Προς το περιεχόμενο

Ξαφνικά χάλασαν 2 σκληροί δίσκοι ταυτόχρονα!

ghadhika

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ξυπνάω σήμερα ωραία και καλά μιας και επιτέλους πήρα ρεπό, ανοίγω τον υπολογιστή και... κάτι δε πάει καλά. Αργεί πολύ να ξεκινήσει να φορτώνει να Windows και όταν τελικά μπαίνει, ο file explorer επίσης κάνει κολλήματα.

Κάνω ένα restart, μπαίνει πιο ομαλά αλλά όταν πάω να μπω σε έναν δίσκο αργεί ελεεινά. Τρέχω το HD Sentinel (το οποίο το τρέχω ανά διαστήματα αλλά δεν το έχω μόνιμα ενεργοποιημένο) και μου βγάζει και τους δύο hdd, έναν εσωτερικό WD 3TB και έναν εξωτερικό Seagate 4TB, με health στο critical, γύρω στο 10% χωρίς προηγουμένως να έχουν κανένα πρόβλημα! Σημείωση, το system μου είναι σε έναν ssd και εκείνος δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα.

Στο πανικό μου κάνω ένα ακόμα restart και δυστυχώς εκεί βγήκε ο Διονυσίου και άρχισε να τραγουδάει το Είναι πια αργά! Ο εσωτερικός ανοίγει αλλά με χίλια ζόρια, ενώ τον εξωτερικό τον βγάζει corrupted και δεν ανοίγει καν. Τρέχω παίρνω δυο καινούριους (τον χάσαμε τον καινούριο cpu) επιστρέφω και από το μεσημέρι προσπαθώ να σώσω ότι σώζεται.

Αν και την ξέρω την απάντηση, θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει τρόπος να σώσω τον εξωτερικό, έστω να ανοίξει για να δω τα περιεχόμενα, έστω χωρίς να μπορώ να τα αντιγραψω. Ξέρω ότι αυτά τα μαγαζιά που αναλαμβάνουν recovery χρεώνουν τα κέρατά τους και δεν είμαι σε κατάσταση να σκάω κι άλλα.

Η βασική μου ερώτηση όμως είναι άλλη. Χωρίς να έγινε κάποιο τράνταγμα, κάποιο χτύπημα, πως μπορεί να χάλασαν δύο σκληροί ταυτόχρονα; Υπάρχει περίπτωση να φταίει κάτι άλλο και να χαλάσουν και οι καινούριοι; Εντάξει είπαμε, είμαι Σαββατογεννημένος αλλά τέτοια γκαντεμιά να χαλάσουν και οι δύο μαζί, μου κάνει λίγο τραβηγμένη σύμπτωση.

Επεξ/σία από ghadhika
Λάθος πληροφορία
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ανέβασε screeshots από τη κατάσταση των δίσκων που αναφέρεις.

Corrupted που αναφέρεις για τον εξωτερικό δε παίζει να σου λέει το HDS, άρα κάποιο θέμα στο partition μπορεί να παίζει που βλέπεις απτον explorer, εκτός και αν έχει και αυτός χαμηλή υγεία (το ένα δεν αναιρεί το άλλο).

Επίσης, η υγεία δεν αναφέρεται σε ξεχωριστά partitions που αναφέρεις στο τέλος, αλλά στον δίσκο εξολοκλήρου, οπότε κάπου έχεις μπερδευτεί.

37 λεπτά πριν, άδικος είπε

Ανέβασε screeshots από τη κατάσταση των δίσκων που αναφέρεις.

Corrupted που αναφέρεις για τον εξωτερικό δε παίζει να σου λέει το HDS, άρα κάποιο θέμα στο partition μπορεί να παίζει που βλέπεις απτον explorer, εκτός και αν έχει και αυτός χαμηλή υγεία (το ένα δεν αναιρεί το άλλο).

Αυτό το μνμ μου βγάζει ο εξωτερικός.

image.jpeg.c97a0a15ce04e7fab975a92e4f8cbabe.jpeg

38 λεπτά πριν, άδικος είπε

Επίσης, η υγεία δεν αναφέρεται σε ξεχωριστά partitions που αναφέρεις στο τέλος, αλλά στον δίσκο εξολοκλήρου, οπότε κάπου έχεις μπερδευτεί.

Και αυτός είναι ο εσωτερικός.

image.jpeg.c501f7f6f0462916570a6daa6c05f281.jpeg

Ναι, έχεις δίκιο, μεσ' το πανικό μου είδα το Health και το Performance. 32 είχε φτάσει η πίεση, σχώρα με 😉 Το σβήνω και από το αρχικό post για να μη μπερδεύει.

Πάντως, επειδή όλη μέρα κάνω copy, γεγονός είναι πως το ένα partition δουλεύει τέλεια και το άλλο κολλάει συνεχώς, αν και ευτυχώς μέχρι ώρα, έστω και με τα χίλια ζόρια, το copy συνεχίζει.

Πριν χρόνια θυμάμαι ένας φίλος ειχε "χάσει" 3 σκληρούς σε πολυ κοντινό διάστημα, επειδή ήταν λιγάκι περίεργο το κοίταξε μπας και υπάρχει θέμα με την μητρική-καλώδια. Μετά απο πολύ ψάξιμο το προβλήμα ήταν κλασσικά οι "τελειωμένοι" πυκνωτές του τροφοδοτικού στο φιλτράρισμα (+12/3.3/5) που λογικά με το ripple στα ύψη  κατέστρεψε τους δίσκους. Είχε δει τα σημάδια οταν δεν έμπαινε σε λειτουργία μετά απο sleep αλλά δεν είχε δώσει σημασία.

• Like 3

Μοντέλο τροφοδοτικού και ηλικία του? 

Σύγχρονες μητρικές θέλουν και σύγχρονα τροφοδοτικά. 

Καλό είναι να έχεις πλήρες backup (3 σημείο offsite)  για να αποφεύγονται τέτοια προβλήματα. 

• Like 1

9 ώρες πριν, ghadhika είπε

Αυτό το μνμ μου βγάζει ο εξωτερικός.

image.jpeg.c97a0a15ce04e7fab975a92e4f8cbabe.jpeg

Και αυτός είναι ο εσωτερικός.

image.jpeg.c501f7f6f0462916570a6daa6c05f281.jpeg

Ναι, έχεις δίκιο, μεσ' το πανικό μου είδα το Health και το Performance. 32 είχε φτάσει η πίεση, σχώρα με 😉 Το σβήνω και από το αρχικό post για να μη μπερδεύει.

Πάντως, επειδή όλη μέρα κάνω copy, γεγονός είναι πως το ένα partition δουλεύει τέλεια και το άλλο κολλάει συνεχώς, αν και ευτυχώς μέχρι ώρα, έστω και με τα χίλια ζόρια, το copy συνεχίζει.

Την υγεία του εξωτερικού δεν ανέβασες. Αυτός έχει τώρα σημασία αφού δεν έχεις πρόσβαση.

Τον οποίο αφού τον βλέπει ακόμα το σύστημα, μπορείς να επιχειρήσεις recovery με testdisk.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, atheatos είπε

Μοντέλο τροφοδοτικού και ηλικία του? 

Σύγχρονες μητρικές θέλουν και σύγχρονα τροφοδοτικά. 

Καλό είναι να έχεις πλήρες backup (3 σημείο offsite)  για να αποφεύγονται τέτοια προβλήματα. 

Τη μητρική μου δεν τη λες και σύγχρονη, μια Gigabyte 970A-UD3 είναι. Το τροφοδοτικό είναι το Seasonic Prime Gold 550W, περίπου 4ετίας.

Ο εξωτερικός ήταν το backup μου Backup κάνω τα απολύτως απαραίτητα, δε μπορώ να κρατάω backup 7tb data!

Εν πάση περιπτώσει, δεν έχασα κάτι τρομερά σημαντικό, το θέμα μου είναι η πηγή του προβλήματος και το αν κινδυνεύω να χάσω και τους καινούριους.

3 ώρες πριν, άδικος είπε

Την υγεία του εξωτερικού δεν ανέβασες. Αυτός έχει τώρα σημασία αφού δεν έχεις πρόσβαση.

Τον οποίο αφού τον βλέπει ακόμα το σύστημα, μπορείς να επιχειρήσεις recovery με testdisk.

Screenshot 2023-01-31 124602.jpg

Θα το δοκιμάσω το testdisk, ευχαριστώ.

Επεξ/σία από ghadhika

6 λεπτά πριν, ghadhika είπε

Τη μητρική μου δεν τη λες και σύγχρονη, μια Gigabyte 970A-UD3 είναι. Το τροφοδοτικό είναι το Seasonic Prime Gold 550W, περίπου 4ετίας.

Ο εξωτερικός ήταν το backup μου και επειδή έχει γίνει λίγο καραμέλα, backup κάνουμε τα απολύτως απαραίτητα, δε μπορώ να κρατάω backup 7tb data!

Εν πάση περιπτώσει, δεν έχασα κάτι τρομερά σημαντικό, το θέμα μου είναι η πηγή του προβλήματος και το αν κινδυνεύω να χάσω και τους καινούριους.

Screenshot 2023-01-31 124602.jpg

Είναι λίγο περίεργο. Μήπως υπήρξε κάποιο βραχυκλωμα στην μητρική από υγρασία ή τίποτα τέτοιο? Μήπως έχει κραδασμούς από κάποια συσκευή το τραπέζι οπου βρίσκονται pc και σκληρός? Παίζει να έγινε από διακοπή ρεύματος αλλά έπρεπε το τροφοδοτικό να τα προστατέψει. Το τροφοδοτικό έχει μυρωδιά καμένου? Αν έχει εγγύηση πήγαινε το πίσω να το δουν. Πες τους ότι σου έκαψε τους σκληρούς και ζητά τους αντικατάσταση.

Τώρα επειδή καταλαβαίνω ότι έχεις 7tb data που δεν θες να χάσεις , δυστυχώς δεν υπάρχει οικονομική λύση αλλά θα χρειαστείς ένα 8tb σκληρό  ο οποίος θα αποσυνδέεται και θα βρίσκεται σε ασφαλές σημείο. Δεν μπορείς να προβλέψεις ότι δεν θα ξαναγίνει ακόμα και αν έχεις ολοκαίνουργιο σύστημα με τα καλύτερα κομμάτια.Το backup δεν έχει να κάνει αν έχεις παλιό ή καινούργιο σύστημα. Το κανονικό backup γίνεται έχοντας τα αρχεία σε 3 σημεία και τον ένα τουλάχιστον σε σημείο διαφορετικό από τα αλλά δυο ωστε να αποφεύγεται το φαινόμενο , το οποίο σου συνέβηκε. Έχω χάσει 2 σκληρούς ταυτόχρονα από κραδασμό σε raid storage αλλά ευτυχως είχα backup.

Επισης δοκίμασε προγράμματα που κάνουν backup. Τα περισσότερα έχουν δυνατότητα να φτιάχνουν image με συμπίεση ωστε να μην πιάνει χώρο το backup.

Το τι φταίει , δεν έχει τόσο προτεραιότητα , όσο τα αρχεία σου. Επαναλαμβάνω ακόμα και τα καλύτερα και ακριβότερα συστήματα είναι δυνατόν να χαλάσουν ή να καταστραφούν για κάποιο λόγο. Το backup όταν είναι ολοκληρωμένο είναι σωτήριο.

3 λεπτά πριν, atheatos είπε

Είναι λίγο περίεργο. Μήπως υπήρξε κάποιο βραχυκλωμα στην μητρική από υγρασία ή τίποτα τέτοιο? Μήπως έχει κραδασμούς από κάποια συσκευή το τραπέζι οπου βρίσκονται pc και σκληρός? Παίζει να έγινε από διακοπή ρεύματος αλλά έπρεπε το τροφοδοτικό να τα προστατέψει. Το τροφοδοτικό έχει μυρωδιά καμένου? Αν έχει εγγύηση πήγαινε το πίσω να το δουν. Πες τους ότι σου έκαψε τους σκληρούς και ζητά τους αντικατάσταση.

Τώρα επειδή καταλαβαίνω ότι έχεις 7tb data που δεν θες να χάσεις , δυστυχώς δεν υπάρχει οικονομική λύση αλλά θα χρειαστείς ένα 8tb σκληρό  ο οποίος θα αποσυνδέεται και θα βρίσκεται σε ασφαλές σημείο. Δεν μπορείς να προβλέψεις ότι δεν θα ξαναγίνει ακόμα και αν έχεις ολοκαίνουργιο σύστημα με τα καλύτερα κομμάτια.Το backup δεν έχει να κάνει αν έχεις παλιό ή καινούργιο σύστημα. Το κανονικό backup γίνεται έχοντας τα αρχεία σε 3 σημεία και τον ένα τουλάχιστον σε σημείο διαφορετικό από τα αλλά δυο ωστε να αποφεύγεται το φαινόμενο , το οποίο σου συνέβηκε. Έχω χάσει 2 σκληρούς ταυτόχρονα από κραδασμό σε raid storage αλλά ευτυχως είχα backup.

Επισης δοκίμασε προγράμματα που κάνουν backup. Τα περισσότερα έχουν δυνατότητα να φτιάχνουν image με συμπίεση ωστε να μην πιάνει χώρο το backup.

Το τι φταίει , δεν έχει τόσο προτεραιότητα , όσο τα αρχεία σου. Επαναλαμβάνω ακόμα και τα καλύτερα και ακριβότερα συστήματα είναι δυνατόν να χαλάσουν ή να καταστραφούν για κάποιο λόγο. Το backup όταν είναι ολοκληρωμένο είναι σωτήριο.

Δεν έχει γίνει κάποια διακοπή ρεύματος τις τελευταίες ημέρες και τον πύργο τον έχω στο πάτωμα άρα είναι σταθερός.

Μπα, δεν έχει κάποια μυρωδιά το τροφοδοτικό. Αν ήταν θέμα psu, δεν θα χαλούσε και τον ssd μου; Αυτός είναι μια χαρά.

Μπορεί γενικά να έχεις δίκιο αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως είπα, δεν έχασα κάτι πολύ σημαντικό, κάτι που δεν μπορώ να ξαναβρώ, άρα προτεραιότητα δεν έχουν τα αρχεία αλλά το τι φταίει, ώστε να μη ξανασυμβεί στους καινούριους.

6 λεπτά πριν, ghadhika είπε

ώστε να μη ξανασυμβεί στους καινούριους.

Νομίζω ότι το ανέλυσα το τελευταίο που έγραψες και οποίος σου εγγυηθεί ότι δεν μπορούν να χαλάσουν 2 δίσκοι ταυτόχρονα , συγνώμη είναι ηλίθιος….

Σχετικά με το τροφοδοτικό αν είναι σε εγγύηση μπορείς να ζητήσεις καινούργιο ωστε να γλυτώσεις από εκεί κάποια χρήματα, φταίει δε φταίει.

Εχω την εντύπωση ότι σκληροι σου έπαθαν ζημιά από κάποιο κραδασμό για αυτό την γλύτωσε μόνο ο ssd. Μην ξεχνάς ότι στην Ελλάδα γίνονται σεισμοί , ακομα και τα πατώματα τρέμουν….

Τελος πάντων το τι φταίει , πάντα θα υπάρχει ότι και να κανείς και μόνο το πλήρες backup είναι λύση. Ακόμα και στη Mercedes παθαίνεις λάστιχο. Αλλά έχεις οδική βοήθεια, ρεζέρβα, repair kit κτλ.

18 ώρες πριν, ghadhika είπε

[...] έναν εσωτερικό WD 3TB και έναν εξωτερικό Seagate 4TB [...]

Δεν ξέρω τι ηλικίας είναι ο σκληρός σου και αν είσαι μέσα στην εγγύηση, αλλά η Seagate σε πολλά μοντέλα κάνει δωρεάν recovery.

Ακούγεται λίγο σαν απάτη ή ανέκδοτο, αλλα είναι αλήθεια - είχα χάσει έναν εξωτερικό απο βλακεία (τον σκούντηξα και απο όρθιος ξάπλωσε, αυτό ήταν αρκετό) και αφού κατάλαβα ότι υπάρχει πιθανότητα να δικαιούμαι τέτοιο πράγμα, chatαρα με το support, έφυγε για Ολλανδία με UPS, και μου ήρθε μετά από καιρό ένας δίσκος που είχε μέσα ότι κατάφεραν να κάνουν recover, όλα εντελώς δωρεάν. Δυστυχώς ήταν τέτοια η καταστροφή στη συγκεκριμένη περίπτωση που υπήρχαν ελάχιστα χρήσιμα αρχεία άθικτα εκει μέσα, αλλά η σκέψη μετράει. Α, και το γεγονός πως αυτό το 6ΤΒ drive με τα recovered αρχεία ήταν έξτρα - είχα ήδη παραλάβει ολοκαίνουριο δισκο λόγω εγγύησης :D . 

3 ώρες πριν, tasanton είπε

Μήπως κάποια αυξομείωση στην τάση του ρεύματος τα έκανε μαντάρα; Έχεις UPS ή έστω κάποιο σταθεροποιητή τάσης;

Δεν έχω άλλα δεν παρατήρησα κάτι. Άσε που το βράδυ ήταν μια χαρά και το άλλο πρωί ξεκίνησε το πανηγύρι.

2 ώρες πριν, mezger είπε

Δεν ξέρω τι ηλικίας είναι ο σκληρός σου και αν είσαι μέσα στην εγγύηση, αλλά η Seagate σε πολλά μοντέλα κάνει δωρεάν recovery.

Ακούγεται λίγο σαν απάτη ή ανέκδοτο, αλλα είναι αλήθεια - είχα χάσει έναν εξωτερικό απο βλακεία (τον σκούντηξα και απο όρθιος ξάπλωσε, αυτό ήταν αρκετό) και αφού κατάλαβα ότι υπάρχει πιθανότητα να δικαιούμαι τέτοιο πράγμα, chatαρα με το support, έφυγε για Ολλανδία με UPS, και μου ήρθε μετά από καιρό ένας δίσκος που είχε μέσα ότι κατάφεραν να κάνουν recover, όλα εντελώς δωρεάν. Δυστυχώς ήταν τέτοια η καταστροφή στη συγκεκριμένη περίπτωση που υπήρχαν ελάχιστα χρήσιμα αρχεία άθικτα εκει μέσα, αλλά η σκέψη μετράει. Α, και το γεγονός πως αυτό το 6ΤΒ drive με τα recovered αρχεία ήταν έξτρα - είχα ήδη παραλάβει ολοκαίνουριο δισκο λόγω εγγύησης :D . 

Πάνω από διετία σίγουρα, πρέπει να είναι περίπου 4 χρόνια, δε ξέρω αν με πιάνει, αλλά θα το κοιτάξω, σ' ευχαριστώ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...