takeit Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 Έχω μια μητρική φορητού στην οποία δεν δουλεύουν οι θύρες USB2 δουλεύει μόνο μία θύρα USB3. Από την θύρα USB3 που δουλεύει, λειτουργεί μόνο το USB3 όχι το USB2. Με απλά λόγια αν βάλεις ένα φλασάκι USB2 δεν δουλεύει σε καμιά θύρα, αν κουμπώσεις ένα φλασάκι USB3 δουλεύει μόνο στην θύρα USB3. Ψάχνω να βρω μήπως υπάρχει κάποιο HUB ή κάποια άλλη κατασκευή, που να παίρνει μόνο το USB3 και να το μετατρέπει σε 2-3 θύρες USB2. Δοκίμασα HUB USB3 που έβγαζε μία θύρα USB3 και τρεις USB2, δούλευε μόνο η USB3 (χωρίς να λειτουργεί το USB2 που είχε). Ευχαριστώ!
Ronnie1985 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Το usb3 είναι backward compatible. Για ποιο λόγο να μη δουλεύει ένα στικάκι usb2 σε μια θύρα usb3; Επεξ/σία 13 Φεβρουαρίου 2023 από Ronnie1985
omokas Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 Κανονικά ειναι backwards compatible οπως λέει ο φίλος πάνω. Εγώ πιστεύω οτι είτε είναι hardware θέμα είτε κατι με τους driver. Θα ήθελα να δεις εάν οι USB 2.0 σου δίνουν ρεύμα, αν ναί τότε φταίνε μάλλον τα αντιηλεκτροστατικά (ESD) chip που μπαίνουν στις γραμμές Data+, Data- της USB 2.0. Τα ίδια pin (Data+, Data-) μοιράζονται και στην USB 3.0 θύρα για να προσφέρουν backwards compatibility, και αν λές οτι δεν δουλέυει USB 2.0 συσκευή στην USB 3.0 θύρα τότε πιθανόν αυτές οι γραμμές είναι η αιτία. Το πρόβλημα μάλλον είναι στις γραμμές Data+, Data- γιατί αν δεν είχες τάση στις USB 2.0 θύρες, δεν θα είχες ούτε στις USB 3.0 θύρες που έχουν κοινό VBUS και επομένως δεν θα έπαιζε καμία συσκευή όχι μόνο οι 2αρες. 1
takeit Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 5 ώρες πριν, Ronnie1985 είπε Το usb3 είναι backward compatible. Για ποιο λόγο να μη δουλεύει ένα στικάκι usb2 σε μια θύρα usb3; Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το USB3 δεν είναι συμβατό με το USB2, είναι διαφορετικά κυκλώματα, απλά οι θύρες USB3 έχουν και επαφές (επιπλέον pins) για το USB2, οι διαφορές είναι μεγάλες το 3 εκτός από την πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το 2, έχει 5V 900mA, σε σχέση με το 2 που δίνει 5V 500mA. Στη μητρική που έχω οι θύρες USB2 δίνουν ρεύμα κανονικά 5V αλλά δεν δουλεύουν καθώς υπάρχει πρόβλημα κάπου στη μητρική στον controller του USB2, το πήγα σε τεχνικό μήπως βρει την βλάβη αλλά δεν βρέθηκε λύση ή η πιθανή λύση θα ανέβαζε πολύ το κόστος. Εγώ ψάχνω ένα κύκλωμα, αν υπάρχει φυσικά, που να μετατρέπει το USB3 σε θύρες μόνο USB2. 5 ώρες πριν, omokas είπε Κανονικά ειναι backwards compatible οπως λέει ο φίλος πάνω. Εγώ πιστεύω οτι είτε είναι hardware θέμα είτε κατι με τους driver. Θα ήθελα να δεις εάν οι USB 2.0 σου δίνουν ρεύμα, αν ναί τότε φταίνε μάλλον τα αντιηλεκτροστατικά (ESD) chip που μπαίνουν στις γραμμές Data+, Data- της USB 2.0. Τα ίδια pin (Data+, Data-) μοιράζονται και στην USB 3.0 θύρα για να προσφέρουν backwards compatibility, και αν λές οτι δεν δουλέυει USB 2.0 συσκευή στην USB 3.0 θύρα τότε πιθανόν αυτές οι γραμμές είναι η αιτία. Το πρόβλημα μάλλον είναι στις γραμμές Data+, Data- γιατί αν δεν είχες τάση στις USB 2.0 θύρες, δεν θα είχες ούτε στις USB 3.0 θύρες που έχουν κοινό VBUS και επομένως δεν θα έπαιζε καμία συσκευή όχι μόνο οι 2αρες. Νομίζω είναι διαφορετικά κυκλώματα το 3 με το 2, ακόμα και το ρεύμα που δίνουν είναι διαφορετικό 5V 900mA και 5V 500mA αντίστοιχα. Αν όντως μπορώ να χρησιμοποιήσω το data -,+ του USB3 στο USB2, τότε ποια PIN να χρησιμοποιήσω από την USB3, υπάρχει κάπου σχέδιο που να το εξηγεί. Θα μπορούσα να κάνω τις κολλήσεις και να κάνω θύρα USB2 να δουλεύει! Δεν είναι θέμα drivers καθώς ούτε στην εκκίνηση δουλεύουν οι USB2, για να κάνω εγκατάσταση Win δούλεψε μόνο φλασάκι USB3 και μόνο από τη μία θύρα USB3 που δουλεύει φυσικά.
omokas Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 3 ώρες πριν, takeit είπε Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το USB3 δεν είναι συμβατό με το USB2, είναι διαφορετικά κυκλώματα, απλά οι θύρες USB3 έχουν και επαφές (επιπλέον pins) για το USB2, οι διαφορές είναι μεγάλες το 3 εκτός από την πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το 2, έχει 5V 900mA, σε σχέση με το 2 που δίνει 5V 500mA. Στη μητρική που έχω οι θύρες USB2 δίνουν ρεύμα κανονικά 5V αλλά δεν δουλεύουν καθώς υπάρχει πρόβλημα κάπου στη μητρική στον controller του USB2, το πήγα σε τεχνικό μήπως βρει την βλάβη αλλά δεν βρέθηκε λύση ή η πιθανή λύση θα ανέβαζε πολύ το κόστος. Εγώ ψάχνω ένα κύκλωμα, αν υπάρχει φυσικά, που να μετατρέπει το USB3 σε θύρες μόνο USB2. Νομίζω είναι διαφορετικά κυκλώματα το 3 με το 2, ακόμα και το ρεύμα που δίνουν είναι διαφορετικό 5V 900mA και 5V 500mA αντίστοιχα. Αν όντως μπορώ να χρησιμοποιήσω το data -,+ του USB3 στο USB2, τότε ποια PIN να χρησιμοποιήσω από την USB3, υπάρχει κάπου σχέδιο που να το εξηγεί. Θα μπορούσα να κάνω τις κολλήσεις και να κάνω θύρα USB2 να δουλεύει! Δεν είναι θέμα drivers καθώς ούτε στην εκκίνηση δουλεύουν οι USB2, για να κάνω εγκατάσταση Win δούλεψε μόνο φλασάκι USB3 και μόνο από τη μία θύρα USB3 που δουλεύει φυσικά. Έχεις δίκιο μάλλον θα υπάρχει διαφορετικό regulator που θα δίνει 500mA στις 2αρες και 900mA στις 3αρες Αυτό μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε αν βρούμε το σχεματικό αν θέλεις δώσε μας το μοντέλο του λάπτοπ η τον κωδικό που λέει πάνω στη μητρική, για αρκετά λάπτοπ υπάρχουν σχεματικά Οσον αφορά το D+ και D- στις 3αρες θύρες αυτά προέρχονται απο τον usb 2.0 controller νομιζω, για να δώσει backwards compatibility στις 2αρες συσκευες όταν συνδέονται σε 3αρα θύρα. Διότι το 3.0 σαν data lines χρησιμοποιει τα παρακάτω ζευγη. Πιστεύω πώς θα φτιάξει το πρόβλημα μονο εάν αλλάξεις το usb 2.0 controller ic το οποιο θα ειναι κάποιο smd chip πανω στη μητρική που μπορούμε να βρούμε πιο είναι απο σχεματικό και boardview
takeit Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Η μητρική είναι αυτή. Δεν με ενδιαφέρει τόσο να την επισκευάσω, έχω αγοράσει άλλη, εκτός και αν μπορεί να γίνει με σχετικά μικρό κόστος :-). Αν βρω κάποιο μετατροπέα από USB3 σε 2, θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί, έστω απλά συνδεδεμένη σε TV για ταινίες κλπ.
omokas Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Αποτι δείχνει το σχεματικό οι 3αρα θύρα παίρνει data lines απο την 2αρα εξοδο P0 του chipset, και επίσης δίνει usb2.0 στις θύρες P1 , P2 , P3. Μάλιστα στην P2 αν δείς πηγαίνει σε hub που μετατρέπει τη μια θύρα σε 4 θύρες. Αν σου δουλέυουν Touch Screen, Bluetooth (απο το Hub στην P2) και η 1M Camera (στην P3) τότε ίσως μπορείς να δανειστείς απο εκεί τα data line (D+ , D-). Ειδανικά μπορούμε να βάλουμε και ένα hub (το πλακετακι του) και να το συνδέσουμε σε ενα λειτουργικό ζευγος D+, D- και πάνω σε αυτό να συνδέσουμε τις θύρες κλπ. Εγώ κάνω τέτοιες μετατροπές γενικά ασχολούμαι πολύ με SMD rework οπότε αν σε ενδιαφέρει μπορείς να μου στείλεις να κάνουμε μια προσπάθεια Αν μπορείς πες μας ποιες απο τις συσκευές (touch screen, camera) δουλέυουν ώστε να βρούμε ενα λειτουργικό ζεύγος D+ , D- Αν δείς την εικόνα με τον LCD Panel Connector μπορείς να δείς 2 διαφορετικά ζευγή D+ , D- (αναφέρονται ως USB20_P1, USB20_N1 USB20_P2, USB20_N2)
takeit Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 4 ώρες πριν, omokas είπε Αποτι δείχνει το σχεματικό οι 3αρα θύρα παίρνει data lines απο την 2αρα εξοδο P0 του chipset, και επίσης δίνει usb2.0 στις θύρες P1 , P2 , P3. Μάλιστα στην P2 αν δείς πηγαίνει σε hub που μετατρέπει τη μια θύρα σε 4 θύρες. Αν σου δουλέυουν Touch Screen, Bluetooth (απο το Hub στην P2) και η 1M Camera (στην P3) τότε ίσως μπορείς να δανειστείς απο εκεί τα data line (D+ , D-). Ειδανικά μπορούμε να βάλουμε και ένα hub (το πλακετακι του) και να το συνδέσουμε σε ενα λειτουργικό ζευγος D+, D- και πάνω σε αυτό να συνδέσουμε τις θύρες κλπ. Εγώ κάνω τέτοιες μετατροπές γενικά ασχολούμαι πολύ με SMD rework οπότε αν σε ενδιαφέρει μπορείς να μου στείλεις να κάνουμε μια προσπάθεια Αν μπορείς πες μας ποιες απο τις συσκευές (touch screen, camera) δουλέυουν ώστε να βρούμε ενα λειτουργικό ζεύγος D+ , D- Αν δείς την εικόνα με τον LCD Panel Connector μπορείς να δείς 2 διαφορετικά ζευγή D+ , D- (αναφέρονται ως USB20_P1, USB20_N1 USB20_P2, USB20_N2) Στη μητρική δεν δουλεύουν κάμερα, LAN και Wi-Fi. To WiFi κατά διαστήματα δούλευε, οθόνης αφής δεν έχει (είναι απλή). Μπορεί το κύκλωμα USB2 να εξαρτάται και από την επεξεργαστή; Μπορεί να φταίει το chip Intel Braswell 1170P BGA και με την αλλαγή του να δουλεύουν όλα; Σε ποια περιοχή είσαι; Α, και το mouse pad είναι ασταθές, το βελάκι του ποντικιού τρέμει!
Λύση omokas Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Λύση Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 1 ώρα πριν, takeit είπε Στη μητρική δεν δουλεύουν κάμερα, LAN και Wi-Fi. To WiFi κατά διαστήματα δούλευε, οθόνης αφής δεν έχει (είναι απλή). Μπορεί το κύκλωμα USB2 να εξαρτάται και από την επεξεργαστή; Μπορεί να φταίει το chip Intel Braswell 1170P BGA και με την αλλαγή του να δουλεύουν όλα; Σε ποια περιοχή είσαι; Α, και το mouse pad είναι ασταθές, το βελάκι του ποντικιού τρέμει! Ολα δείχνουν οτι φταίει το chip Intel Braswell 1170P BGA, ωστόσο αυτό είναι το CPU αυτό τα έχει όλα ενσωματομένα πάνω Οπότε θα είναι ασύμφορο οικονομικά και θα έχει μεγάλο ρίσκο μια τέτοια επιδιόρθωση, ασε που πρέπει να πάει σε μαγαζί που ασχολείται με bga soldering να έχει IR Soldering μηχανημα δεν γίνεται με σταθμό θερμού αέρα όπως γίνονται όλα τα υπόλοιπα τσίπ Αυτό που μπορούμε να δούμε είναι μήπως τυχών δουλευει η θύρα που προοριζόταν για το touch panel ασχέτως αν η δικιά σου υλοποίηση δεν το έχει, βρίσκεται πάνω στο LCD Connector. Ομως κάτι μου λέει πώς δεν θα δουλέυει αν δεν δουλέυει η κάμερα. Αν θές το δοκιμάζουμε ομως, βρίσκομαι στα Χανιά εγω Τέλος υπάρχει μια ακόμη λύση, μπορείς να κάνεις μετάφραση των γραμμών των USB 2.0 σε κατάλληλες γραμμές για USB 3.0 με μια σύνθετη πατέντα active μετατροπέα που χρησιμοποιει το chip VL670
takeit Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2023 28 λεπτά πριν, omokas είπε Ολα δείχνουν οτι φταίει το chip Intel Braswell 1170P BGA, ωστόσο αυτό είναι το CPU αυτό τα έχει όλα ενσωματομένα πάνω Οπότε θα είναι ασύμφορο οικονομικά και θα έχει μεγάλο ρίσκο μια τέτοια επιδιόρθωση, ασε που πρέπει να πάει σε μαγαζί που ασχολείται με bga soldering να έχει IR Soldering μηχανημα δεν γίνεται με σταθμό θερμού αέρα όπως γίνονται όλα τα υπόλοιπα τσίπ Αυτό που μπορούμε να δούμε είναι μήπως τυχών δουλευει η θύρα που προοριζόταν για το touch panel ασχέτως αν η δικιά σου υλοποίηση δεν το έχει, βρίσκεται πάνω στο LCD Connector. Ομως κάτι μου λέει πώς δεν θα δουλέυει αν δεν δουλέυει η κάμερα. Αν θές το δοκιμάζουμε ομως, βρίσκομαι στα Χανιά εγω Τέλος υπάρχει μια ακόμη λύση, μπορείς να κάνεις μετάφραση των γραμμών των USB 2.0 σε κατάλληλες γραμμές για USB 3.0 με μια σύνθετη πατέντα active μετατροπέα που χρησιμοποιει το chip VL670 Κατάλαβα και ευχαριστώ για το χρόνο σου. Και εγώ πιστεύω ότι δεν θα δουλέψει καθώς όλα τα USB2 είναι νεκρά. Υπάρχει στην αγορά μετατροπέας από USB3 σε 2 ή αυτό που γράφεις μπορώ να το βρω κάπου;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα