Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Degiro και τέλος. Τα "διαχειριστικά" από ελληνικές τράπεζες είναι σ' επίπεδο ληστείας. Και όχι, δε προσφέρουν ΚΑΜΙΑ παραπάνω ασφάλεια (γενικότερα τίποτε παραπάνω). Είναι όπως έγραψε κι ένας άλλος πιο πριν, "δε θέλω το Amazon, θέλω τον Κωτσόβολο".

Βέβαια αν μιλάμε για 4Κ όντως, και δεν είναι "ενδεικτικό" το ποσό, σκέψου μήπως τα κρατήσεις και για emergency fund. Προφανώς χάνεις λεφτά κατ' αυτό τον τρόπο, αλλά θεωρώ τρομερά χρήσιμο να έχεις -έστω- ένα 3-mo emergency fund. Για 'μένα η ιεραρχία είναι:

1. "Κακό χρέος" (καταναλωτικά, πιστωτικές, κ.λπ)

2. Δημιουργία emergency fund

3. Επενδύσεις

Με τη λογική ότι όταν "ξεμπερδέψεις" με το ένα, πας στο επόμενο.

Επεξ/σία από Haldol
  • Like 1
  • Απαντ. 146
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
22 ώρες πριν, eranoulis2023 είπε

Χαιρετώ,

Πρόσφατα έκανα μια πολύ καλή πώληση από το μαγαζί μου η οποία μου απέφερε, μετά από λειτουργικά/μισθοδοσίες/αποθήκες το αμύθητο ποσό των 4.000€. Δεν θα τα φάω γιατί είμαι ήδη μισθωτός και, οικογενειακώς, τα βγάζουμε πέρα μια χαρά. Αυτά τα λεφτά θεωρητικά είναι για φάγωμα. Από το να τα παίξω κουμάρια (δεν μαρέσουν), να τα φάω βενζίνες ή οτιδήποτε άλλο αποφάσισα να τα βάλω σε κάποιο snp500 και να τα ξεχάσω εντελώς.

Δεν εμπιστεύομαι online πλατφόρμες. Θα ήθελα να το κάνω στην κίτρινη τράπεζα στην οποία διατηρώ επαγγελματικούς λογαριασμούς. έχει κάποιος εμπειρία; Θα ασχοληθούν μαζί μου για τόσο μικρό ποσό ή κακώς ασχολούμαι;

Ευχαριστώ.

Να εμπιστευτείς online platforms εκτος αν γουσταρεις να στα παιρνει η Alpha Bank ή όποια Ελληνική τράπεζα. Degiro είναι ασφαλής. Είναι regulated platform από την Ολλανδική Κεντρική Τράπεζα και όταν έχεις τα χρήματα σου μη επενδεδυμένα, πηγαίνουν σε Γερμανικό λογαριασμό της flatex Degiro Bank η οποία είναι supervised από την BaFin (German Federal Financial Supervisory Authority). Όπως και οι Ελληνικές τράπεζες, έτσι και αυτή έχει τις 100000ευρώ guarantee στις αποταμιεύσεις. Μόνο που είναι guaranteed από την Γερμανία και όχι από την Ελλάδα. Και μάντεψε ποια χώρα είναι πιο ασφαλής...

Κατα τ' άλλα τα επενδύεις σε ETF.

Μπορείς να βάλεις s&p500, μόνο που σε αυτή την περίπτωση γνωρίζεις ότι επενδύεις μόνο στην Αμερική.

Εναλλακτικά μπορείς να τα βάλεις σε κάποιον world δείκτη τύπου iShares Core MSCI World UCITS ETF. Σε αυτή την περίπτωση επενδύεις σε όλο τον πρώτο κόσμο. 

Εναλλακτικά #2 μπορείς αν θες πραγματικά να τα μοιράσεις σε όλο τον κόσμο να βάλεις 85% στο απο πάνω και 15% σε Emerging Markets ETF, πχ iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF. 

Εναλλακτικά #3 μπορείς να μοιράσεις σε κάποια αναλογία μετοχές/ομόλογα πχ 80%/20% παίρνοντας στο 80% τα απο πάνω και στο 20% ένα bond ETF τύπου iShares Core GI Aggregate Bd UCITS ETF EUR hgd ACC. 

To καλό με τα ETF είναι μικρά εως μηδενικα transaction fees, μικρά maintenance fees και μηδεν φόροι όταν τα πουλήσεις με κέρδος.

• Like 4
Δημοσ.
6 ώρες πριν, leonidas_fs είπε

Τόσα χρόνια που έχω FOF πληρώνω αυτά που αναγράφετε στο factsheet. Δεν νομίζω ότι σε χρεώνουν παραπάνω από όσο λένε, γιατί το λες αυτό;

γιατι αγοραζεις αμοιβαια, τα οποια και αυτα εχουν κοστος διαχειρισης το οποιο ειναι ενσωματομενο στην αποδοση. Νομιζεις οτι η Pimco και ξερωγω πoια αλλης τραπεζας αμοιβαια εχει το Fund of Funds μεσα δουλευουν τζαμπα γιατι σε συμπαθουνε; Και  πληρωνεις και στη Eurobank καπελο για να "διαχειριζεται" την κατανομη στα αμοιβαια/

αν θες buy and forget αγοραζε ETF, αλλιως πληρωνεις τη Eurobank να μοιραζει τα λεφτα σου σε οποιο αμοιβαιο της δινει μεγαλυτερο kickback 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, fredd0 είπε

γιατι αγοραζεις αμοιβαια, τα οποια και αυτα εχουν κοστος διαχειρισης το οποιο ειναι ενσωματομενο στην αποδοση. Νομιζεις οτι η Pimco και ξερωγω πoια αλλης τραπεζας αμοιβαια εχει το Fund of Funds μεσα δουλευουν τζαμπα γιατι σε συμπαθουνε; Και  πληρωνεις και στη Eurobank καπελο για να "διαχειριζεται" την κατανομη στα αμοιβαια/

αν θες buy and forget αγοραζε ETF, αλλιως πληρωνεις τη Eurobank να μοιραζει τα λεφτα σου σε οποιο αμοιβαιο της δινει μεγαλυτερο kickback 

Υπάρχει κάποια πηγή σε αυτό που λες; Εάν είναι έτσι να δούμε μήπως δεν αξίζει και να αλλάξουμε, αλλά να υπάρχει κάπου όντως αυτό που λες. 

• Like 2
Δημοσ.

Υπαρχουν ατομα που βαζουν λεφτα σε αμοιβαια και εχουν χασει ενα ποσο; ειναι συχνο φαινομενο; σας εχει τυχει ποτε; ή μονο κερδιζετε μεχρι τωρα; επισης τωρα με υις "αυξησεις" στις προθεσμιακες ισως να μην αξιζουν τα αμοιβαια

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, leonidas_fs είπε

Υπάρχει κάποια πηγή σε αυτό που λες; Εάν είναι έτσι να δούμε μήπως δεν αξίζει και να αλλάξουμε, αλλά να υπάρχει κάπου όντως αυτό που λες. 

Τι πηγή θέλετε, δεδομένο είναι αυτό που λέει που όλοι το γνωρίζουν. Η προμήθεια είναι ενσωματωμένη στην τιμή κάθε fund, δεν παίρνεις κάποιον ξεχωριστό λογαριασμό που να πληρώνεις... 

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, leonidas_fs είπε

Πηγη στο οτι εχουν κοστος διαχειρισης ενσωματομενο στο κοστος; Ρωτα τους. Ή δες τα χαρτια του τι αγορασες. Ειναι βεβαιο 100% οτι πληρωνεις αχρειαστα κοστη αν εισαι σε τραπεζα και δεν εισαι σε μια απο τις πλατφορμες οι οποιες δημιουργηθηκαν ακριβως για να δωσουν ευκολη και φθηνη προσβαση στους peasants. 

Ζεις μια δεκαετια πισω ουσιαστικα. 

• Like 2
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, leonidas_fs είπε

βρε ανθρωπε, κομπαζεις οτι εμαθες πραγματακια, να ψαξεις να δεις τι αγορασες δεν εμαθες?

ενα τυχαιο fund μεσα στο FOF σου -> https://www.bnpparibas-am.sg/fundsheet/equity/bnp-paribas-funds-global-low-vol-equity-classic-c-lu0823417810/?tab=overview

1,5% management fee 3% subscription fee

το τρεχον ειναι μια ανασα κατω απο 2%

παρε τη λιστα απο τα fund του FOF σου και διαβασε λεπτομερειες τι χρεωνει το καθενα.

τωρα αν θες αποδειξη οτι η Eurobank παιρνει μερος απο αυτο το 2% ως kickback ε μισο να βρω τη συμβαση. Ετσι δουλευει το συστημα, φερε μου πελατες παρε πισω μερος απο τα κερδη μου. 

σου ξαναλαω, τα FOF ειναι η χαρα της τραπεζας, τα πουλανε αβερτα σε αυτο που στη "πιατσα" λεγαμε unsophisticated investor. Στα ελληνικα, ψαρακας.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάτσε ρε παιδιά γιατί με μπερδέψατε. Η Eurobank συγκεκριμένα λέει ότι σου χρεωνω εγώ για αυτό το FOF 1% τον χρόνο. 

Εσεις λέτε ότι χρεώνει και την προμήθεια στα αλλά Funds που επενδύει το συγκεκριμένο Fund? Δηλαδή αν ήταν να παρω πίσω σε επένδυση 10%, θα παρω 8% επειδή τα αλλά 2% θα μοιραστούν στα funds που έχει επενδύσει το fund της Eurobank?

Επεξ/σία από leonidas_fs
Δημοσ.

εγω παντως αν μου περισευαν 4000 και δεν ηταν απο το υστερημα μου δηλαδη να τα εβγαζα με αρκετο κοπο και χρονο αποταμιευσης και ηταν αεριτζιδικα ανετα θα τα επενδυα σε χρυσο, πιο σταθερη αξια και με λιγοτερο ρισκο

https://www.xrysosonline.gr/xrysos-timh/timh-xrysou-enos-etous/

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, leonidas_fs είπε

Κάτσε ρε παιδιά γιατί με μπερδέψατε. Η Eurobank συγκεκριμένα λέει ότι σου χρεωνω εγώ για αυτό το FOF 1% τον χρόνο. 

Εσεις λέτε ότι χρεώνει και την προμήθεια στα αλλά Funds που επενδύει το συγκεκριμένο Fund? Δηλαδή αν ήταν να παρω πίσω σε επένδυση 10%, θα παρω 8% επειδή τα αλλά 2% θα μοιραστούν στα funds που έχει επενδύσει το fund της Eurobank?

Τρια άτομα το εξηγήσαμε, νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ειπωθεί

Δημοσ.
21 λεπτά πριν, leonidas_fs είπε

πληρωνεις 2 εξοδα διαχειρισης. Ενα στο καθε fund ξεχωριστα (το οποιο απλα αφαιρειται απο την αποδοση του καθε fund) και ενα δευτερο στη Eurobank που επελεξε αυτα τα Fund τα εβαλε σε ενα καλαθι και στα πουλησε ως Fund of Fund.

Να στο κανω ακομα πιο απλο. Φτιαχνω  εγω ενα fund το οποιο στοχευει να ακολουθει τις αποδοσεις του S&P500. Πες οτι σε ενα χρονο το fund εχει αποδοση 10%, εγω βαζω στην τσεπη 2% και το fund πλεον εχει αποδοση 8%.

Αυτο το fund το πουλαω στη Eurobank και αυτη με τη σειρα της το βαζει σ'ενα καλαθι απο Fund και στο πουλαει εσενα ως fund of funds.  To Fund μου που ειχε αρχικη αποδοση 10% και τελικη μετα τις προμηθειες μου 8% τσιμπαει αλλο ενα 1.5% η Eurobank και τελικη αποδοση για εσενα (απλοικα) εχει 6,5%

Αν πηγαινες απλα στη Eurobank χρηματιστηριακη και αγοραζες ETF του S&P 500 και αυτα ειχαν 10% αποδοση, στην τσεπη σου θα εμπαιναν 9.5%

ΥΓ εξοδα διαχειρισης χρεωνεσαι ακομα κι αν εχει χασουρα. Μια χασουρα 10% γινεται 13.5% κοκ

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, fredd0 είπε

πληρωνεις 2 εξοδα διαχειρισης. Ενα στο καθε fund ξεχωριστα (το οποιο απλα αφαιρειται απο την αποδοση του καθε fund) και ενα δευτερο στη Eurobank που επελεξε αυτα τα Fund τα εβαλε σε ενα καλαθι και στα πουλησε ως Fund of Fund.

Να στο κανω ακομα πιο απλο. Φτιαχνω  εγω ενα fund το οποιο στοχευει να ακολουθει τις αποδοσεις του S&P500. Πες οτι σε ενα χρονο το fund εχει αποδοση 10%, εγω βαζω στην τσεπη 2% και το fund πλεον εχει αποδοση 8%.

Αυτο το fund το πουλαω στη Eurobank και αυτη με τη σειρα της το βαζει σ'ενα καλαθι απο Fund και στο πουλαει εσενα ως fund of funds.  To Fund μου που ειχε αρχικη αποδοση 10% και τελικη μετα τις προμηθειες μου 8% τσιμπαει αλλο ενα 1.5% η Eurobank και τελικη αποδοση για εσενα (απλοικα) εχει 6,5%

Αν πηγαινες απλα στη Eurobank χρηματιστηριακη και αγοραζες ETF του S&P 500 και αυτα ειχαν 10% αποδοση, στην τσεπη σου θα εμπαιναν 9.5%

ΥΓ εξοδα διαχειρισης χρεωνεσαι ακομα κι αν εχει χασουρα. Μια χασουρα 10% γινεται 13.5% κοκ

Ισχύει εν μέρει αλλά.... κάθε fund στο factsheet έχει benchmark ένα δείκτη αναφοράς που προσπαθεί να τον ξεπεράσει. Η διαφορά του etf με το fund είναι ότι έχει ενεργή διαχείριση και όχι παθητική. Οπότε πληρώνεις προμήθειες για να έχεις την ενεργή διαχείριση από τον επαγγελματία, διαχειριστή του fund και από το benchmark μπορείς να καταλάβεις πόσο ικανός είναι ο διαχειριστής να "κερδίσει" τον δείκτη που συγκρίνεται και στην άνοδο και στην κάθοδο. Επίσης αν δείκτης αναφοράς δε σε καλύπτει, μπορείς να κάνεις εσύ το benchmark με το δείκτη που επιθυμείς.

Επεξ/σία από unos
  • Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, unos είπε

Ισχύει εν μέρει αλλά.... κάθε fund στο factsheet έχει benchmark ένα δείκτη αναφοράς που προσπαθεί να τον ξεπεράσει. Η διαφορά του etf με το fund είναι ότι έχει ενεργή διαχείριση και όχι παθητική. Οπότε πληρώνεις προμήθειες για να έχεις την ενεργή διαχείριση από τον επαγγελματία, διαχειριστή του fund και από το benchmark μπορείς να καταλάβεις πόσο ικανός είναι ο διαχειριστής να "κερδίσει" τον δείκτη που συγκρίνεται και στην άνοδο και στην κάθοδο. Επίσης αν δείκτης αναφοράς δε σε καλύπτει, μπορείς να κάνεις εσύ το benchmark με το δείκτη που επιθυμείς.

active management στον MSCI World?

γκουχ γκουχ

υγ αν θες ακτιβ μανατζμεντ διαλεγεις τον μανατζερ και την επενδυτικη στρατηγικη, δε ψωνιζεις πανερια

Δημοσ.

επειδη για εμας του κοινους θνητους ειναι κινεζικα , υπαρχει καπου να διαβασουμε 5 πραγματα να καταλαβουμε τι ειναι ολα αυτα που αναφερετε και αν αξιζει να κανουμε κατι αλλο τα 10,20,50 ξερω γω χιλιαρικα που εχουμε για "καψιμο" αντι να καθονται να τοκιζονται με 3 ευρω το χρονο ξερω γω στη τραπεζα? ..

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...