Προς το περιεχόμενο

Ανταλλαγή iMac - Γνώμη

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από enlightened,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χαίρετε.

Ένας φίλος προτίθεται να ανταλλάξει το iMac του που είναι το συγκεκριμένο στοκ μοντέλο χωρίς αλλαγές 24-inch 4.5K iMac Apple M1 (8-Core GPU), 512GB, 8GB RAM - Blue με το δικό μου που είναι ένα 27άρι του 2017. Στο δικό μου έχω αλλάξει τον Fusion 1TB και έχω βάλει 512 SSD και έχω προσθέσει και RAM από 8GB στα 24GB.  

Ο φίλος δεν ζητάει λεφτά για την ανταλλαγή. Εγώ πιστεύω ότι είναι καλή ευκαιρία λόγω της κατάργησης των Intel επεξεργαστών από την Apple και ολοταχώς κατεύθυνση προς τους ARM. Επίσης ούτε χρειάζομαι τόση υπολογιστική δύναμη, ούτε discreet GPU, ούτε με ενοχλεί η μικρότερη οθόνη, και στα επόμενα 1-2 χρόνια μαξ θα σταματήσει η υποστήριξη στο service/αναβαθμίσεις λογισμικού λόγω παλαιότητας του μηχανήματος και του Intel επεξεργαστή. Το μόνο που ίσως με θορυβεί είναι τα 8GB RAM που μου φαίνονται αρκετά λίγα αφού θέλω να το κρατήσω τουλάχιστον μέχρι το 2027-28.

Το μηχάνημα τότε το είχα αγοράσει γύρω στις 2500€ και έχω δώσει άλλα 500€ περίπου για τις αναβαθμίσεις SSD+RAM. 

Ακούω γνώμες. Να το κρατήσω; Να το δώσω; Να το κρατήσω και να το πουλήσω όταν βγει το επόμενο iMac (μια και πλησιάζει η ώρα του M3 3nm). Δεν ξέρω πόσο θα πιάσει ο συγκεκριμένος μιας και έχει και κάποιες αμυχές-χτυπηματάκια. Αν το πουλήσω εδώ μάλλον θα πρέπει να το σκοτώσω... 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

1317506681_Screenshot2023-02-02at01_00_20.png.60bcf4f9d726cddcf1b51ca6d973611a.png

Επεξ/σία από enlightened
Δημοσ.

Τα υπερβολικά πολλά χρήματα που δόθηκαν από αρκετό κόσμο για τις τελευταίες σειρές Mac με Intel (είτε iMac είτε MacBook) δεν ήταν καλή επένδυση. Πιθανόν εδώ έχεις ευκαιρία για διορθωτική κίνηση. Σε λίγο καιρό δεν θα υποστηρίζονται ούτε ως λειτουργικό σύστημα, άρα ό,τι specs και να έχεις πάνω δεν θα σου είναι χρήσιμα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καν δίλημμα 

• Like 3
Δημοσ.
9 ώρες πριν, synthDX είπε

Τα υπερβολικά πολλά χρήματα που δόθηκαν από αρκετό κόσμο για τις τελευταίες σειρές Mac με Intel (είτε iMac είτε MacBook) δεν ήταν καλή επένδυση. Πιθανόν εδώ έχεις ευκαιρία για διορθωτική κίνηση. Σε λίγο καιρό δεν θα υποστηρίζονται ούτε ως λειτουργικό σύστημα, άρα ό,τι specs και να έχεις πάνω δεν θα σου είναι χρήσιμα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καν δίλημμα 

Ε ντάξει τώρα, δεν τη λες και τελευταία σειρά υπολογιστή 6ετίας 😛. Το 2017 που αγοράστηκε νομίζω ότι ούτε η ίδια η Apple ήξερε ότι θα κάνει τέτοια στροφή. Οπότε λες μπρος ολοταχώς για ανταλλαγή έτσι; 

1 ώρα πριν, ksessalonikios είπε

εγω εχω απορία γιατι ο αλλος να θελει μια τετοια ανταλλαγή;

Το είδε από κοντά όταν ήρθε σπίτι μου και εντυπωσιάστηκε από το μέγεθος της οθόνης  και το κλασικό tapered design με το Apple logo μπροστά. Μετά του έδειξα και τα specs και μου είπε αμέσως ότι θέλει να το ανταλλάξουμε. 

Δημοσ.

Εαν είσαι πραγματικός φίλος τότε θα πρέπει να του πεις τα αρνητικά αυτης της κίνησης και να τον αποτρέψεις απο το να πάρει το μηχανάκι σου....

Θα πάρει το μηχανάκι και το βγάλεις αγγελία όσα πιάσει και μετά θα κάνεις το πάτο σου παξιμάδι να μαζέψεις τα χρήματα για να πάρεις Μ2 ή Μ3 με το καλό. Βασικά με mac mini και ξεμπερδεύεις.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Διαβάζω τα σχόλια και νομίζω ότι θα διαπράξω κάποιο έγκλημα αν κάνω την ανταλλαγή, σαν να κλέβω εκκλησία. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο κακό το μηχάνημά μου, μιλάμε για 27άρα 5Κ οθόνη, 4πύρηνο i5, Radeon Pro κάρτα γραφικών, 24GB Ram, 512 SSD, USB-A, SD, Ethernet. Ο υπολογιστής πραγματικά πετάει και θα είμαστε και οι δύο ευχαριστημένοι οπότε δε βλέπω κάτι μεμπτό στο όλο θέμα. 

Επεξ/σία από enlightened
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατά την πολύ ταπεινή μου γνώμη, άλλο τα benchmarks tests, άλλο το real life usage. Δύσκολα θα καταλάβεις κάποια διαφορά σε ταχύτητα με την χρήση που καταλαβαίνω ό,τι κάνεις. Επίσης, τα 8Gb RAM τα θεωρώ λίγα. Στο δικό σου έχεις 24Gb. Αν λοιπόν σηκώσεις βαριές εφαρμογές και βγεις εκτός λόγω ram, ο m1 θα γονατίσει. Αντίθετα, το δικό σου μηχάνημα θα τα σηκώσει με ευκολία. Είναι αστείο να μιλάμε για 8Gb RAM και να το θεωρούμε νορμάλ. Προσωπικά, ΔΕΝ θα έκανα την ανταλλαγή. Όσο για το μελλοντικό της υπόθεσης, εφαρμόζεις τα hardware γιατροσόφια, μετατρέπεις τον imac σε εξωτερικό μόνιτορ και με ένα mac mini είσαι up to date (αυτό για μετά από 5 χρόνια). Αυτά από εμένα.  

Επεξ/σία από mistr4l
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 ώρες πριν, mistr4l είπε

Κατά την πολύ ταπεινή μου γνώμη, άλλο τα benchmarks tests, άλλο το real life usage. Δύσκολα θα καταλάβεις κάποια διαφορά σε ταχύτητα με την χρήση που καταλαβαίνω ό,τι κάνεις. Επίσης, τα 8Gb RAM τα θεωρώ λίγα. Στο δικό σου έχεις 24Gb. Αν λοιπόν σηκώσεις βαριές εφαρμογές και βγεις εκτός λόγω ram, ο m1 θα γονατίσει. Αντίθετα, το δικό σου μηχάνημα θα τα σηκώσει με ευκολία. Είναι αστείο να μιλάμε για 8Gb RAM και να το θεωρούμε νορμάλ. Προσωπικά, ΔΕΝ θα έκανα την ανταλλαγή. Όσο για το μελλοντικό της υπόθεσης, εφαρμόζεις τα hardware γιατροσόφια, μετατρέπεις τον imac σε εξωτερικό μόνιτορ και με ένα mac mini είσαι up to date (αυτό για μετά από 5 χρόνια). Αυτά από εμένα.  

Το θέμα μου πιο πολύ είναι η υποστήριξη service και αναβαθμίσεων λογισμικού. Θα υπάρχουν σίγουρα software features με επόμενα MacOS releases τα οποία δε θα μπορώ να εκμεταλλευτώ λόγω της παλαιότητας του iMac, λαμβάνοντας υπόψιν ότι όλο το υπόλοιπο hardware μου είναι τελευταίας γενιάς (Macbook Air M1, iPad Pro 2021, iPhone 14 Pro Max, AWS8 κλπ). Πιο πολύ εκεί κολλάω, και στο γεγονός ότι αντικειμενικά τα Intel έχουν πεθάνει για την Apple. Επίσης πες ότι σε 1-2 χρόνια καίγεται η οθόνη, ή χαλάει ο επεξεργαστής, εγώ δε θα μπορώ να απευθυνθώ σε επίσημα σέρβις, κάτι που στο M1 iMac θα πάρει χρόοοονια για να γίνει

ΥΓ: Δεν γίνεται να μετατρέψεις κανένα Retina iMac σε εξωτερικό monitor! 

Επεξ/σία από enlightened
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, enlightened είπε

Το θέμα μου πιο πολύ είναι η υποστήριξη service και αναβαθμίσεων λογισμικού. Θα υπάρχουν σίγουρα software features με επόμενα MacOS releases τα οποία δε θα μπορώ να εκμεταλλευτώ λόγω της παλαιότητας του iMac, λαμβάνοντας υπόψιν ότι όλο το υπόλοιπο hardware μου είναι τελευταίας γενιάς (Macbook Air M1, iPad Pro 2021, iPhone 14 Pro Max, AWS8 κλπ). Πιο πολύ εκεί κολλάω, και στο γεγονός ότι αντικειμενικά τα Intel έχουν πεθάνει για την Apple. Επίσης πες ότι σε 1-2 χρόνια καίγεται η οθόνη, ή χαλάει ο επεξεργαστής, εγώ δε θα μπορώ να απευθυνθώ σε επίσημα σέρβις, κάτι που στο M1 iMac θα πάρει χρόοοονια για να γίνει

Έχω macbook pro mid 2015, με intel i7. Από άποψη λειτουργικού, έχω μείνει επίτηδες σε mojave. Δεν παίρνει πλέον το νέο os, δεν υποστηρίζει sidecar για το ipad ούτε και το continuity για την κάμερα που υποστηρίζει το τελευταίο λειτουργικό. Για όλα όμως υπάρχουν λύσεις. Από άποψη υποστήριξης, δεν έχω κανένα θέμα. Ο υπολογιστής είναι ταχύτατος και δεν βρίσκω το λόγο να τον αλλάξω. Για εμένα, το ζήτημα της υποστήριξης είναι περισσότερο στο μυαλό σου. 

Στο επόμενο ζήτημα, αν είσαι εκτός εγγύησης και καεί η οθόνη (είτε imac m1 είτε το δικό σου), το κόστος θα είναι τόσο εξωφρενικό που θα σε συμφέρει να αγοράσεις εξωτερικό μόνιτορ + mac mini. Είτε το μηχάνημα είναι απαρχαιωμένο είτε όχι. 

Το τί θα αποφασίσεις είναι δική σου επιλογή. Προσωπικά, επαλαμβάνω, θα έμενα στο 27άρι 5κ με την υπέροχη οθόνη. 

Choose wisely :) 

Επεξ/σία από mistr4l
  • Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα σας. Έχω και εγώ το ιδιο iMac 27 5K 2017. Σκεφτόμουν και εγώ να το αλλάξω σε m1 πριν απο λίγο καιρό. Αλλά κατέληξα στην άποψη πως το iMac 2017 είναι καλύτερο σε αυτήν την φάση. Διότι σε αυτόν τον iMac μπορώ εύκολα να αλλάξω ram ( έχω 32gb ram ), αλλάζει ο δίσκος, απολαμβάνω τα χρώματα και την οθόνη. Ενώ στο m1 μετά την αγορά δεν αναβαθμίζονται οι ram, ο δίσκος. Επίσης το θέμα με το λογισμικό λύνετε πολύ εύκολα όταν δεν υποστηρίζετε με το open core legacy το οποίο τρέχει απροβλημάτιστα σε παλιότερα mac που έχω σπίτι. Σκέψου λογικά. Πιστεύω για τα επόμενα 3,5 χρόνια θα είναι καλό μηχάνημα. Τώρα αν εσένα σου αρέσει το design του νέου αλλά δεν τρέχεις πολύ βαριά προγράμματα ( parallels, δίκτυο με γραμματεία, ) τότε πάρτω. 

Αυτά από εμένα

Καλό ΣΚ!

• Like 2
  • Λύση
Δημοσ.

