Vassompz Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Με πήραν τηλέφωνο με απόκρυψη δεν το σκέφτηκα πολύ απάντησα μένω στη Γερμανία!! Και μου είπαν ότι κέρδισα μία δωροεπιταγή των 500 ευρώ που είναι εδώ τοπικά για τη Γερμανία μπορώ να πάρω ότι θέλω αλλά το θέμα είναι πως έπεσα εγώ μέσα στη λούπα και έδωσα το iban μου τα στοιχεία μου την ημερομηνία γέννησής μου είναι γιατί είχα κάνει όντως σε μία σελίδα που είχα βρει έτσι σαν αίτηση για να κερδίσω αυτή δωροκάρτα. Τέλος πάντων μπορεί να μου πει κάποιος που ξέρει αν με αυτά τα στοιχεία που έχει τον αριθμό τηλεφώνου μου το ονοματεπώνυμό μου τη διεύθυνσή μου και το iban μου να γίνει κάτι κακό? Εννοώντας μπορεί να μου κλέψουν λεφτά ή μπορεί να κάνουν παραγγελίες με αυτά αν δεν δώσω εγώ το okay πώς θα γίνει? Επεξ/σία 2 Φεβρουαρίου 2023 από Vassompz
btcminer22 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2023 https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/trapezes/edose-to-iban-ke-ton-chreosan-to-pathima-enos-katanaloti-ke-o-pontio-pilatismos-ton-trapezon/
Vassompz Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Φίλε μου το είχα δει αλλά το θέμα είναι ότι εμένα ξέρει όλα τα προσωπικά μου στοιχεία δηλαδή διεύθυνση κινητό ημερομηνία γέννησης και το iban. Σε αυτό που μου έστειλες οι περισσότεροι λένε μόνο το όνομα και το iban. μόνο που εμένα ξέρει όλα τα στοιχεία. και αυτό το είχα διαβάσει που μου έστειλες αλλά δεν με καλύπτει και πάλι Επεξ/σία 2 Φεβρουαρίου 2023 από Vassompz
verylife78 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2023 Δηλαδη συγνωμη για να καταλαβω... Παω σε μια σελιδα που εχει την λειτουργια SEPA Direct Debit ... Βαζω εναν IBAN που βρηκα απο καποιο eshop που εχει τα παραπανω στοιχεια για πραγματοποιηση πληρωμων απο τους πελατες του... Κανω μια παραγγελια και χρεωνω ενα ΙΒΑΝ τυχαιο που βρηκα??? Και μου ερχονται τα πραγματα? Τοσο απλα? Τοσο ευκολα?
Engimek Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2023 Στις 2/2/2023 στις 9:12 ΜΜ, verylife78 είπε Δηλαδη συγνωμη για να καταλαβω... Παω σε μια σελιδα που εχει την λειτουργια SEPA Direct Debit ... Βαζω εναν IBAN που βρηκα απο καποιο eshop που εχει τα παραπανω στοιχεια για πραγματοποιηση πληρωμων απο τους πελατες του... Κανω μια παραγγελια και χρεωνω ενα ΙΒΑΝ τυχαιο που βρηκα??? Και μου ερχονται τα πραγματα? Τοσο απλα? Τοσο ευκολα? Κουλό θα ακουστεί αλλά απ' ό,τι φαίνεται η απάντηση είναι ναι! Το SEPA direct debit είναι κάτι σαν τις πάγες εντολές που έχουμε αλλά σε ευρωπαικό επίπεδο. H επιχείρηση που πραγματοποιεί χρέωση έχει την ευθύνη να βεβαιωθεί ότι ο καταναλωτής είναι αυτός που λέει, ότι έχει "υπογράψει" έγκριση και μετά απλώς λέει στην τράπεζα να γίνει η χρέωση!!! Ο οφειλέτης δεν εγκρίνει τίποτα μέσα από το λογαριασμό του και η τράπεζα σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν υποχρεούται να κοιτά εαν έχει υπογραφεί κάτι μεταξύ συναλλασομένων - απλώς χρεώνει! Πάρε ένα παράδειγμα σε αυτό το post όπου η marinna τηλεφωνικά έδωσε συγκατάθεση για πάγια εντολή, δεν υπέγραψε τίποτα, αλλά μια χαρά η επιχείρηση έκανε χρέωση. Κάλλιστα μπορεί να γίνει το ίδιο και με direct debit. Δηλαδή εαν είχε δώσει αλλουνού IBAN με τη παρατυπία που έκανε η επιχείρηση (δεν πήραν υπογραφή) μια χαρά θα το είχαν χρεώσει! Οπότε ναι, μια επιχείρηση μπορεί να μην τηρεί τα δέοντα (δεύτερο παράδειγμα: το άρθρο που αναφέρεται πιο πάνω όπου κάποιος αγόρασε κινητό δίνοντας μόνο ΙΒΑΝ) και να χρεώσει όποιο λογαριασμό της λένε! Άλλες επιχειρήσεις βέβαια (π.χ. Paypal) έχουν SEPA direct debit αλλά κάνουν επαλήθευση - δηλαδή χρεώνουν μικρά ποσά τα οποία επιστρέφουν και σε ρωτάνε ποιά ήταν ακριβώς τα ποσά αυτά για να βεβαιωθούν ότι είσαι εσύ. Το μόνο "καλό" σε αυτή την ιστορία είναι ότι έχεις δικαίωμα αμφισβήτησης εντός 8 εβδομάδων εαν γίνει τέτοια χρέωση και γίνεται υποχρεωτική επιστροφή του ποσού (no questions asked). Και διάστημα 13 μηνών όπου κάνεις αμφισβήτηση και το ποσό επιστρέφεται μετά από "έρευνα" των τραπεζών. Οπότε στην ερώτησή σου εαν θα μπορούσες να χρεώσεις ένα e-shop που δίνει στην ιστοσελίδα του το iban θα πούμε ότι εφόσον έχει λογιστήριο που παρατηρεί επι καθημερινής βάσεως τις συναλλαγές, θα το δει και θα το αμφισβητήσει. Το ξέρω ότι άλλοι μπορεί να με πουν παρανοικό αλλά εγώ έχω 2 λογαριασμούς στις τράπεζες που χρησιμοποιώ (ανοίγεις εύκολα δεύτερο λογαριασμό σε δευτερόλεπτα μέσω ebanking) οπότε ο "άδειος" λογαριασμός είναι αυτός του οποίου μπορώ να δίνω iban για να μου στέλνουν χωρίς να ανησυχώ για τίποτα. Προφανώς και η πιθανότητα του να συμβεί κάτι κακό είναι μηδαμινή εως μηδενική αλλά αφού με καθόλου προσπάθεια μπορώ να έχω δεύτερο (και τρίτο) IBAN γιατί να μην το κάνω? Δωρεάν είναι. 2
kostasbm Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2023 η λύση είναι να έχεις ένα άλλο λογαριασμό γιαυτες τις συναλλαγές με 1 ευρώ και να βάζεις όταν θες να τον χρησιμοποιήσεις αν είναι τόσο επικίνδυνο... αλλά όλες οι εταιρείες έχουν τον ΙΒΑΝ τυπωμένο στο τιμολόγιο τους....αν ήταν τόσο εύκολο να πάρεις χρήματα μόνο με τον ΙΒΑΝ ζήτω που καήκαμε..θα είχαν κλείσει όλες.... 1
verylife78 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2023 3 ώρες πριν, kostasbm είπε η λύση είναι να έχεις ένα άλλο λογαριασμό γιαυτες τις συναλλαγές με 1 ευρώ και να βάζεις όταν θες να τον χρησιμοποιήσεις αν είναι τόσο επικίνδυνο... αλλά όλες οι εταιρείες έχουν τον ΙΒΑΝ τυπωμένο στο τιμολόγιο τους....αν ήταν τόσο εύκολο να πάρεις χρήματα μόνο με τον ΙΒΑΝ ζήτω που καήκαμε..θα είχαν κλείσει όλες.... ναι αλλα οπως λεει και ο φιλος @Engimek ειναι τοσο ευκολο ... και μου εχει τρομερη!!! εντυπωση
kostasbm Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2023 3 ώρες πριν, verylife78 είπε ναι αλλα οπως λεει και ο φιλος @Engimek ειναι τοσο ευκολο ... και μου εχει τρομερη!!! εντυπωση εγώ απλά έδωσα ενα παράδειγμα...... επίσης στα σίτε των εταιρειών και καταστημάτων στους τρόπους πληρωμής έχουν τράπεζες και ΙΒΑΝ...... να στείλεις πανεύκολο , να πάρεις δε γίνεται......
Engimek Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 55 λεπτά πριν, kostasbm είπε εγώ απλά έδωσα ενα παράδειγμα...... επίσης στα σίτε των εταιρειών και καταστημάτων στους τρόπους πληρωμής έχουν τράπεζες και ΙΒΑΝ...... να στείλεις πανεύκολο , να πάρεις δε γίνεται...... Καλά ναι, να πάρεις λεφτά εσύ ή εγώ δεν γίνεται. Αλλά μεγάλη επιχείρηση που έχει κάνει σύμβαση με τράπεζα για να να παίρνει πάγιες εντολές (ή direct debit σε Ευρωπαικό επίπεδο) μπορεί. Γι' αυτό έκανε και αυτή την εύστοχη ερώτηση ο φίλος μας... αν θα μπορούσε κάποιος έμμεσα να το εκμεταλλευτεί αυτό. Δηλαδή να πληρώσει με στοιχεία αλλουνού σε μια μεγάλη επιχείρηση (η οποία δεν τηρεί τις σωστές διαδικασίες όπως στα παραπάνω παραδείγματα) και αυτός να επωφεληθεί της αγοράς. Εκεί είναι και το κενό ασφάλειας (δεν χρειάζεται να κάνει ο κάτοχος του λογαριασμού κάποια κίνηση για να κατοχυρώσει στην τράπεζα ότι 'ναι, όντως το εγκρίνω') Επεξ/σία 4 Φεβρουαρίου 2023 από Engimek
kostasbm Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 9 ώρες πριν, Engimek είπε Καλά ναι, να πάρεις λεφτά εσύ ή εγώ δεν γίνεται. Αλλά μεγάλη επιχείρηση που έχει κάνει σύμβαση με τράπεζα για να να παίρνει πάγιες εντολές (ή direct debit σε Ευρωπαικό επίπεδο) μπορεί. Γι' αυτό έκανε και αυτή την εύστοχη ερώτηση ο φίλος μας... αν θα μπορούσε κάποιος έμμεσα να το εκμεταλλευτεί αυτό. Δηλαδή να πληρώσει με στοιχεία αλλουνού σε μια μεγάλη επιχείρηση (η οποία δεν τηρεί τις σωστές διαδικασίες όπως στα παραπάνω παραδείγματα) και αυτός να επωφεληθεί της αγοράς. Εκεί είναι και το κενό ασφάλειας (δεν χρειάζεται να κάνει ο κάτοχος του λογαριασμού κάποια κίνηση για να κατοχυρώσει στην τράπεζα ότι 'ναι, όντως το εγκρίνω') πρέπει να είμαστε λίγο σαφείς.... και σε ταμείο τράπεζας αν πας να κανείς ανάληψη και ο ταμίας δε κάνει τη δουλειά του θα πάρεις χρήματα ....πας να δώσεις πάγια εντολη πληρωμής ..αν ο υπάλληλος δε κάνει σωστά τη δουλειά του υπάρχει πρόβλημα....με αυτό το σκεπτικό οτιδήποτε εντολή(άτοκες-εντοκες δοσεις) είναι σε κίνδυνο λόγω υπαλλήλων .......αυτό μπορεί να συμβεί παντου η πάγια εντολή,σαν αυτή που υπογράφουμε για πληρωμή δεη , οτε ,είναι σύμβαση και δε γίνεται προφορικά από το τηλεφωνο όταν έχουμε κάποιο γεγονός με στοιχεία θα μπορούμε να πούμε κατι παραπανω .. ...
Ukforthemoment Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Για να πληρωθεί μια εταιρία με direct debit θα πρέπει να επιβεβαιώσει και το όνομα του πελάτη,αν βάλεις ΙΒΑΝ κάποιου άλλου πως θα επιβεβαιωθεί το όνομα ; Additional mandatory information Whether it is core/B2B Unique mandate reference Name of the payer IBAN of the payer BIC code of the payer’s bank Merchant company name Merchant’s Creditor Identifier Merchant’s full address (including postal code and country) Type of payment Signature place and time https://gocardless.com/guides/sepa/mandates/
Engimek Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε Για να πληρωθεί μια εταιρία με direct debit θα πρέπει να επιβεβαιώσει και το όνομα του πελάτη,αν βάλεις ΙΒΑΝ κάποιου άλλου πως θα επιβεβαιωθεί το όνομα ; Ναι, πρεπει να δώσεις iban και ονομα. Και η πληρωμή προχωρά. Είναι αρκετά ασφαλής η διαδικασία για να προχωρήσει μόνο με δυο στοιχεία που μπορεί να τα γνωρίζει ο καθένας; Η ερώτηση του φιλου παραπάνω ήταν εαν θα μπορούσε να χρεώσει κάποιον άλλο π.χ. ένα eshop. Τα eshop δινουν iban και όνομα δικαιουχου. 4 ώρες πριν, kostasbm είπε και σε ταμείο τράπεζας αν πας να κανείς ανάληψη και ο ταμίας δε κάνει τη δουλειά του θα πάρεις χρήματα ....πας να δώσεις πάγια εντολη πληρωμής ..αν ο υπάλληλος δε κάνει σωστά τη δουλειά του υπάρχει πρόβλημα....με αυτό το σκεπτικό οτιδήποτε εντολή(άτοκες-εντοκες δοσεις) είναι σε κίνδυνο λόγω υπαλλήλων .......αυτό μπορεί να συμβεί παντου Το πρόβλημα είναι ότι στο πρώτο σου παράδειγμα εμπιστεύεσαι την τράπεζα να πραγματοποιησει σωστά τη συναλλαγή. Και εγώ την εμπιστεύομαι διότι είναι μια οντότητα που τη γνωριζω και ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα. Στο δεύτερο εμπιστευεσαι τον κάθε έμπορο. Όταν εμπιστεύεσαι έναν έμπορο να σε χρεώσει υπάρχει (ή θα επρεπε να υπάρχει) μια δικλείδα ασφάλειας. Αυτή είναι ότι μπορείς να του αποδείξεις ποιός είσαι δίνοντάς του κάτι που ξερεις μόνο εσύ π.χ αριθμό κάρτας, ονοματεπώνυμο και τον τριψήφιο κωδικό στο πισω μερος της κάρτας. Αυτο συμφέρει και τον έμπορο διότι ούτε αυτός θέλει να χάνει λεφτά από επιστροφές χρημάτων. Η δικλείδα αυτή πάει περίπατο όταν τα μόνα στοιχεία που χρειάζεται να δώσεις είναι στοιχεία που δεν είναι αποκλειστικά γνωστά σε εσένα (iban και όνομα). Και η τράπεζα δεν υποχρεούται νομοθετικά να ελέγξει τίποτα. Φυσικά όπως ειπώθηκε νωριτερα υπαρχει η δυνατότητα να κάνει κάποιος αμφισβήτηση και να παρει τα χρήματά του no questions asked ακριβώς για αυτό το λόγο. Επεξ/σία 5 Φεβρουαρίου 2023 από Engimek
Ukforthemoment Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 2 ώρες πριν, Engimek είπε Ναι, πρεπει να δώσεις iban και ονομα. Και η πληρωμή προχωρά. Είναι αρκετά ασφαλής η διαδικασία για να προχωρήσει μόνο με δυο στοιχεία που μπορεί να τα γνωρίζει ο καθένας; Αν το όνομα δεν ταιριάζει πως θα προχωρήσει ο έλεγχος για να γίνει η πρώτη χρέωση και περαστεί στο σύστημα; Δεν μπορείς να δώσεις για να πληρώνεις την ΔΕΗ σου το ΙΒΑΝ του "πλαισίου" και το ονομα σου γιατι ΙΒΑΝ και όνομα δεν ταιριάζουν,οπότε πως θα χρεώνουν το "πλαίσιο" ?Εχω βάλει τα υποχρεωτικά που πρέπει να υπάρχουν για να γίνει έλεγχος και χρέωση.
Engimek Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Συμφωνώ, συγκεκριμένα για τις πάγιες πληρωμές λογαριασμών-Δεκο. Αλλά δεν χρειάζεται να γίνεται παντού αυτή η ταυτοποίηση ονόματος. Είδες τα παραπάνω παραδείγματα? Στο ένα είναι ο τύπος που αγόρασε το κινητό του δίνοντας όνομα και IBAN με sepa direct debit. Αν δώσει το IBAN και όνομα ενός άλλου η παραγγελία πάλι θα προχωρήσει. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος έλεγχος εκει. Τώρα θα μου πεις ότι θα στείλουν το κινητό στο όνομα που δήλωσε και όχι στο δικό του. Αυτό δεν με απασχολεί. Το θέμα είναι ότι έχει ήδη καταφέρει να χρεώσει άλλο λογαριασμό. Είτε επειδή είναι κακόβουλος είτε επειδή έχει βρει άλλο τέχνασμα για να παραλάβει κιόλας. Ή μπορεί να υπάρχει αντίστοιχη περίπτωση με ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπου ο τύπος θα μπορεί να τις εκμεταλλεύεται μέχρι ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού να κάνει αντιλογισμό. Το εξηγεί και εδώ https://www.ing.be/en/business/my-business/secure-business/ssd-fraud Επίσης αναφέρει ότι τουλάχιστον οι συγκεκριμένες τράπεζες προσφέρουν whitelist για τις συγκεκριμένες συναλλαγές.
verylife78 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Εγω ετσι οπως το βλεπω νομιζω οτι υπαρχει τεραστιο κενο ασφαλειας. Και δεν ειναι θεμα αν θα πληρωσεις εναν λογαριασμο ΔΕΚΟ πχ... Αλλα αν μπορει να σου τραβηξει λεφτα και εσυ να μην το παρεις χαμπαρι, μεχρι να ειναι πλεον αργα. Γιατι τιποτα δεν μου εξασφαλιζει οτι η τραπεζα θα μου τα επιστρεψει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα