panosena Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Έχω στην κατοχή μου ένα διαμέρισμα και συμφώνησα προφορικά με κάποιον να του το πουλήσω. Αύριο θα πάμε σε συμβολαιογράφο δικό του να υπογράψουμε 'αρραβώνα' (προσύμφωνο ή όπως τέλος πάντων λέγεται). Εγώ σαν πωλητής τι πρέπει να ξέρω, τι πρέπει να κάνω (πώς να μην την πατήσω τέσπα 😁). Ο αγοραστής επιλέγει και πληρώνει το συμβολαιογράφο (για 'αρραβώνα' και συμβόλαιο) και το δικηγόρο, σωστά; Εγώ; Απλά πηγαίνω ότι χαρτί μου ζητηθεί; (έχω την ψιλή κυριότητα, ο πρόσφατα αποθανών πατέρας μου την επικαρπία) Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου 2023 από panosena
greekfragma Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δώσεις στο δικηγόρο σου να αναλάβει εκείνος αφού εσύ έχεις μαύρα μεσάνυχτα. 4 4
zio10 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Θα σε κατευθύνει και ο συμβολαιογράφος, θέλει αρκετά χαρτιά και από μέρους σου. 2
panosena Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 16 λεπτά πριν, greekfragma είπε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δώσεις στο δικηγόρο σου να αναλάβει εκείνος αφού εσύ έχεις μαύρα μεσάνυχτα. Άρα εγώ πρέπει να έχω δικηγόρο, δεν το 'ξερα αυτό (μήπως γνωρίζεις κόστος στο περίπου; ). Και στην υπογραφή του αρραβώνα πρέπει ο δικηγόρος μου να είναι παρών; 8 λεπτά πριν, zio10 είπε Θα σε κατευθύνει και ο συμβολαιογράφος, θέλει αρκετά χαρτιά και από μέρους σου. Ο συμβολαιογράφος του πωλητή, έτσι; Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου 2023 από panosena
June Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Εφ' όσον θα κάνετε προσύμφωνο/αρραβώνα καλό είναι να είναι δικηγόρος σου παρών, ο οποίος θα έχει διαβάσει αυτό που θα υπογράψεις και θα σε συμβουλεύσει για τυχόν τροποποιήσεις που πιθανώς να χρειαστούν. Ο συμβολαιογράφος είναι του αγοραστή. Δικά σου έξοδα είναι το κόστος του δικηγόρου σου για την καθοδήγηση/συμβουλές και ο μηχανικός για όλα τα έγγραφα που απαιτούνται (πιθανή υπαγωγή στον ν.4495/17, αντίγραφα από πολεοδομία, έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης). 2
Joshua21 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 44 λεπτά πριν, panosena είπε Έχω στην κατοχή μου ένα διαμέρισμα και συμφώνησα προφορικά με κάποιον να του το πουλήσω. Αύριο θα πάμε σε συμβολαιογράφο δικό του να υπογράψουμε 'αρραβώνα' (προσύμφωνο ή όπως τέλος πάντων λέγεται). Εγώ σαν πωλητής τι πρέπει να ξέρω, τι πρέπει να κάνω (πώς να μην την πατήσω τέσπα 😁). Ο αγοραστής επιλέγει και πληρώνει το συμβολαιογράφο (για 'αρραβώνα' και συμβόλαιο) και το δικηγόρο, σωστά; Εγώ; Απλά πηγαίνω ότι χαρτί μου ζητηθεί; (έχω την ψιλή κυριότητα, ο πρόσφατα αποθανών πατέρας μου την επικαρπία) Αλήθεια, ποιος ο λόγος που θα υπογράψετε αυτό που δεν ξέρεις καν τι είναι και πως λέγεται? Όποιος και να είναι πάντως, εσύ σαν πωλητής δεν πρέπει να υπογράψεις απολύτως τίποτα αν δεν το διαβάσει πρώτα ο δικηγόρος σου.
panosena Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Joshua21 είπε Αλήθεια, ποιος ο λόγος που θα υπογράψετε αυτό που δεν ξέρεις καν τι είναι και πως λέγεται? Για να σιγουρευτώ ότι δεν θα κάνει πίσω ο αγοραστής. Αλλιώς θα χάσει την προκαταβολή που θα μου δώσει. Αυτή δεν είναι η συνήθης πρακτική; Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου 2023 από panosena
Joshua21 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 1 λεπτό πριν, panosena είπε Η υπογραφή του αρραβώνα θα γίνει για να σιγουρευτώ ότι δεν θα κάνει πίσω ο αγοραστής. Αλλιώς θα χάσει την προκαταβολή που θα μου δώσει. Αυτή δεν είναι η συνήθης πρακτική; Όχι, το πιο σύνηθες είναι να γίνονται απευθείας συμβόλαια. 1
czarjuly Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 2 λεπτά πριν, panosena είπε Για να σιγουρευτώ ότι δεν θα κάνει πίσω ο αγοραστής. Αλλιώς θα χάσει την προκαταβολή που θα μου δώσει. Αυτή δεν είναι η συνήθης πρακτική; Επειδη πουλησα διαμερισμα πριν κανα χρονο το συμφωνητικο που θα κανετε δεσμευει και εσενα οτι αν αλλαξεις γνωμη για την πωληση του καταβαλεις αντιστοιχο ποσο,σε καθε περιπτωση βαλε εναν δικηγορο 1 1
m3ltd0wn Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2023 Το προσύμφωνο δεσμεύει και τον αγοραστή αλλά και τον πωλητή για την πώληση. Πχ θα μπει ένα όριο για να του πουλήσεις το ακίνητο (εμάς ήταν ένα δίμηνο αν θυμάμαι καλά). Θα έχεις ότι χαρτί χρειάζεται μέχρι τότε; γιατί αν δεν είναι καλόπιστος ο αγοραστής μπορεί να τρέξει διαδικασίες μόνος του από εκεί και πέρα (φυσικά δεν θα χάσεις λεφτά αλλά θα γίνονται πράγματα για σένα χωρίς εσένα). Αν δεν έχεις τίποτα στα χέρια σου από χαρτιά ως πωλητής τότε καλό θα είναι να τρέξεις πολύ γιατί οι δικοί μας πωλητές που είχαν και χαρτιά και να σπίτι χωρίς μπλεξίματα και κάθε μέρα για 2 μήνες μαζευαν και από ένα χαρτί (πολεοδομια, Δήμος, ότι μπορεις να φανταστείς)... Βάλε δικηγόρο και μην βιάζεσαι... 1
piiii Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2023 Επειδή πούλησα σπίτι σχετικά πρόσφατα, έχω να σου καταθέσω τι παρακάτω εμπειρίες. Αφού συμφωνήσαμε στην τιμή επικοινώνησα με την δικηγόρο του αγοραστή και ξεκίνησε ο γολγοθάς της χαρτούρας.... Κάναμε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο πήρα και την προκαταβολή για το καπάρωμα. Απο εκεί και πέρα, χρειαζόταν χαρτί απο τον μηχανικό, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, πιστοποιητικό Ενφια, Απόδειξη περι μη οφειλής ΤΑΠ στο δήμο, φορολογική ενημερότητα, πιστοποιητικό για το υπυκοφυλάκειο(το κανόνισε η δικηγόρος χωρίς να εμπλακώ), αντίγραφο της πολεοδομικής άδειας(ήταν και δεκαετίας 60 η πολυκατοικία και άργησε ο μηχανικός να τα αποκτήσει). Δεν θυμάμαι αν μου έχει ξεφύγει κάτι. Κάποια απο τα παραπάνω χαρτιά βγαίνουν αρκετά γρήγορα, άλλα είναι τα ζώα μου αργά. Εκανα κοντά 2μηνο ίσως και παραπάνω λόγω καλοκαιριού για να τα συγκεντρώσω. Θεωρητικά κάποιες απο αυτές τις διαδικασίες που προανέφερα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, αλλά δεν πέρνω και όρκο, για την Ελλάδα μιλάμε. 4
pp6210 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, piiii είπε Επειδή πούλησα σπίτι σχετικά πρόσφατα, έχω να σου καταθέσω τι παρακάτω εμπειρίες. Αφού συμφωνήσαμε στην τιμή επικοινώνησα με την δικηγόρο του αγοραστή και ξεκίνησε ο γολγοθάς της χαρτούρας.... Κάναμε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο πήρα και την προκαταβολή για το καπάρωμα. Απο εκεί και πέρα, χρειαζόταν χαρτί απο τον μηχανικό, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, πιστοποιητικό Ενφια, Απόδειξη περι μη οφειλής ΤΑΠ στο δήμο, φορολογική ενημερότητα, πιστοποιητικό για το υπυκοφυλάκειο(το κανόνισε η δικηγόρος χωρίς να εμπλακώ), αντίγραφο της πολεοδομικής άδειας(ήταν και δεκαετίας 60 η πολυκατοικία και άργησε ο μηχανικός να τα αποκτήσει). Δεν θυμάμαι αν μου έχει ξεφύγει κάτι. Κάποια απο τα παραπάνω χαρτιά βγαίνουν αρκετά γρήγορα, άλλα είναι τα ζώα μου αργά. Εκανα κοντά 2μηνο ίσως και παραπάνω λόγω καλοκαιριού για να τα συγκεντρώσω. Θεωρητικά κάποιες απο αυτές τις διαδικασίες που προανέφερα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, αλλά δεν πέρνω και όρκο, για την Ελλάδα μιλάμε. όπως τα λέει ο φίλος, να διευκρινίσω οτι η "ταυτότητα ακινητου" η οποία είναι υποχρεωτική πλέον είναι υποχρέωση του πωλητη και περιλαμβάνει και το κτηματολογικό φύλλο διαμερίσματος (που είναι όσο χρονοβόρο είναι και το υποθηκοφυλακειο) και βγαίνει πακέτο από μηχανικό (άδεια, δήλωση μηχανικού περι μη διαφοροποιήσεων με τα σχεδια, ενεργειακο πιστοποητικο κτλ). Θα συμφωνήσω με το βάλε δικηγόρο, έχουν τρόπους να παίρνουν τα χαρτιά πιο γρήγορα νομίζω... Επεξ/σία 15 Φεβρουαρίου 2023 από pp6210
Titos301 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2023 14 ώρες πριν, panosena είπε Αύριο θα πάμε σε συμβολαιογράφο δικό του να υπογράψουμε 'αρραβώνα' (προσύμφωνο ή όπως τέλος πάντων λέγεται). αχαχαχα εχω κλαψει οτκ 2 ώρες πριν, piiii είπε αντίγραφο της πολεοδομικής άδειας(ήταν και δεκαετίας 60 η πολυκατοικία και άργησε ο μηχανικός να τα αποκτήσει). πολεοδομικη αδεια ειναι το ιδιο με οικοδομικη αδεια που λεμε; επειδη εχω και εγω σπιτι παλιο εκει του 60 και αδεια δεν εχω(μαλλον κανεις δεν πρεπει να εχει;) και το αντιγραφο της που υπηρχε σε καποια δημοσια υπηρεσια πως λεγεται πρεπει να εχει καταστραφει απο πλημμυρα, ξερεις τι γινεται σε αυτη την περιπτωση;
piiii Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2023 40 λεπτά πριν, Titos301 είπε αχαχαχα εχω κλαψει οτκ πολεοδομικη αδεια ειναι το ιδιο με οικοδομικη αδεια που λεμε; επειδη εχω και εγω σπιτι παλιο εκει του 60 και αδεια δεν εχω(μαλλον κανεις δεν πρεπει να εχει;) και το αντιγραφο της που υπηρχε σε καποια δημοσια υπηρεσια πως λεγεται πρεπει να εχει καταστραφει απο πλημμυρα, ξερεις τι γινεται σε αυτη την περιπτωση; Απο τα λίγα που έμαθα απο τον μηχανικό, υπήρχαν τα σχέδια στη πολεοδομία, αλλά αν κατάλαβα καλά λόγω covid, τους δίνανε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα(1-2 μέρες την βδομάδα) να πάνε ψάξουν τα αρχεία και για αυτό η μεγάλη καθυστέρηση. Τώρα για το άλλο σου ερώτημα δεν ξέρω, μπορεί να είναι και κάτι διαφορετικό. Μόνο ένας μηχανικός λογικά θα μπορούσε να το απαντήσει με σιγουριά. 1
The_Other_One Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2023 Καμιά φωτο από το δαχτυλίδι έχουμε να δούμε αν αξίζει τον κόπο;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα