nick_souvlaki Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 Καλησπέρα σας. Παράγγειλα και εγώ ένα ASUS TUF Dash F15 FX517ZM 15.6" Full HD 144Hz που είναι στις προσφορές και θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις... Επειδή έχω χρόνια να κάνω καθαρή εγκατάσταση (UEFI είχα και τοτέ αλλά ήταν στην αρχή του, πριν από όλα αυτά τα secure boot, tpm κ.α.) 1) Αρχικά για πρώτη εγκατάσταση Windows 11 θέλει να φορτώσω και τους IRST; Χρειάζεται να κάνω και κάτι άλλο; (Βρήκα αυτό το θέμα στο site της asus: [Notebook/AIO] Troubleshooting - How to fix the problem that cannot find drives when installing Windows 11/10 | Official Support | ASUS Global) 2) Έχω κάτι αυθεντικά παλιά κλειδιά για Windows 7, 8 και 8.1. Μπορώ να τα χρησιμοποιήσω; Τα βάζω στην εγκατάσταση στην αρχή ή αλλού (το έψαξα λίγο αλλά μπερδεύτηκα γιατί είδα αντιφατικά άρθρα) 3) Γενικά τι αλλαγές χρειάζεται να κάνω/προσέξω στα bios πριν και αφού βάλω τα windows πρώτη φορά; Να τονίσω ότι θέλω να έχω γενικά το laptop με όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, πχ. όπως το secure boot (αν και νομίζω ότι είναι απαιτούμενο για Windows 11). Επίσης άμα μπορούσατε να δώσετε κάποιες γενικές οδηγίες με τι σειρά να κάνω τι και τι να προσέξω θα το εκτιμούσα. Ευχαριστώ πολύ!
hp8 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 24 λεπτά πριν, nick_souvlaki είπε κάποιες γενικές οδηγίες με τι σειρά να κάνω τι και τι να προσέξω Εγκατάσταση Windows 11: Πώς Κάνω Καθαρή Εγκατάσταση ή Αναβάθμιση από Windows 10 | PCsteps.gr 1
nick_souvlaki Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 7 λεπτά πριν, hp8 είπε Εγκατάσταση Windows 11: Πώς Κάνω Καθαρή Εγκατάσταση ή Αναβάθμιση από Windows 10 | PCsteps.gr Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Αυτα τα τόσο βασικά τα ξέρω πάνω-κάτω. Πιο πολύ με νοιάζουν αυτές οι ερωτήσεις που έγραψα και η σειρά με τις ρυθμίσεις bios-εγκατάσταση windows. πχ. πρέπει να απενεργοποιήσω πρώτα το secure boot, μετά να βάλω windows 11 και μετά να το ξαναενεργοποίησω; Ή να το έχω ενεργοποημένο από πριν (άμα γίνεται...δεν το ξέρω καθόλου) και θα το ρυθμίσουν ανάλογα τα Windows 11; Το boot order θα φτιάξει αυτόματα μετά την εγκατάσταση; Πρέπει να προσέξω κάτι με τη ρύθμιση csm; Τέτοια πράγματα είναι που δεν γνωρίζω. Και πάλι ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.
mphxths Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, nick_souvlaki είπε Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Αυτα τα τόσο βασικά τα ξέρω πάνω-κάτω. Πιο πολύ με νοιάζουν αυτές οι ερωτήσεις που έγραψα και η σειρά με τις ρυθμίσεις bios-εγκατάσταση windows. πχ. πρέπει να απενεργοποιήσω πρώτα το secure boot, μετά να βάλω windows 11 και μετά να το ξαναενεργοποίησω; Ή να το έχω ενεργοποημένο από πριν (άμα γίνεται...δεν το ξέρω καθόλου) και θα το ρυθμίσουν ανάλογα τα Windows 11; Το boot order θα φτιάξει αυτόματα μετά την εγκατάσταση; Πρέπει να προσέξω κάτι με τη ρύθμιση csm; Τέτοια πράγματα είναι που δεν γνωρίζω. Και πάλι ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Θα φτιαξεις ενα στικακι με τα 11αρια. Θες με rufus ? Θες με το media creation tool της MS ? Περι ορεξεως. Απλα το rufus προσφερει και τα κλασικα bypass για cpu/tpm κλπ κατα την δημιουργια του στικ , για μηχανηματα που δεν πληρουν τις προδιαγραφες. Δεν ξερω απο που θα φτιαξεις το στικακι , κοιτα να ειναι σε uefi mode / gpt , ωστε να μπουταρει και σε uefi mode. To secure boot δεν ειναι υποχρεωτικο να ειναι ενεργοποιημενο για τα 11αρια. Στα requirements των 11αριων ειναι απαιτουμενο να "υποστηριζεται" απο το bios , οχι να ειναι ενεργοποιημενο. Αν δεν το χρειαζεσαι , απλα το αφηνεις απενεργοποιημενο. Στο bios , επιλεγεις uefi mode προφανως , ahci για τους δισκους (το αναφερω γιατι κατι κατασκευαστες για αγνωστους λογους το εχουν σε raid mode) . Το boot order , το οριζεις να ειναι πρωτα ο δισκος που θα γινει η εγκατασταση το λειτουργικο και μετα οτιδηποτε αλλο. Λογικα θα εχει καποιο συνδυασμο κουμπιων ή καποιο Fn κουμπι που κατα την εκκινηση του μηχανηματος οταν το πατας θα σου βγαζει το boot order menu , να επιλεξεις κατι αλλο αν θες για οποιονδηποτε λογο. Δεν χρειαζεται να αλλαζεις την σειρα του boot order καθε τρεις και λιγο. Σειριακο δεν περνας κατα την εγκατασταση , επιλεγεις μια επιλογη που εχει αν θυμαμαι καλα οτι δεν εχεις σειριακο και προχωρας χωρις να βαλεις κατι. Οταν μπουταρουν για πρωτη φορα τα windows , βλεπεις τι γινεται. Αν υπαρχει αποθηκευμενος στο bios κανας σειριακος , θα γινουν αυτοματα activate με το που συνδεθουν στο ιντερνετ. Αν δεν γινουν για οποιονδηποτε λογο , δοκιμασε να περασεις καποιους απο τους σειριακους που εχεις απο τα 7/8αρια. Αν δεν παιξουν και αυτοι , τσιμπα απο κανα σαιτ καποιον σειριακο με 5-10 ευρω και μεγια το νεο συστημα Επεξ/σία 13 Φεβρουαρίου 2023 από mphxths 1
nick_souvlaki Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 21 λεπτά πριν, mphxths είπε Θα φτιαξεις ενα στικακι με τα 11αρια. Θες με rufus ? Θες με το media creation tool της MS ? Περι ορεξεως. Απλα το rufus προσφερει και τα κλασικα bypass για cpu/tpm κλπ κατα την δημιουργια του στικ , για μηχανηματα που δεν πληρουν τις προδιαγραφες. Δεν ξερω απο που θα φτιαξεις το στικακι , κοιτα να ειναι σε uefi mode / gpt , ωστε να μπουταρει και σε uefi mode. To secure boot δεν ειναι υποχρεωτικο να ειναι ενεργοποιημενο για τα 11αρια. Στα requirements των 11αριων ειναι απαιτουμενο να "υποστηριζεται" απο το bios , οχι να ειναι ενεργοποιημενο. Αν δεν το χρειαζεσαι , απλα το αφηνεις απενεργοποιημενο. Στο bios , επιλεγεις uefi mode προφανως , ahci για τους δισκους (το αναφερω γιατι κατι κατασκευαστες για αγνωστους λογους το εχουν σε raid mode) . Το boot order , το οριζεις να ειναι πρωτα ο δισκος που θα γινει η εγκατασταση το λειτουργικο και μετα οτιδηποτε αλλο. Λογικα θα εχει καποιο συνδυασμο κουμπιων ή καποιο Fn κουμπι που κατα την εκκινηση του μηχανηματος οταν το πατας θα σου βγαζει το boot order menu , να επιλεξεις κατι αλλο αν θες για οποιονδηποτε λογο. Δεν χρειαζεται να αλλαζεις την σειρα του boot order καθε τρεις και λιγο. Σειριακο δεν περνας κατα την εγκατασταση , επιλεγεις μια επιλογη που εχει αν θυμαμαι καλα οτι δεν εχεις σειριακο και προχωρας χωρις να βαλεις κατι. Οταν μπουταρουν για πρωτη φορα τα windows , βλεπεις τι γινεται. Αν υπαρχει αποθηκευμενος στο bios κανας σειριακος , θα γινουν αυτοματα activate με το που συνδεθουν στο ιντερνετ. Αν δεν γινουν για οποιονδηποτε λογο , δοκιμασε να περασεις καποιους απο τους σειριακους που εχεις απο τα 7/8αρια. Αν δεν παιξουν και αυτοι , τσιμπα απο κανα σαιτ καποιον σειριακο με 5-10 ευρω και μεγια το νεο συστημα Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου. Serial δεν έχει σίγουρα το μηχάνημα γιατί είναι χωρίς λειτουργικό. Οπότε θα δοκιμάσω να το περάσω μετά την εγκατάσταση όπως λες. Επειδή το μηχάνημα είναι καινούργιο και πληρεί τα cpu/tpm λέω να δοκιμάσω με το creation tool των windows. Φαντάζομαι αυτό ρυθμίζει αυτόματα στο στικάκι για UEFI ή MBR; Σχετικα με το secure boot άμα το θέλω μπορώ να το ανοίξω εξαρχής και θα μπούν κανονικά τα windows; Ή για να κάνω clean install πρέπει το κλείσω οπωσδήποτε και άμα θέλω το ανοίγω μετα; Επεξ/σία 13 Φεβρουαρίου 2023 από nick_souvlaki
mphxths Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 1 ώρα πριν, nick_souvlaki είπε Φαντάζομαι αυτό ρυθμίζει αυτόματα στο στικάκι για UEFI ή MBR; Αν δεν κανω λαθος , το tool φτιαχνει το αντιστοιχο stick (uefi ή mbr) αναλογως την εγκατασταση μεσα απο την οποια εκτελειται. 1 ώρα πριν, nick_souvlaki είπε Σχετικα με το secure boot άμα το θέλω μπορώ να το ανοίξω εξαρχής και θα μπούν κανονικά τα windows; Ή για να κάνω clean install πρέπει το κλείσω οπωσδήποτε και άμα θέλω το ανοίγω μετα; Νομιζω οτι αν το ανοιξεις εξαρχης θα μπουν κανονικα τα windows. Δεν ξερω να σου πω σιγουρα , δεν ασχολουμαι με το secure boot , δεν μου προσφερει κατι. 1
Aris_ Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2023 2 ώρες πριν, nick_souvlaki είπε Σχετικα με το secure boot άμα το θέλω μπορώ να το ανοίξω εξαρχής και θα μπούν κανονικά τα windows; Ή για να κάνω clean install πρέπει το κλείσω οπωσδήποτε και άμα θέλω το ανοίγω μετα; για secure boot το stick πρέπει να είναι gpt και uefi μετά κάνεις εγκατάσταση κανονικά , ολα αυτα τα κλείνεις οταν θες να βάλεις άλλα λειτουργικά 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα