kostasbm Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 7 ώρες πριν, Engimek είπε Ναι, πρεπει να δώσεις iban και ονομα. Και η πληρωμή προχωρά. Είναι αρκετά ασφαλής η διαδικασία για να προχωρήσει μόνο με δυο στοιχεία που μπορεί να τα γνωρίζει ο καθένας; Η ερώτηση του φιλου παραπάνω ήταν εαν θα μπορούσε να χρεώσει κάποιον άλλο π.χ. ένα eshop. Τα eshop δινουν iban και όνομα δικαιουχου. Το πρόβλημα είναι ότι στο πρώτο σου παράδειγμα εμπιστεύεσαι την τράπεζα να πραγματοποιησει σωστά τη συναλλαγή. Και εγώ την εμπιστεύομαι διότι είναι μια οντότητα που τη γνωριζω και ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα. Στο δεύτερο εμπιστευεσαι τον κάθε έμπορο. Όταν εμπιστεύεσαι έναν έμπορο να σε χρεώσει υπάρχει (ή θα επρεπε να υπάρχει) μια δικλείδα ασφάλειας. Αυτή είναι ότι μπορείς να του αποδείξεις ποιός είσαι δίνοντάς του κάτι που ξερεις μόνο εσύ π.χ αριθμό κάρτας, ονοματεπώνυμο και τον τριψήφιο κωδικό στο πισω μερος της κάρτας. Αυτο συμφέρει και τον έμπορο διότι ούτε αυτός θέλει να χάνει λεφτά από επιστροφές χρημάτων. Η δικλείδα αυτή πάει περίπατο όταν τα μόνα στοιχεία που χρειάζεται να δώσεις είναι στοιχεία που δεν είναι αποκλειστικά γνωστά σε εσένα (iban και όνομα). Και η τράπεζα δεν υποχρεούται νομοθετικά να ελέγξει τίποτα. Φυσικά όπως ειπώθηκε νωριτερα υπαρχει η δυνατότητα να κάνει κάποιος αμφισβήτηση και να παρει τα χρήματά του no questions asked ακριβώς για αυτό το λόγο. να θυμίσω ότι η τράπεζα το μόνο που δεν έχει στοιχείο μας είναι το τι νούμερο σώβρακο φοράμε ...το κράτος τα περισσότερα στοιχεία τα αντλεί από τις τραπεζες..το δεν υποχρεούται η τράπεζα να ελέγχει τι εννοείς ?τα στοιχεια που της έχουμε δώσει εμείς??? οι τράπεζες συνεργάζονται με εμπόρους και εταιρείες και υπογράφονται αμοιβαία συμβάσεις και είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν τον πελατη εμάς (βλεπε αμφισβήτηση συναλλαγής) αλλά και τον έμπορο-εταιρεια αφού έχει κάνει έλεγχο για την εταιρεία η εμπορο.Αν χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που δίνω στον άλφα έμπορο από άλλον έμπορο διώκονται και οι 2 αν διαπιστωθεί δόλος η κατάχρηση χρημάτων χωρίς την έγκριση μας η την έγκριση της τράπεζας.....άλλωστε τα τελευταία χρόνια ούτε καρνέ δε παίρνουν έμποροι που έχουν μπει στη μαύρη λίστα,ουτε εγγυητική δε μπορούν να εκδώσουν ούτε συναλλαγή εξωτερικού αν είναι εισαγωγέας... με τα σημερινά μέσα για οποιαδήποτε κίνηση στο λογαριασμό μας ειδοποιουμεθα άμεσα...τώρα εμένα δεν μου έχουν ζητήσει ποτέ το 3ψηφιο της κάρτας να τον δώσω προφορικά και οποίος το κάνει η έχει κάνει έχει και την ευθύνη......όποτε δεν φταίει ο έμπορος η εταιρεία αλλά εμείς....
Engimek Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 12 ώρες πριν, kostasbm είπε .το δεν υποχρεούται η τράπεζα να ελέγχει τι εννοείς ?τα στοιχεια που της έχουμε δώσει εμείς??? Εννοώ ότι εαν ένας έμπορος πει στην τράπεζα "κάνε μου direct debit στον τάδε λογαριασμό", η τράπεζα δεν υποχρεούται να ελέγξει ότι έχεις δώσει εσύ άδεια. Αντί δηλαδή το όλο σύστημα να βασίζεται επιβεβαίωση ότι έχεις εγκρίνει, βασίζεται στο "λόγο" του εμπόρου. Να το πω και αλλιώς. Αν το direct debit λειτουργούσε όπως τα recurring payments του paypal όπου μπαίνοντας στο λογαριασμό σου εγκρίνεις τον κάθε έμπορο την πρωτη φορά που σε χρεώνει το σύστημα θα ήταν τέλειο.
kostasbm Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 33 λεπτά πριν, Engimek είπε Εννοώ ότι εαν ένας έμπορος πει στην τράπεζα "κάνε μου direct debit στον τάδε λογαριασμό", η τράπεζα δεν υποχρεούται να ελέγξει ότι έχεις δώσει εσύ άδεια. Αντί δηλαδή το όλο σύστημα να βασίζεται επιβεβαίωση ότι έχεις εγκρίνει, βασίζεται στο "λόγο" του εμπόρου. πάει ο Κωτσοβωλος στη τράπεζα και τις λέει κάνε direct debit στο ταδε λογαριασμο ......το καταλαβα για να κάνει direct debit πρεπει εσυ να εχεις εξουσιοδοτησει το Κωτσοβωλο με την υπογραφη σου ...απλα πραγματα,δε γινεται προφορικα η μεσω τηλεφωνου και ο εμπορος γιαυτη τη διαδικασια προσκομιζει στη τραπεζα το χαρτι που υπεγραψες και συμφωνησες με τον εμπορο....δεν ειναι αερα πατερα.... αυτό είναι το σημαντικό...... εμένα δεν με βολεύει το paypal σαν ενδιαμεσο.. προτιμω τη χρεωστική μου κάρτα γιατί είναι ποιο άμεση συναλλαγή και όχι να μεσολαβούν 2 μέρη(paypal - τραπεζα και ισως και αλλο ενα μερος)
Engimek Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Μακάρι να ήταν όλα όπως λες. Αλλά όπως θα δεις στα δυο παραδείγματα της προηγούμενης σελίδας δεν τηρούνται αυτά που λες. Στη μια περίπτωση η Greenpeace χρέωσε την κοπέλα. Όταν ζήτησε απόδειξη ότι τους είχε εγκρίνει την πάγια εντολή της έδωσαν μια φωτογραφία με όλα τα στοιχεία της... και το πλαίσιο υπογραφής του δικαιούχου ήταν κενό! Μια χαρά την χρέωσε όμως η τράπεζα. Πάτα το link που έχω δώσει να δεις και εσύ την φωτογραφία της πάγιας εντολής. Οπότε είτε επειδή η Greenpeace είναι τεράστιος "έμπιστος" οργανισμός λέει στην τράπεζα "χρέωσε εδώ" χωρίς να στείλει το έντυπο. Και η τράπεζα χρεώνει. Ή τους στέλνει το ανυπόγραφο έντυπο. Και πάλι η τράπεζα χρεώνει. Δεν ξέρω τι από τα δυο είναι χειρότερο. Στην άλλη περίπτωση με τον τύπο που παρήγγειλε κινητό από το εξωτερικό με direct debit... δες και εκείνο το link. Ποια υπογραφή? Δεν υπέγραψε πουθενά. Ηλεκτρονική παραγγελία έκανε. Και μια χαρά έγινε η χρέωση. Τέλος επισυνάπτω άλλη μια φορά αυτό για να δεις ότι πράγματι γίνεται αυτό που περιγράφω https://www.ing.be/en/business/my-business/secure-business/ssd-fraud
verylife78 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 5 ώρες πριν, Engimek είπε Μακάρι να ήταν όλα όπως λες. Αλλά όπως θα δεις στα δυο παραδείγματα της προηγούμενης σελίδας δεν τηρούνται αυτά που λες. Στη μια περίπτωση η Greenpeace χρέωσε την κοπέλα. Όταν ζήτησε απόδειξη ότι τους είχε εγκρίνει την πάγια εντολή της έδωσαν μια φωτογραφία με όλα τα στοιχεία της... και το πλαίσιο υπογραφής του δικαιούχου ήταν κενό! Μια χαρά την χρέωσε όμως η τράπεζα. Πάτα το link που έχω δώσει να δεις και εσύ την φωτογραφία της πάγιας εντολής. Οπότε είτε επειδή η Greenpeace είναι τεράστιος "έμπιστος" οργανισμός λέει στην τράπεζα "χρέωσε εδώ" χωρίς να στείλει το έντυπο. Και η τράπεζα χρεώνει. Ή τους στέλνει το ανυπόγραφο έντυπο. Και πάλι η τράπεζα χρεώνει. Δεν ξέρω τι από τα δυο είναι χειρότερο. Στην άλλη περίπτωση με τον τύπο που παρήγγειλε κινητό από το εξωτερικό με direct debit... δες και εκείνο το link. Ποια υπογραφή? Δεν υπέγραψε πουθενά. Ηλεκτρονική παραγγελία έκανε. Και μια χαρά έγινε η χρέωση. Τέλος επισυνάπτω άλλη μια φορά αυτό για να δεις ότι πράγματι γίνεται αυτό που περιγράφω https://www.ing.be/en/business/my-business/secure-business/ssd-fraud Αυτο ακριβως λεω και εγω... Υπαρχει τρομερο κενο ασφαλειας. Ή εγω το βλεπω ετσι?
Ellie666 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Καλησπέρα έπεσα θύμα απατης στο marketplace και έδωσα το iban το ονοματεπώνυμο μου και το email μου γνωρίζεται αν κάποιος μπορεί να με χρεώσει ή να μου πάρει λεφτά από τον λογαριασμό με αυτά τα στοιχεία;
Estevan Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Eνδεχομενως να φας 'κανα Phishing (στο e-mail σου) οποτε αν ειναι το κυριο και εχεις και το e-banking σου συνδεμενο με αυτο, ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ 'ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ! Επεξ/σία 27 Δεκεμβρίου 2023 από Estevan
Engimek Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2023 1 ώρα πριν, Ellie666 είπε Καλησπέρα έπεσα θύμα απατης στο marketplace και έδωσα το iban το ονοματεπώνυμο μου και το email μου γνωρίζεται αν κάποιος μπορεί να με χρεώσει ή να μου πάρει λεφτά από τον λογαριασμό με αυτά τα στοιχεία; Η απάντηση είναι... θεωρητικά ναι, μόνο με συγκεκριμένους έμμεσους τρόπους. Διαβαστε ξανά τα προηγούμενα ποστ. Παρ'ολα αυτά οι πιθανοτητεςοι δικοί σου scammers να χρησιμοποιησουν τα δοθεντα στοιχεία για να σου κάνουν direct debit είναι πολύ χαμηλές και ακόμα και να συμβεί παίρνεις πίσω τα λεφτά σου αμεσα με αμφισβητηση, χωρίς να χρειαστεί να γίνει ερευνα από την τραπεζα. Το ζητάς και γίνεται. Δείτε και αυτό το αρθρο οπου ένας payment processor επιτέλους αποφασίζει να βάλει δικλείδα ασφαλείας σε αυτές τις συναλλαγές λόγω των παράτυπων χρεωσεων που γίνονται. Προς το παρόν εφαρμόζεται σε λίγες χώρες. https://thepaypers.com/case-study/how-bnp-paribas-is-cracking-down-on-direct-debit-fraud--1265869 Σημειώστε οτι στο άρθρο λέει ότι απαιτούνται ονομα, iban, διεύθυνση για να γίνει η χρέωση. Αυτό ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο... σε ευρωπαικό (sepa) απαιτείται μόνο όνομα και iban.
Επισκέπτης Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2024 Δεν θέλω να αναφέρω τις πιθανές απάτες και κολλήματα που μπορεί να προκύψουν με τα στοιχεία που τους έδωσες. Απλά πρόσεχε και να είσαι καχύποπτος σε οποιαδήποτε επικοινωνία λαμβάνεις από εδώ και πέρα (email, τηλέφωνο, περιστέρι κλπ)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα