Super Moderators Thresh Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Super Moderators Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 15 minutes ago, Engimek said: Κι αυτό είναι ότι θα πρέπει να αλλάξουν το contention ratio σε οικιακές συνδέσεις, που έμμεσα συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αγοράσουν παραπάνω bandwidth στις συνδέσεις με το εξωτερικό. Το GPON έτσι κι αλλιώς είναι χαμηλότερο στο upsteam, 1.25Gbps αντί για 2.5Gbps που είναι το downstream. Οπότε οι 32 ή 64 χρήστες που μοιράζονται την ίνα (πριν το splitter) έχουν "χειρότερο" contention ratio στο upstream.
Angeldust Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Η συντριπτική πλειοψηφία δεν γνωρίζει τι είναι upload/download και contention ratio. Θέλουν απλά γρήγορο internet, να παίζει το iptv και να μη κολλάει το youtube το netflix κλπ. Για τους λίγους που χρειάζονται μεγάλο upload τους προωθούν σε μεγαλύτερα πακέτα για να εισπράτουν μεγαλύτερο πάγιο. πχ φίλος που χρειάζεται να στέλνει Αμερική μεγάλα αρχεία έβαλε 1Gbps ftth αποκλειστικά και μόνο για αυτό. Στο down και με 50mbps θα ήταν οκ. 1
hln3 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 17 ώρες πριν, djkostas84 είπε Γιατί υποστηρίζετε κάποιοι ότι δεν έχει διαφορά κόστους μια συμμετρική σύνδεση με το 10:1 που μας παρέχεται τώρα. Στις τωρινές έχουμε 100mbit+10mbit=110mbit συνολικό bandwidth ενώ αν γίνει συμμετρική θα έχουμε 100mbit+100mbit=200mbit που νομίζω είναι σχεδόν 100% αύξηση. Δεν νομίζω πως είναι full duplex οι συνδέσεις, κάποιος πιο σχετικός με τα τεχνικά θέματα ίσως να μπορεί να πει κάτι παραπάνω σ'αυτό Επεξ/σία 11 Φεβρουαρίου 2023 από hln3
Titos301 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Στις 10/2/2023 στις 11:11 ΠΜ, poulinos είπε αν σου δωσει εσενα με 40 ευρω συμμετρικο 100/100 η 300/300 τοτε πως θα πουλησει 1000+ ευρω το συμμετρικο στην εταιρεια? οκ εχει και αλλα προτερήματα ο πελάτης του συμμετρικού αλλά πάλι θα χαθουν πολλα λεφτα. 1000€ 🤯🤯 εγω αυτο παντως που δεν εχω καταλαβει ειναι πως μεγαλες εταιριες και ιντερνετ καφε επαιρναν μεγαλες ταχυτητες οταν ολοι εμεις ειχαμε το 24Mbps
Super Moderators Thresh Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Super Moderators Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 17 hours ago, hln3 said: Δεν νομίζω πως είναι full duplex οι συνδέσεις, κάποιος πιο σχετικός με τα τεχνικά θέματα ίσως να μπορεί να πει κάτι παραπάνω σ'αυτό To GPON (FTTH) είναι full duplex αν δεν κάνω λάθος. 6 hours ago, Titos301 said: 1000€ 🤯🤯 εγω αυτο παντως που δεν εχω καταλαβει ειναι πως μεγαλες εταιριες και ιντερνετ καφε επαιρναν μεγαλες ταχυτητες οταν ολοι εμεις ειχαμε το 24Mbps Πλήρωναν παρόχους, έσκαβαν μέχρι το κτίριο κι έριχναν οπτικές. 1
poulinos Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 19 hours ago, hln3 said: Δεν νομίζω πως είναι full duplex οι συνδέσεις, κάποιος πιο σχετικός με τα τεχνικά θέματα ίσως να μπορεί να πει κάτι παραπάνω σ'αυτό το ftth μπορει να ειναι συμμετρικο μεχρι χ ταχυτητα.πχ εχω δει 1 gbit down 1 gbit up. σε πιο μεγαλα πακετα δεν ξερω τι παιζει.και τα uplinks ειναι συμμετρικα ετσι και αλλιως.πχ καποια nokia gpon εχουν 4 x 10 gbit uplink σε καθε sfp. και δεν παιρνουν μονο ενα sfp 8 hours ago, Titos301 said: 1000€ 🤯🤯 εγω αυτο παντως που δεν εχω καταλαβει ειναι πως μεγαλες εταιριες και ιντερνετ καφε επαιρναν μεγαλες ταχυτητες οταν ολοι εμεις ειχαμε το 24Mbps η εταιρεια δεν παιρνει gpon αλλα παιρνει metro ethernet το οποιο ειναι αλλη υπηρεσια.μπορει να παρει απο 1 mbit συμμετρικο μεχρι και 10 gbit συμμετρικο (και παραπανω αλλα ειναι σπανιο).και η τιμη ειναι αναλογη. και επισης μπορει να ειναι dual access dual home. σε απλα ελληνικα με επιπλεον χρεωση μπορουν να σου δωσουν και δευτερη οπτικη ωστε αν πεσει η μια να εχεις την αλλη.αυτη η ινα μπορει να πεφτει σε δευτερο εξοπλισμο ή μπορει και να ερχεται απο αλλο σημειο. πχ εισαι μαρουσι.μπορει πχ μια ινα να ερχετε απο βριλησσια και μια να ερχεται απο ηρακλειο.κτλ κτλ κτλ 1
samtwo Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Το επιχείρημα για το πως θα πουλήσουν πιο ακριβά σε επιχειρήσεις συμμετρικό δεν ισχύει κατ εμέ 100% καθώς μία μεγάλη επιχείρηση σήμερα δεν θα μπορούσε να αρκεστεί σε μια εμπορική γραμμή για home users και σύντομα δεν θα της είναι αρκετό το 1gbps έστω και συμμετρικό. Πιθανόν όμως να το σκέφτονται και έτσι. Πάντως οι ανάγκες όλων ιδιωτών και επιχειρήσεων αυξάνονται και θα μπορούσαν να δίνουν 10:3 η 10:5 αφού η τεχνολογία το επιτρέπει έτσι ώστε ο καθένας να μπορει να αξιοποιήσει τη γραμμή του σωστά αλλά επειδή δεν τους πιέζει κάποιο θεσμικό όργανο δίνουν το λιγότερο που μπορούν. Ενας απλός χρήστης ή μια μεγάλη οικογένεια όσοι και να κάνουν streaming ταυτόχρονα δύσκολα θα τερματίσουν μια 100 άρα άντε 200αρα στο download ενώ αντίθετα στο upload πολύ εύκολα. Ετσι και αλλιώς στις διαφημίσεις μόνο το download αναφέρουν και αυτό κοιτάζει ο περισσότερος κόσμος δυστυχώς. Επεξ/σία 12 Φεβρουαρίου 2023 από samtwo
poulinos Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 2 hours ago, samtwo said: Το επιχείρημα για το πως θα πουλήσουν πιο ακριβά σε επιχειρήσεις συμμετρικό δεν ισχύει κατ εμέ 100% καθώς μία μεγάλη επιχείρηση σήμερα δεν θα μπορούσε να αρκεστεί σε μια εμπορική γραμμή για home users και σύντομα δεν θα της είναι αρκετό το 1gbps έστω και συμμετρικό. Πιθανόν όμως να το σκέφτονται και έτσι. Πάντως οι ανάγκες όλων ιδιωτών και επιχειρήσεων αυξάνονται και θα μπορούσαν να δίνουν 10:3 η 10:5 αφού η τεχνολογία το επιτρέπει έτσι ώστε ο καθένας να μπορει να αξιοποιήσει τη γραμμή του σωστά αλλά επειδή δεν τους πιέζει κάποιο θεσμικό όργανο δίνουν το λιγότερο που μπορούν. Ενας απλός χρήστης ή μια μεγάλη οικογένεια όσοι και να κάνουν streaming ταυτόχρονα δύσκολα θα τερματίσουν μια 100 άρα άντε 200αρα στο download ενώ αντίθετα στο upload πολύ εύκολα. Ετσι και αλλιώς στις διαφημίσεις μόνο το download αναφέρουν και αυτό κοιτάζει ο περισσότερος κόσμος δυστυχώς. υπαρχουν πολλες εταιρειες που α.παιρνουν γραμμες συμμετρικες με χαλκο.πχ 4 mbit down 4 mbit up και την πληρωνουν αρκετα. specific use β.εταιρειες που παιρνουν metro ethernet οχι λογω bandwidth αλλα λογω sla οπως και γρηγορη αντιμετωπιση της βλαβης. και παιρνουν πολυ μικρο bandwidth. πχ πολλα καταστηματα που απλα το εχουν για ενα inventory και για λογιστικο προγραμμα. στο ftth και μια βδομαδα να μην παιζεις who cares. αλλα σε metro ethernet συνηθως same day αποκατασταση και ας κοπηκε η ινα και στις 03.00 το βραδυ. αλλη εξυπηρετηση εχουν. 1
Super Moderators Thresh Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Super Moderators Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 2 hours ago, samtwo said: Το επιχείρημα για το πως θα πουλήσουν πιο ακριβά σε επιχειρήσεις συμμετρικό δεν ισχύει κατ εμέ 100% καθώς μία μεγάλη επιχείρηση σήμερα δεν θα μπορούσε να αρκεστεί σε μια εμπορική γραμμή για home users και σύντομα δεν θα της είναι αρκετό το 1gbps έστω και συμμετρικό. Προφανώς μεγάλες επιχειρήσεις θα παίρνουν και πάλι μισθωμένα, αλλά αρκετές μικρότερες που δεν χρειάζονται "SLA" κι απλά χρειάζονται μονο το μεγαλύτερο upload θα πλήρωναν σημαντικά λιγότερα χρήματα για 1Gbps upload μέσω GPON. 2
poulinos Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2023 On 11/02/2023 at 06:25, djkostas84 said: Γιατί υποστηρίζετε κάποιοι ότι δεν έχει διαφορά κόστους μια συμμετρική σύνδεση με το 10:1 που μας παρέχεται τώρα. Στις τωρινές έχουμε 100mbit+10mbit=110mbit συνολικό bandwidth ενώ αν γίνει συμμετρική θα έχουμε 100mbit+100mbit=200mbit που νομίζω είναι σχεδόν 100% αύξηση. to uplink ειναι συμμετρικο.ειναι πχ 100g/100g. σιγουρα αν γινει αυξηση του upload θα ανεβασει και το φορτο στους εκαστοτε routers της εταιρειας και πιθανοτητα λογω οτι απο τα 100 πας στα 200 θα ειναι πιο ευκολο να τερματίσει το throughput που μπορει να δωσει ο συγκεκριμενος router. On 11/02/2023 at 03:51, samtwo said: Αυτό το 10:1 είναι τραγικό σε σημείο που αχρηστεύει την υψηλή ταχύτητα download όταν ανεβάζεις μεγάλα αρχεία σε cloud κτλ. Πας να κάνεις βιντεοκληση με 100 άρα γραμμή και η ποιότητα είναι χάλια λόγω του μπουκωμενου upload. Ειδικά πλέον που προωθείται η εργασία από το σπίτι, η πρόσβαση σε cloud υπηρεσίες αποθήκευσης, τηλεδιάσκεψη κτλ το χαμηλό upload που δίνουν οι περισσότεροι πάροχοι κάνει τις γραμμές αυτές μέχρι ακόμα το 1gpbs κατά κάποιον τρόπο άχρηστες σε σχέση με μια συμμετρική 500mbps. Μου έχει τύχει πολλές φορές κάποιος άλλος να ανεβάζει μεγάλο αρχείο σε Dropbox για παράδειγμα και στους υπόλοιπους να σέρνεται να ανοίξει μια σελίδα στο Internet με 100 ftth. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι ότι αρκετός κόσμος δεν χρησιμοποιεί το upload αλλά ότι δεν ξέρει πότε το χρησιμοποιεί και δεν ξέρει ότι είναι διαφορετικό από το download κτλ γενικά ξέρει απλά ότι η γραμμή του είναι πχ 200mpbs και μέχρι εκεί. Μηπως να οργανωθούμε όλοι να κάνουμε μια μαζική διαμαρτυρία προς την ΕΕΤΤ για να αλλάξει αυτό επιτέλους? και μετα ερχονται στην χ εταιρεια που εχει το προβλημα που αναφερεις και πουλανε την συμμετρικη σε 4ψηφιο νουμερο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα