Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

Ένας σύντομος πρόλογος:

Spoiler

Νοικιάζω ένα σπίτι με την γυναίκα μου εδώ και αρκετά χρόνια. Ήρθε και σε εμάς η σειρά μας, να μας ζητηθεί "μη ρεαλιστική" αύξηση ενοικίου από τον ιδιοκτήτη (πάνω από 100 ευρώ). Μέχρι τώρα είχαμε άριστες σχέσεις και μάλιστα στην σύναψη του πρώτου συμβολαίου υπήρξε διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει αύξηση. Δυστηχώς υπήρξε απότομα σημαντική αλλαγή στάσης χώρις ωστόσο να ξεφύγει τουλάχιστον σαν συμπεριρφορά από πολιτισμένα πλαίσια. Είναι επίσης δεκτικός σε "παζάρι".

1α) Σε περίπτωση που συμφωνήσουμε σε πχ. 4ετές συμβόλαιο οπού τα πρώτα 2 χρόνια το ενοίκιο θα είναι πχ. 400 ευρώ και τα επόμενα 2 το ενοίκιο θα είναι 430 ευρώ... αυτό στέκει νομικά;

1β) Δηλαδή μπορεί να γίνει ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης κατοικίας για 4 χρόνια όπου τα ενοίκια μέσα θα αλλάζουν;

1γ) ή πρέπει να γίνει 2ετές και μετά ξανά ανανέωση για άλλα 2, οπότε δεν εξασφαλίζομαι από "αλλαγές διάθεσης" για το σύνολο της τετραετίας;

Δημοσ.

Σαν ενοικιαστή μόνο το αρχικό συμβόλαιο σου εξασφαλίζει σταθερό μισθίο στην 3ετία. Σε ανανεώσεις νόμιμη είναι η αύξηση που ακολουθεί τον πληθωριστικό τιμάριθμο. 

Τα 100€ πάνω στα 400 είναι παράνομη σε ποσοστό αύξηση και δε μπορεί να στηριχθεί εκτός αν την αποδεχθείς με υπογραφή. Οπότε εφόσον είναι παράνομη δεν υπογράφεις και έρχεστε σε ρήξη μόλις τελειώσει το αρχικό τριετές συμβόλαιο και ξεκινάς να ψάχνεις σπίτι. 

Όπως αυτός δηλαδή δε μπορεί να σου ζητήσει παράνομη αύξηση έτσι και συ δε μπορείς να ζητήσεις επιμήκυνση διάρκειας της αρχικής μίσθωσης. 

Στα ερωτήματα που λες ναι μπορεί να γίνει νόμιμη αύξηση και να αναγράφεται για όση διάρκεια θέλετε. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, greekfragma είπε

Σαν ενοικιαστή μόνο το αρχικό συμβόλαιο σου εξασφαλίζει σταθερό μισθίο στην 3ετία. Σε ανανεώσεις νόμιμη είναι η αύξηση που ακολουθεί τον πληθωριστικό τιμάριθμο. 

Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει.

Το αρχικό συμβόλαιο σου εξασφαλίζει σταθερό μίσθωμα (μίσθιο είναι το ακίνητο) μόνο αν έτσι προβλέπει και μόνο για όσο καιρό έχει ισχύ. Αν έχει συμφωνηθεί πχ για ένα έτος, τότε για το δεύτερο και το τρίτο η νόμιμη αύξηση είναι ίση με το 75% του τιμάριθμου των 12 τελευταίων μηνών.

Για τις ανανεώσεις ουσιαστικά γίνεται διαπραγμάτευση από την αρχή, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να ζητήσει όσα θέλει, όπως ακριβώς και ο ενοικιαστής μπορεί να προσφέρει όσα θέλει. Αν τα βρουν τότε ανανεώνουν με τους νέους όρους που συμφώνησαν, αν δεν τα βρουν τότε τέλος η μίσθωση.

Επεξ/σία από Joshua21
  • Like 4
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, greekfragma είπε

Τα 100€ πάνω στα 400 είναι παράνομη σε ποσοστό αύξηση και δε μπορεί να στηριχθεί εκτός αν την αποδεχθείς με υπογραφή. Οπότε εφόσον είναι παράνομη δεν υπογράφεις και έρχεστε σε ρήξη μόλις τελειώσει το αρχικό τριετές συμβόλαιο και ξεκινάς να ψάχνεις σπίτι. 

Όπως αυτός δηλαδή δε μπορεί να σου ζητήσει παράνομη αύξηση έτσι και συ δε μπορείς να ζητήσεις επιμήκυνση διάρκειας της αρχικής μίσθωσης. 

Στα ερωτήματα που λες ναι μπορεί να γίνει νόμιμη αύξηση και να αναγράφεται για όση διάρκεια θέλετε. 

Δεν ισχύει. 

Εφόσον λήξει η τριετία, είτε μένει αόριστο το ίδιο ή αν θέλει ο ιδιοκτήτης σου ζητάει Χ ποσό.

Αλιμονο αν η τιμή έμενε σταθερή άπαξ και βρεις ενοικιαστή που θέλει να μείνει.

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, lasithi12 είπε

σε δευτερη αννεωση συμβολαίου ισχιει ξανά η τριετί ή οτι γράφει το χαρτι που υπέγραψες;

Μετά τη λήξη της 3ετιας,ισχύει η διάρκεια που θα υπογραφει.Η 3ετια ισχύει μόνο για τα 3 πρώτα χρόνια.

Δημοσ.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση μίσθωσης ακινήτων στη ΑΑΔΕ και εφόσον συμφωνηθεί ενδιάμεσα αύξηση (π.χ. από τον 2ο χρόνο κ.λπ.), αναγκαστικά θα πρέπει να αλλάζει και η δήλωση στην ΑΑΔΕ. Να προσαρμόζεται δηλαδή, στα όσα μνημονεύονται και στο έγγραφο συμφωνητικό (εφόσον υπάρχει).

Δεν τέθηκε κάπου θέμα, απλώς για λόγους πληρότητας, θεώρησα σωστό να αναφερθεί.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, MauroPaltoudias είπε

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση μίσθωσης ακινήτων στη ΑΑΔΕ και εφόσον συμφωνηθεί ενδιάμεσα αύξηση (π.χ. από τον 2ο χρόνο κ.λπ.), αναγκαστικά θα πρέπει να αλλάζει και η δήλωση στην ΑΑΔΕ. Να προσαρμόζεται δηλαδή, στα όσα μνημονεύονται και στο έγγραφο συμφωνητικό (εφόσον υπάρχει).

Δεν τέθηκε κάπου θέμα, απλώς για λόγους πληρότητας, θεώρησα σωστό να αναφερθεί.

Κάλα κάνατε και ευχαριστώ όλους για το χρόνο σας,

Έχω συμπεράνει από τις απαντήσεις ότι το έγγραφο συμφωνητικό (το οποίο στη δική μου περίπτωση δεν αφορά αρχική μίσθωση) μπορεί να περιλαμβάνει εξαρχής τις όποιες αυξήσεις προ-συμφωνηθούν ακόμα και σε επίπεδο αριθμών (δηλαδή όχι μόνο επίπεδο ποσοστών)

Έχω την εξής απορία... Το έγγραφο συμφωνητικό εκτυπώνουμε ένα υπόδειγμα, κάνουμε τις τροποποιήσεις που θέλουμε, το συνυπογράφουμε μισθωτής και εκμισθωτής και κρατάμε από ένα αντίγραφο καθένας. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται πλήρως η εγκυρότητα του; ή χρειάζεται και κάποια άλλη ενέργεια; 

Έχω πάθει μια κρίση εμπιστοσύνης στο ανθρώπινο είδος για αυτό και ζητάω πληροφορίες για ζητήματα που ίσως είναι κοινή λογική. Ευχαριστώ και πάλι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 λεπτά πριν, man_greg είπε

Έχω την εξής απορία... Το έγγραφο συμφωνητικό εκτυπώνουμε ένα υπόδειγμα, κάνουμε τις τροποποιήσεις που θέλουμε, το συνυπογράφουμε μισθωτής και εκμισθωτής και κρατάμε από ένα αντίγραφο καθένας. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται πλήρως η εγκυρότητα του; ή χρειάζεται και κάποια άλλη ενέργεια; 

Θα σας πρότεινα να κάνετε και ένα γνήσιο υπογραφής μέσω gov.gr., αφού το υπόδειγμα πάει και έρθει μεταξύ υμών και του άλλου μέρους για τις οποίες διορθώσεις/συμπληρώσεις/τροποποιήσεις (εννοώντας να έχετε καταλήξει από κοινού, στην τελική μορφή και περιεχόμενο του συμφωνητικού).

Πιο έγκυρο από αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει!

(Καλά κάνετε και ρωτάτε, κανείς μας δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα) 

32 λεπτά πριν, man_greg είπε

Έχω συμπεράνει από τις απαντήσεις ότι το έγγραφο συμφωνητικό (το οποίο στη δική μου περίπτωση δεν αφορά αρχική μίσθωση) μπορεί να περιλαμβάνει εξαρχής τις όποιες αυξήσεις προ-συμφωνηθούν ακόμα και σε επίπεδο αριθμών (δηλαδή όχι μόνο επίπεδο ποσοστών)

Σαφώς. Δεδομένου ότι είναι ιδιωτικό συμφωνητικό, μπορεί να περιλαμβάνει ό,τι κρίνετε/αι ότι πρέπει να συμπεριληφθεί και υπό οποιαδήποτε μορφή.

Επεξ/σία από MauroPaltoudias
Δημοσ.

Δραττομαι της ευκαιριας να ρωτησω και εγω το εξης

εγινε συμφωνητικο  μεσω ταξις για ενα διαμερισμα για 6 ετη με στανταρ ενοικιο και εγινε αποδοχη και απο ιδιοκτητη και απο ενοικιαστη,αυτος τωρα ο ιδιοκτητης μπορει να με διωξει πριν απο την 6 ετια με οποιοδηποτε τροπο-λογο κτλ η δεν μπορει να κανει τπτ

Δημοσ.
34 λεπτά πριν, man_greg είπε

Κάλα κάνατε και ευχαριστώ όλους για το χρόνο σας,

Σωστό είναι το συμπέρασμα σου.

34 λεπτά πριν, man_greg είπε

Έχω πάθει μια κρίση εμπιστοσύνης στο ανθρώπινο είδος για αυτό και ζητάω πληροφορίες για ζητήματα που ίσως είναι κοινή λογική. Ευχαριστώ και πάλι.

Το τελικό με τις τροποποιήσεις πρέπει να εκτυπώσετε, όχι το υπόδειγμα. Μετά βάζετε υπογραφές (κανονικές στην τελευταία σελίδα και μονογραφές στις υπόλοιπες), και μετά κρατάτε από ένα αντίγραφο.

Μπορείτε να κάνετε και οι δύο γνήσιο της υπογραφής σε όλα τα αντίγραφα, αλλά εγώ προσωπικά τουλάχιστον το θεωρώ ακραίο.

1 λεπτό πριν, blackhill66 είπε

Δραττομαι της ευκαιριας να ρωτησω και εγω το εξης

εγινε συμφωνητικο  μεσω ταξις για ενα διαμερισμα για 6 ετη με στανταρ ενοικιο και εγινε αποδοχη και απο ιδιοκτητη και απο ενοικιαστη,αυτος τωρα ο ιδιοκτητης μπορει να με διωξει πριν απο την 6 ετια με οποιοδηποτε τροπο-λογο κτλ η δεν μπορει να κανει τπτ

Καταρχήν αυτό που γίνεται μέσω taxis δεν είναι συμφωνητικό, είναι δήλωση της μίσθωσης στην εφορία, παρόλα αυτά αν χρειαστεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό ύπαρξης μίσθωσης.

Επίσης μην μπερδεύεσαι, δεν ισχύει το ότι για 6 χρόνια δεν μπορεί να σε διώξει για κανένα λόγο. Δεν μπορεί να σου κάνει έξωση με αιτιολογία ότι έληξε η μίσθωση, για άλλους λόγους (πχ αν δεν είσαι συνεπής στις πληρωμές) μια χαρά μπορεί να σου κάνει.

• Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

για άλλους λόγους (πχ αν δεν είσαι συνεπής στις πληρωμές) μια χαρά μπορεί να σου κάνει.

οκ και για ποιους αλλους λογους ( σε ευχαριστω για την αμμεση απαντηση)

7 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Καταρχήν αυτό που γίνεται μέσω taxis δεν είναι συμφωνητικό, είναι δήλωση της μίσθωσης στην εφορία, παρόλα αυτά αν χρειαστεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό ύπαρξης μίσθωσης.

ε πως αλλιως ειναι καλυμμενος πληρως ενας ενοικιαστης δλδ?

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, blackhill66 είπε

οκ και για ποιους αλλους λογους ( σε ευχαριστω για την αμμεση απαντηση)

Γενικότερα αν δεν τηρείς τους όρους της συμφωνίας.

8 λεπτά πριν, blackhill66 είπε

ε πως αλλιως ειναι καλυμμενος πληρως ενας ενοικιαστης δλδ?

Υπογράφοντας ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...