Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, tasanton είπε

Μακάρι να διορθώσουμε μια τραγική κατάσταση με αυτό το thread, αλλά δεν το βλέπω πιθανό. Πολύς κόσμος (και δυστυχώς νέος κόσμος) δεν το' χει.

Για όσους είναι "τολμηροί" με γνωστές εκφράσεις, αλλά τις εκτελούν κανονικά: Τι σημαίνουν επιτέλους αυτές οι «ελληνικούρες»; (tvxs.gr)

Π.χ. το λανθασμένο "εκ των ουκ άνευ" εντί του σωστού "εκ των ων ουκ ανευ".

Το πόσω μάλλον με εντυπωσίασε, το χρησιμοποιούμε(αι ;;;;;;; 🤣 ) αρκετά συχνά, και έλεγα ότι είναι έκφραση της καθομιλουμένης, δε μπορώ να καταλάβω πως κολλάει η δοτική εκεί 

βέβαια το googlαρα (δε ξέρω πως μπορεί να αποδοθεί ελληνιστί ο όρος), και είδα κάτι περίεργο:

ΠΟΣΩ (!) ΜΑΛΛΟΝ: Η ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ

Πόσο μάλλον ή πόσω μάλλον;

Στο δεύτερο link μάλιστα, γίνεται και μια ενδιαφέρουσα (κατά τη γνώμη μου προφανώς) αναφορά για το φαινόμενο του "Μπαμπινιωτισμού" (το οποίο δεν είχα ακουστά μέχρι σήμερα :P )

Κάνας φιλόλογος ρε παιδιά να μας διαφωτίσει ;  

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Στο δεύτερο link μάλιστα, γίνεται και μια ενδιαφέρουσα (κατά τη γνώμη μου προφανώς) αναφορά για το φαινόμενο του "Μπαμπινιωτισμού" (το οποίο δεν είχα ακουστά μέχρι σήμερα :P )

Spoiler

Μεταξύ Νικόλα και Γιώργη (Σαραντάκου και Μπαμπινιώτη), εικάζω πως υπάρχει μια άτυπη κόντρα. Την έχω συναντήσει σε πολλά άρθρα.

Μπαμπινιωτισμός και Σαραντακισμός.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

A, τον πάω πολύ τον Σαραντάκο!

Γενικά ο Μπαμπινιώτης τρώει πολύ κράξιμο σε διάφορες γλωσσικές/γλωσσολογικές ομάδες του facebook! 

@AristidisZ Φιλόλογος δεν είμαι μεν, αλλά αντιγράφω από την Πύλη για την ελληνική γλώσσα:

Αναφορά σε κείμενο

§2.26. Η δοτική με ονόματα. Η δοτική ως ετερόπτωτος προσδιορισμός ονομάτων προσδιορίζει κυρίως επίθετα (σπανιότερα ουσιαστικά) και δηλώνει
...

(γ) τον βαθμό κατά τον οποίο διαφοροποιείται κάτι από κάτι άλλο, όταν προσδιορίζει συγκριτικούς (σπανιότερα υπερθετικούς) βαθμούς επιθέτων επιτείνοντας τη σημασία τους (δοτική του μέτρου ή της διαφοράς).

ΔΗΜ 5.2 δυσκόλου δ' ὄντος φύσει καὶ χαλεποῦ τοῦ βουλεύεσθαι, ἔτι πολλῷ χαλεπώτερον ὑμεῖς αὐτὸ πεποιήκατε || κι ενώ το να συζητά κανείς και να παίρνει αποφάσεις είναι από τη φύση του ενοχλητικό και δύσκολο, εσείς το έχετε καταστήσει αυτό πολύ δυσκολότερο.

ΛΥΣ 24.16 τοὺς πολλῷ πλείω τῶν ἀναγκαίων κεκτημένους || αυτούς που κατέχουν αγαθά πολύ περισσότερα από τα αναγκαία.

ΞΕΝ ΚΑναβ 4.7.23 πολλῷ μείζων ἐγίγνετο ἡ βοὴ ὅσῳ δὴ πλείους ἐγίγνοντο || η βοή γινόταν πολύ δυνατότερη, όσο αυξανόταν ο αριθμός των ανδρών.

ΞΕΝ ΚΑναβ 1.2.25 Ἐπύαξα […] προτέρα Κύρου πέντε ἡμέραις εἰς Ταρσοὺς ἀφίκετο || η Επύαξα έφτασε στην Ταρσό πέντε μέρες πριν από τον Κύρο.

Επεξ/σία από Orestis_G
Δημοσ.

Εδώ το πρόβλημα σε επίπεδο φοιτητών σε ΑΕΙ. Βέβαια τότε είναι αργά...

Παπαγαλία, έλλειψη γνώσης και ορθογραφικά | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

Κάπου είχα ακούσει ότι οι καθηγητές στα σχολεία, όταν δεν είναι φιλόλογοι, δεν διορθώνουν στα γραπτά των μαθητών τα ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη. Ξέρω γω, μη θίξουν την προσωπικότητα του παιδιού; Αν θυμάμαι καλά, στα μαθητικά χρόνια μου δεν ήταν έτσι.

• Like 3
Δημοσ.

Άλλα τρία που μόλις σκέφτηκα:

Ψήκτρα = Βούρτσα. Στους επεξεργαστές χρησιμοποιούμε Ψύκτρα (από το "ψύχω"). Το βλέπω πολύ συχνά σε αγγελίες.

Η παραγγελία παραλήφθηκε και όχι παραλείφθηκε (Παραλαμβάνω κι όχι Παραλείπω).

Ένα σχόλιο μπορεί να είναι Δηκτικό (δαγκώνει δηλαδή) και όχι Δεικτικό.

@tasanton Ανοίγεις μια μεγάλη κουβέντα, η οποία έχει να κάνει με το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα, κι όχι απλά με τη διόρθωση κάποιων ορθογραφικών...θέλει όμως μπιρίτσα/τσιπουράκι/κρασάκι και ώρα για να την κάνουμε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, AristidisZ είπε

Νομίζω στη λίστα σου πρέπει να μπει

Όποιος "πιστός" ας φτιάξει μια πρόσθετη λίστα κι υπόσχομαι να την ανανεώσω την αρχική κάποια στιγμή (ζήσε Μάη μου...).
Άπλα την αφήνω προς το παρόν, μπας κι αντέξουν να τη διαβάσουν περισσότεροι την -ούτως ή άλλως- μακρυά (ή μακριά κατά το νεότερο) περιγραφή. Ειδικά από κινητό είναι ''μπελάς'', να τη διαβάσεις... 

Επεξ/σία από foul
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και διευκρίνιση και όχι διευκρίνηση.

Προέρχεται από το ρήμα διευκρινίζω (νέα ελληνική μιλάμε). Και για να προλάβω διάφορα σχόλια : το ρήμα "διευκρινώ" (αρχαία ελληνικά), προκειμένου να γραφτεί με ήτα, δεν χρησιμοποιείται από κανέναν πια.

Edit (01.02.2023) : Πολύ συχνά - κυρίως σις αγγελίες - εντοπίζεται η εξής παραφωνία "Πωλείται λόγο ...", αντί του ορθού "λόγω [...]".

Επεξ/σία από MauroPaltoudias
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το ''πράσσειν άλογα'' παρότι το προφέρουμε σωστά, το γράφουμε λάθος (πράσινα άλογα),
χάνοντας έτσι τη σημασία του.

Επεξ/σία από foul
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, foul είπε

Το ''πράσσειν άλογα'' παρότι το προφέρουμε σωστά, το γράφουμε λάθος (πράσινα άλογα),
χάνοντας έτσι τη σημασία του.

@foulΑυτό αμφισβητείται, για να μην πω ότι έχει καταρριφθεί πλήρως. Εδώ ένα άρθρο του Σαραντάκου από το 2009

Δημοσ.

Εμένα από την άλλη, δεν με πείθει πολύ ο Σαραντάκος (καταντάει λίγο κουραστική αυτή η διαρκής αμφισβήτηση πολλών πραγμάτων που υιοθετεί, καθώς και η άτυπη κόντρα με τον Μπαμπινιώτη), οπότε θα παραμείνω στο "πράττει χωρίς λογική".

Δημοσ.
Μόλις τώρα, MauroPaltoudias είπε

Εμένα από την άλλη, δεν με πείθει πολύ ο Σαραντάκος (καταντάει λίγο κουραστική αυτή η διαρκής αμφισβήτηση πολλών πραγμάτων που υιοθετεί, καθώς και η άτυπη κόντρα με τον Μπαμπινιώτη), οπότε θα παραμείνω στο "πράττει χωρίς λογική".

Στο συγκεκριμένο θέμα ο Σαραντάκος πατάει και σε αναφορές στην αρχαία γραμματεία. Το "πράσσειν άλογα" δεν τεκμηριώνεται κάπου, οπότε ελλείψει τεκμηρίωσης τείνω να συμφωνήσω με τον Σαραντάκο. Όσο για τον Μπαμπινιώτη, πού να δεις τι του σούρνει ένα μεγάλο ποσοστό γλωσσολόγων!

Δημοσ.

Το διάβασα το άρθρο κύριε @Orestis_G

Δεν με απασχολεί τι λένε οι μεν και οι δε, ούτε και έχω σκοπό να μπλεξω στην άτυπη κόντρα μεταξύ τους. Προτιμώ αντιθέτως, να συγκρατώ τα θετικά όλων.

Μπορεί η κρίση μου να μην είναι σωστή, αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτό!

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, MauroPaltoudias είπε

Το διάβασα το άρθρο κύριε @Orestis_G

Δεν με απασχολεί τι λένε οι μεν και οι δε, ούτε και έχω σκοπό να μπλεξω στην άτυπη κόντρα μεταξύ τους. Προτιμώ αντιθέτως, να συγκρατώ τα θετικά όλων.

Μπορεί η κρίση μου να μην είναι σωστή, αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτό!

Δεν θα διαφωνήσω με αυτό το σκεπτικό, εφόσον όμως ισχύουν 2 προϋποθέσεις:
1. Το σκεπτικό δεν είναι δογματικό, δηλαδή αν τα στοιχεία οδηγούν στην αντίθετη άποψη, είμαστε διατεθειμένοι να την δεχτούμε.
2. Αφού μιλάμε για μία άποψη και όχι για κάτι δεδομένο δεν "διορθώνουμε". 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα στοιχεία και η τεκμηρίωση, όπως αυτή στοιχειοθετείται στο άρθρο του κ. Σαραντάκου, έχουν μια διάθεση να "επιβάλλουν" τα όσα υποστηρίζει. Ειδικά εκεί, στο σημείο με τον Πολίτη (Politis who?), τη Ρουμανία, τα εκεί γνωμικά (κάποιες παροιμίες με ένα πράσινο άλογο) και το πράσινο (το χρώμα του αδύναμου!), νομίζω ότι είτε η νύστα ήταν πολλή είτε ανοίχτηκε το δεύτερο μπουκάλι ουίσκι...

Για μια στιγμή, μου θύμισε τον Λάσκο ("Τα Παιδιά της Νύχτας", με Κώστα Μυλωνά και Ελεάννα Παγουρά | ίσως οι παλαιότεροι θιασιώτες της καλτ τι βι να την θυμούνται την εκπομπή), εκείνο τον φοβερό τύπο, που έκανε κάτι μαθηματικά φοβερά και κατέληγε σε... προβλέψεις για το μέλλον!

Επεξ/σία από MauroPaltoudias

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...