Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας. Δεν είμαι ο Papadopoulos αλλά κάποια που χρησιμοποιώ τον λογαριασμό του με την άδεια του για αυτό το νήμα . Είμαι 36 χρόνων και παντρεμένη.

Θέλω να σας κάνω αρκετές ερωτήσεις και να σας παρουσιάσω τους προβληματισμούς που έχω για το μέλλον μου . 

Τα πτυχία τα οποία έχω είναι τα εξής: προπτυχιακό σε γαλλική φιλολογία και ειδική αγωγή (2),

Μεταπτυχιακό στην διαπολιτισμική εκπαίδευση από γαλλικό πανεπιστήμιο και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση από το ΕΑΠ ( 2) . 

Όπως καταλαβαίνετε ο τομέας της εκπαίδευσης μου αρέσει πάρα πολύ αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που περίμενα οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα ειδικά για εμάς τους αναπληρωτές καθηγητές και το στάσιμο και στείρο περιβάλλον των σχολείων. 

Πλέον στο μυαλό μου τριγυρνούν 2 σενάρια γιατί δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να περιμένω το θαύμα των διορισμών και ούτε μπορώ να ζήσω με 800-1000 ευρώ έχοντας κάνει αυτές τις σπουδές. 

 

Το πρώτο σενάριο είναι να ψάξω και να βρω κάποιο σοβαρό course  επάνω στο interaction design  που σχετίζεται με τα πτυχία που έχω και κυρίως με το ένα μεταπτυχιακό μου αλλά αυτό που με αποτρέπει είναι η αγορά εργασίας καθώς νομίζω πως στην Ελλάδα αυτός ο τομέας είναι πολύ πίσω , συν ότι δεν γνωρίζω αν είναι εύκολα να εργαστώ σε εταιρείες του εξωτερικού εργαζόμενη από την Ελλάδα. Πιστεύετε πως υπάρχουν σοβαρά courses που θα μου δώσεις τις πρακτικές γνώσεις και θα μου φτιάξουν ένα σοβαρό portfolio  ώστε να διεκδικήσω θέσεις εργασίας σε εταιρείες του εξωτερικού; Πέραν της Γαλλικής μιλάω πολύ καλά Αγγλικά και έχω το  c2 οπότε η γλώσσα του course  δεν θα ήταν πρόβλημα για μένα . 

 

το άλλο σενάριο είναι να δώσω ξανά είτε πανελλαδικές είτε κατατακτήριες για να εισαχθω στην ιατρική που είναι ο δεύτερος καημός μου. Πάντα έλεγα ότι με τόσο διάβασμα που έχω ρίξει θα μπορούσα να γίνω γιατρός . Είναι κάτι που μου αρέσει σαν ιδέα εξίσου με την εκπαίδευση ( όχι στα σχολεία) αλλά δεν μπορούσα να το κάνω λόγω οικονομικών κυρίως προβλημάτων. Δεν με φοβίζει το διάβασμα ούτε το ότι δεν θα περάσω καθώς ξέρω τις δυνατότητες μου . Το μόνο που με απασχολεί είναι το πότε θα ξεκινήσω την εργασία και το πότε θα ξεκινήσω να έχω έσοδα από αυτό και όχι η επιτυχία. 

 

ποια είναι η γνώμη σας για αυτους τους δύο προβληματισμούς μου ως ξεχωριστούς εντελώς ( ας υποθέσουμε ότι έγραφα κάθε έναν ξεχωριστά) και ποια η γνώμη σας αν έπεφταν στο τραπέζι ως δύο διαφορετικοί δρόμοι; 

 

σας ευχαριστώ για κάθε σας απάντηση!

 

Δημοσ.
48 λεπτά πριν, SAVVAS_PAPADOPOULOS είπε

το άλλο σενάριο είναι να δώσω ξανά είτε πανελλαδικές είτε κατατακτήριες για να εισαχθω στην ιατρική που είναι ο δεύτερος καημός μου. Πάντα έλεγα ότι με τόσο διάβασμα που έχω ρίξει θα μπορούσα να γίνω γιατρός . Είναι κάτι που μου αρέσει σαν ιδέα εξίσου με την εκπαίδευση ( όχι στα σχολεία) αλλά δεν μπορούσα να το κάνω λόγω οικονομικών κυρίως προβλημάτων. Δεν με φοβίζει το διάβασμα ούτε το ότι δεν θα περάσω καθώς ξέρω τις δυνατότητες μου . Το μόνο που με απασχολεί είναι το πότε θα ξεκινήσω την εργασία και το πότε θα ξεκινήσω να έχω έσοδα από αυτό και όχι η επιτυχία. 

Λες πως είσαι 36 χρονών παντρεμένη. Είσαι διατεθημένη να σπουδάσεις 6 χρόνια ακόμα; Στα οποία αν πρέπει να δουλεύεις παράλληλα ούτε θα "ζεις"  με τον άντρα σου και αν έχεις παιδιά κατά βάση θα είσαι απούσα; Τα έσοδα θα αργήσουν πολύ. Ξεκινώντας από το αγροτικό (εκτός και αν για κάποιο λόγο το αποφύγεις) θα ξεκινήσεις με 1000 ευρώ κάπου μακριά από την Αθήνα. Δηλαδή 1 χρόνο και πάλι θα είσαι μακριά από το σπίτι. Μετά θα κάνεις ειδικότητα όπου και εκεί μαζί με εφημερίες θα φτάσεις στα 1.500 με άπειρες ώες δουλειά. Η ηλικία δεν είναι απαραίτητα αρνητική, αλλά δεν βρίσκω κάποιον λόγο όπως το θέτεις να το κάνεις αυτό.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, SAVVAS_PAPADOPOULOS είπε

το άλλο σενάριο είναι να δώσω ξανά είτε πανελλαδικές είτε κατατακτήριες για να εισαχθω στην ιατρική που είναι ο δεύτερος καημός μου

Go for it. If you fail, you fail. 
Σοβαρά έσοδα θα έχεις σε 10 χρόνια περίπου (όταν ανοίξεις το δικό Ιατρείο) . Δεν μας λες εαν έχεις ( η εαν θέλεις να κάνεις ) παιδια και πόσο χρονών είναι.

Εαν δεν έχεις παιδιά και δεν θέλεις να κάνεις, ξεκίνα χωρίς δεύτερη σκέψη. Εαν θέλεις να κάνεις, θέλει λίγο καλύτερο προγραμματισμό. 

Δημοσ.

Είμαι 36 χρόνων παντρεμένη και δεν έχω παιδιά ακόμη . 

Τα παιδιά δεν θα ήταν εμπόδιο για μένα γιατί σίγουρα δεν θα διακινδυνευα μια εγκυμοσύνη για να δώσω εξετάσεις πχ αλλά και όταν με το καλό εμένα έγκυος και γεννούσα για όσα χρόνια σπούδαζα στην σχολή θα είχα βοήθεια και απο γονείς για να μπορέσω να σπουδάσω. 

Μπορεί να αποφευχθεί το αγροτικό; Με ποιον τρόπο; 

Το θέμα είναι ότι και τώρα με την εκπαίδευση πολλές φορές έχουμε απόσταση με τον άντρα μου άρα αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα μιας και στην παρούσα φάση συμβαίνει για λιγότερα χρήματα, με μεγαλύτερο ρίσκο στο θέμα του πότε και αν με καλέσουν να εργασθω και σε ποιο μέρος της Ελλάδος. 

 

για αυτό σκέφτηκα και το να προσπαθήσω για αυτή την μεγάλη μου αγάπη, την ιατρική. Όμως ρωτάω για να πάρω κάποιες γνώμες καθώς δεν γνωρίζω πολλά πέρα του ότι θέλει το λιγότερο 6 χρόνια σπουδές . Πχ δεν γνώριζα ότι το αγροτικό μπορεί να αποφευχθεί αλλά και πάλι αμοίβεται κάποιος με 1.000 ευρώ ούτε ότι στην ειδικότητα τα χρήματα φθάνουν περίπου τα 1.500. 

 

εξάλλου όπως ανέφερα ποιο πάνω ο δρόμος για μένα έχει δύο κατευθύνσεις πλέον . Είτε ιατρική είτε courses  για interaction design. Η εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν με καλύπτει σε καμία πτυχή της  δυστυχώς 

Δημοσ.

Καλησπέρα. Για το interaction design ξέρω πολύ λίγα πράγματα, αλλά θα σου πω τη γνώμη μου για την ιατρική (και λίγο για την εκπαίδευση) από τα οποία έχω προσωπική εμπειρία.

Από αυτά που γράφεις μου φαίνεται ότι δεν έχεις ιδιαίτερη γνώση για την ιατρική ως επάγγελμα. Το ίδιο θα έλεγα και σε μια 18άρα, αλλά ειδικά λόγω της ηλικίας σου, πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να μιλήσεις με ανθρώπους που ασκούν την ιατρική για να καταλάβεις πού πας να μπλέξεις. Περιληπτικά, μιλάμε για 6 χρόνια σπουδών (κάπως λιγότερο αν μπεις με κατατακτήριες) στα οποία ουσιαστικά δε θα μπορείς να δουλεύεις. Άντε να κάνεις κανένα ιδιαίτερο, αλλά οι σπουδές είναι απαιτητικές και έχεις υποχρεωτικά εργαστήρια, κλινικές και βαρβάτες εξεταστικές. Μετά έχεις 4-6 χρόνια ειδικότητα. Ειδικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις, σημαίνει πολλή δουλειά, με 5-8 εφημερίες το μήνα (24-32 ώρες δουλειάς δηλαδή στις οποίες συχνά δεν κοιμάσαι καθόλου) και στο τέλος ειδικά αρκετό διάβασμα για να περάσεις τις εξετάσεις για ειδικότητα. Στην ειδικότητα πληρώνεσαι -ας πούμε- ικανοποιητικά, αλλά αν κάνεις την αναγωγή στις ώρες εργασίας, όχι και τόσο.

Με βάση τα παραπάνω, σκέψου τα εξής:

- Μπορείς να επιβιώσεις οικονομικά για 6 χρόνια χωρίς να εργάζεσαι;

- Σκοπεύεις να κάνεις παιδιά; Επίσης από την απάντησή σου μου δημιουργείς την εντύπωση ότι δεν είσαι συνειδητοποιημένη για το πώς αυτό θα αλλάξει τη ζωή σου. Το παιδί τα πρώτα χρόνια σου ρουφάει όλη σου την ενέργεια, κάτι που δεν μπορείς να το καταλάβεις αν δεν το ζήσεις. Οι μανάδες (και οι πατεράδες που ασχολούνται) πέφτουν ξεροί όταν βάζουν το παιδί για ύπνο το βράδυ κι εσύ θα πρέπει να βρίσκεις κουράγιο και μυαλό να διαβάζεις για ώρες. Πολύ πολύ δύσκολο. Μίλα με κάποιον που είναι σε αυτή τη φάση.

- Ειδικότητα στην ηλικία που θα είσαι τότε (κάπου μεταξύ 42-50). Όσο περνάνε τα χρόνια, τα ξενύχτια τα αντέχεις όλο και λιγότερο. Στα 20 και στα 25 ξενυχτάς στο club και το πας σερί και σε γενικές γραμμές είσαι εντάξει. Στα 35 δυσκολεύεσαι. Στα 45 θα σε τσακίζουν. Φαντάσου τη ζωή σου με 5 -το λιγότερο- 24ωρα τον μήνα χωρίς ύπνο. Θα χρειάζεσαι 2 μέρες για να συνέλθεις και μετά θα είναι ώρα για την επόμενη εφημερία. Καλά, δε συζητάω αν έχεις και κανένα 5χρονο να σε περιμένει στο σπίτι...

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η ιατρική δεν είναι τόσο το διάβασμα, που φαίνεται ότι το έχεις (αν και σε τελείως άλλη κατεύθυνση). Είναι όλα τα υπόλοιπα, μερικά από τα οποία ανέφερα παραπάνω. Στο φόρουμ υπάρχουν πολλά παρόμοια θέματα. Ψάξε και διάβασε γνώμες, αλλά ψάξε και βρες άτομα του χώρου και κάνε ειλικρινείς συζητήσεις μαζί τους. Μπορεί στο τέλος να αποφασίσεις ότι αξίζει τον κόπο. Στα 36 σου σίγουρα δεν είναι αργά. Αλλά πρέπει να είσαι συνειδητοποιημένη τι πρόκειται να σου συμβεί.

Με βάση και τα παραπάνω και εφόσον το αντικείμενό σου σου αρέσει, θα σε ενθάρρυνα να ψάξεις κάτι σχετικό. Δεν ξέρω αν άλλο ένα μεταπτυχιακό είναι η λύση, αλλά ψάξε σε διάφορους σχετικούς τομείς στο εξωτερικό να δεις αν θα μπορούσες να δουλέψεις από απόσταση ή τι σου λείπει για να το κάνεις αυτό. Όλα τα πανεπιστήμια κινούνται σε online/hybrid learning. Επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εκπαίδευση κατάλληλη για άτομα με διαφορετική κουλτούρα ή μαθησιακές ανάγκες. Εφόσον ξέρεις και καλά γαλλικά και αγγλικά, ίσως να μπορείς να βρεις κάτι σχετικό. Ενδεχομένως όχι εντελώς από απόσταση, αλλά εφόσον το να είσαι χωριστά από τον σύντροφό σου δεν σας πειράζει, μπορεί να βρεις μια δουλειά πχ σε ένα γαλλικό πανεπιστήμιο στην ανάπτυξη παιδαγωγικού περιεχομένου, να είσαι εκεί 1 εβδομάδα τον μήνα και στην Ελλάδα τον υπόλοιπο χρόνο ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Εφόσον έχεις σπουδές και αγάπη για την εκπαίδευση, αντί να τρως 6++ χρόνια να μάθεις κάτι εντελώς καινούργιο, μπορείς να διερευνήσεις το ευρύτερο πεδίο στο οποίο ήδη κινείσαι.

  • Like 4
Δημοσ.

Στην ιατρική αυτό που με τρομάζει πολύ είναι κυρίως το ότι έχω διαβάσει πως έχει ανεργία. Το να γίνω γιατρός στα 45-50 μου είναι οκ γιατί έχω από 22 έως 17 χρόνια ακόμη μπροστά μου 

Δημοσ.

Χμ, μάλλον άδικα το έγραψα το σεντόνι. Δεν είπα ποτέ ότι είναι αργά να γίνεις γιατρός γιατί δεν έχεις αρκετά χρόνια καριέρας! 

Δημοσ.
38 λεπτά πριν, FilipposMD είπε

Χμ, μάλλον άδικα το έγραψα το σεντόνι. Δεν είπα ποτέ ότι είναι αργά να γίνεις γιατρός γιατί δεν έχεις αρκετά χρόνια καριέρας! 

Το διάβασα το σεντόνι και σε ευχαριστώ πάρα πολύ, όμως από ότι καταλαβαίνεις είμαι μπερδεμένη αρκετά καθώς " πρέπει " και πάλι να μπω σε mood  διαβάσματος και να διαχειριστώ την απογοήτευση από το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος 

Δημοσ.
19 ώρες πριν, SAVVAS_PAPADOPOULOS είπε

Στην ιατρική αυτό που με τρομάζει πολύ είναι κυρίως το ότι έχω διαβάσει πως έχει ανεργία. Το να γίνω γιατρός στα 45-50 μου είναι οκ γιατί έχω από 22 έως 17 χρόνια ακόμη μπροστά μου 

Που εχει ανεργια στους γιατρους;

Δημοσ.
2 ώρες πριν, dionisis1925 είπε

Άρθρο πριν 5 χρόνια? Οκ, μείνετε στα άρθρα.

Καλά ούτε καν, απλά το παρέθεσα εννοώντας ότι ναι υπάρχει ανεργία αν δεις τον τύπο. Αλλά δεν νομίζω ότι θα βρεις εύκολα άνεργο γιατρό. Να μην πληρώνεται αρκετά μπορεί, να είναι άνεργος δύσκολα.

Δημοσ.

επίσης επειδή κάποιες ειδικότητες έχουν αρκετή αναμονή ίσως να μην κάνεις την ειδικότητα που θέλεις. 

Αγροτικό μπορείς να αποφύγεις εάν κανείς άγονη ειδικότητα όπως αναισθησιολογία ή γενική ιατρική 

 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...