Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ως γνωστόν, το Facebook βασίζει την ύπαρξή του στην υποχρέωση των χρηστών του να δηλώνουν το πραγματικό τους όνομα. Ωστόσο αυτή η πολιτική έχει επικριθεί νομικά λόγω της ύπαρξης ευπαθών χρηστών οι οποίοι δεν μπορούν εκ των πραγμάτων παρά να χρησιμοποιήσουν ψευδώνυμα. Απεναντίας, υποστηρίζεται γενικά ότι ένας χρήστης ο οποίος χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα θα είναι περισσότερο υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του και στους άλλους συγκριτικά μ' ένα ψευδώνυμο χρήστη. 

Επεξ/σία από James Bon
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, James Bon είπε

Ωστόσο αυτή η πολιτική έχει επικριθεί νομικά λόγω της ύπαρξης ευπαθών χρηστών οι οποίοι δεν μπορούν εκ των πραγμάτων παρά να χρησιμοποιήσουν ψευδώνυμα

ποιες ειναι αυτες οι ευπαθεις ομαδες; 

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.

Οταν πρωτοανοιξε οι περισσοτεροι βαζαμε το πραγματικο μας, δεν ξέραμε και πολλα για ανωνυμια στο διαδίκτυο κλπ. Αν έφτιαχνα σήμερα προφιλ θα εβαζα ενα αληθοφανές ονοματεπώνυμο, εκτος αν ημουν ή θα ήθελα να γινω διασημος

Δημοσ.
3 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Και τι ειναι το φβ η cia, αν δεν θελουν αυτοι μια δεν θέλουμε εμεις 100.

Το αυτο

Ας απαιτεί και ας λέει ότι θέλει το fb. 

Ο καθένας θα κρίνει αν θα βάλει το πραγματικό του η όχι όνομα. 

Εγώ στα πρώτα χρόνια είχα βάλει το πραγματικό μου για να με καταλάβουν παλαιοί συμμαθητές από το σχολείο που σε καμία περίπτωση δεν θα με καταλάβαιναν άμα δεν τους έλεγα ποιος είμαι σε μήνυμα. 

Μετα από χρόνια έσβησα το real sibname και έβαλα ένα fake. Σε άλλα κοινωνικά δίκτυα έχω το πραγματικό. 

Τώρα σε αυτά περί υπεύθυνου η μη. Είναι να έχουμε να λέμε. Αν ζητήσουν στοιχεία ταυτοποίησης δεν τα δίνω και τέλος το παραμύθι. 

• Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, The_Judas είπε

ποιες ειναι αυτες οι ευπαθεις ομαδες; 

Μεγάλο θέμα με αυτό, είχε δημιουργηθεί όταν τρανς άτομα έβαζαν τα ονόματα που είχαν επιλέξει για τους εαυτούς τους, τα οποία φυσικά δεν ήταν τα ονόματα με τα οποία βαφτίστηκαν.
Επίσης πρόβλημα είχαν καλλιτέχνες που χρησιμοποιούσαν τα καλλιτεχνικά τους ονόματα.
Πρόβλημα μπορεί να έχει επίσης κάποιος που δεν θέλει να βρει το προφίλ του ο εργοδότης του και γι' αυτό να επιλέξει κάποιο ψευδώνυμο.
Πρόβλημα μπορεί να έχει κάποια που δεν θέλει να βρει το προφίλ της κάποιος κακοποιητικός πρώην.
Πρόβλημα μπορεί να έχει πολύς κόσμος και να θέλει να υπάρχει στα social όχι με το πραγματικό του όνομα.

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, clampro είπε

Μεγάλο θέμα με αυτό, είχε δημιουργηθεί όταν τρανς άτομα έβαζαν τα ονόματα που είχαν επιλέξει για τους εαυτούς τους, τα οποία φυσικά δεν ήταν τα ονόματα με τα οποία βαφτίστηκαν.
Επίσης πρόβλημα είχαν καλλιτέχνες που χρησιμοποιούσαν τα καλλιτεχνικά τους ονόματα.
Πρόβλημα μπορεί να έχει επίσης κάποιος που δεν θέλει να βρει το προφίλ του ο εργοδότης του και γι' αυτό να επιλέξει κάποιο ψευδώνυμο.
Πρόβλημα μπορεί να έχει κάποια που δεν θέλει να βρει το προφίλ της κάποιος κακοποιητικός πρώην.
Πρόβλημα μπορεί να έχει πολύς κόσμος και να θέλει να υπάρχει στα social όχι με το πραγματικό του όνομα.

Καμία από αυτές δεν είναι ευπαθής ομάδα.  Είναι άτομα που θέλουν ανωνυμία. Τελείως διαφορετική περίπτωση.

Το να μπαίνει κάποιος πχ και να βρίζει τον εργοδότη του... δεν τον καθιστά ευπαθή ομάδα. Ούτε και αυτός που δεν θέλει να φαίνεται το όνομά του.

Οι τρανς αντιθέτως θα προστατεύονταν αν όλοι έγραφαν επώνυμα. Μέσω ανωνυμίας πολύ πιο εύκολα ο καθένας μπορεί να μπαίνει και να τους προσβάλει.

Θυμάμαι παλιά σε ορισμένα site που είχαν ελεύθερα ανώνυμα σχόλια και γινόταν χαμός από ύβρεις. Οταν έκοψαν τα ανώνυμα σχόλια και έβαλαν σχολιασμό με facebook δεν υπήρχε ούτε μια απάντηση στα άρθρα τους...

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, The_Judas είπε

Οι τρανς αντιθέτως θα προστατεύονταν αν όλοι έγραφαν επώνυμα. Μέσω ανωνυμίας πολύ πιο εύκολα ο καθένας μπορεί να μπαίνει και να τους προσβάλει.

Το βλέπεις μονόπλευρα. Δεν είναι μόνο αν θα μπει κάποιος να προσβάλει. Αυτό θα το κάνει είτε επώνυμα είτε ανώνυμα. Ρίξε μια ματιά σε ποστ από "ενημερωτικά" site και θα δεις ότι το όνομα δεν προβληματίζει ιδιαίτερα κανέναν από το να βρίσει και να προσβάλει.
Ειδικά στην περίπτωση τρανς ατόμων όμως, σκέψου πόσο άσχημο είναι να σου επιβάλει κάποιος να χρησιμοποιείς ένα όνομα που πλέον δεν σε αντιπροσωπεύει. Αν εγώ αισθάνομαι Μπάρμπαρα (καλή ώρα) ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις ότι πρέπει να χρησιμοποιώ το βαφτιστικό μου όνομα;

Αν είμαι καλλιτέχνης πάλι, και ο κόσμος με ξέρει ως Yanni, το να με υποχρεώσεις να το κάνω Ιωάννης Σκορδοπούτσογλου, με βλάπτει. Δεν συζητώ καν για την περίπτωση drag queens (που επίσης είχε γίνει μεγάλο θέμα), που ο κόσμος μπορεί να σε ξέρει ως Bianca Del Rio και το facebook σου λέει, όχι θα το κάνεις Παντελής Αρναούτογλου γιατί έτσι θέλουμε.

Επίσης, μην μένεις μόνο στα της Ελλάδας. Σκέψου άλλες χώρες που μπορεί να υπάρχει λόγος να μην γράφεις επώνυμα. Αν για παράδειγμα ασκείς κριτική σε μια κυβέρνηση που δεν θέλει να της ασκούν κριτική.

Δημοσ.

Παιδιά μιλάμε για μία ιδιωτική πλατφόρμα με πολύ συγκεκριμένους όρους. Έχουν ως όρο να χρησιμοποιείς τα πραγματικά σου στοιχεία. Είσαι οκ μ' αυτό; Προχώρα. Δεν είσαι; Δεν είσαι και υποχρεωμένος να συμμετέχεις στην πλατφόρμα. Το μπαίνω με ψεύτικο όνομα και "στα @@ μου" τι θέλουν, είναι απλό καραγκιοζιλίκι. Είναι το κλασικό που έγραψα σε παραδίπλα θέμα με τις αλυσίδες, το κλασικό ψευτο-νταηλίκι τύπου "δε θα μου πείτε εσείς τι θα κάνω". Εφόσον ζεις ως μέρος ενός συνόλου, είτε αυτό λέγεται κοινωνία, ή Facebook, ακολουθείς τους κανόνες του. Αλλιώς στη σπηλιά σου.

Δημοσ.
Στις 5/2/2023 στις 8:42 ΜΜ, Basilhs23___ είπε

Το αυτο

Ας απαιτεί και ας λέει ότι θέλει το fb. 

Ο καθένας θα κρίνει αν θα βάλει το πραγματικό του η όχι όνομα. 

Εγώ στα πρώτα χρόνια είχα βάλει το πραγματικό μου για να με καταλάβουν παλαιοί συμμαθητές από το σχολείο που σε καμία περίπτωση δεν θα με καταλάβαιναν άμα δεν τους έλεγα ποιος είμαι σε μήνυμα. 

Μετα από χρόνια έσβησα το real sibname και έβαλα ένα fake. Σε άλλα κοινωνικά δίκτυα έχω το πραγματικό. 

Τώρα σε αυτά περί υπεύθυνου η μη. Είναι να έχουμε να λέμε. Αν ζητήσουν στοιχεία ταυτοποίησης δεν τα δίνω και τέλος το παραμύθι. 

Ακριβως και εγω το ιδιο, βεβαια αν το δωσες μια φορά... Τεσπα εγω εσβησα εντελως και το επωνυμο και εχω μονο το ονομα (google it , ειναι 2 χωρες στον κοσμο(?) που μπορεις να μην εχεις επώνυμο!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, The_Judas είπε

Καμία από αυτές δεν είναι ευπαθής ομάδα.  Είναι άτομα που θέλουν ανωνυμία. Τελείως διαφορετική περίπτωση.

Το να μπαίνει κάποιος πχ και να βρίζει τον εργοδότη του... δεν τον καθιστά ευπαθή ομάδα. Ούτε και αυτός που δεν θέλει να φαίνεται το όνομά του.

Θυμάμαι παλιά σε ορισμένα site που είχαν ελεύθερα ανώνυμα σχόλια και γινόταν χαμός από ύβρεις. Οταν έκοψαν τα ανώνυμα σχόλια και έβαλαν σχολιασμό με facebook δεν υπήρχε ούτε μια απάντηση στα άρθρα τους...

Δεν ανέφερε το να βρίζει ο εργαζόμενος τον εργοδότη αλλά να τον ψάχνει ο εργοδότης μέσω facebook. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. 

11 ώρες πριν, Haldol είπε

Παιδιά μιλάμε για μία ιδιωτική πλατφόρμα με πολύ συγκεκριμένους όρους. Έχουν ως όρο να χρησιμοποιείς τα πραγματικά σου στοιχεία. Είσαι οκ μ' αυτό; Προχώρα. Δεν είσαι; Δεν είσαι και υποχρεωμένος να συμμετέχεις στην πλατφόρμα. Το μπαίνω με ψεύτικο όνομα και "στα @@ μου" τι θέλουν, είναι απλό καραγκιοζιλίκι. Είναι το κλασικό που έγραψα σε παραδίπλα θέμα με τις αλυσίδες, το κλασικό ψευτο-νταηλίκι τύπου "δε θα μου πείτε εσείς τι θα κάνω". Εφόσον ζεις ως μέρος ενός συνόλου, είτε αυτό λέγεται κοινωνία, ή Facebook, ακολουθείς τους κανόνες του. Αλλιώς στη σπηλιά σου.

Παντελώς άκυρες οι συγκρίσεις των όρων του ιδιώτη με τους νόμους του κράτους για τις αλυσίδες. Το δεύτερο είναι νομοθετική πρόβλεψη του κράτους που ψηφίζεται για να προστατευσει και να προλάβει από πιθανά προβλήματα και συνέπειες έμμεσα ή άμεσα όλους μας. Το πρωτο είναι ένα ιδιωτικό μαγαζάκι που μπορεί να απαιτεί ότι θέλει για δικούς του λόγους οι οποίοι συμφέρουν μόνο το ίδιο. Και αυτούς τους όρους δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τους τηρήσουμε άσχετα ότι πατήσαμε accept. Χρησιμοποιούμε άνετα το μέσον αρκεί να μην δώσουμε στίγμα να ασχοληθούν μαζί μας με την συμπεριφορά μας. Αν βέβαια την πατήσεις και εκεί ζητηθούν στοιχεία τοτε δεν τα δίνεις, το παρατας και τελειώνει το θεμα. 

Στα 14 χρόνια που το χρησιμοποιώ μια φορά την πάτησα μόνο και μου τα ζήτησαν διότι κλειδώθηκε το account, δεν έκανα τίποτα και εκεί που έλεγα πάει το account μια μέρα μπήκα τυχαία και συνδέθηκα. 

Αν τώρα εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος προτιμήσει να μην κάνει καθόλου χρήση του μέσου επειδή διαφωνεί με κάποιον όρο, σεβαστό και αντρικιο, αλλά δικό του θέμα, δεν σημαίνει ότι θα το πράξουμε και οι υπόλοιποι την ίδια στιγμή που ήδη γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι χρήστες με στοιχεία ότι να ναι. 

Edit: Και κάτι ακόμα που μου διέφυγε να σχολιάσω. Προφανώς και την πλατφόρμα δεν είσαι υποχρεωμένος να την χρησιμοποιείς. Αυτά μόνο στην θεωρία. Στην πράξη και ανάλογα τις περιστάσεις έχει μετατραπεί σε αναγκαίο μέσον αν θες να επικοινωνήσεις με άλλους, που ναι μεν υπάρχουν εναλλακτικές επικοινωνίας αλλά δεν προτιμούνται από όλους και έτσι αν μείνεις στην απ' έξω απλα έχεις περισσότερες δυσκολίες. 

Επεξ/σία από Basilhs23___
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 6/2/2023 στις 12:28 ΜΜ, Haldol είπε

Παιδιά μιλάμε για μία ιδιωτική πλατφόρμα με πολύ συγκεκριμένους όρους. Έχουν ως όρο να χρησιμοποιείς τα πραγματικά σου στοιχεία.

Σύμφωνοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι όροι αυτοί α) δεν επιδέχονται κριτική β) δεν μπορεί να αποτελέσουν πάτημα για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιβάλουν στον κάτοχο της πλατφόρμας να αλλάξει τους όρους του, όπως για παράδειγμα έγινε με το GDPR στην Ευρώπη. Αφήνοντας το νομοθέτη απέξω προς το παρόν, ακριβώς επειδή είναι μια ιδιωτική πλατφόρμα με χρήστες και βγάζει χρήματα από αυτούς τους χρήστες, είναι απολύτως θεμιτό οι χρήστες να απαιτούν πράγματα και η πλατφόρμα να αλλάζει για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους.

Αντιστρέφοντας αυτό που είπες για το νταηλίκι, θα σου πω ότι το να μην αντιδράς σε ό,τι όρους σου θέτει κάποιος ιδιώτης που θεωρείς παράλογους είναι κακό, όχι το αντίθετο.

Θα θυμίσω την περίπτωση του e-Food όπου μετά από αντιδράσεις χρηστών του πήρε πίσω αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που είχε αναγγείλει για διανομείς ή για να μην πάμε σε τόσο σοβαρά ζητήματα, πάλι μετά από πιέσεις των χρηστών τους έβαλαν τη δυνατότητα να μπορείς να δώσεις τιπ στον διανομέα μέσα από την πλατφόρμα.

• Like 1
Δημοσ.
18 ώρες πριν, clampro είπε

Σύμφωνοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι όροι αυτοί α) δεν επιδέχονται κριτική β) δεν μπορεί να αποτελέσουν πάτημα για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιβάλουν στον κάτοχο της πλατφόρμας να αλλάξει τους όρους του, όπως για παράδειγμα έγινε με το GDPR στην Ευρώπη.

Η νομοθεσία είναι κάτι τελείως διαφορετικό, και εννοείται ότι όλες οι πλατφόρμες (πρέπει να) συμμορφώνονται με αυτήν. Όπως ακριβώς λέω "τα μπογαλάκια σου κι έξω" σ' όποιον δεν αρέσουν οι όροι μίας πλατφόρμας, το ίδιο λέω και για τις πλατφόρμες, αν δε θέλουν να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία των κρατών στα οποία λειτουργούν!

Αναφορά σε κείμενο

Αφήνοντας το νομοθέτη απέξω προς το παρόν, ακριβώς επειδή είναι μια ιδιωτική πλατφόρμα με χρήστες και βγάζει χρήματα από αυτούς τους χρήστες, είναι απολύτως θεμιτό οι χρήστες να απαιτούν πράγματα και η πλατφόρμα να αλλάζει για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους.

Βεβαίως. Αλλά άλλο η πίεση ώστε ν' αλλάξουν οι όροι, και άλλο το "θα κάνω ότι θέλω εγώ". Η πίεση στο e-food προήλθε από τη μείωση της αγοραστικής κίνησης, όχι επειδή κάναν ότι θέλαν οι χρήστες. Αντίστοιχα στα κοινωνικά δίκτυα, η "πίεση" είναι ν' αφήσει ο κόσμος την πλατφόρμα. Πόσοι το κάνουν; :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...