Εν τέλει αποφάσισα να μην το ανταλλάξω σκεπτόμενος ότι το μηχάνημα πετάει και ότι θα αφήσω ένα πανέμορφο 5K panel 27 ιντσών για να πάω σε 4Κ 24". Πιστεύω ότι μπορεί να βγάλει τουλάχιστον 1-2 χρόνια πολύ άνετα, όταν θα έχει βγει και το αντίστοιχο 27ιντσο iMac 3nm που και τότε να το αλλάξω δε θα είναι επειδή δεν θα με ικανοποιούν οι επιδόσεις, αλλά καθαρά για τα updates-support-design κλπ. Ευχαριστώ όλους για το input σας. 

• Like 4
Δημοσ.

αν και δεν μας έγραψες τι εφαρμογές είχες σκοπό να εκτελέσεις, εκτιμώ ότι έκανες τη σωστή κίνηση. Το σημαντικό είναι το μηχάνημα να παίρνει τα security updates που το δικό σου θα τα έχει για πολλά χρόνια ακόμη. τα υπόλοιπα, sidecar, continuity και λοιπά είναι bells and whistles της Apple, κανείς δεν τα χρειάζεται πραγματικά (για σοβαρή δουλειά).

πέρα από το λειτουργικό, τα 16 gb του  m1 τα βρίσκω εξαιρετικά δεσμευτικά. είχα m1 mac mini, 8/512 και idle το μηχανημα χρειάζεται περίπου 6gb RAM. έτσι και του έπαιζα λίγο lightroom και photoshop χρειαζόταν ένα τόνο swap memory (έγραφε στον SSD για RAM) γεγονός που θα γονατίσει τον ssd πολύ πιο σύντομα τον οποίο η apple τον έχει κολλημένο πάνω στην πλακέτα του M1, άρα πέταμα όλο το μηχάνημα. 

σαν μέγεθος οθόνης ασυζητητί το 27αρι. 

Για εμένα, λόγος ανταλλαγής θα ήταν μόνο αν είχες σκοπό τη (μελλοντική) μεταπώληση.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 14/2/2023 στις 9:59 ΠΜ, bower είπε

αν και δεν μας έγραψες τι εφαρμογές είχες σκοπό να εκτελέσεις, εκτιμώ ότι έκανες τη σωστή κίνηση. Το σημαντικό είναι το μηχάνημα να παίρνει τα security updates που το δικό σου θα τα έχει για πολλά χρόνια ακόμη. τα υπόλοιπα, sidecar, continuity και λοιπά είναι bells and whistles της Apple, κανείς δεν τα χρειάζεται πραγματικά (για σοβαρή δουλειά).

πέρα από το λειτουργικό, τα 16 gb του  m1 τα βρίσκω εξαιρετικά δεσμευτικά. είχα m1 mac mini, 8/512 και idle το μηχανημα χρειάζεται περίπου 6gb RAM. έτσι και του έπαιζα λίγο lightroom και photoshop χρειαζόταν ένα τόνο swap memory (έγραφε στον SSD για RAM) γεγονός που θα γονατίσει τον ssd πολύ πιο σύντομα τον οποίο η apple τον έχει κολλημένο πάνω στην πλακέτα του M1, άρα πέταμα όλο το μηχάνημα. 

σαν μέγεθος οθόνης ασυζητητί το 27αρι. 

Για εμένα, λόγος ανταλλαγής θα ήταν μόνο αν είχες σκοπό τη (μελλοντική) μεταπώληση.

Nαι η αλήθεια είναι ότι ο μόνος λόγος που θα προχώραγα σε αυτήν την ανταλλαγή είναι για να πουλήσω τον συγκεκριμένο iMac σε πολύ υψηλότερη τιμή απ' ότι θα πούλαγα τον δικό μου. Αυτό όμως ηθικά είναι λάθος όταν μιλάμε για έναν φίλο. Δε θα σωθώ κιόλας από 2.000€, τον παίρνω και μόνος μου όταν βγει σε 1-2 χρόνια με το καλό. 

• 11 μήνες μετά...
Δημοσ.
Στις 2/2/2023 στις 1:19 ΠΜ, enlightened είπε

είναι τα 8GB RAM που μου φαίνονται αρκετά λίγα

Ξεχασε τα 8GB , ξηλώσου και πάρε με 16GB γιατί ήδη είναι "λίγα" φαντάσου πως θα σου φαίνονται τα επόμενα χρόνια.

Να υπενθυμίσω ότι δεν αναβαθμίζεται η RAM

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...