Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάνω τη πρακτική μου σε εταιρεία λογισμικού/προγραμματισμού και είμαι στη θέση βοηθού του τεχνικού δικτύων. Πριν έρθω εδώ έχω δουλέψει συνολικά 2,5 χρόνια σε δύο παρόχους τηλεποικινωνιών ως Technical support(που πήρα πράγματα που δεν μου τα έδωσε ποτέ η σχολή μου) και σύντομα θα πάρω το πτυχίο μου στα δίκτυα και τηλεποικινωνίες.

Εδώ που είμαι έχω ξεκινήσει να διαβάζω για CCNA και εννοείται μαθαίνω τα υπόλοιπα συστήματα που εργαζόμαστε στη δουλειά, αλλά σε περίπτωση που μείνω δεν ξέρω τί να περιμένω αλλά και να αιτηθώ από από άποψη μισθού. Σκέφτομαι να ζητήσω 800 ευρώ καθώς είχα διαβάσει πως ο μισθός παίζει γύρω στα 900 αλλά επειδή δεν έχω ακόμα το CCNA και την εμπειρία στη συγκεκριμένη δουλειά, ήθελα κάτι που να μπορώ να ζήσω αλλά και να είναι σε φυσιολογικά πλαίσια για αρχή ώστε να ανέβω από εκεί και έπειτα.

Είναι κάποιος στον τομέα για να με κατευθύνει;

Επεξ/σία από DelsinGR
Διόρθωση εισαγωγής
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γιατι ριχνεις τον εαυτο σου και κατα συνεπεια οποιον αλλο κανει αιτηση σε παρομοια θεση; Αν ο μισθος παιζει γυρω στα 900 τοτε ζητα και εσυ τουλαχιστον κατι παρομοιο. Παραλληλα τι περιθωρια διαπραγματευσης εχεις αν ξεκινησεις ζητωντας ηδη λιγοτερα απο οσα δινουν συνηθως;

Επεξ/σία από epp
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, epp είπε

Γιατι ριχνεις τον εαυτο σου και κατα συνεπεια οποιον αλλο κανει αιτηση σε παρομοια θεση; Αν ο μισθος παιζει γυρω στα 900 τοτε ζητα και εσυ τουλαχιστον κατι παρομοιο. Παραλληλα τι περιθωρια διαπραγματευσης εχεις αν ξεκινησεις ζητωντας ηδη λιγοτερα απο οσα δινουν συνηθως;

To σκεπτικό μου για τι μισθό έχει να κάνει κυρίως επειδή ίσως δεν θα έχω προλάβει να πάρω το CCNA οπότε θεωρώ ότι εκείνη τη στιγμή θα είμαι τεχνικά και εμπειρικά κατώτερος από κάποιον που θα το έχει. Και αυτός είναι και ο λόγος που ξεκίνησα τη συζήτηση, ώστε να έχω κάποιες γνώμες παραπάνω. 

Δημοσ.

Ξεχνα το CCNA σαν πιστοποιηση που θα σου ανοιξει πορτες, θα εχεις CCNA εσυ και αλλοι 100000.
Κανε το CCNA για να παρεις τη γνωση στα δικτυα και ασχολεισου με μια γλωσσα προγραμματισμου για αρχη.
Οσο αν σου αρεσει να βιδωνεις σουιτσακια και να βαζεις καλωδια, ειναι ενας δρομος που εχει ταβανι. Εσυ συγκεντρωσου στο να μαθεις μια γλωσσα προγραματισμου (καλα) και καποιο cloud (καλα), παρε μια πιστοποιηση στο Azure cloud για παραδειγμα. 
Βρες μια δουλεια σε εναν intergrator για να παρεις γρηγορα γνωση με το τσουβαλι οσο εισαι νεος, και ας ειναι λιγο απαιτικη σαν δουλεια.
Αν τα docker & k8s δεν σου λενε τιποτα, ξεκινα και αυτα. Ο στοχος σου πρεπει να ειναι οτι για την δουλεια σου δεν σηκωνεσαι απο το γραφειο για να πιασεις κατσαβιδι.

Δημοσ.

Αν ήδη εργάζεσαι εκεί, μόλις τελειώσεις με το CCNA στείλε αλλού και βάρα στο κεφάλι (νταξ, μην ζητήσεις 2Κ με το καλημέρα). Στην χειρότερη να σου κάνουν πρόταση με χαμηλότερα από αυτά που ζήτησες, τα οποία θα είναι περισσότερα από ότι κοιτάς τώρα.

Όπως λέει και ένας γνωστός "Η καλύτερη στιγμή για νέα δουλειά είναι όταν ήδη έχεις δουλειά."

Στα εξωτερικά το λένε job hopping και συμβαίνει κάθε 2-3 χρόνια.

@dbrillis αφού φαίνεται να τραβάει για networks, γιατί όχι γλώσσα προγραμματισμού και στόχος το CCNP;

Δημοσ.
Μόλις τώρα, csontheline είπε

@dbrillis αφού φαίνεται να τραβάει για networks, γιατί όχι γλώσσα προγραμματισμού και στόχος το CCNP;

Σε εταιρειες που δουλευα στην Ελλαδα, ειχαμε 1 network engineer, 5 systemαδες και 10 developers. Τα νουμερα ειναι κατ'αναλογια.
Αυτος που πληρωνοταν πιο καλα απο ολους και ειχε το λιγοτερο στρεςς, ηταν και ειναι ο developer, ειδικα σε μεγαλους οργανισμους. 
Εχοντας δουλεψει και ως System Engineer σε μεγαλο παροχο, τους network εμεις δεν τους χρειαζομασταν, με το virtualization και το dockerization αποφευγαμε τους μονοχνωτους δικτυαδες οπως ο διαολος το λιβανι. Στην Ολλανδια τωρα, εχω δυναδελφους που ηταν πολυ hands on συστεμαδες και τα εκαναν ολα, λιγο δικτυα (CCNA), OS, λιγο backups, λιγο απο εδω λιγο απο εκει. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ τωρα προσπαθουν να γινουν DevOps, Cloud, CI/CD etc, στα "γεραματα" και συναγωνιζονται με πιτσιρικαδες που δεν εχουν δει σερβερ απο κοντα ουτε σε μουσειο. 
Το μελλον ειναι το Cloud και ολα IaaC και λοιπα. Καλο και το hardware αλλα και datacenter engineer στην Google να πας, εχει ταβανι στο μισθο.

Δεν θεωρω οτι ο μικρος εχει κλιση στα δικτυα, απλα στα ματια του μοιαζει μια εφικτη πιστοποιηση και νιωθει οτι θα του ανοιξει πορτες κτλ. Ειναι παγιδα να κανεις λιγο απο ολα. Να παρει το CCNA για να ξερει λιγο δικτυα, οχι για να γινει δικτυας. Να γινει DevOps & Automation.

• Thanks 1
Δημοσ.

Καλημέρα παιδιά! 

Αρχικά φίλε @dbrillis έχουμε ήδη αγοράσει courses για azure και docker αλλά με αυτά ασχολείται για τώρα ο νέος dev ops. Είμαι κοντά στα δίκτυα και τηλεποικινωνίες λόγω σχολής και τώρα με το CCNA αλλά ενώ παλιότερα σκεφτόμουν να ασχοληθώ με προγραμματισμό, τώρα έχω καταλάβει ότι πρέπει να έχω γνώσεις σε κάποιες γλώσσες. Απλά πρέπει να ξεκινήσω από κάπου. 

Η αλήθεια είναι πως στη πρακτική, καμιά φορά πάω και περνάω οπτικές σε πολυκατοικίες μιας και έχουμε πάρει και εμείς το έργο, αλλά μάλλον αυτό θα σταματήσει. Θέλω να καταλήξω αποκλειστικά σε δουλειά γραφείου.

@csontheline υπάρχουν κάποιοι λόγοι που θα προτιμούσα για αρχή τουλάχιστον να μείνω εδώ ακόμα και με 100-200 ευρώ λιγότερα για αρχή πάντα. ΑΠλά επειδή επενδύουν πάνω μου στη πρακτική, θέλω κιόλας να ανταποδώσω αλλά εννοείται ότι θέλω να προχωρήσω πέρα από το CCNA. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είναι λάθος να "ανταποδώσεις" σε εργοδότη με μείωση του μισθού σου.

Να ξέρεις ότι παρόλες τις υποσχέσεις και τα θά, ο μισθός αφού τον συμφωνήσεις σε μια εταιρεία, ΠΟΛΥ δύσκολα ανεβαίνει στο μέλλον. Συνήθως αναγκάζεται κάποιος να φύγει από την εταιρεία. 

Ειναι τελείως λάθος η λογική σου αλλά προφανώς και είσαι μικρός και θα πάθεις πρώτα για να μάθεις. Οι εργασιακές σχέσεις είναι σχέσεις ψυχρές, μετρημένες και αγαπημένες. Δεν είστε ούτε οικογένεια ούτε φίλοι. Όταν οι εταιρεία δεν θα πηγαίνει καλά, θα σε πετάξει στο δρόμο χωρίς τύψεις και αναστολές.

Επεξ/σία από InsomniSage
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, InsomniSage είπε

Είναι λάθος να "ανταποδώσεις" σε εργοδότη με μείωση του μισθού σου.

Να ξέρεις ότι παρόλες τις υποσχέσεις και τα θά, ο μισθός αφού τον συμφωνήσεις σε μια εταιρεία, ΠΟΛΥ δύσκολα ανεβαίνει στο μέλλον. Συνήθως αναγκάζεται κάποιος να φύγει από την εταιρεία. 

Ειναι τελείως λάθος η λογική σου αλλά προφανώς και είσαι μικρός και θα πάθεις πρώτα για να μάθεις. Οι εργασιακές σχέσεις είναι σχέσεις ψυχρές, μετρημένες και αγαπημένες. Δεν είστε ούτε οικογένεια ούτε φίλοι. Όταν οι εταιρεία δεν θα πηγαίνει καλά, θα σε πετάξει στο δρόμο χωρίς τύψεις και αναστολές.

Κάποιο λάθος υπάρχει στη μετάφραση εδώ. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση αν ζητήσω χαμηλό μισθό επειδή είμαι καλό παιδί ή κάτι. Απλά σε περίπτωση που μου πουν να μείνουν έπειτα της πρακτικής και δεν έχω το CCNA το οποίο το θεωρείται σημαντικό για τα δίκτυα, δεν ξέρω αν θα είμαι σε θέση να απαιτήσω τα λεφτά που θα έπαιρνε κάποιος με τη πιστοποίηση αυτή. Επίσης, από αυτά που έχω καταλάβει όσο είμαι εδώ(τέλος Μάρτη τελειώνω πρακτική), εφόσον δείξω καλό πρόσωπο και επειδή η εταιρεία ευτυχώς τα πηγαίνει καλά από όσα βλέπω, η αύξηση μισθού σε ένα λογικό πλαίσιο για την ώρα, παίζει.

Θέλω να μείνω εδώ για διάφορους λόγους για αρχή και ευτυχώς δεν έχω να αγχώνομαι για νοίκι αλλά παρόλα αυτά είμαι 28 και είμαι σε φάση που θελω να ξεφύγω από τον βασικό μισθό και να αρχίσω να κάνω παραπάνω πράγματα. Απλά αισθάνομαι πως εδώ έχω ένα καλό starting point από πολλές απόψεις και μάλλον έχω μπει σε καλή περίοδο ώστε να μάθω πράγματα.

Επεξ/σία από DelsinGR
.
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν είπε κάποιος να φύγεις ούτε να μην είσαι καλός άνθρωπος και σωστός υπάλληλος.

Είπα να διαπραγματευτείς σωστά και όχι με ηττοπάθεια. Όταν ξεκινάς με τα αρνητικά, το έχασες το παιχνίδι από τα αποδυτήρια. Ζητάς 900 και Άστον να πει αυτός γιατί αξίζεις 800. Μπορεί να μην έχεις πιστοποίηση αλλά έχεις εμπειρία στη συγκεκριμένη εταιρεία. Είναι και αυτό ένα θετικό. 

Δεν κάνω τον έξυπνο, είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση ειδικά όταν ξεκινάς, αλλά πολλοί πάθαμε και μάθαμε. Ο μισθός θέλει διαπραγμάτευση, κανείς δε θα σου δώσει όσα αξίζει απλά από την καλή του την καρδιά.

Σε βάθος χρόνου τα 100 ευρώ είναι πολλά λεφτά, γιατί τον πρώτο χαμηλό μισθό τον κουβαλάς μαζί σου όσο είσαι στην εταιρεία. Και δίνεις και σινιάλο να σε πατάνε σε κάθε διαπραγμάτευση από εκεί και πέρα. 

Επεξ/σία από InsomniSage
  • Like 1
Δημοσ.

Συμφωνώ με τον InsomniSage, πάντα πρέπει να κάνεις overshoot τον μισθό που ζητάς, τουλάχιστον κατά 150-200 ευρώ. Γιατί αυτή θα είναι και η βάση της διαπραγμάτευσης. Από κει και πέρα, ο εργοδότης αν σε θέλει, θα σου κάνει και αντιπρόταση και οτιδήποτε άλλο για να βρει τρόπο να σε βολέψει. 

Τώρα όσον αφορά το αντικείμενο, στην εταιρεία που εργάζομαι, όλοι οι network engineers κατά 99% κάνουν δουλειά γραφείου, οπότε έχεις γενικά μεγάλα περιθώρια να μειώσεις τη πρακτική πλευρά της εργασίας σου. Δε ξέρω αν η εταιρεία σου έχει κάποιο data center ή γενικά μέγαλες υπολογιστικές υποδομές, αλλά εκεί όλη η διαχείριση πχ των routers/switches κλπ, γίνεται από απόσταση. Οπότε καλό είναι να αποκτήσεις τέτοιες γνώσεις, για να μπορείς να διαχειρίζεσαι εξοπλισμό απομακρυσμένα. Τώρα γενικότερα σε cloud επίπεδο, δεν έχω δει προσωπικά πολλούς network engineers να κάνουν πολλά πράγματα, συνήθως οι SRE/Sysadmins ασχολούνται με το software defined network στα cloud, oπότε αν θες να πας και προς αυτό το μονοπάτι, μάλλον πρέπει να δεις και πιο σοβαρά το sysadmin κομμάτι.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, DelsinGR είπε

Καλημέρα παιδιά! 

Αρχικά φίλε @dbrillis έχουμε ήδη αγοράσει courses για azure και docker αλλά με αυτά ασχολείται για τώρα ο νέος dev ops. Είμαι κοντά στα δίκτυα και τηλεποικινωνίες λόγω σχολής και τώρα με το CCNA αλλά ενώ παλιότερα σκεφτόμουν να ασχοληθώ με προγραμματισμό, τώρα έχω καταλάβει ότι πρέπει να έχω γνώσεις σε κάποιες γλώσσες. Απλά πρέπει να ξεκινήσω από κάπου. 

Η αλήθεια είναι πως στη πρακτική, καμιά φορά πάω και περνάω οπτικές σε πολυκατοικίες μιας και έχουμε πάρει και εμείς το έργο, αλλά μάλλον αυτό θα σταματήσει. Θέλω να καταλήξω αποκλειστικά σε δουλειά γραφείου.

@csontheline υπάρχουν κάποιοι λόγοι που θα προτιμούσα για αρχή τουλάχιστον να μείνω εδώ ακόμα και με 100-200 ευρώ λιγότερα για αρχή πάντα. ΑΠλά επειδή επενδύουν πάνω μου στη πρακτική, θέλω κιόλας να ανταποδώσω αλλά εννοείται ότι θέλω να προχωρήσω πέρα από το CCNA. 

Εγω οποια συμβουλη μπορουσα να δωσω την εδωσα, το θελω δουλεια γραφειου δεν παει μαζι με το δικτυας. Για χρονια θα εχεις ενα κατσαβιδι και θα βιδωνεις switches και nexus στα rack, και αυτα αν εισαι σε καμια μεγαλη εταιρεια, αν εισαι σε καμια μικρη, ουτε καν θα δεις nexus σε ολη σου την καριερα.

Ο νεος devops που λες, εχει ηδη παρει προβαδισμα απο εσενα.
Ξεχνα και το απο τι σχολη ερχεσαι, και εγω ειμαι Μηχανικος Ηλεκτρονικης,  δεν δουλευω σε fabs στην TSMC και ας εκανα VLSI στη σχολη. Βρες τι θες να κανεις. Το κατσαβιδι ειναι παγιδα.

Δημοσ.

Ειμαι ασχετος με τον τομεα, αλλα αν μου ζηταγες απο μονος σου 800 ευρω θα σου προτεινα τον κατωτατο μισθο.

ΥΓ εχω υπαλληλους και τους πληρωνω αρκετα πανω απο τον κατωτατο.

Δημοσ.
34 λεπτά πριν, InsomniSage είπε

Δεν είπε κάποιος να φύγεις ούτε να μην είσαι καλός άνθρωπος και σωστός υπάλληλος.

Είπα να διαπραγματευτείς σωστά και όχι με ηττοπάθεια. Όταν ξεκινάς με τα αρνητικά, το έχασες το παιχνίδι από τα αποδυτήρια. Ζητάς 900 και Άστον να πει αυτός γιατί αξίζεις 800. Μπορεί να μην έχεις πιστοποίηση αλλά έχεις εμπειρία στη συγκεκριμένη εταιρεία. Είναι και αυτό ένα θετικό. 

Δεν κάνω τον έξυπνο, είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση ειδικά όταν ξεκινάς, αλλά πολλοί πάθαμε και μάθαμε. Ο μισθός θέλει διαπραγμάτευση, κανείς δε θα σου δώσει όσα αξίζει απλά από την καλή του την καρδιά.

Σε βάθος χρόνου τα 100 ευρώ είναι πολλά λεφτά, γιατί τον πρώτο χαμηλό μισθό τον κουβαλάς μαζί σου όσο είσαι στην εταιρεία. Και δίνεις και σινιάλο να σε πατάνε σε κάθε διαπραγμάτευση από εκεί και πέρα. 

Κατάλαβα τι λες. Η αλήθεια είναι πως όπως ανέφερα και στο αρχικό ποστ, πιο σοβαρή εργασία μου ήταν σε πολυεθνική με βασικό οπότε και δεν έχω απόλυτη εικόνα στο πως να προσεγγίσω πρώτο μισθό μετα τη πρακτική. Θα δω πως θα πάει το υπόλοιπο διάστημα καθώς μαθαίνω νέα πράγματα κάθε εβδομάδα οπότε και μάλλον προς εκεί θα παίξω μπάλα. Απλά η συγκεκριμένη πιστοποίηση φαίνεται πως και σήμερα έχει μεγάλο βάρος στον τομέα αυτό και είναι εκεί που με πιάνει ένα αγχος. Thanks! 

31 λεπτά πριν, thanasis00 είπε

Συμφωνώ με τον InsomniSage, πάντα πρέπει να κάνεις overshoot τον μισθό που ζητάς, τουλάχιστον κατά 150-200 ευρώ. Γιατί αυτή θα είναι και η βάση της διαπραγμάτευσης. Από κει και πέρα, ο εργοδότης αν σε θέλει, θα σου κάνει και αντιπρόταση και οτιδήποτε άλλο για να βρει τρόπο να σε βολέψει. 

Τώρα όσον αφορά το αντικείμενο, στην εταιρεία που εργάζομαι, όλοι οι network engineers κατά 99% κάνουν δουλειά γραφείου, οπότε έχεις γενικά μεγάλα περιθώρια να μειώσεις τη πρακτική πλευρά της εργασίας σου. Δε ξέρω αν η εταιρεία σου έχει κάποιο data center ή γενικά μέγαλες υπολογιστικές υποδομές, αλλά εκεί όλη η διαχείριση πχ των routers/switches κλπ, γίνεται από απόσταση. Οπότε καλό είναι να αποκτήσεις τέτοιες γνώσεις, για να μπορείς να διαχειρίζεσαι εξοπλισμό απομακρυσμένα. Τώρα γενικότερα σε cloud επίπεδο, δεν έχω δει προσωπικά πολλούς network engineers να κάνουν πολλά πράγματα, συνήθως οι SRE/Sysadmins ασχολούνται με το software defined network στα cloud, oπότε αν θες να πας και προς αυτό το μονοπάτι, μάλλον πρέπει να δεις και πιο σοβαρά το sysadmin κομμάτι.

Όχι, μικρή εταιρεία είναι οπότε δεν παίζουν αυτά. Ένα server room έχουμε που κάποια στιγμή θέλω να το συμμαζέψω λίγο γιατί γίνεται χαμός και πονάω που το βλέπω έτσι. Θα τα ψάξω αυτά που αναφέρεις μόλις γυρίσω σπίτι και σε ευχαριστώ για το tip!

32 λεπτά πριν, dbrillis είπε

Εγω οποια συμβουλη μπορουσα να δωσω την εδωσα, το θελω δουλεια γραφειου δεν παει μαζι με το δικτυας. Για χρονια θα εχεις ενα κατσαβιδι και θα βιδωνεις switches και nexus στα rack, και αυτα αν εισαι σε καμια μεγαλη εταιρεια, αν εισαι σε καμια μικρη, ουτε καν θα δεις nexus σε ολη σου την καριερα.

Ο νεος devops που λες, εχει ηδη παρει προβαδισμα απο εσενα.
Ξεχνα και το απο τι σχολη ερχεσαι, και εγω ειμαι Μηχανικος Ηλεκτρονικης,  δεν δουλευω σε fabs στην TSMC και ας εκανα VLSI στη σχολη. Βρες τι θες να κανεις. Το κατσαβιδι ειναι παγιδα.

Είχε ξεκινήσει πριν από εμένα και δεν είχαν καν τότε άτομο σε αυτή τη θέση οπότε και ήταν το κατάλληλο άτομο τη κατάλληλη στιγμή.  Θα κοιτάξω όλα όσα μου αναφέρατε γιατί κακά τα ψέματα απείχα και λίγο από το άθλημα λόγω σχολής και κακού ωραρίου στη προηγούμενη δουλειά. Σίγουρα δεν θέλω καταβίδι αλλά και δεν ξέρω πόσο θα συνεχίσει το project αυτό σε εμάς. Κυρίως δουλειά γραφείου κάνω αυτούς τους μήνες που είμαι εδώ.

13 λεπτά πριν, 4saken είπε

Ειμαι ασχετος με τον τομεα, αλλα αν μου ζηταγες απο μονος σου 800 ευρω θα σου προτεινα τον κατωτατο μισθο.

ΥΓ εχω υπαλληλους και τους πληρωνω αρκετα πανω απο τον κατωτατο.

Από ποια άποψη θα μου πρότεινες τον κατώτατο; Επειδή τα 800 είναι από μόνα τους λίγα;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...