Basilhs23___ Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2023 2 ώρες πριν, lak10 είπε να πω εδω οτι ητανα χαλαρη κουβεντα στην διαρκεια της πρωτης καραντινας καταλαβε τι ηθελα να πω. Αυτη μου δηλωσε με στομφο οτιαυτη θα λεει το μιλουσα=μιλαγα επειδη λεει οτι ειναι γνησια Αθηναια με γονεις γεννημενους στην Αθηνα. Γενικα μια ταση σνομπισμου την ειχε. Ε πες το ότι αυτό ήταν το θέμα σου. Ψώνιο μέχρι κεραίας η κοπέλα. Και εμενα οι γονείς του πατέρα μου και κάποιοι εκ των προπαπουδων προγιαγιαδων ήταν από Αθήνα, δεν λέει κάτι αυτό. Χεστηκες για τα κομπλεξιλικια του καθενος, ειδικά από social και τέτοια γράφε όπως νιώθεις και με ότι είσαι άνετος.
tzotzo Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2023 Ένας άνθρωπος που έχει ταξιδέψει ανά την Ελλάδα έχει μάθει πολλές φράσεις που δεν ακούγονται οικίες. Αν έχει λίγο μυαλό θα είναι περήφανος που τις έμαθε και μπορεί και καταλαβαίνει τι του λένε ανθρωποι από άλλα μέρη με άλλη κουλτούρα. Τώρα το εύκολο είναι να γίνεις κομπλεξικος και να διορθώνεις τον άλλον επειδή δεν μιλάει με τον τρόπο που έμαθες εσύ. Η γλώσσα η ομιλία η γραφή είναι κάτι το δυναμικό και εξελίσσεται και σύγχρονοι γλωσσολόγοι λένε πως μιλάς και γράφεις όπως θες αρκεί να σε καταλαβαίνουν. 1
dpolal Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 11 ώρες πριν, Mrs. Hyde είπε Προσωπικά, δεν μιλάω έτσι. lol Αλλά, οκ, δεν θα στραβώσω αν κάποιος το κάνει. Βρίσκω πιο άκυρο το να το κάνει κάποιος σε κάτι πιο επίσημο. Στο να τσατάρει με τη φίλη του ξέρω 'γω, τι νόημα έχει να το πολυσκεφτεί; Το lol και το ok μπορούν να θεωρηθούν παρόμοιες εκφράσεις με ότι λέμε παραπάνω. Άρα μιλάς ΚΑΙ ΕΣΥ έτσι, απλά χρησιμοποιείς διαφορετικές εκφράσεις και δεν σου γίνεται αντιληπτό. Δεν είναι κακό, όλοι το κάνουμε ασυναίσθητα. Επεξ/σία 28 Ιανουαρίου 2023 από dpolal
kon1to Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2023 Τα "πανε" "αρεΖε" "σε λεω" τα έχω συνηθίσει, αυτά που δεν μπορώ να αντέξω με τίποτα είναι αυτό που κάνουν με τα αριθμητικά επίθετα, που δεν κλείνουν τις ηλικίες κτλ: πχ είναι εικοσιτέσσερα χρονών. όπως επίσης και με τα αριθμητικά ουσιαστικά: πχ θα είμαστε καμιά δέκα άτομα (αντί για δεκαριά)
Nanoula Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2024 Ανοίγεις τεράστιο (αλλά πολύ ωραίο θέμα) με πολλές συνιστώσες, κάποιες αναφέρθηκαν, αλλά αξίζει τον κόπο να τα συνοψίσει κανείς! Αρχικά , το να κολλάς στην "απόστροφο" και να κριτικάρεις τον τρόπο που μιλάει ο συνομιλητής σου, είναι σαν να τον κοροιδεύεις επειδή ψευδίζει ή δε μπορεί να πει κάποιο σύμφωνο! Γενικά δείχνει κομπλεξικό άτομο, υποτίθεται ζούμε και σε μια γενιά που καλλιεργεί την αποδοχή της διαφορετικότητας..! Επίσης, οι μικροδιαφορές στη γλώσσα είναι πλούτος, εμένα προσωπικά μου αρέσουν πάρα πολύ οι ντοπιολαλιές, και την καταβρίσκω! Δεν είναι καθόλου περίεργο να μη καταλαβαίνεις κάποιες λέξεις και να ρωτήσεις το συνομιλητή, είναι και μια αφορμή για καλοπροαιρετο πείραγμα! Επίσης , μεσα σε αυτές αν κατσεις και το ψάξεις κρύβονται στοιχεία από άλλους τύπους γλωσσας (τα ελληνικά φύλα ήταν πολλά με διαφορές σε προφορές φωνηέντων, διαλέκτους κλπ) ρίζες άλλων γλωσσών και ένα σωρό άλλα. Τέλος, θεωρώ ότι όλα αυτά τα κομπλεξικά με τη σωστή γλώσσα ξεκίνησαν όταν προσπάθησε το "εθνος" να ενωθεί κάτω από μια ομπρέλα για να μη μας πάρουν φαλάγγι οι οχτροι! Ειναι απο τις παλιότερες γλώσσες τα ελληνικα, αλλαξε πάρα πολλές μορφές, επηρεάστηκε και επηρέασε παρα πολλά ιδιώματα και άλλες γλώσσες! Τα "λάθη" για να επιβίωσαν , κάποιο λόγο έχουν. Μπορεί κάτι να μην ταιριάζει γραμματικά, αλλά εξυπηρέτησε κάποιο στόχο και έζησε στο χρόνο. Καμαρώνουμε οτι ειχαμε "κατακτήσει τον κόσμο" αλλά μας ενοχλεί η ποικιλομορφία στη γλώσσα! Στον προφορικό λόγο, νομίζω πρέπει να είσαι μεγάλη "ψυχή του πάρτυ" για να σου αρέσει να διορθώνεις τους άλλους. Ο γραπτός λόγος πράγματι, είναι ενας, εχει συγκεκριμένη γραμματική και συντακτικό , εκεί όμως μιλάμε για τελείως διαφορετική συνθήκη. (Disclaimer: γραπτό λόγο, εννοώ τον επίσημο. Να μια αναγκη που προεκυψε, πως θα λεμε τώρα τον επισημο λόγο γραπτό, αφού με τα μεσετζερ πχια μιλάμε γραπτά σε πραγματικό χρόνο και ανεπίσημα.?ε?ε?) Η γλώσσα είναι δυναμική, ειναι μέσο συνεννόησης. Αν καταλαβαίνω τι λεει ο συνομιλητής μου, δεν εχει νοημα να τον βάλω να πει την κατάληξη που λεω εγώ στην πόλη μου. Εγω πάντως με τους Αθηναίους φίλους κάνω πολύ καζούρα με τις διαφορές αυτές, και από τη μία και από την άλλη πλευρα !
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα