Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Ελλάδα πλέον έχει μεγάλη έλλειψη από ανειδίκευτους εργάτες-τεχνίτες-μάστορες-μαραγκους κλπ.  Πρακτικά βέβαια δεν είναι εύκολο να ακολουθήσεις τέτοια επαγγέλματα αν δεν έχεις άκρες ή κάποιον να σου μάθει την τέχνη. Πιστεύω ότι το 95% των τεχνιτών είναι οικογενειακές επιχειρήσεις.

Υπάρχουν επίσης τα επαγγέλματα που είναι αποκλειστικά για το δημόσιο. Σε αυτά το πτυχίο μπορεί να βοηθάει αλλά σε βάζει σε μια διαδικασίες πολυετούς αναμονής και αγώνα για διορισμό.

Υπάρχουν επίσης και τα υψηλής εξειδίκευσης επαγγέλματα που θέλουν και πτυχίο και πρακτικές γνώσεις.

Κοιτούσα πρόσφατα θέσεις εργασίας για junior it admins... και ήθελαν αυτά που έχω μάθει εγώ σε 15 χρόνια και πολλά περισσότερα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, The_Judas είπε

Η Ελλάδα πλέον έχει μεγάλη έλλειψη από ανειδίκευτους εργάτες-τεχνίτες-μάστορες-μαραγκους κλπ.  Πρακτικά βέβαια δεν είναι εύκολο να ακολουθήσεις τέτοια επαγγέλματα αν δεν έχεις άκρες ή κάποιον να σου μάθει την τέχνη. Πιστεύω ότι το 95% των τεχνιτών είναι οικογενειακές επιχειρήσεις.

Υπάρχουν επίσης τα επαγγέλματα που είναι αποκλειστικά για το δημόσιο. Σε αυτά το πτυχίο μπορεί να βοηθάει αλλά σε βάζει σε μια διαδικασίες πολυετούς αναμονής και αγώνα για διορισμό.

Υπάρχουν επίσης και τα υψηλής εξειδίκευσης επαγγέλματα που θέλουν και πτυχίο και πρακτικές γνώσεις.

Κοιτούσα πρόσφατα θέσεις εργασίας για junior it admins... και ήθελαν αυτά που έχω μάθει εγώ σε 15 χρόνια και πολλά περισσότερα.

Για τη πρωτη προταση μιας και εχω δουλεψει απο συνεργειο και οικοδομη μεχρι οτι θες

Δεν ισχυει οτι το 95% ειναι οικογενειακες (αμφιβαλλω αν ειναι 20%). Τα τελευταια χρονια ολοι οι "μαστορες" εσπρωχναν τα παιδια τους σε πανεπιστημια/σχολες κτλ για να βρουν δουλεια γραφειου. Υπαρχουν αγγελιες (και οχι λιγες) που λενε για 0 προυπηρεσια ή απλως βοηθος.

Παραδειγμα: Εχω τυχει οταν δουλευα για παραδειγμα καυστηρατζης που εκει οντως ο μαστορας ειχε τους γιους του που ηταν φοιτητες σταδιακα αυτοι δεν ερχοντουσταν δουλεια μεχρι που τα παρατησαν οταν τελιωσαν σχολες. Εγω ολο το καιρο δουλευα βοηθος αλλα επειδη τυχαινε συχνα να ειμαστε οι 2 μας, να μου αναθετει εργασιες και να μαθαινω πιο περιπλοκα πραγματα. Μαλιστα ο ιδιος με παρακαλουσε να παω σε σχολη* (ειχαμε βρει να εχει απογευματινά μαθηματα) ωστε να παρω πτυχιο και να γινω και εγω μαστορας/εργολαβος. Αυτο το εκανε ενα αλλο παιδι (που αργοτερα προσελαβε) και μαλιστα οταν ο μαστορας αποχωρησε/συνταξη συνεχισε την επιχειρηση/δουλειες....

σε καμμια τετοια δουλεια (χειρονακτικη) δε πηγα απο βυσμα/γνωστο, ολες απο αγγελιες

*στην οικοδομη αν δεν εχεις πτυχιο/αδεια ασκησεως σε τεχνικες δουλειες δε μπορεις να υπογραφεις και να αναλαμβανεις δουλειες

Επεξ/σία από vamvakoolas
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όπως είπαν και οι από πάνω, εξαρτάται από τη δουλειά, προφανώς υπάρχουν αρκετές δουλειές που δεν χρειάζονται πτυχίο ή κάποια εξειδίκευση (πχ πωλητής, αποθηκάριος, τηλεφωνητής, κλπ.). Βέβαια πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός πτυχιούχων που αναζητούν και τέτοιες δουλειές (είτε προσωρινά είτε για άλλους λόγους), και συνεπώς δεν ξέρω πόση τύχη θα έχει κάποιος με ένα απλό απολυτήριο λυκείου (σε περίπτωση που η σχετική προϋπηρεσία ενός τέτοιου υποψηφίου δεν υπάρχει ή δεν είναι επαρκής).

Επεξ/σία από SciManiac
Δημοσ.

Το θέμα είναι πως πολλοί τα τσουβαλιάζουν όλα σε ένα σακί.

Υπάρχουν πολλά πτυχία χωρίς νόημα.  Δηλαδή κάποιοι που σπουδάζουν διοίκηση επιχειρήσεων και κάνουν και μαστερ τι περιμένουν; Πόσες επιχειρήσεις θέλουν πια διοίκηση; Ειδικά πιο παλιά όλοι νόμιζαν ότι θα το σπουδάσουν αυτό και θα ήταν με ένα ωραίο πουκάμισο και 3 χιλιάρικα μισθό. Μην τα πιάσω ένα ένα αλλά τα πτυχία μουσειολογίας-μουσειολογραφίας,  ιστορίας & θεωρίας της επιστήμης, γεωλογίας, κοινωνικής θεολογίας, κοινωνιολογίας κτλ κτλ φοβάμαι δεν οδηγούν πουθενά. 

Επίσης ως πότε κάποιος μπορεί να είναι τηλεφωνητής με 600 ευρώ;  Οικογένεια δεν θα κάνει;  Αν ο στόχος σου είναι απλά να επιβιώνεις και να πεθάνεις μόνος σου γιατί οικογένεια δεν θα κάνεις και να μην έχεις ποτέ λεφτά για να πας οδοντίατρο κάντο. Όλοι θέλουμε να εξελισσόμαστε και είναι απόλυτα λογικό. Επίσης ο κάθε μάστορας δεν είναι ο "ανειδίκευτος". Η τεχνολογία τρέχει και αυτός πρέπει να ακολουθει. Δεν μένει σε αυτό που του είπε ο μπαμπάς του, που του είπε ο δικός του μπαμπάς που  το ήξερε από τον παππού του όταν χάλασε το καζανάκι της Ασπασίας  του Περικλή. Ούτε η όποια τέχνη είναι κάτι παθητικό που μεταφέρεται. Εξελίσσεται διαρκώς. Αν δεν το πας μπροστά,  δεν θα πας  εσύ μπροστά.

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Gingerbread είπε

Υπάρχουν πολλά πτυχία χωρίς νόημα.  Δηλαδή κάποιοι που σπουδάζουν διοίκηση επιχειρήσεων και κάνουν και μαστερ τι περιμένουν; Πόσες επιχειρήσεις θέλουν πια διοίκηση; Ειδικά πιο παλιά όλοι νόμιζαν ότι θα το σπουδάσουν αυτό και θα ήταν με ένα ωραίο πουκάμισο και 3 χιλιάρικα μισθό. 

Αδερφε, το πτυχιο Διοικησης, αν ξερεις να το εκμεταλλευτείς σωστα, εχει πολυ ψωμι να δωσει..και οχι, δε μιλαω να μπεις σε μια επιχείρηση ως μανατζερ...το οτι ο κοσμος δε γνωριζει πού υπαρχουν λεφτα (γιατι δεν το διατυμπανιζουν κιολας αυτοι που ξερουν), δεν ειναι προβλημα του εκαστοτε πτυχιου Διοικησης ή του οποιουδηποτε αλλου πτυχιου..

• Like 1
Δημοσ.
Στις 19/2/2023 στις 10:58 ΠΜ, Gingerbread είπε

Το θέμα είναι πως πολλοί τα τσουβαλιάζουν όλα σε ένα σακί.

Υπάρχουν πολλά πτυχία χωρίς νόημα.  Δηλαδή κάποιοι που σπουδάζουν διοίκηση επιχειρήσεων και κάνουν και μαστερ τι περιμένουν; Πόσες επιχειρήσεις θέλουν πια διοίκηση; Ειδικά πιο παλιά όλοι νόμιζαν ότι θα το σπουδάσουν αυτό και θα ήταν με ένα ωραίο πουκάμισο και 3 χιλιάρικα μισθό. Μην τα πιάσω ένα ένα αλλά τα πτυχία μουσειολογίας-μουσειολογραφίας,  ιστορίας & θεωρίας της επιστήμης, γεωλογίας, κοινωνικής θεολογίας, κοινωνιολογίας κτλ κτλ φοβάμαι δεν οδηγούν πουθενά. 

Επίσης ως πότε κάποιος μπορεί να είναι τηλεφωνητής με 600 ευρώ;  Οικογένεια δεν θα κάνει;  Αν ο στόχος σου είναι απλά να επιβιώνεις και να πεθάνεις μόνος σου γιατί οικογένεια δεν θα κάνεις και να μην έχεις ποτέ λεφτά για να πας οδοντίατρο κάντο. Όλοι θέλουμε να εξελισσόμαστε και είναι απόλυτα λογικό. Επίσης ο κάθε μάστορας δεν είναι ο "ανειδίκευτος". Η τεχνολογία τρέχει και αυτός πρέπει να ακολουθει. Δεν μένει σε αυτό που του είπε ο μπαμπάς του, που του είπε ο δικός του μπαμπάς που  το ήξερε από τον παππού του όταν χάλασε το καζανάκι της Ασπασίας  του Περικλή. Ούτε η όποια τέχνη είναι κάτι παθητικό που μεταφέρεται. Εξελίσσεται διαρκώς. Αν δεν το πας μπροστά,  δεν θα πας  εσύ μπροστά.

Να σαι καλά με το καζανάκι της Ασπασίας, πραγματικά το είχα ανάγκη να γελάσω τόσο. Τωρα για τα πτυχία, χωρις νόημα δεν είναι κανένα όλα κάτι σου μαθαίνουν. Το πρόβλημα είναι οι εκάστοτε ανάγκες της αγοράς και πως θα το αξιοποιήσεις. Ευκαιρίες υπάρχουν αλλά πολλές φορές χρειάζονται θυσίες. Ενας γεωλόγος πχ βλέπει ως προοπτική να γίνει σεισμολόγος, καθηγητής, δημόσιος υπάλληλος στο ΙΓΜΕ,  κλπ, ποσοι όμως σκέφτηκαν να ασχοληθούν με γεωτρήσεις, φράγματα, γενικά εδαφομηχανική και να πληρωνονται αδρά γι αυτό? Ελάχιστοι. 

Στις 12/2/2023 στις 5:42 ΜΜ, kostakis81 είπε

μιλουν γα εταιριεσ πληροφορικης γεικα που δεν τουσ νοιαζει το πτυχιο εαν ξερεις το αντικειμενο /...

πόσοι όμως ξέρουν πραγματικά το αντικείμενο χωρίς πτυχίο, εστω χωρις σπουδες που αφησαν στη μέση? 1 στους 1000 κι αν.  οι περισσότεροι χωρις πτυχίο κάνουν τραγικά λάθη γιατι δεν υπολογίζουν άλλες παραμέτρους των συστημάτων. Για κάποιον που θελει μόνο να γράφει κώδικα οκ καποια στιγμή θα το καταφέρει αλλά και πάλι χρειάζεται από πίσω ενα υποβαθρο σε μαθηματικά. Προσωπικά γνωρίζω μόνο ένα ατομο με σπουδες σε ΙΕΚ το οποίο είναι αριστος και περιζήτητος προγραμματιστής. μιλάμε όμως για ατομο με πολύ υψηλό δείκτη ευφυίας και αντίληψης. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...