεπτά μια φίλη μου μου είπε ότι αν η ταυτότητα μου είναι με λατινικούς χαρακτήρες δεν υπάρχει πρόβλημα , δεν ξέρω τι να κάνω, ίσως να βγάλω διαβατήριο να έχω το κεφάλι μου ήσυχο 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι είναι ακριβως γιαυτο που σου είπα. Δεν σου εξασφαλίζει 100% ότι δεν θα εχεις ποτέ πρόβλημα. Ενώ το διαβατήριο το εξασφαλίζει. Ένα βασικό πρόβλημα της ελληνικής ταυτότητας είναι ότι δεν έχει ημερομηνία λήξης. Για αυτό έγραψα, θα σου λένε εγώ δεν είχα πρόβλημα κλπ. Και μετά ένας κάπου κάποια στιγμή δεν θα περάσει, και ας πάει μετα να ζητήσει αποζημίωση από αυτούς που του έλεγαν "εγω δεν είχα πρόβλημα"...

ΥΓ. Κλήσεις στην Ελλάδα είναι δωρεάν αφού δεν υπάρχει roaming κοστος πλέον. 

Όμως αν εισαι πχ Γερμανια και πας να κάνεις κλήση σε ένα γερμανικό νούμερο, προφανως θα χρεωθεις κόστος διεθνούς κλήσης, σαν να το καλούσες ενώ ήσουν στην Ελλάδα. Αυτό είναι λογικό, έτσι? Το νόημα είναι ότι το κινητό σου συμπεριφερεται σαν ελληνικό κινητό, ανεξάρτητα που βρίσκεσαι στην ΕΕ. 

(Επίσης εννοείται, αν τυχόν είσαι στη Γερμανία κοντά στα σύνορα με Ελβετία και πιάσεις ελβετική κεραία, θα χρεωθεις πολυ).

ΥΓ2. Αφού έγραψα, ας τα γράψω πολυ αναλυτικά για να μην υπάρξει παρεξήγηση...

Στη θεωρια, η ελληνική ταυτότητα επιτρέπει ταξίδια μέσα στην ΕΕ. Εχει ομως καποια βασικα μειονεκτηματα. Δεν αναγράφει ημερομηνία λήξης, είναι ουσιαστικά χαρτί και δεν έχει τσιπάκια. Οι Ευρωπαίοι ξέρουν μόνο τις ευρωπαϊκές ταυτότητες που εινα σαν πιστωτική καρτα, με τσιπάκια και ημερομηνία λήξης. Θεωρητικα η ισχυς της ελληνικης ταυτοτητας ειναι 15 χρονια απο την εκδοση. Αν είναι σε καλή κατάσταση, δεν έχει φθορές και η ημερομηνία έκδοσης δεν είναι παλιά, θεωρητικά θα την δεχτούν στν ΕΕ. Υπάρχει όμως περίπτωση να στραβώσουν, να την κοιτάνε περίεργα ή να σε καθυστέρησουν. Φαντάσου μια φορά η πεθερά μου θα ερχόταν και δεν προλάβαινε να ανανεώσει το διαβατήριο, και λέει θα έρθω μόνο με την ταυτότητα. Και της λέω φέρε και το ληγμένο διαβατήριο και όντως έτυχε να της κοιτάνε περίεργα τηννταυτοτητα και μόλις τους είπε έχω και διαβατήριο αλλά ληγμένο, πιο άνετα το δέχτηκαν αυτό και δεν την καθυστέρησαν άλλο. 

Αν λοιπον έχεις μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, και η ταυτότητα είναι προσγμφατη και σε καλή κατάσταση, να πω οκ. Αλλιώς πλήρωσε κάτι και βγάλε διαβατήριο να είσαι 1000% ήσυχος. 

Εννοείται ότι εκτός ΕΕ, δηλ Ελβετία, UK, Νορβηγια, ταυτότητα δεν περνάει πουθενά. 

Επεξ/σία από sattack
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...