kostakis81 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) μηπως ειναι ενα ακομα παραμυθι οτι δεν χρειαζοντε τα πτυχια (πανεπιστημιου) για δουλεια στην χωρα μας ... Επεξ/σία 12 Φεβρουαρίου 2023 από kostakis81
OxiGiannisGiannakis Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 14 λεπτά πριν, kostakis81 είπε μηπως ειναι ενα ακομα παραμυθι οτι δεν χρειαζοντε τα πτυχια (πανεπιστημιου) για δουλεια στην χωρα μας ... Εξαρταται. Σε πολλες δουλειες το πτυχιο και το μεταπτυχιακο θα σε βοηθησει να βρεις μια θεση. Τη δουλεια την μαθαινεις ουσιαστικα στην πραξη αλλα την ευκαιρια την πηρες λογω του πτυχιου! Πολλα πτυχια ειναι χασιμο χρονου, ειδικα σε ανθρωπιστικες επιστημες και σε καποιες θετικες. Πολλες θεσεις και δουλειες χαμηλης εξειδικευσης δεν χρειαζονται καν πτυχιο. Απολυτηριο λυκειου η εστω ΙΕΚ αρκει. Να πω ενα παραδειγμα απο την Αγγλια που εργαζομαι. Στην Αγγλια πολλοι ξεκινανε σε μια εταιρια, κανουν apprenticeships για καποια χρονια και μετα πανε σε θεσεις graduate. Πολλες φορες η εταιρια τους πληρωνει και τα διδακτρα αν θελουν μετα να κανουν πτυχιο. Απλα αν εχεις πτυχιο η εξελιξη σου θα ειναι πιο γρηγορη. Επεξ/σία 12 Φεβρουαρίου 2023 από OxiGiannisGiannakis 3
kostakis81 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 το αναφερω γιατι υπαρχει μεγαλη ταση αμφισβητησεως του πτυχιου απο νεους κυριως χωρισ ομως να βλεπουν την φακα στο μελλον ...πχ μη εξεληξη και χαμηλους μισθους ..
Dark_panel Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 7 λεπτά πριν, kostakis81 είπε το αναφερω γιατι υπαρχει μεγαλη ταση αμφισβητησεως του πτυχιου απο νεους κυριως χωρισ ομως να βλεπουν την φακα στο μελλον ...πχ μη εξεληξη και χαμηλους μισθους .. Οσα δε φτανει η αλεπου, τα κανει κρεμασταρια.. 8
OxiGiannisGiannakis Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 8 λεπτά πριν, kostakis81 είπε το αναφερω γιατι υπαρχει μεγαλη ταση αμφισβητησεως του πτυχιου απο νεους κυριως χωρισ ομως να βλεπουν την φακα στο μελλον ...πχ μη εξεληξη και χαμηλους μισθους .. Σχετικο ειναι. Τι πτυχιο και για ποια θεση? Πολλα επαγγελματα που θελουν αδεια ασκησεως επαγγελματος πχ μηχανικοι, δικηγοροι, χωρις πτυχιο δεν μπορεις να ασκησεις το επαγγελμα. Απο την αλλη αν ειναι να σπουδασεις Φιλολογος, ιστορικο η γεωλογια και να μην βρισκεις κατι στο αντικειμενο σου και να καταλληξεις ενα υπαλληλος γραφειου ναι εκει το πτυχιο δεν σου χρειαζεται. Εγω επειδη εχω 3 και κανα 5αρι χρονια προυπηρεσιας θεωρω οτι ενα πτυχιο σε ενα αντικειμενο με προοπτικες αξιζει. Μετα βουρ για δουλεια και χτισιμο βιογραφικου. Οσο πιο νωρις βγει κανεις στην αγορα εργασιας τοσο το καλυτερο! Επεξ/σία 12 Φεβρουαρίου 2023 από OxiGiannisGiannakis
Gingerbread Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Για να φτιάχνεις καφέδες, να κάνεις ντελίβερι, να είσαι ταμείας και να κουβαλάς σε φαρμακαποθήκες όχι δεν θέλει πτυχίο. Αλλά πόσους τέτοιους υπαλλήλους ηλικίας 40+ βλέπεις; Ειδικά σε καφέδες. Και δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί που τα αμφισβητούν. Κάτι 1χρονα που στα λεωφορεία ακούνε τραπ και κάνουν φασαρία; Ούτε στην κοινωνία δεν θα ενταχθούν, όχι στην αγορά εργασίας. 5
kostakis81 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 μιλουν γα εταιριεσ πληροφορικης γεικα που δεν τουσ νοιαζει το πτυχιο εαν ξερεις το αντικειμενο /... 1
vamvakoolas Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2023 Για μια θεση σε εταιρια θα προσλαβω αυτον που εχει πτυχιο αρχικα, οχι για το πτυχιο καθε αυτο αλλα για το τροπο σκεψης και γραφης. Αν παραδειγμα θα ζητησω μια αναφορα για ενα ζητημα (τεχνικο ή μη) θα περιμενω ενα κειμενο που θα μπορεσει να διαβαστει με αρχη μεση και τελος. Οσο για τη σκεψη: ο εργαζομενος θα πρεπει να βρισκει τροπους να βελιωσει την εργασια του π.χ αυτοματισμο, προγραμματισμο εργασιων κτλ αλλα και να εχει ιδεες. Ο ανθρωπος που εχει βγαλει ενα πτυχιο σημαινει οτι εκτος απο ενα κυκλο μαθηματων που παρακολουθησε, δημιουργησε μια (διπλωματικη) εργασια σε καποιο συνθετο -συνηθως- ζητημα. Αυτα ειναι χρησιμα σε εναν εργοδοτη 2
hawkpilot Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2023 14 λεπτά πριν, vamvakoolas είπε Για μια θεση σε εταιρια θα προσλαβω αυτον που εχει πτυχιο αρχικα, οχι για το πτυχιο καθε αυτο αλλα για το τροπο σκεψης και γραφης. Αν παραδειγμα θα ζητησω μια αναφορα για ενα ζητημα (τεχνικο ή μη) θα περιμενω ενα κειμενο που θα μπορεσει να διαβαστει με αρχη μεση και τελος. Οσο για τη σκεψη: ο εργαζομενος θα πρεπει να βρισκει τροπους να βελιωσει την εργασια του π.χ αυτοματισμο, προγραμματισμο εργασιων κτλ αλλα και να εχει ιδεες. Ο ανθρωπος που εχει βγαλει ενα πτυχιο σημαινει οτι εκτος απο ενα κυκλο μαθηματων που παρακολουθησε, δημιουργησε μια (διπλωματικη) εργασια σε καποιο συνθετο -συνηθως- ζητημα. Αυτα ειναι χρησιμα σε εναν εργοδοτη Μην είσαι τόσο σίγουρος... 4
dionisis1925 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2023 Στις 12/2/2023 στις 5:42 ΜΜ, kostakis81 είπε μιλουν γα εταιριεσ πληροφορικης γεικα που δεν τουσ νοιαζει το πτυχιο εαν ξερεις το αντικειμενο /... Καλά εντάξει , άστους να τραγουδάνε. Στο φόρουμ υπάρχουν αρκετά σχετικά θέματα για να σου λυθούν οι όποιες απορίες έχεις. https://www.insomnia.gr/forums/topic/785584-αγορά-εργασία-προγραμματιστη/ https://www.insomnia.gr/forums/topic/670603-εργασία-στο-χώρο-της-πληροφορικής/page/2/ https://www.insomnia.gr/forums/topic/788684-εταιρίες-πληροφορικής-που-προσλαμβανουν-χωρις-εμπειρία/
filip123go Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2023 Στις 12/2/2023 στις 1:23 ΜΜ, OxiGiannisGiannakis είπε Πολλα επαγγελματα που θελουν αδεια ασκησεως επαγγελματος πχ μηχανικοι, δικηγοροι, χωρις πτυχιο δεν μπορεις να ασκησεις το επαγγελμα. Δεν είναι πολλά. Μηχανικοί, γιατροί, δικηγοροι. Στις 12/2/2023 στις 5:42 ΜΜ, kostakis81 είπε μιλουν γα εταιριεσ πληροφορικης γεικα που δεν τουσ νοιαζει το πτυχιο εαν ξερεις το αντικειμενο /... Ναι εαν είσαι γαμάτος προγραμματιστής δεν τους νοιάζει το πτυχίο. Αλλά πόσοι είναι πραγματικά γαμάτοι προγραμματιστές; Εγώ μέσα σε 10 χρόνια έχω γνωρίσει 2 (και οι 2 με πτυχίο) . 13 λεπτά πριν, dionisis1925 είπε Καλά εντάξει , άστους να τραγουδάνε. Οχι εγώ το δέχομαι. Εαν έρθεις στο interview και μου απαντήσεις ότι σε ρωτήσω, και έχει και ένα καλό git και ένα καλό stack-overflow, στα @@ τι πτυχίο έχεις. Και γενικώς το πτυχίο μετράει στα πρώτα βήματα της καριέρας σου. Εμένα πλέον στα interview ούτε που με ρωτάνε για το πτυχίο.
Clytoceyx Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2023 Στις 12/2/2023 στις 5:42 ΜΜ, kostakis81 είπε μιλουν γα εταιριεσ πληροφορικης γεικα που δεν τουσ νοιαζει το πτυχιο εαν ξερεις το αντικειμενο /... Δλδ μιλουν για αυτα τα 1-3, αντε 10, ατομα για καθε χιλιαδες εργαζομενους του κλαδου με σχετικα πτυχια. Η αναλογια ειναι κυριολεκτικη. Και μιλουν, επισης, για ατομα που μεχρι να αναγνωριστει η αξια τους και να τρουπωσουν καπου, εχουν να παρουσιασουν ενα αξιολογοτατο, και υπερβαρο, portfolio αξιοποιησιμης προσωπικης εργασιας. Αμφιβαλλω αν θα πολυενδιαφερθουν οι εταιριες για καποιον που καταφερνε να γεμιζει τα sites δημων και τα eshops μεγαλων ομιλων με dick pics χωρις να τον πιασουν, οσο και να το κατεχει το αντικειμενο. Νομιζω οτι αυτη η εποχη εχει ουσιαστικα παρελθει για το 99% των περιπτωσεων αυτων των αυτοφωτων ταλεντων, αρα ουσιαστικα ολα αυτα αφορουν στην υποπεριπτωση της υποπεριπτωσης. Και ως γνωστoν, με το 0,00001% δεν γ*μησε κανεις. Ο @OxiGiannisGiannakis το ειπε πολυ σωστα πιο πανω. Παρα τα οσα λαικιστικα εχουν παγιωθει στην σκεψη του κοσμου, "καλα, τι πατε πανεπιστημια αμα δεν θα σας μαθαινουν τα παντα;", το πανεπιστημιο δεν γινεται να σου μαθει τα παντα πανω στο τομεα που σπουδαζεις και θα ασχοληθεις αργοτερα σε επαγγελματικο επιπεδο. Ειναι και πρακτικα αδυνατο δηλαδη κατι τετοιο. Απλα θα σου δωσει τις ακαδημαικες βασεις, θα σε ειδικευσει κατα καποιο βαθμο και το κυριοτερο θα σου εχει δωσει τις "αρχες", δεν μου ερχεται η καταλληλη λεξη, για να μπορεις να μαθεις την δουλεια στην πραξη, αφου μπεις σε μια σχετικη θεση. Στα πρωτα εξαμηνα στο πανεπιστημιο καποιος καθηγητης μας ειχε πει οτι, χοντρικα, το πτυχιο πιστοποιει οτι εισαι σε θεση να μαθεις ζητηματα ανωτερου επιστημονικου/ερευνητικου ενδιαφεροντος η κατι τετοιο. 1
GiorgosKorn Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2023 Καλησπέρα και από εμενα. Λοιπόν θα σου πω την αποψη μου και άμα θες την κρατάς. Έχω 10 χρόνια εργασιακή εμπερία με τα 5+ να είναι στα Ναυτιλιακά και ψάχνομαι και εγλω να αλλάξω κλάδο (μα καλά θες να φύγεις από την ναυτιλία που είναι σιγουρη στην ελλάδα? ναι θέλω γιατί δεν μου ταιριάζει και παντα ήθελα να ασχοληθω με computing) . Η γνώση πάνω στην πληροφορική είναι όντως παντού στο διαδίκτυο και μπορέις μεκαθόλου εώς πολλα λεφτάνα μαθείς. Αυτο συμπεριλαμβάνει μαθήματα στο Φρεε Ψοδε Ψαμπ, specializations στο Coursers, courses σε Udemy, bootcamps και ουτω καθεξής. Δεν αντιλέγω ότι θα μάθεις κάποια πράγματα αλλα εώς ένα σημείο. Επειδή ψάχνομαι πως θα μπω στην αγορά εργασίας, οι πληροφορίες και η γνώση είναι άπειρη και χαοτική. Είχα κουβέντα με προγραμματιστές φίλους μου που έχουν αρκετά χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικο και η κουβεντα ήταν οτι δεν πρέπει να ξέρεις απλά δυο γλώσσες. Υπάρχουν χίλια δυο από πίσω που χρειάζονται και ενώ είναι βασικά θα σε βοηθήσουν να λύνεις πρβλήματα πο γρήγορα. Ένα παράδειγμα είναι το πως επικοινωνεί μια γλώσσα προγραμματισμού με τον υπολογιστή ή τα διαφορα functions που υπάρχουν σε γλώσσες πως λειτουργουν. Τα πρωτόκολλα επικοινωνίας μεταξύ των γλωσσω και άλλα πολλά. Αυτά όλα δε στα μαθαίνουν σε μαθήματα φουλ και θα π΄ρεπει να ψαχτείς μονος/η σου για να τα βρεις. Και πίστεψε με επειδή το δοκίμασα...χανεσαι. Ένα πτυχίο είτε προπτυχιακό είτε μεταπτυχιακο (conversion master) έχει τα καλά και τα κακά του. Για παράδειγμα: Θετικα: Δομημένη γνωση (ακόμη και σε βασικό επείπεδο ξερεις πως να ψαχτείς μετα) Καθοδήγηση από καθηγητές και συμγοιτητές Ολιστική εικόνα του κλάδου έτσι ωστε να δεις τι σου αρέσει Προτζεκτς και εργασίες Ένα έγκυρο χαρτί που πιστοποιεί ότι έκατσες και διαβασες και εργαστηκες για να μάθεις Σύνδεση με την αγορά εργασίας Αρνητικά: Πολύ χρόνος για διάβασμα (κάτι το οποίο αν δεν εισαι διατεθημένος/η να δώσεις τοτε μην μπεις καν στο κόπο) Κόστος (κυμαίνεται απο 2000 -20000 για ενα conversion master και γύρω στα 15000 για προπτυχιακο σε κολλεγιο) 2-3 χρόνια σπουδές. Εαν είσαι σε μικρή ηλικία ίσως δεν έχει σημασία Συγκεκριμένες τεχνολογιες (αυτό το βάζω εδώ γιατι μπορεί να μην σου αρέσουν πχ. java και να θες να δεις μια άλλη γλωσσα που δεν σπουδάζεται και θα πρέπεινα ψαχτεις εκεί μονος σου) Για μένα αυτά είναι τα + και τα - και επειδή τα + υπερτερούν των - θα πώ οτι ένα πτυχιο χρειάζεται ειδικά αν θες να κάνεις τα πρώτα σου βήματα και να περάσεις τη πόρτα μιας εταιρείας και να κανεις interview.
hln3 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2023 Στις 12/2/2023 στις 12:54 ΜΜ, kostakis81 είπε μηπως ειναι ενα ακομα παραμυθι οτι δεν χρειαζοντε τα πτυχια (πανεπιστημιου) για δουλεια στην χωρα μας ... H Ελλάδα παράγει πολλούς περισσότερους πτυχιούχους από ότι χρειάζεται - η αγορά εργασίας αφορά συνήθως χαμηλής εξειδίκευσης θέσης και όχι πτυχιούχους... Ακόμα και αν έκλειναν για δύο δεκαετίες τα πανεπιστήμια, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα στην οικονομία - εκτός από τις τοπικές οικονομίες που ζούνε από τον φοιτητόκοσμο... Στον ιδ.τομέα δε, το κύριο προσόν είναι το βύσμα. Θα δεις πολλά σκηνικά όπου άτομα με μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό έχουν προϊστάμενους άτομα που τελειώσαν ένα λύκειο με τα χίλια ζόρια... 2
vamvakoolas Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2023 νομιζω οτι με βαση προσωπικα βιωματα, γενικευουμε που δεν ειναι σωστο. Αν αποκτησω ενα πτυχιο (και σπαταλήσω 3-4 χρονια απο τη ζωη μου) εκτος οτι θα μπορω να βρω μια δουλεια που ενας ανιδικευτος θα κανει αιτηση, θα μπορεσω να βρω και μια δουλεια που απαιτειται πτυχιο. Αν δεν εχω πτυχιο, ελπιζω σε συνεντευξη και με βαση τη "πρακτικη γνωση" που εχω αποκτηση να λαβω τη θεση.. Επιπλεον, υπαρχουν "σκηνικα" που οι προισταμενοι ειναι ασχετοι αλλα απλως να αναρωτηθουμε αν αυτες οι εταιριες ειναι μεγαλες και εχουν κερδη, ή φυτοζωουν με τετοια ατομα...
Προτεινόμενες αναρτήσεις