leonidas_fs Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 20 λεπτά πριν, armagedwnn είπε Απλά δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο η κίτρινη η ή μπλε σας δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια σαν ιδέα. (μιλάμε για αγορά συγκεκριμένης μετοχής) θα ήμουν τέρμα ηλίθιος. Γιατί δεν είμαστε μόνοι στην ζωη, έχουμε γυναίκες, παιδιά κτλ και δεν ξέρεις εάν αύριο θα ζεις ή όχι. Τουλάχιστον για μένα αυτός είναι ο λόγος, Θυμάμαι είχα ανοίξει λογαριασμό καποια στιγμή στην eToro και είχα μέσα 10.000€ και ξαφνικά ένα πρωί ξυπνάω και έχει κλειδωθει, χωρις λόγο και αιτία -έτσι για έλεγχο-. Μετά από τρεις μέρες -και πολλά email από μένα- το ξεκλείδωσαν αλλά καταλαβαίνεις τι άγχος μπορεί να τράβηξα, για αυτό ειπα χίλιες φορές Να δίνω τα χρήματα μου κάπου που ξέρω τι είναι, ξέρω ποιοι είναι και αύριο μεθαύριο μπορεί να πάω από εκεί που λέει ο λόγος, Παρά να έχω online πλατφόρμα που συνήθως έχουνε μόνο e-mail για υποστήριξη. Στα λόγια είναι ωραία στην πράξη όμως είναι πολύ αλλιώτικα τα πράγματα. Προσωπικά όπως ειπα έχω λογαριασμό Και στην Eurobank και στην Alphabank και στην Degiro, Και έχω πολλά προϊόντα σε κάθε τράπεζα από FOF, μετοχές ΗΠΑ, μετοχές ελληνικού χρηματιστηρίου & ETF. Στο Eurobank treader η προμήθεια είναι 30€ για κάθε συναλλαγή, Ανεξάρτητου ποσού. Οι καταβολές που κάνω είναι περίπου 2000€ οπότε όπως καταλαβαίνεις τα 30€ ναι μεν είναι πολλά σε σχέση με τις online πλατφόρμες, αλλα χάνεται μέσα σε αυτό το ποσό. Επεξ/σία 10 Φεβρουαρίου 2023 από leonidas_fs 3
Babis_allos Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 8 λεπτά πριν, leonidas_fs είπε Γιατί δεν είμαστε μόνοι στην ζωη, έχουμε γυναίκες, παιδιά κτλ και δεν ξέρεις εάν αύριο θα ζεις ή όχι. Τουλάχιστον για μένα αυτός είναι ο λόγος, Θυμάμαι είχα ανοίξει λογαριασμό καποια στιγμή στην eToro και είχα μέσα 10.000€ και ξαφνικά ένα πρωί ξυπνάω και έχει κλειδωθει, χωρις λόγο και αιτία -έτσι για έλεγχο-. Μετά από τρεις μέρες -και πολλά email από μένα- το ξεκλείδωσαν αλλά καταλαβαίνεις τι άγχος μπορεί να τράβηξα, για αυτό ειπα χίλιες φορές Να δίνω τα χρήματα μου κάπου που ξέρω τι είναι, ξέρω ποιοι είναι και αύριο μεθαύριο μπορεί να πάω από εκεί που λέει ο λόγος, Παρά να έχω online πλατφόρμα που συνήθως έχουνε μόνο e-mail για υποστήριξη. Στα λόγια είναι ωραία στην πράξη όμως είναι πολύ αλλιώτικα τα πράγματα. Προσωπικά όπως ειπα έχω λογαριασμό Και στην Eurobank και στην Alphabank και στην Degiro, Και έχω πολλά προϊόντα σε κάθε τράπεζα από FOF, μετοχές ΗΠΑ, μετοχές ελληνικού χρηματιστηρίου & ETF. Στο Eurobank treader η προμήθεια είναι 30€ για κάθε συναλλαγή, Ανεξάρτητου ποσού. Οι καταβολές που κάνω είναι περίπου 2000€ οπότε όπως καταλαβαίνεις τα 30€ ναι μεν είναι πολλά σε σχέση με τις online πλατφόρμες, αλλα χάνεται μέσα σε αυτό το ποσό. Εάν διαχειρίζεσαι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες προφανώς και είναι σωστό να τα διαμοιράσεις μεταξύ διαφορετικών πλατφόρμων/τραπεζών κλπ. Επίσης τα 30ευρώ στα 2000 μπορεί να ακούγονται λίγα αλλά είναι 1.5% προμήθεια (μόνο για την αγορά. +30 όποτε πουλήσεις). Με λίγα λόγια ακόμη και δείκτη να αγοράσεις τα 2000 σου είναι ήδη 1.5-3% πίσω σε αέρα - ΟΚ, όπου αέρα βάλε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Eurobank κόντρα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Degiro. Εφόσον φοβάσαι τα μετα θάνατον, τα γράφεις όλα ωραία και καλά κάπου με οδηγίες τι πρέπει να γίνει μετά το θάνατό σου. Και προφανώς κάνεις και διαθήκη και τα σχετικά. Επίσης σου συνιστώ να απλοποιήσεις τα προϊόντα σου γιατί όσο καλός και να πιστεύεις ότι είσαι στο active management, η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι active managers (κι εδώ μιλάμε για επαγγελματίες, όχι πελάτες που παίρνουν αποφάσεις οι ίδιοι) χάνουν σε βάθος χρόνου. "Since first being released in 2002, the SPIVA U.S. Scorecard has monitored the debate between active versus passive management. While the results of the first half of 2022 show promise for fund managers, the long-term results are telling. Eighty-four percent of active managers underperform benchmarks after five years. That jumps to 90% after 10 years, and 95% after 20 years." https://www.cnbc.com/2022/09/28/many-large-cap-active-managers-are-beating-their-benchmarks-despite-2022s-market-tumult.html
armagedwnn Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 17 λεπτά πριν, leonidas_fs είπε Γιατί δεν είμαστε μόνοι στην ζωη, έχουμε γυναίκες, παιδιά κτλ και δεν ξέρεις εάν αύριο θα ζεις ή όχι. Τουλάχιστον για μένα αυτός είναι ο λόγος, Θυμάμαι είχα ανοίξει λογαριασμό καποια στιγμή στην eToro και είχα μέσα 10.000€ και ξαφνικά ένα πρωί ξυπνάω και έχει κλειδωθει, χωρις λόγο και αιτία -έτσι για έλεγχο-. Μετά από τρεις μέρες -και πολλά email από μένα- το ξεκλείδωσαν αλλά καταλαβαίνεις τι άγχος μπορεί να τράβηξα, για αυτό ειπα χίλιες φορές Να δίνω τα χρήματα μου κάπου που ξέρω τι είναι, ξέρω ποιοι είναι και αύριο μεθαύριο μπορεί να πάω από εκεί που λέει ο λόγος, Παρά να έχω online πλατφόρμα που συνήθως έχουνε μόνο e-mail για υποστήριξη. Στα λόγια είναι ωραία στην πράξη όμως είναι πολύ αλλιώτικα τα πράγματα. Προσωπικά όπως ειπα έχω λογαριασμό Και στην Eurobank και στην Alphabank και στην Degiro, Και έχω πολλά προϊόντα σε κάθε τράπεζα από FOF, μετοχές ΗΠΑ, μετοχές ελληνικού χρηματιστηρίου & ETF. Στο Eurobank treader η προμήθεια είναι 30€ για κάθε συναλλαγή, Ανεξάρτητου ποσού. Οι καταβολές που κάνω είναι περίπου 2000€ οπότε όπως καταλαβαίνεις τα 30€ ναι μεν είναι πολλά σε σχέση με τις online πλατφόρμες, αλλα χάνεται μέσα σε αυτό το ποσό. Εντάξει δεν είναι ότι διαφωνώ σε αυτό που λες, απλά όταν μιλάμε για μετοχές είναι στο όνομα σου. Οπότε ο μεσάζοντας δεν έχει να κάνει με σένα. Η degiro όπως ανέφερες τουλάχιστον πριν 2 χρόνια είχε την επιλογή να έχεις λογαριασμό που μπορείς να βάλεις κληρονόμο και γενικά να μην έχει καν την ονομαστική ιδιοκτησία αλλά έχει μια έξτρα χρέωση κάθε χρόνο. Ψάξ' το αν σε ενδιαφέρει. Πάντως όπως καταλαβαίνεις για τους περισσότερους σαν και εμένα είναι μονόδρομος τέτοιες πλατφόρμες. Όπως και για τον TS. Βέβαια το που νιώθεις εσύ ασφαλής είναι πιο σημαντικό γιατί αν σε αγχώνει (ακόμη και αν είναι ιδέα σου) δεν αξίζει. Νομίζω η etoro που ανέφερες είχα διαβάσει κάτι για εγγυήση μέχρι 1.000.000. Βέβαια στο εγγυάται μέσω του Lloyds της Αγγλίας.
invisiblesurfer Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 1 ώρα πριν, armagedwnn είπε Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αγχώνεσαι για εταιρίες τέτοιου μεγέθους. Πήγαινε στη saxo bank να φτιάξεις λογαριασμό να δεις από που ξεκινάνε οι καταθέσεις απλά τα 70 χιλιάρικα που αναφέρεις είναι το χαμηλότερο επίπεδο που υπάρχει. Απλά δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο η κίτρινη η ή μπλε σας δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια σαν ιδέα. Προσωπικά είχα degiro και επειδή ο μόνος τρόπος να αποταμιεύσω είναι να επενδύω κάθε μήνα 100-200 ευρώ. Απλά δεν με σύμφερε στην degiro μς τις χρεώσεις που έχει, επειδή τα ρίχνω σε δύο συγκεκριμένες μετοχές στο NASDAQ. Οπότε για μένα ήταν μονόδρομος να πάω σε κάποια σαν την Freedom24. Τώρα για την Εθνική τράπεζα που το είχα ψάξει πριν 7 χρόνια περίπου απλά δεν, για κάθε εντολή σε αμερικάνικο χρηματηστήριο θυμάμαι είχε μια χρέωση. http://www.nbgsecurities.com/minisite/fees Δηλαδή ότι να ναι, απλά αν το έκανα μέσω της τράπεζας (μιλάμε για αγορά συγκεκριμένης μετοχής) θα ήμουν τέρμα ηλίθιος. Υπάρχει και η νέα https://traderepublic.com/en-gr που επιτρέπει standing orders και αγορά fractional ETFs
sofos92 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 2 ώρες πριν, 1comment είπε Η απορία μου ήταν γενική ακούγοντας για επενδυτικά προϊόντα και προφανώς χωρίς να έχω προσωπική εμπειρία αν και ίσως θα έπρεπε γιατί έχω ένα ικανοποιητικό κεφάλαιο που στην ουσία κάθεται. Δεν το χω ψάξει καθόλου, τα φοβάμαι όλα αυτά. Δεν είναι σαν το χρηματιστήριο φαντάζομαι που εκεί χάνεις μετοχές κλπ; Μπήκα στο σαητ της degiro και όσο και να διάβασα, πάλι λίγα κατάλαβα. Αν όμως μιλάμε για σίγουρο κέρδος, θα ήθελα να επενδύσω ένα ποσό για 5-10 χρόνια το πολύ και να έχω μια απόδοση. Το θέμα είναι αν είσαι άσχετος και δεν έχεις ιδέα τι κινήσεις να κάνεις, θα δεις κέρδος; Σίγουρο κέρδος δεν υπάρχει ποτέ και πουθενά, διότι αλλιώς πολύ απλά όλοι θα ήταν πλούσιοι "ακολουθωντας αυτό το απλό τρικ". Όπως είπαν και οι προλαλησαντες συμφορουμιτες, το να βάλεις τα χρήματα σου έναν ευρύ δείκτη (index) ο οποίος ακολουθεί την απόδοση εκατοντάδων μετοχών θεωρείται η πιο φρόνιμη επένδυση μακροχρόνια από την πληθώρα των επενδυτών, γιατί πολύ απλά είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις τις αγορές, δηλαδη να προβλέψεις κάθε φορά ποια μετοχή θα πάει πάνω και ποια κάτω.Για τον απλό retail investor με ενα μικρό ποσό να επενδύσει μια φορά ο s&p500 ή ο msci world ή o ftse all world ( δηλαδή σαν να λέμε κεφαλαιοποιηση Αμερικής ή ανεπτυγμένου κόσμου ή όλου το κόσμου) είναι η πιο σοφή λύση, και πάλι δεν είσαι ποτέ σίγουρος. Για παράδειγμα αν μας έκανες αυτήν την ερώτηση στις αρχικές του 2022 και έβαζες όλα σου τα χρήματα στον s&p500 τώρα θα σουν κάτω 22% δηλαδή θα είχες κάτι από πάνω από 3k από τα 4k αρχικά. Αλλά του χρόνου μπορεί να πάει 30% πάνω ή άλλο ένα 20% κάτω κάνεις δεν ξέρει και κάνεις δεν μπορεί να ξέρει αυτό είναι το νόημα. Όταν κατέρρευσε το αμερικάνικο χρήματιστηριο το 2000 πήγαινε για 3 χρονιές κάτω. Φαντάζεσαι δηλαδη τι νιλα φάγανε όσοι βλέπανε τόσα χρόνια να αποκτούν οι επενδύσεις των άλλων τόση μεγάλη αξία, και όταν έφτασαν αυτοί στην θέση να επενδύσουν ξαφνικά βρέθηκαν ζημιομενοι και μάλιστα για 3 συναπτά έτη ? Ενώ πριν ο κάθε λογικός επενδυτης θα τους έλεγε εννοείται βαλτα s&p ή nasdaq δεν βλέπεις την απόδοση τόσα ετη; Γιαυτό γράφουν παντού σε εταιρείες και ανάλυσεις με μεγάλα γράμματα στο τέλος Past performance is no guarantee of future results. Σαν να σου λέει μην περιμένεις ότι επειδή μέχρι τώρα πηγαίναμε τραίνο θα συνεχίσουμε επειδή έβαλες εσύ τώρα τα χρήματα σου. Το καλύτερο λοιπόν κατ εμέ που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις ΜΟΝΟ όσα χρήματα δεν χρειάζεται να ούτε να τραβήξεις άμεσα στα επόμενα χρόνια αλλά ούτε και να σε καίει να παρακολουθείς την απόδοση τους κάθε λεπτο. Πρέπει να είναι δηλαδή χρήματα που έχεις "έξτρα" όχι αυτά που έχεις για μια ώρα ανάγκης και λες αντί να τα έχω στην τράπεζα ας τα βάλω κάπου να αυγατιζουν. Και έπειτα αφού έχεις αποφασίσει αυτό το ποσό να αγοράσεις μια μίξη από κάποιον από τους ανωτέρω index funds σε συνδυασμό με κάποια bonds, τα οποία υποθετικά μέτριαζουν την χασούρα σου σε bear market. Τώρα όσον αφορά ποια εταιρία και γω τη degiro χρησιμοποιω, δεν πιστεύω ότι κερδίζεις απολυτως τίποτα με μια εγχώρια τράπεζα, αντί για μια διαδικτυακή επενδυτική. Τα 20k που λένε αφορούν το αν θα βαρέσει κανόνι η εταιρία κάτι που δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ, το θέμα είναι η ευκολία του να βάλεις και να βγάλεις χρήματα και το μικρό κόστος διαχείρισης γιατί δεν μιλάμε εδώ για εκατομμύρια μιλάμε για μερικές χιλιάδες ευρώ. 2
leoy Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 15 ώρες πριν, duende είπε επειδη για εμας του κοινους θνητους ειναι κινεζικα , υπαρχει καπου να διαβασουμε 5 πραγματα να καταλαβουμε τι ειναι ολα αυτα που αναφερετε και αν αξιζει να κανουμε κατι αλλο τα 10,20,50 ξερω γω χιλιαρικα που εχουμε για "καψιμο" αντι να καθονται να τοκιζονται με 3 ευρω το χρονο ξερω γω στη τραπεζα? .. Μπες youtube και δες κανα βιντεο απο https://www.youtube.com/c/grahamstephan ειναι guru στο longterm investing. Απειρο υλικο , αλλιως θα πληρωνεις τον καθε ντα*****τζη αριστερα και δεξια οπως ο περισσοτερος κοσμος δυστυχως. Παντως μπραβο στο φορουμ που εχουμε κοσμο πολυ που ασχολειτε! Επεξ/σία 10 Φεβρουαρίου 2023 από leoy 2
armagedwnn Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 33 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Αρκετοί χρήστες εδώ και χρόνια ανοίγουν thread έχοντας κάποιο κομπόδεμα στην άκρη και ψάχνουν τρόπους δίχως να ασχολούνται με τον χρηματοπιστωτικο κλάδο και να έχουν γνώσεις, ψαχνουν πως να βγάλουν λεφτά χωρίς κόπο βάζοντας σε ρίσκο τα κεφάλαια τους ή ακόμα και να μην τα χάσουν, για ένα ψωροκερδος. Βαρεθήκαμε τους δήθεν χρηματιστές και επενδυτές του insomnia που θα σου πουν σε ποια πλατφόρμα θα κερδίσεις παραπάνω ψωρολεφτα από την κακια ελληνική τραπεζα, θα εισπράξει τα χρήματα ευκολότερα η γυναίκα σου όταν πεθάνεις και δεν θα έχεις το κακό ελληνικό κράτος κτλ κτλ. Να κρατήσει ο άνθρωπος τα λεφτά του στην τράπεζα τα οποία είναι εξασφαλισμενα και αν τα χρειαστεί για ώρα ανάγκης να τα ξοδέψει. Αν θέλει παραπάνω λεφτά να βρει δεύτερη δουλειά, τα υπόλοιπα ειναι να έχουμε να λέμε. Να υποθέσω ότι αν χάσει κάποιος τα λεφτά του θα του τα πληρώσει αυτός που έδωσε την τάδε συμβουλή από το insomnia η μήπως θα μου απαντήσεις ότι εδώ ο καθένας γράφει αυτό που νομίζει σωστό και ο άλλος κριθεί τι θα κάνει; Ε και εγώ λοιπόν γράφω αυτό που νομίζω σωστό όπως κάνουν οι υπόλοιποι. Όσο για τον εν λόγω χρήστη, Πρώτον δεν τον σχολίασα, αυτός ήθελε να με σχολιάσει και να με ειρωνευτει και σε τέτοια περίπτωση δεν με απασχολεί αν έχει δίκιο η άδικο, δεν έχει τρόπους. Εχω καταλάβει το δεύτερο προφίλ που έχει από τον τρόπο γραφής του προς τους άλλους, ειρωνικός και πολύξερος σχεδόν σε κάθε thread. Αντε καλή συνέχεια, πολύ ασχολήθηκα. O τίτλος είναι ξεκάθαρος, ο άνθρωπος έχει πάρει την απόφαση του. Οπότε εσύ μπορείς απλά να προσπεράσεις το θέμα. Αυτή την στιγμή εσύ κρίνεις όλους μας εδώ επειδή του λέμε συμβουλές πως είναι προς το συμφέρον του να μην χρησιμοποιήσει Ελληνική Τράπεζα αλλά κάποιο broker. Υ.Γ.: Αν θυμάμαι καλά εισπράτεις ενοίκια (που τα βρήκες έτοιμα) γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι δύσκολα κάποιος αγοράζει 2 σπίτια σε αυτή την εποχή. Αυτά τα έχεις είτε γιατί κάποιος πριν από εσένα επένδυσε ή ΕΣΥ επένδυσες σε αυτό. Εμείς οι απλοί θνητοί που δεν βρήκαμε έτοιμο σπίτι και σκάμε (450 ευρώ κάθε μήνα μονο το ενοίκιο για ένα δυάρι) έχουμε κάθε δικαίωμα να ψάχνουμε πια θα μας χρεώσει περισσότερο, πια λιγότερο κτλ. Να ανταλλάξουμε ιδέες και πρόβλημα μας αν τα χάσουμε ή όχι. Στην τελική δεν σε νοιάζει και απ' όσα έχουν ακουστεί εδώ τα περισσότερα είναι πολύ σωστά και δείχνει ότι υπάρχουν γνώσεις από πίσω. Οπότε επειδή εσύ δεν το καταλαβαίνεις, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δήθεν χρηματιστές. Δεν το έπαιξε κανένας χρηματιστής εδώ. 4
Shinji ikari Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Γιατι δεν μπαινεις στα crypto αφου δεν τα εχεις και αναγκη? θα βγαλεις πολλα ή θα χασεις πολλα.
giannis1_ Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Να ρωτήσω κι εγώ κάτι επι του θέματος. Κάποια σίγουρη λύση όπως ο επιτοκισμός αλλά με καλύτερη απόδοση από 0,1% που έχει η Πειραιώς (διπλό ταμιευτήριο) για παράδειγμα υπάρχει?
kaliakman Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 4 ώρες πριν, merkon είπε Διαβασα ολο το thread και εχω μια ερωτηση. Μα καλα, κανεις δεν ανεφερε την Vanguard; Γιατί δεν υπάρχει στην Ελλάδα σαν υπηρεσία αφού το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μικρό (φαντάζομαι). https://global.vanguard.com/
thanasis00 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Είναι ενδιαφέρον πάντως το θέμα, καθώς ο καθένας μας θα μπορούσε να επωφεληθεί από επένδυση χρημάτων που δεν υπάρχει ανάγκη να είναι άμεσα διαθέσιμα. Ανεξαρτήτως ποσού, οι εμπειρίες του καθενός θα ήταν προτιμότερο να αναπτυχθούν, παρά ξερές. συμβουλές τύπου πάρε αυτό ή εκείνο. Ειδικά σε περιπτώσεις που κάποιος έχει καταφέρει να βγάλει χρήματα, θα ήταν χρήσιμο να αναπτύξει κάποια βασικά σημεία όπως: αρχικό ποσό που διέθεσε μέσω ποιας πλατφόρμας επένδυσε σε ποιο προϊόν επένδυσε (και τι αποδόσεις έχει γενικά) πόσα λεφτά του έχει αποφέρει μέχρι τώρα αυτή η επένδυση Και παράλληλα να καλύψει και το κομμάτι του κόστους της επένδυσης και κατά την αγορά των προϊόντων, και το κόστος για να τραβήξει τα λεφτά. Έτσι νομίζω ότι θα αποκτήσει ο κόσμος καλύτερη εικόνα στο πως επενδύει κάποιος ένα κεφάλαιο που κάθεται. Όλες οι υπόλοιπες απόψεις περί επένδυσης χωρίς δεδομένα, θεωρώ ότι μόνο καταφέρνουν να μπερδέψουν και να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο. Και εννοείται ότι δεδομένου ότι μιλάμε για επένδυση σε άυλα αγαθά (όχι αγορές ακινήτων κλπ), νομίζω και σχετικά σχόλια για άσχετες επενδύσεις δε βοηθάνε το θέμα. 2
kaliakman Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 4 λεπτά πριν, thanasis00 είπε Είναι ενδιαφέρον πάντως το θέμα, καθώς ο καθένας μας θα μπορούσε να επωφεληθεί από επένδυση χρημάτων που δεν υπάρχει ανάγκη να είναι άμεσα διαθέσιμα. Ανεξαρτήτως ποσού, οι εμπειρίες του καθενός θα ήταν προτιμότερο να αναπτυχθούν, παρά ξερές. συμβουλές τύπου πάρε αυτό ή εκείνο. Ειδικά σε περιπτώσεις που κάποιος έχει καταφέρει να βγάλει χρήματα, θα ήταν χρήσιμο να αναπτύξει κάποια βασικά σημεία όπως: αρχικό ποσό που διέθεσε μέσω ποιας πλατφόρμας επένδυσε σε ποιο προϊόν επένδυσε (και τι αποδόσεις έχει γενικά) πόσα λεφτά του έχει αποφέρει μέχρι τώρα αυτή η επένδυση Και παράλληλα να καλύψει και το κομμάτι του κόστους της επένδυσης και κατά την αγορά των προϊόντων, και το κόστος για να τραβήξει τα λεφτά. Έτσι νομίζω ότι θα αποκτήσει ο κόσμος καλύτερη εικόνα στο πως επενδύει κάποιος ένα κεφάλαιο που κάθεται. Όλες οι υπόλοιπες απόψεις περί επένδυσης χωρίς δεδομένα, θεωρώ ότι μόνο καταφέρνουν να μπερδέψουν και να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο. Και εννοείται ότι δεδομένου ότι μιλάμε για επένδυση σε άυλα αγαθά (όχι αγορές ακινήτων κλπ), νομίζω και σχετικά σχόλια για άσχετες επενδύσεις δε βοηθάνε το θέμα. Δεν έχει πάρα πολύ νόημα να δώσει κάποιος όλα τα στοιχεία που λες. - Είτε επενδύσεις 100 ευρώ ή 50.000 ευρώ δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό γιατί οι αλλαγές είναι ποσοστιαίες. - Αυτό ναι. - Και αυτό ναι αλλά οι αποδόσεις είναι διαθέσιμες online για κάθε προϊόν, - Όπως και στο πρώτο δεν έχει νόημα το ποσό αλλά το ποσοστό που και αυτό παίζεται με το πως ακριβώς αγοράζεις. Άλλο να αγοράζεις 1000 ευρώ κάθε μήνα και άλλο 12000 κάθε χρόνο. 4
thanasis00 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 1 λεπτό πριν, kaliakman είπε Δεν έχει πάρα πολύ νόημα να δώσει κάποιος όλα τα στοιχεία που λες. - Είτε επενδύσεις 100 ευρώ ή 50.000 ευρώ δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό γιατί οι αλλαγές είναι ποσοστιαίες. - Αυτό ναι. - Και αυτό ναι αλλά οι αποδόσεις είναι διαθέσιμες online για κάθε προϊόν, - Όπως και στο πρώτο δεν έχει νόημα το ποσό αλλά το ποσοστό που και αυτό παίζεται με το πως ακριβώς αγοράζεις. Άλλο να αγοράζεις 1000 ευρώ κάθε μήνα και άλλο 12000 κάθε χρόνο. Δεν διαφωνώ, είπα για ποσά για να υπάρχει ρεαλιστικό παράδειγμα για κόσμο που μπορεί να δυσκολεύεται να σχηματίσει την εικόνα στο μυαλό του. Και για το προϊόν, κατανοώ πως είναι online όλες οι πληροφορίες, οπότε ίσως θα ήταν προτιμότερο μια εξήγηση στο γιατί επιλέχτηκε το συγκεκριμένο, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές εκεί έξω. 1
Babis_allos Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 24 λεπτά πριν, thanasis00 είπε Δεν διαφωνώ, είπα για ποσά για να υπάρχει ρεαλιστικό παράδειγμα για κόσμο που μπορεί να δυσκολεύεται να σχηματίσει την εικόνα στο μυαλό του. Και για το προϊόν, κατανοώ πως είναι online όλες οι πληροφορίες, οπότε ίσως θα ήταν προτιμότερο μια εξήγηση στο γιατί επιλέχτηκε το συγκεκριμένο, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές εκεί έξω. Έχω δώσει ήδη παραδείγματα προϊόντων και το ίδιο έχουν κάνει κι άλλοι μαζί με εξηγήσεις. Και το παράδειγμα που έρχεται είναι πάντοτε το ίδιο και αφορά την αγορά ενός δείκτη που ακολουθεί την αγορά. Δηλαδή ένα στοίχημα ότι η παγκόσμια χρηματηστιριακη αξία θα συνεχίσει να αυξάνεται σε βάθος χρόνου. Οποιοσδήποτε προσπαθήσει απο εκεί και πέρα να σου πουλήσει συγκεκριμένα προϊόντα, θέλει πάρα πολύ προσοχή γιατί ό,τιδήποτε άλλο είναι ένα πιο συγκεκριμένο και στοχευμένο 'στοίχημα'. Εγώ προσωπικά δεν θα κάνω καμία άλλη πρόταση πέραν των βασικών. Το μόνο που θα προτείνω βάσει των δικών μου λαθών είναι να επιλέξει κάποιος αυτή την γενικευμένη επιλογή του passive management μέσω world indices και να αποφύγει το κυνήγι της επόμενης εταιρείας που θα κάνει explosion προς τα πανω. Εχω κερδίσει και έπειτα χάσει δεκάδες χιλιάδες κάνοντας deviate από την ίδια μου την στρατηγική κυνηγόντας το next big thing. Και έχω κάνει στην πορεία πολλά ψυχολογικά λάθη τα οποία ήξερα ότι έκανα όταν τα έκανα (λόγω των σπουδών και του επαγγέλματος μου) και παρολ' αυτά δεν κρατήθηκα. Κάποιος ο οποίος μπαίνει σε αυτόν τον χορό θα χάσει. Ακόμη κι αν κερδίσει στην αρχή, μετά θα χάσει. Γιατί ο λόγος που κέρδισε στην αρχή είναι κωλοφαρδία με μια λάθος στρατηγική. Οπότε αν συνεχίσει την λάθος στρατηγική θα χάσει με μαθηματική ακρίβεια αργά ή γρήγορα. 4 2
vs_skg Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 30 λεπτά πριν, kaliakman είπε Δεν έχει πάρα πολύ νόημα να δώσει κάποιος όλα τα στοιχεία που λες. - Είτε επενδύσεις 100 ευρώ ή 50.000 ευρώ δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό γιατί οι αλλαγές είναι ποσοστιαίες. - Αυτό ναι. - Και αυτό ναι αλλά οι αποδόσεις είναι διαθέσιμες online για κάθε προϊόν, - Όπως και στο πρώτο δεν έχει νόημα το ποσό αλλά το ποσοστό που και αυτό παίζεται με το πως ακριβώς αγοράζεις. Άλλο να αγοράζεις 1000 ευρώ κάθε μήνα και άλλο 12000 κάθε χρόνο. Και το βασικότερο, εδώ είναι μια ανώνυμη πλατφόρμα που ενίοτε γίνεται επώνυμη στις αγγελίες 1) αύριο μεθαύριο αν θέλω να πουλήσω ένα κινητό δεν θέλω να ξέρει ο υποψήφιος αγοραστής τι λεφτά έχω στο χρηματιστήριο γιατί υποδεικνύει την γενικότερη οικονομική επιφάνεια, χρήσιμο από τον πιο αθώο σκοπό του παζαριού έως όπου φτάνει ο νους 2) Αντε και δηλώνω ότι έχω 10 εκατομμύρια, δεν μπορείς να ξέρεις αν λέω αλήθεια ή όχι. Οπότε εκθέτουμε και κρίνουμε ιδέες και τρόπο σκέψης και όχι προσωπικά βιώματα. Όταν κάποιος καταφεύγει σε επιθέσεις του στυλ "εγώ είμαι μεγαλύτερος σε ηλικία" και "έχω περισσότερα λεφτά" μάλλον ξέμεινε από επιχειρήματα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις