Krusty Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Τί να φταίει; Ο Η/Υ μου το κάνει συχνά να παγώνει μετά από 10-20 που θα τον εκκινήσω. Όταν παγώσει δεν ανταποκρίνεται σε τίποτα, αλλά τα λαμπάκια της GPU και της μητρικής ανάβουν κανονικά και οι ανεμιστήρες δουλεύουν κανονικά. Η οθόνη δεν μαυρίζει αλλά παγώνει. Το κουμπί του κουτιού on/off δεν λειτουργεί τότε. Μήπως αυτό είναι ένδειξη ότι φταίει η μητρική; Αν το πατήσω παρατεταμένα σβήνει αλλά αυτό το σήμα δεν πάει κατευθείαν στο τροφοδοτικό και ίσως δεν χρειάζεται την μητρική να δουλεύει; Η προβολή συμβάντων του λειτουργικού (windows 10) δεν μου λέει τίποτα το σημαντικό. Μετά την επανεκκίνηση μόνο μου αναφέρει ότι έγινε απρόσμενος τερματισμός. Αν έφταιγε η κάρτα γραφικών κατά 90% δεν θα το έπιανε η προβολή συμβάντων, αφού η μητρική θα συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά; Έχω τρέχει ccleaner μπας και το πρόβλημα είναι στο λειτουργικό, αλλά τίποτα. Έχω αναβαθμισμένους όλους τους οδηγούς των συσκευών. Επίσης δεν βλέπω καμιά περίεργη θερμοκρασία και volts στον έλεγχο που παρέχει η μητρική. AMD FX(tm)-8350 οχταπύρηνος 4.00 GHz, με μητρική 2,5 ετών Asus M5A97 LE R2.0 AM3+ χωρίς overclocking. Αν δεν βρω άμεσα λύση θα πρέπει να ξηλώσω και να δανείσω την GPU μου, για να δω αν δουλεύει στον άλλον σωστά. Έχω μόλις τρέξει sfc /scannow. Windows Resource Protection found corrupt files and successfully repaired them. Να δούμε αν έφταιγε αυτό ή τα απότομα κλεισίματα του υπολογιστή το δημιούργησε. Επεξ/σία 27 Ιανουαρίου 2023 από Krusty
thor777 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2023 Σε πρώτη φάση τσέκαρε λειτουργικό, drivers και αν έχεις ιούς. Στην τελική κάνε και ένα φορματ και πέρασε τους σωστούς drivers. Τώρα αν είναι θέμα υλικού το τελευταίο που θα υποπτευόμουν θα ήταν η κάρτα γραφικών. Πρώτα έλεγξε τον δίσκο σου αν έχει κάποιο θέμα και μετά mobo/cpu που είναι 10ετίας και βάλε. 1
duffyduck Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1. memtest (πρόβλημα στη RAM) 2. Έλεγχος στον δίσκο 3. mobo Επεξ/σία 27 Ιανουαρίου 2023 από duffyduck 1
Krusty Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Τελικά στο log του system file checher δεν ήταν τίποτα το σημαντικό. Εγώ είχα απενεργοποιήσει παλιά το onedrive μέσω του Windows privacy dashboard. Repairing 1 components 2023-01-27 00:11:01, Info CSI 00000267 [SR] Beginning Verify and Repair transaction 2023-01-27 00:11:01, Info CSI 00000268 [SR] Repairing file \??\C:\Users\Default\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\\OneDrive.lnk from store Θα κάνω και τα άλλα που μου αναφέρατε. Νομίζω και ο προπροηγούμενος υπολογιστής μου έτσι είχε χαλάσει σιγά-σιγά η μητρική του (πάλι ASUS). Επίσης όταν τον είχα αγοράσει μου κόλλαγε στα ξαφνικά (αλλά η οθόνη έδειχνε ότι να 'ναι) γιατί ο υπάλληλος στον Κωτσόβ... τότε, δεν κούμπωσε το κλιψάκι ασφαλείας πάνω στην AGP 8x από την βιασύνη του! Τέλος, οι προδιαγραφές της μητρικής λένε ότι κάνει για την σόμπα όπως την λένε μερικοί, τον fx 8350 (και μου δούλεψε τέλεια 2,5 χρόνια), αλλά μερικοί λέγαν καλό είναι να είναι 990 το τσιπάκι Northbridge, όπως της ανώτερης Asus Sabertooth 990FX. Η προηγούμενη μητρική μου κάρτα (Gigabyte) που πάλι δεν ήταν 990fx μου πήγε 6 χρόνια νομίζω. Την μητρική σπάνια την ζορίζω με παιχνίδια. 'Έχω κάνει και έλεγχο σφαλμάτων των σκληρών δίσκων. O υπολογιστής είναι αγορασμένος 2/2015. Φορμάτ έκανα πριν έξι μήνες περίπου. Έχω μια βαριά GPU μέσα (nvidia gtx 1060), χωρίς GPU holder αλλά δεν βλέπω να έχει κάνει βλάβη στην μητρική. Επεξ/σία 27 Ιανουαρίου 2023 από Krusty
nickol-us Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2023 Εφόσον βρήκες corrupted files μιλάμε είτε για κακή διαχείριση os είτε για πρόβλημα στον δίσκο. Μην χρησιμοποιείτε ccleaner, υπάρχους αρκετές περιπτώσεις που μπορεί να κάνει ζημιά, ακόμη και στο default/auto. 3
jbgoode Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2023 Νομιζω οτι θα συμφωνησω στον Σκληρο δισκο σαν το υπευθυνο κομματι του προβληματος. Αν εχετε ενα καθαρο τυπου GHOST image, φορτωστε το σε εναν αλλο δισκο σας και δειτε αν ολα διορθωνονται κατ' αυτον τον τροπο.
manolis940 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2023 Συνήθως από RAM όταν έχουμε freeze είναι τελείως random. Σε σκληρό είναι ανάλογα που έχει γίνει corrupt. Δεν είναι κακό να κάνεις έλεγχο ωστόσο. Εγώ θα κοίταζα για conflict το οποίο συχνά το προκαλούν τα πολλαπλά antivirus. Πόσα και πια έχεις ;
Krusty Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 Όπως ανέφερα δεν ήταν σημαντικό το repair file στον σκληρό. Ο υπολογιστής έπαψε να λειτουργεί τελείως στις 29 Ιανουαρίου. Η μητρική κάηκε. Την άλλαξα και δουλεύει σήμερα για πρώτη φορά με την "νέα" μητρική. Δεν ήξερα ότι αν βάλουμε μια αρκετά πιο σύγχρονη κάρτα γραφικών σε σχέση με την μητρική, αυτή μπορεί να κάψει την μητρική, αφού η μητρική έλεγχει την σταθερότητα της τροφοδοσίας της (vrm). Έβαλα την GTX 1060 (οχτάπινη άρα στα 150Watts περίπου σε μέγιστο φορτίο) σε μητρική με AM3+ socket (8-10 ετών μοντέλο). Είδα ότι η GPU έχει και την δική της τροφοδοσία απευθείας από το τροφοδοτικό, το έψαξα και λίγο στο google και δεν είχα βρει τίποτα ανησυχητικό πέρα από PCIe version 2 και 3 συμβατότητες μητρικής και GPU και με είχε καθησυχάσει αυτό. Επίσης σε σχετική ερώτηση μου στον πωλητή (αν τεριάζουν GPU με την mobo) πριν δύο χρόνια μου είχε πει να το ψάξω εγώ καλύτερα... ενώ ο ίδιος ήταν gamer και άρα είχε γνώσεις μάλλον. Πριν δύο χρόνια που έβαλα την νέα GPU η μητρική μου άντεξε 1-2 μήνες και κάηκε, αλλά επειδή ήταν 6 χρονών νόμιζα πήγε από γεράματα... Η νέα μητρική μου κράτησε δύο χρόνια μέχρι που έτρεξα ένα πρόγραμμα για 3+3 ώρες περίπου (deep fake) που χρησιμοποιεί όλους πυρήνες της GPU στο μέγιστο. Τις επόμενες μέρες άρχισαν τα κολλήματα στην οθόνη και η μητρική να δείχνει ότι δουλεύει με τα ανεμιστηράκια της. Κολλούσε όταν έβλεπα βίντεο για βδομάδες. Πάνω στο counterstrike κάηκε τελείως. **************************************************************************************************************** Pay attention because this is the crux of the matter. The GPU consumes a lot of power. If you keep your advanced GPU running for too long, it’ll consume a lot of energy from the motherboard. The motherboard can’t sustain this high level of power consumption. It’ll shut down or break. It’s not about the power supply. The power supply generates the power for the computer. But the best power supply won’t do you any good when the motherboard can’t support your advanced GPU. That’s why it’s vital to match the GPU to a powerful motherboard. So, the motherboard won’t break the GPU as much as the GPU will break the motherboard. https://whatsabyte.com/can-old-motherboard-support-new-gpu-explained/
atheatos Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 Το τροφοδοτικό είναι το ίδιο σε οσες μητρικές έχεις αλλάξει? Μήπως δεν φταίνε η μητρικές αλλά το τροφοδοτικό τους ?
Krusty Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, atheatos είπε Το τροφοδοτικό είναι το ίδιο σε οσες μητρικές έχεις αλλάξει? Μήπως δεν φταίνε η μητρικές αλλά το τροφοδοτικό τους ? To ίδιο εδώ και 5-6 χρόνια περίπου (thermaltake 700W). Επίσης η GPU που παίρνει απευθείας ισχύ μέσω των 8pins δεν κάηκε εδώ και δύο χρόνια. Η προηγούμενη GPU μου δεν είχε ξεχωριστή τροφοδοσία, αλλά ούτε είχε καεί και αυτή. Αν κάποιος κάνει υπερδιαστασιολόγηση στο τροφοδοτικό δεν έχω ακούσει ποτέ ότι καίει εξαρτήματα με τόσες προστασίες που έχουν τα καλά τροφοδοτικά, απλώς μπορεί να δουλεύει με χαμηλότερη απόδοση τότε (περισσότερες σχετικές απώλειες στο τροφοδοτικό). Η TDP του επεξεργαστή μου είναι 125W. Επεξ/σία 30 Απριλίου 2023 από Krusty
atheatos Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Κάτι δεν πάει καλά πάντως . Δεν μπορεί να καίγονται οι μητρικές χωρίς να φταίει το τροφοδοτικο καθόλου. Επίσης η μάρκα ενός τροφοδοτικου μονο δεν αρκεί να πεις ότι είναι καλο ή όχι. Υπάρχουν διαφορά μοντέλα thermaltake και δεν είναι όλα καλά. Επεξ/σία 30 Απριλίου 2023 από atheatos
Krusty Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 Έγραψα πάρα πολλές συμπτώσεις όμως αυξημένης ισχύς στην GPU που είχα και χρονική συσχέτιση με κάψιμο της μητρικής. Βρήκα και εκείνο το άρθρο στα Αγγλικά που έλεγε το ίδιο και μου άνοιξε τα μάτια. Το πρώτο μου τροφοδοτικό που ήταν μια φθηνή Κινεζιά κάηκε σε 6 μήνες από την αγορά του Η/Υ χωρίς να πειράξει τίποτα άλλο, πριν 8 χρόνια. Βλέπω στο skroutz στα σχόλια του fx8350 μερικοί να βάζουν σαν κι εμένα την πολύ μεταγενέστερη GTX 1060 και μάλλον θα έχουν το ίδιο πρόβλημα. Τα watts στο μέγιστο φορτίο της GTX750 που μου ήρθε από το κατάστημα είναι στα 60 περίπου, ενώ της GTX 1060 στα 120 περίπου! Μάλιστα σε ψιλοάσχετο θέμα, πολλοί λέγαν ότι καλύτερα στο fx8350 να τον ζευγαρώνουμε με Northbridge 990 και όχι 970 για να μην κάψει την μητρική με τα watt του. Η 970 παλιά μητρική μου είχε αντέξει 6 χρόνια μέχρι που ήρθε η νέα μου GPU.
Λύση atheatos Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 Λύση Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 23 λεπτά πριν, Krusty είπε Έγραψα πάρα πολλές συμπτώσεις όμως αυξημένης ισχύς στην GPU που είχα και χρονική συσχέτιση με κάψιμο της μητρικής. Βρήκα και εκείνο το άρθρο στα Αγγλικά που έλεγε το ίδιο και μου άνοιξε τα μάτια. Το πρώτο μου τροφοδοτικό που ήταν μια φθηνή Κινεζιά κάηκε σε 6 μήνες από την αγορά του Η/Υ χωρίς να πειράξει τίποτα άλλο, πριν 8 χρόνια. Βλέπω στο skroutz στα σχόλια του fx8350 μερικοί να βάζουν σαν κι εμένα την πολύ μεταγενέστερη GTX 1060 και μάλλον θα έχουν το ίδιο πρόβλημα. Τα watts στο μέγιστο φορτίο της GTX750 που μου ήρθε από το κατάστημα είναι στα 60 περίπου, ενώ της GTX 1060 στα 120 περίπου! Μάλιστα σε ψιλοάσχετο θέμα, πολλοί λέγαν ότι καλύτερα στο fx8350 να τον ζευγαρώνουμε με Northbridge 990 και όχι 970 για να μην κάψει την μητρική με τα watt του. Η 970 παλιά μητρική μου είχε αντέξει 6 χρόνια μέχρι που ήρθε η νέα μου GPU. Δεν καίγονται οι μητρικές από μια κάρτα γραφικών στα 150 w . Μην τρελαθούμε τώρα. Πολλοί εχουν και μεγαλύτερες κάρτες γραφικών και δεν τους καίγεται η μητρική . Δες το τροφοδοτικό σου μήπως έχει αρπάξει πουθενά και δίνει ότι ρεύμα να ναι στην μητρική. 1
Apaleytos80 Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 Δημοσ. 30 Απριλίου 2023 Δεν καίγεται η μομπο απο ενεργοβόρα gpu, οτι και να βαλεις μαχ 75watt θα τραβήξει απο PCI τα υπόλοιπα από 6πιν-8πιν του τροφοδοτικού. Τωρα αν τις σκοτώνει ο FX 8350 που στο AUTO με turbo boost θα κερνάει 1.45+volt και τα VRM θα φλέγονται είναι άλλο θέμα 😀 Η Asus M5A97 LE R2.0 ήτανε αξιοπρεπής 970. Μάλλον κανα τροφοδοτικό γέρασε και δεν σηκώνει την 1060 σε load, οπότε κανει ταρζανιές. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα