Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Στις 30/4/2023 στις 5:35 ΜΜ, atheatos είπε

Δεν καίγονται οι μητρικές από μια κάρτα γραφικών στα 150 w . Μην τρελαθούμε τώρα. Πολλοί εχουν και μεγαλύτερες κάρτες γραφικών και δεν τους καίγεται η μητρική . Δες το τροφοδοτικό σου μήπως έχει αρπάξει πουθενά και δίνει ότι ρεύμα να ναι στην μητρική. 

Είδα αυτό στα BIOS. Να το πιστέψω; Να το μετρήσω με το πολύμετρο; Μπορώ να εκκινήσω το PSU και εκτός υπολογιστή. Δεν είναι τεράστια διαφορά από τα 12V; Παίζει κανέναν ρόλο που αυτή η μητρική θέλει 8pins ξεχωριστή τροφοδοσία στην CPU αντί για 4pins που είχε η προηγούμενη; Αλλά και πάλι πάνω από 12V δεν δίνουν τα τροφοδοτικά και ούτε μπορεί να γίνει άθροισμα των Volts.

IMG_20230502_034406.jpg

Στις 30/4/2023 στις 6:00 ΜΜ, Apaleytos80 είπε

Δεν καίγεται  η μομπο απο ενεργοβόρα gpu, οτι και να βαλεις μαχ 75watt θα τραβήξει απο PCI τα υπόλοιπα από 6πιν-8πιν του τροφοδοτικού. Τωρα αν τις σκοτώνει ο FX 8350 που στο AUTO  με turbo boost θα κερνάει 1.45+volt   και τα VRM θα φλέγονται είναι άλλο θέμα 😀  Η Asus M5A97 LE R2.0 ήτανε αξιοπρεπής 970. Μάλλον κανα τροφοδοτικό γέρασε και δεν σηκώνει την 1060 σε load, οπότε κανει ταρζανιές.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν μπορώ φίλε μου από μακριά να καταλάβω. Επαναλαμβάνω δοκίμασε άλλο τροφοδοτικό. Το ότι έχεις ένα thermatake 4 χρόνια , εμένα προσωπικά δεν λέει τίποτα για την κατάσταση του. Έχω δει τροφοδοτικά του κουτιού, μιας ημέρας να σβήνουν το pc γιατί η κάρτα γραφικών τράβηξε ξαφνικά 200 w . 1000w τροφοδοτικό …

Δεν θα  κάτσω να αναλύσω για τα τροφοδοτικά εδώ και τι προκαλούν. Μπες στο αντίστοιχο τοπικ και ρωτα τους ειδικούς…

Επεξ/σία από atheatos
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φίλε δοκίμασε άλλο τροφοδοτικό για το καλό του pc σου και κατόπιν το δικό σου. Τι 22 κοντά 23v;; Δες και τι λέει ένα monitor software πχ Hwinfo(έτσι, για επιβεβαίωση) και μέχρι να κάνεις τον έλεγχο με άλλο psu, μην το πολυανοίγεις το pc(σε περίπτωση που όντως είναι αλήθεια τα 22v).

Τα 8 pin στο cpu δεν έχουν σχέση με τα 22v.

Επεξ/σία από alxnt
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Είδα το σχετικό άρθρο για την GPU που έλεγε ότι φταίει και ότι τα τροφοδοτικά έχουν overvoltage protection και περίμενα και τα BIOS να με ειδοποιούν με ένα ήχο μπιπ έστω από το ηχειάκι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, αλλά τίποτα. Ήμουν κολλημένος πριν στο ότι έφταιγε η GPU και έσβησα την προηγούμενη μου απάντηση να μην μπερδέψω κόσμο. Στις κριτικές στο skroutz πολλοί έχουν ταιριάξει τον 8350 με την GTX 1060 και δεν μιλάνε για προβλήματα.

Άλλη φορά θα παίρνω Corsair ή άλλα ακριβά τροφοδοτικά αφού μπορούν έτσι ύπουλα να κάψουν ολόκληρο το σύστημα.

Την νέα μητρική την πήρα 120 ευρώ τάχα open box αλλά ήταν μεταχειρισμένη, από το ebay γιατί δεν έβρισκα αλλού καινούργια πριν δύο χρόνια να την έχω έτσι.

Αν άλλαζα την GPU με μιας μικρότερης ισχύος θα μου καιγόταν ξανά...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τελικά τα BIOS της μεταχειρισμένης μου μητρικής έδειχναν οτι να ναι. Καταληγω οτι η Asus πρεπει να εφταιγε που δεν είχε ψήκτρα στα vrm, δεν ηταν και 990 το Northbridge... Μέλος εδώ μου ανέφερε κιόλας οτι οι μητρικές ΑΜ3+ ηταν ευεπίφοβες.

ResizedImage20230507_020903--212636944.jpg

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ.

Δωσε λιγο ρευματακι παραπανω στον επεξεργαστη.Λογικα μετα απο τοσα χρονια λειτουργειας μπορει να το ζηταει

Δημοσ.
Από ανώνυμο χρήστη - Βαθμολογία 5 στις 27-01-2016

Πολλά προβλήματα με κάρτες γραφικών pci-e 3 με αποτέλεσμα να πάθει ζημιά η κάρτα γραφικών και αντικαταστάθηκε αμέσως και μετά έκαψε την κάρτα ήχου μονόδρομος τo 990 (αντικαταστάθηκαν από το eshop)
Το 970 κάνει για άπλες κάρτες γραφικών χωρίς μεγάλες απαιτήσεις, η μητρική δεν κάνει για SLI/XFIRE, η μητρική είναι μοντέλο Καλοκαίρι 2011, 4,5 χρονών μητρική με αναβαθμισμένο bios χωρίς αναβάθμιση hardware και δεν έχει ψύχτρα η συγκεκριμένη στα VRΜ(ΤΑ MOSFET KONTA STO SOCKET TOY ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ)
Το νεότερο μοντέλο είναι M5A97 PLUS κατασκευής 2015, υπάρχουν και αλλά μοντέλα καλύτερα και από αυτήν όπως είναι M5A97 EVO με Digital Power Design Και απορώ γιατί δεν τις έχει φέρει ακόμη το shop που είναι καλύτερες στις ίδιες τιμές περίπου

https://www.e-shop.gr/mitriki-asus-m5a97-le-r20-retail-p-PER.523159

Δημοσ.
Στις 7/5/2023 στις 2:38 ΠΜ, Krusty είπε

Τελικά τα BIOS της μεταχειρισμένης μου μητρικής έδειχναν οτι να ναι. Καταληγω οτι η Asus πρεπει να εφταιγε που δεν είχε ψήκτρα στα vrm, δεν ηταν και 990 το Northbridge... Μέλος εδώ μου ανέφερε κιόλας οτι οι μητρικές ΑΜ3+ ηταν ευεπίφοβες.

ResizedImage20230507_020903--212636944.jpg

Για να ελέγξεις σωστά το τροφοδοτικό δεν φτάνει μόνο να δεις αν βγάζει σωστά Volt αλλά αν μπορεί και να τραβήξει σωστά ρεύμα.
Έχω δει ουκ ολίγα και τροφοδοτικά υπολογιστή και laptop που αν τους βάλεις το πολύμετρο στην άκρη τα Volt φαίνονται σωστά και μόλις βάλεις μία αντίσταση ισχύος και το πολύμετρο σε σειρά δεν μπορούν να τραβήξουν ούτε τα μισά Ampere απ' όσα λένε.

• Like 1
Δημοσ.
8 ώρες πριν, manolis940 είπε

Για να ελέγξεις σωστά το τροφοδοτικό δεν φτάνει μόνο να δεις αν βγάζει σωστά Volt αλλά αν μπορεί και να τραβήξει σωστά ρεύμα.
Έχω δει ουκ ολίγα και τροφοδοτικά υπολογιστή και laptop που αν τους βάλεις το πολύμετρο στην άκρη τα Volt φαίνονται σωστά και μόλις βάλεις μία αντίσταση ισχύος και το πολύμετρο σε σειρά δεν μπορούν να τραβήξουν ούτε τα μισά Ampere απ' όσα λένε.

Έχεις δίκιο. Εγώ δεν ήξερα ούτε τα βασικά για το τί γίνεται στην πράξη στους υπολογιστές σε σχέση με αυτά που γράφουν τα εγχειρίδια. Πχ πριν οχτώ χρόνια πήρα τον υπολογιστή μου για gamer, σύνθεση της κοσμοντ... και σε έξι μήνες περίπου μου κάηκε το τροφοδοτικό. Μετά έμαθα ότι κάτι Κινεζιές σχεδόν noname λένε ότι μπορούν να δώσω πολλά Watt αλλά στην πράξη λένε ψέμματα και καταλήγουμε σε αυτό που έγραψες. Με εγγύηση μου το αλλάξαν και με πήγε άλλον ενάμιση χρόνο. Σου λέει το κατάστημα αν δεν ξέρει ο πελάτης σιγά μην προσέξει ότι το τροφοδοτικό είναι noname και τί σημαντικό είναι αυτό. Επεξεργαστή και κάρτα γραφικών θα προσέξει.

Στο συγκεκριμένο πρόβλημα μου όμως καταλήγω στο πόσο έφταιγε η μητρική με τα πολλά κουφά που έκανε η Asus και όποιος δεν ξέρει ή όπως εγώ δεν έβρισκα τότε καινούργια 990 την πατάει άσχημα σε χρόνο και χρήμα. Και αν κλάταρε το τροφοδοτικό μου και δεν μπορούσε να δώσει πολλά Amperes σε stress test πχ τότε πιθανότερο είναι να είχα διακοπές και επανεκκινήσεις (όπως αναφέρουν πολλοί) ή να καεί το ίδιο αφού δουλεύει στα άκρα χωρίς να κάψει την μητρική, όπως έγινε με τα δύο προηγούμενα φτηνιάρικα τροφοδοτικά μου.

Εκτός από μόνο 4+2 μόνο phase count των vrm, κάποιος χρήστης αμφισβητεί ότι τα MOSFET έχουν χαμηλή τιμή RDS, αυτά που είναι χωρίς ψήκτρα και άρα θα θερμαίνονται παραπάνω από τα ποιοτικά.

https://www.overclock.net/threads/asus-m5a97-le-r2-0-vrm-heatsinks.1498260/

Δημοσ.
Στις 9/5/2023 στις 10:30 ΜΜ, Krusty είπε

Έχεις δίκιο. Εγώ δεν ήξερα ούτε τα βασικά για το τί γίνεται στην πράξη στους υπολογιστές σε σχέση με αυτά που γράφουν τα εγχειρίδια. Πχ πριν οχτώ χρόνια πήρα τον υπολογιστή μου για gamer, σύνθεση της κοσμοντ... και σε έξι μήνες περίπου μου κάηκε το τροφοδοτικό. Μετά έμαθα ότι κάτι Κινεζιές σχεδόν noname λένε ότι μπορούν να δώσω πολλά Watt αλλά στην πράξη λένε ψέμματα και καταλήγουμε σε αυτό που έγραψες. Με εγγύηση μου το αλλάξαν και με πήγε άλλον ενάμιση χρόνο. Σου λέει το κατάστημα αν δεν ξέρει ο πελάτης σιγά μην προσέξει ότι το τροφοδοτικό είναι noname και τί σημαντικό είναι αυτό. Επεξεργαστή και κάρτα γραφικών θα προσέξει.

Στο συγκεκριμένο πρόβλημα μου όμως καταλήγω στο πόσο έφταιγε η μητρική με τα πολλά κουφά που έκανε η Asus και όποιος δεν ξέρει ή όπως εγώ δεν έβρισκα τότε καινούργια 990 την πατάει άσχημα σε χρόνο και χρήμα. Και αν κλάταρε το τροφοδοτικό μου και δεν μπορούσε να δώσει πολλά Amperes σε stress test πχ τότε πιθανότερο είναι να είχα διακοπές και επανεκκινήσεις (όπως αναφέρουν πολλοί) ή να καεί το ίδιο αφού δουλεύει στα άκρα χωρίς να κάψει την μητρική, όπως έγινε με τα δύο προηγούμενα φτηνιάρικα τροφοδοτικά μου.

Εκτός από μόνο 4+2 μόνο phase count των vrm, κάποιος χρήστης αμφισβητεί ότι τα MOSFET έχουν χαμηλή τιμή RDS, αυτά που είναι χωρίς ψήκτρα και άρα θα θερμαίνονται παραπάνω από τα ποιοτικά.

https://www.overclock.net/threads/asus-m5a97-le-r2-0-vrm-heatsinks.1498260/

Εγώ επεμβαίνω για να σου πω ότι δεν είναι απλώς σωστός τρόπος. Ένα τροφοδοτικό που λειτουργεί χωρίς φορτίο μπορεί να δείχνει άψογη συμπεριφορά στις τάσεις αλλά μόλις πάρει φορτίο να κάνει τα τρελά του.

Εγώ σε υπολογιστή πελάτη θα το μελέταγα πρώτα απ' έξω το τροφοδοτικό αλλά μιας και είναι δικό σου το PC βάλε το στο Bios και μέτρα το την ώρα που λειτουργεί. Μπορείς είτε από τις επαφές πίσω απ' την μητρική είναι μέσα στο φις. Προσοχή φυσικά να μην βραχυκυκλώσεις τίποτα την ώρα που είναι σε λειτουργία το μηχάνημα.

Τώρα για το κομμάτι των mosfet και των VRMs πολλά λέγονται εκεί έξω. Οι κατασκευαστές που φτιάχνουν μητρικές όπως η ASUS δεν είναι τυχαίοι. Δεν σχεδιάζουν κάτι χωρίς να το έχουν τεστάρει, ωστόσο και εμείς όταν στήνουμε ένα μηχάνημα πρέπει να έχουμε τον νου μας. Έχω για παράδειγμα ένα μηχάνημα με i5 4ης γενιάς που δεν θυμάμαι ακριβώς ποιον έχει πάνω του. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Gaming και μετά έγινε Server στο γραφείο και ήταν όλη μέρα ανοικτό. Δεν έχει παθητικές ψύκτρες παρόμοια και αυτό. Έχει περάσει σίγουρα την δεκαετία και λειτουργεί ακόμα, τώρα πλέον τους τελευταίους μήνες σαν client. Υπάρχει περίπτωση αν του είναι βάλει ένα i7 4790(K) που είναι συμβατός αλλά τραβάει το διπλό, ίσως και τριπλάσιο ρεύμα, σήμερα να σου έδινα αυτό το παράδειγμα;

Τέλος η επιλογή του τροφοδοτικού είναι πολύ σημαντική για όλο το setup. Η μάρκα δεν φτάνει απλώς. Δεν είναι πάρε Toyota είναι σκυλί(που ούτε αυτό ισχύει). Η Seasonic, ένας απ' τους κορυφαίους κατασκευαστές στον χώρο των τροφοδοτικών, όπως θα δεις στην Tiel List έχει τροφοδοτικά και στην κατηγορία F αλλά και στην κατηγορία A. Το ίδιο και η Thermtake που απ' όσο ξέρω δεν έχει κατασκευάσει κανένα απ' τα τροφοδοτικά της.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@manolis940

To έκανα ήδη, αλλά ξέχασα να το αναφέρω και εδώ μιας και μελετάω και το άλλο θέμα με τα τροφοδοτικά. Ευχαριστώ για την βοήθεια. Πιστεύω ότι κατέληξα μετά την βοήθεια και του Κώστα Ανεσ. Να πεθαίνει στα δύο χρόνια η μητρική και ενώ όλο το σύστημα μου να είναι προσεγμένο με ακριβά ή μεσαία εξαρτήματα, χωρίς υπερχρονισμό, σίγουρα κάτι δεν πήγαινε καλά και μετά τις μετρήσεις του τροφοδοτικού μου που με αυτό δουλεύω τώρα το ίδιο σύστημα, ρίχνω το φταίξιμο στην μητρική. Ο επεξεργαστής μου δεν έχει ανεμιστηράκι επάνω λόγω υδρόψυξης και έτσι δεν αεριζόντουσαν καλά τα MOSFET και μάλιστα  έκοβα και λίγο τον αέρα τους αφού περίπου 2 εκ από πάνω τους είχα το πλαστικό του ανεμιστήρα του ψυγείου. Τώρα σχεδόν η ψήκτρα των MOSFET ακουμπά στο ίδιο πλαστικό.

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Krusty είπε

... Ο επεξεργαστής μου δεν έχει ανεμιστηράκι επάνω λόγω υδρόψυξης και έτσι δεν αεριζόντουσαν καλά τα MOSFET και μάλιστα  έκοβα και λίγο τον αέρα τους ....

ακομα και μην αεριζονται καθολου εχουν προστασια και κοβουν τα vrm μετα απο καποιο οριο θερμοκρασιας θα επρεπε να εχεις πτωσεις αποτομες στα limits mhz στην cpu και ισως bsod η restarts 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και τώρα για να σας κουφάνω όλους, αν και δεν θέλω να σας τρώω πολύ τον χρόνο σας, όταν μπαίνω στα BIOS και κάθομαι αρκετά λεπτά μυρίζει καμένο όχι από το τροφοδοτικό, αλλά από την μητρική!!! Έβαλα και φακό στην έξοδο από το ανεμιστηράκι και φαίνονται τα σωματίδια καπνού (φαίνεται δέσμη φωτός σαν λέιζερ). Μετά όταν μπω στα Windows μπορώ να παίξω παιχνίδια, να δω 4K χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα! Στην έξοδο από το  ανεμιστηράκι του τροφοδοτικού και μυρίζει σχεδόν καθόλου και διαυγές το φως. Δεν πειράζω τίποτα στα BIOS, απλά βλέπω το μενού και τις ενδείξεις.

Η μητρική είναι μεταχειρισμένη. Τα BIOS έχουν πρόβλημα στην ένδειξη του βέλους του ποντικιού, όταν το ποντίκι είναι για gamer και παλιότερες εκδόσεις των BIOS δεν υποστήριζαν καλά (ή καθόλου) τους Vishera. Έχω την τελευταία έκδοση 23,2 και δεν ξέρω γιατί έχει δύο ταμπέλες εδώ (κάτω στον σύνδεσμο) με AMI BIOS και BIOS και ουσιαστικά μόνο η έκδοση αλλάζει σε σχέση με τον χρόνο. Γενικά τα BIOS μου είναι δύσχρηστα και κολλάνε αρκετά με αυτό το ποντίκι, τόσο που μερικές φορές θέλει επανεκκίνηση. Σε μια παλιά μητρική μου είχα βάλει ψήκτρα στο τσιπάκι του BIOS γιατί το είχα μετρήσει ότι ζεσταινόταν πολύ, σαν να έμπαινε σε ατέρμονα βρόχο το πρόγραμμα,  αναγκάστηκα να την βγάλω μετά γιατί δεν δούλευε καθόλου με την ψήκτρα. Με τον καιρό ξαναέστρωσε.

Φυσικά έχω μετρήσει το τροφοδοτικό στα BIOS και όλα μια χαρά.

https://www.msi.com/Motherboard/990XAGD55/support#bios

Επεξ/σία από Krusty
  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Άνοιξα σήμερα τον υπολογιστή μου και είδα ότι στην προηγούμενη μου απάντηση έκανα λάθος. Δεν μύριζε καμένο απο την τελευταια μητρική, αλλά από το πλαστικό από την 8πινη επέκταση του τροφοδοτικού, στην τροφοδοσία του επεξεργαστη.

Μύριζε μονο όταν ήμουν στα bios. Ο υπολογιστής δεν λειτουργει πλεον. Εγκατέστησα το πρόγραμμα της MSI για τον ελεγχο των ανεμιστηρων γιατί η σαβουρομητρικη ενω την είχα ρυθμίσει στο BIOS να κανει έλεγχο των στροφών σε ενα ανεμιστηρακι, αυτή το είχε να δουλεύει στο μέγιστο πάντα. Το ίδια το πρόγραμμα όμως ηταν και για overclocking. Εκεί πάτησα επανω στο κουμπί για να σιγουρευτω οτι ΔΕΝ κανει overclocking αυτόματα και χωρίς να μου ζητήσει επιβεβαίωση, τον υπερχρονισε από 4 σε 4,2 GHz κανοντας και επανεκκίνηση. Κατευθείαν προσπάθησα απο το πρόγραμμα να τον επαναφερω αλλά ετρώγα κολλήματα. Μπήκα και στο BIOS να σταματήσω το overclocking απο εκει αλλά και και παλι είχα κολλήματα μέχρι να πάψει να λειτουργει τελείως ο Η/Υ.

Ακόμα και εαν η απο την αρχή ελλατωματικη μητρική που έδειχνε λάθος τα volt και ηταν και μεταχειρισμενη, τρελάθηκε και τράβηξε πολύ ρεύμα, η προστασία υπερέντασης του τροφοδιτικου έπρεπε να είχε λειτουργήσει και όχι να έχω αυτήν την φωτογραφία.

Μπορω να λειτουργησω το συστημα μου με ενα κουνουργιο τροφοδοτικό των 600w που έχω ή είναι λιγα; Η κάρτα γραφικών είναι η GTX 1060. Προφανώς το παλιό τροφοδοτικό με φοβίζει με τόσες συμπτώσεις αν και του εκανα μετρήσεις όταν επαιζε 4Κ video ο Η/Υ και ηταν κανονικές οι ενδειξεις εκεί.

ResizedImage_(1118)x(1490)_2023-06-07_22-38-08_1693.jpeg

Επεξ/σία από Krusty

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...