Επισκέπτης Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω το ύφος σας! Παρεξηγηθήκατε εκ μέρους του Μπαμπινιώτη; Το ότι ένα μεγάλο ποσοστό γλωσσολόγων έχει θέμα με τον Μπαμπινιώτη και ναι, του ρίχνει αρκετό κράξιμο, είναι γεγονός. Κατά τα άλλα, δεν έγραψα ποτέ ούτε ότι απορρίπτω όλο το έργο του Μπαμπινιώτη, ούτε ότι είμαι γλωσσολόγος. Ο ίδιος ο Μπαμπινιώτης γράφει στο συγκεκριμένο άρθρο ότι κάνει προτάσεις. Από εκεί και πέρα με συγχωρείτε, αλλά δεν θα σας ακολουθήσω στον τρόπο που επιθυμείτε να κάνετε διάλογο. Εκφράζω τις απόψεις μου, με σεβασμό (θεωρώ) στους συνομιλητές μου, και αυτό έχω σκοπό να συνεχίσω να κάνω.
MauroPaltoudias Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 23 λεπτά πριν, Orestis_G είπε Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω το ύφος σας! Παρεξηγηθήκατε εκ μέρους του Μπαμπινιώτη Αυτό πώς προέκυψε; Έβγαλα ένα συμπέρασμα και είπα "μπερδεμένα πράγματα". Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. 23 λεπτά πριν, Orestis_G είπε Από εκεί και πέρα με συγχωρείτε, αλλά δεν θα σας ακολουθήσω στον τρόπο που επιθυμείτε να κάνετε διάλογο. Εκφράζω τις απόψεις μου, με σεβασμό (θεωρώ) στους συνομιλητές μου, και αυτό έχω σκοπό να συνεχίσω να κάνω Σας σέβομαι εξίσου. Εάν εσείς παρερμηνεύετε συμπεριφορές γιατί "έτσι το κατάλαβα", "έτσι μου φάνηκε" ή "έτσι υπονοήθηκε", δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω ούτε και να σας συμβουλέψω επ' αυτού (τύπου "μην θίγεστε έτσι εύκολα" ή "μήπως σας μπερδεύει λιγάκι ο τρόπος γραφής μου ";). Συνεχίστε πάντως, με την ίδια ζέση να συμμετέχετε στο παρόν νήμα. Φρονώ ότι είναι χρήσιμες ως αναφορές (ή ετεροαναφορές) τα όσα διατυπώνετε (ή μεταφέρετε). Πάμε στην επόμενη λέξη. Επεξ/σία 5 Φεβρουαρίου 2023 από MauroPaltoudias
Επισκέπτης Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Ανίχνευσα μια υποβόσκουσα ειρωνεία. Αν κάνω λάθος σας ζητώ συγγνώμη. Σαφώς και θα συνεχίσω να συμμετέχω στο παρόν νήμα, γιατί θεωρώ ότι έχει κάποια πράγματα να δώσει, ιδίως τώρα που η επιμέλεια κειμένου στα ελληνικά ΜΜΕ (δικτυακά και μη) έχει πεθάνει
forgotten Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 αβγό ή αυγό τραινο ή τρένο ξύδι, ή ξιδι ολα αυτα και αλλα τοσα έχουν αλλαξει ή αμφισβητηθει, για μενα η φιλολογια και δεί η γλωσσολογια ειναι ρευστή και εναλλασομενη.
MauroPaltoudias Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Το τρίτο (ξίδι) έχει (ανα)λυθεί ετυμολογικά, ουκ ολίγες φορές θεωρώ. Αναζητήστε το και θα καταλάβετε τι εννοώ. Για το δε τραίνο, ισχύει ο κανόνας της απλούστερης γραφής (μιας και πρόκειται για ξένη λέξη και όχι ελληνική). Συνεπώς, ισχύει η γραφή με έψιλον. Για το αβγό ή αυγό, δεν γνωρίζω. Κάποιος/α που έχει χρόνο να κάνει αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα μας πει. Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου 2023 από MauroPaltoudias
Haldol Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 12 ώρες πριν, forgotten είπε τραινο ή τρένο Για το συγκεκριμένο, η επικρατούσα άποψη από τους περισσότερους "του χώρου", είναι ότι στις ξένες λέξεις κατά τη μετατροπή (πρέπει να) επιλέγονται οι απλοί φθόγγοι. Οπότε το σωστότερο είναι το τρένο. Παρόλα αυτά, εμένα δε μου κάθεται καθόλου καλά, οπότε πάντα το γράφω τραίνο.
Επισκέπτης Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 8 λεπτά πριν, Haldol είπε Για το συγκεκριμένο, η επικρατούσα άποψη από τους περισσότερους "του χώρου", είναι ότι στις ξένες λέξεις κατά τη μετατροπή (πρέπει να) επιλέγονται οι απλοί φθόγγοι. Οπότε το σωστότερο είναι το τρένο. Παρόλα αυτά, εμένα δε μου κάθεται καθόλου καλά, οπότε πάντα το γράφω τραίνο. Πλέον η απλή γραφή έχει επικρατήσει κι επισήμως για τις ξένες λέξεις. Έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, τόσο με το τραίνο, όσο και με άλλες λέξεις. Νιώθω επίσης ότι χάνεται πληροφορία έτσι. Ας πούμε, ως γνώστης αγγλικής, μπορώ να υποθέσω τη μορφή κάποιων λέξεων σε αυτή τη γλώσσα (π.χ. Το Σαίξπηρ θα το πήγαινα σε κάτι κοντά στο Shakespeare, το Σέξπιρ όμως όχι).
MauroPaltoudias Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Μα δεν τίθεται θέμα υποθέσεων και προσωπικών γούστων και προτιμήσεων ή αισθήσεων. Είναι θέμα κανόνων της νέας ελληνικής γλώσσας : οι (όποιες) δάνειες λέξεις, ορθογραφούνται με τον πιο απλό τρόπο γραφής. Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου 2023 από MauroPaltoudias
Kostasspil Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Εγω εχω βαρεθει να διαβαζω ανθρωπους που δεν ξερουν να χρησιμοποιουν "το οτι".. Δικο μου κολλημα βεβαια 1
MauroPaltoudias Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 12 λεπτά πριν, Kostasspil είπε Εγω εχω βαρεθει να διαβαζω ανθρωπους που δεν ξερουν να χρησιμοποιουν "το οτι".. Δικο μου κολλημα βεβαια Σωστή η παρατήρηση. Το έχουμε επισημάνει και παραπάνω. Δεν είναι κόλλημα, περί ζητήματος κανόνων και σωστής χρήσης /γραφής πρόκειται!
Επισκέπτης Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Μία ενδιαφέρουσα διπλωματική που πέτυχα τυχαία, και πραγματεύεται το ζήτημα της ορθογραφίας
Doubt Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 27 λεπτά πριν, Kostasspil είπε Εγω εχω βαρεθει να διαβαζω ανθρωπους που δεν ξερουν να χρησιμοποιουν "το οτι".. Δικο μου κολλημα βεβαια Ποτέ δεν το εμπέδωσα, αλλά δεν με ενδιαφέρει κιόλας. ----------------------------------------------------- Το βλέπω λάθος κάθε 3 και λίγο. Δώθηκε αντί του σωστού δόθηκε. Επίσης: Ενδιαφέρων Ενδιαφέρον Ενδιαφέρουσα Μερικοί γράφουν "ενδιαφέρον" χωρίς διάκριση σε όλες τις περιπτώσεις π.χ. "ενδιαφέρον απάντηση" Επίσης πιστεύω πρέπει να αντιμετωπίζονται αντιαισθητικές συντομογραφίες τύπου sms. Δλδ Μ σ κλ Και 2 συμβουλές 1. Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που υπάρχουν διαθέσιμες π.χ. τώρα που πληκτρολογώ στο κινητό μου, εμφανίζονται στο πάνω μέρος του πληκτρολογίου προτεινόμενες λέξεις. Ε.. guess what.. είναι έτοιμες ορθογραφημένες. 2. Όταν υπάρχει αμφιβολία για κάποια λέξη, highlight & search, η Google θα προτείνει το σωστό. Επίσης, αναλόγως το σύστημα, με το highlight θα εμφανιστεί λίστα με προτεινόμενες σωστές λέξεις, διαλέγεις και παίρνεις. Πολλά από αυτά ήταν επιστημονική φαντασία πριν 20 χρόνια, τώρα υπάρχουν στα ακροδάκτυλα μας και κάποιοι τα περιφρονούν. One last tip, ρίξτε μια 2η ή 3η ματιά σε αυτό που γράψατε, ακόμα κι αφού έχει αναρτηθεί. Παρόλο που προσέχω, πολύ συχνά εντοπίζω λάθη που δεν είχα δει νωρίτερα.
MauroPaltoudias Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 7 λεπτά πριν, Doubt είπε Ποτέ δεν το εμπέδωσα, αλλά δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Σκοπός του νήματος δεν είναι να δικάσουμε, αλλά να βοηθήσουμε. Εφόσον λοιπόν, διαβάζετε το παρόν (νήμα), σίγουρα θα έχετε κάποιο ενδιαφέρον για τα όσα γράφονται. Συνεπώς, αν πάτε στην πρώτη πρώτη σελίδα του νήματος, θα δείτε τη διαφορά.
Doubt Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 30 λεπτά πριν, MauroPaltoudias είπε θα δείτε τη διαφορά Και αφού θα τη δω, πάλι δεν θα με ενδιαφέρει, όπως δεν με ενδιέφερε και τις προηγούμενες φορές που την έχω δει, από το δημοτικό σχολείο ακόμα.
MauroPaltoudias Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2023 17 λεπτά πριν, Doubt είπε Και αφού θα τη δω, πάλι δεν θα με ενδιαφέρει, όπως δεν με ενδιέφερε και τις προηγούμενες φορές που την έχω δει, από το δημοτικό σχολείο ακόμα. Επομένως, γιατί δίνετε tips σε άλλους (στην προηγούμενη ανάρτησή σας αναφέρομαι), αφού ο ίδιος δεν δείχνετε ενδιαφέρον για το θέμα του νήματος; Λίγο οξύμωρο μοιάζει ομολογουμένως!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα