as223 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Εκανα ενα search με τις λεξεις "οθονη προστασια" αλλα δεν βρηκε τπτ... Οποτε σκεφτηκα να ανοιξω ενα καινουριο topic... Οπως φαινεται και απο τον τιτλο, αναφερομαι στις οθονες, τη ζημια που ενδεχεται να προκαλεσουν στα ματια καθως και την προστασια μας απο αυτο... Τα "φιλτρα οθονης" που πωλουνται (και ειναι και ακριβουτσικα) κανουν τιποτε ή ειναι αλλη μια εφευρεση για να κερδοσκοπουν οι εταιρειες? Οσον αφορα στις ρυθμισεις, τι μπορουμε να κανουμε για να ελαχιστοποιησουμε την κουραση του ματιου? Πολλοι αναγκαζονται να περνουν πολλες ωρες μπροστα σε μια οθονη δυστυχως... Ετσι κι εγω που τον τελευταιο καιρο δεν ξεκολλαω... Εχω αρχισει να εκτυπωνω ολα τα e-books που διαβαζω γιατι κουραζονται ευκολα τα ματια μου. Υποτιθεται πως και τα γυαλια υπερμετροπιας που φοραω ειναι anti-reflex...
ata1983 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Βασικα καλο ειναι αν προκειται για οθονη CRT να υποστηριζει οσο το δυνατο υψηλοτερο ρυθμο ανανεωσης. Για εμενα κατω απο 75Hz ειναι τραγικα τα πραγματα! Επισης πρεπει να υπαρχει καποια ισορροπια ωστε η οθονη να ειναι ευαναγνωστη αλλα να μην γινει πολυ φωτεινη ειδικα σε σκοτεινους χωρους. Και φυσικα οσο πιο επιπεδη ειναι τοσο το καλυτερο. Τα φιλτρα βελτιωνουν λιγο τα πραγματα αλλα δεν κανουν και θαυματα. Γενικα ομως δεν το εχω ψαξει με τα φιλτρα πολυ γιατι ειχα εντονο προβλημα κουρασης και αγορασα μια TFT πριν δυο χρονια και εχω βρει την ηρεμια μου
Melven Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 symfono apolitos me ata1983. mia tft einai pio ksekourasti apo mia CRT apo ligosti empeiria pou exo se tft alla kai apo allous pou mou exoun pei. 75hz ka8eto refresh rate einai to minimum standard,na min po oti pane na to kanoune 85hz teleytaia. tora os pros ri8miseis koita na min einai oute poly foteini oute poly skoteini i o8oni ka8os kai stis 2 periptoseis 8a se kourasei.logika kai oso pio makria ka8esai apo tin o8oni toso to kalitero.sini8os omos ayto analoga de to poly antilamvanomaste eykola ,px tora apexo pano apo miso metro apo tin o8oni prin ligo omos hmouna sta 20cm kai de to xa katalavei.os pros ta filtra otan eixa rotisei se plaisio ktl an yparxei kati eixa dei mono kapia tis polaroid ta opoia omos to mono pou kanoun einai na ri8mizoun kalitera to contrast kai tpt allo kai enas politis malista ekei mou eixe pei oti einai diskolo na vreis kati pou ontos kovei aktinovolia. ka8e takta xronika diastimata kalo einai na ksekolate apo tin o8oni gia kana 5' na ksekourazetai to mati ligo aytaaa.
HamerZ Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 - Σύμφωνα με οφθαλμιάτρους κάθε 45 λεπτά θέλει και 15λεπτο διάλειμα, μακρια από την οθόνη...
Moderators Gi0 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Moderators Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Και ποιος ακολουθει αυτη την συμβουλη?(για να του πω μπραβο,γιατι εγω... )
crAss Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Pantos den einai kai oti kallitero na auxanoume to refresh rate sto maximum. Giati kai i ekpompi aktinovolias einai analogi me to rithmo ananeosis. Etsi px giati na exoume 120 Hz afou einai to idio xekourasto sta 100 i akoma kai sta 85 Hz... crAss
skyline_gr Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 - Σύμφωνα με οφθαλμιάτρους κάθε 45 λεπτά θέλει και 15λεπτο διάλειμα, μακρια από την οθόνη... Δηλαδή εγώ που μου έχει τύχει να κλείσω δωδεκάωρο+ να αρχίσω να ανησυχώ? :?:
sarisn Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Εμένα ρε παιδιά γιατί δεν ανεβαίνει το refresh rate της οθόνης μου??? Είναι κολλημένο στα 60 Hertz και δεν μου αφήνει την επιλογή να το αυξήσω . Η κάρτα γραφικών μου είναι η Asus GeForce FX 5700 TD 256 MB DDR και η οθόνη μου η Sony SDM-X72 17 inches (TFT). Υπάρχει κάποιος τρόπος να το αυξήσω? Ααα μην ξεχάσω η ανάλυση που χρησιμοποιώ είναι στα 1280x1024.
georgeadams Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Το refresh rate παίζει ρόλο μόνο στις CRT. Οι TFT δεν έχουν πρόβλημα λόγω του εντελώς διαφορετικού τρόπου λειτουργίας τους. Οπότε, sarisn, μην ανησυχείς καθόλου.
Johnnie Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2004 Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι οι οθόνες δεν "χαλάνε" τα μάτια (δεν προκαλούν δηλαδή μυωπία, αστιγματισμό κλπ). Όμως, αν δεν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, προκαλούν κούραση στα μάτια με αποτέλεσμα πονοκεφάλους ή και πόνο/τσούξιμο στα μάτια. Οι παράγοντες που κουράζουν είναι το υψηλό contrast (η αντίθεση δηλαδή και όχι τόσο η φωτεινότητα), το χαμηλό refresh και οι αντανακλάσεις άλλων πηγών φωτός πάνω στην οθόνη. Τα παραπάνω βέβαια έχουν σχέση και με το μέγεθος της οθόνης, δηλαδή μία οθόνη 21" και μία 14" με ίδιες ρυθμίσεις, η μικρή θα κουράσει λιγότερο τα μάτια. Τα φίλτρα οθόνης κάνουν 3 πράγματα : 1) Εξαλείφουν τις αντανακλάσεις από άλλες πηγές φωτός (όλες όμως οι σύγχρονες οθόνες έχουν ειδική επίστρωση για να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα). 2) Μειώνουν τη φωτεινότητα / αντίθεση (αυτό φυσικά μπορούμε να το πετύχουμε και από τα ρυθμιστικά της οθόνης). 3) Γειώνουν την οθόνη και έτσι μας προστατεύει από το στατικό ηλεκτρισμό που αναπτύσσεται πάνω στο γυαλί, ειδικά αν είναι σκονισμένο (όλες οι οθόνες βέβαια είναι γειωμένες και αν την ξεσκονίζουμε όταν χρειάζεται, δεν έχουμε πρόβλημα στατικού ηλεκτρισμού). Άρα (πάντα κατά τη γνώμη μου) το φίλτρο το θεωρώ άχρηστο. Συμπεράσματα : 1) Ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης χρειάζεται και υψηλότερο refresh (τουλάχιστον 85 Hz σε μία 17" CRT). Οι οθόνες TFT βέβαια δεν κάνουν refresh οπότε δεν ασχολούμαστε μ' αυτό. 2) Ρυθμίζουμε την οθόνη να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερη αντίθεση και για να αντισταθμίσουμε, αυξάνουμε τη φωτεινότητα όσο χρειάζεται. Βέβαια έτσι η εικόνα θα εμφανίζεται λιγότερο "ζωντανή" αλλά κάνοντας δοκιμές μπορούμε να βρούμε τις ιδανικές, προσωπικά για εμάς, ρυθμίσεις. 3) Πρέπει να καθόμστε με τέτοιο τρόπο σε ένα δωμάτιο ώστε το φως από το παράθυρο να μην πέφτει πάνω στην οθόνη και να μην είναι ο φωτισμός του δωματίου πολύ μικρότερος από το φωτισμό της οθόνης (ποτέ στα σκοτεινά). Τα παραπάνω ισχύουν βέβαια και για όταν βλέπουμε τηλεόραση. HamerZ wrote: - Σύμφωνα με οφθαλμιάτρους κάθε 45 λεπτά θέλει και 15λεπτο διάλειμα, μακρια από την οθόνη... Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός οπότε τέτοιες γενικές "συνταγές" τις θεωρώ αστείες. Τέλος θέλω να πω ότι ούτε κανένας μεγάλος επιστήμονας είμαι, ούτε ξερόλας, οπότε όποιος έχει διαβάσει κάτι διαφορετικό από αυτά που ανέφερα, μπορεί να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις :wink: . 8) 8) 8)
as223 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2004 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουλίου 2004 Εγω παντως εχω μια SONY 19" (CRT) την οποια τρεχω σε αναλυση 1280x1024 και με ρυθμο ανανεωσης 100Hz αλλα τωρα τελευταια τα ματια μου κουραζονται... Εχω κλεισει και 12ωρα μπροστα στην οθονη αλλα τωρα τελευταια το κακο εχει παραγινει... Την αλλη βδομαδα θα παω μια βολτα και απο τον οφθαλμιατρο, μια και εχει περασει ενας χρονος απο την τελευται φορα... Τελος, εχω ηδη αρχιζει να μαζευω χρηματα για αγορα μιας TFT να βρω την υγεια μου... Θα μου κοστισει ομως πολλα γιατι εμαθα στις 19" και δεν θα μπορουσα να δουλεψω με μικροτερα μεγεθη...
peterp@n^ Δημοσ. 4 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2004 to filtro vasika den filtrarei tis aktinovolies pou einai vlaveres gia ta matia kai afinei na pernoun mono oi akindines aktinovolies?? kati san ta gyalia hliou diladi?? Auth thn entypwsh exw... An isxuei kati tetoio, tote ta filtra prosferoun symantiki prostasia!!
bandito Δημοσ. 4 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 4 Ιουλίου 2004 Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Johnnie οι οθόνες είτε ειναι CRT είτε είναι TFT δεν χαλάνε τα ματιά. Αν κοιτουσατε 12 ώρες τις πατούσες σας θα είχατε τα ίδια αποτελέσματα γιατι τα μάτια αναγκάζονται να εστιάζουν συνέχεια κοντά με συνέπεια οι μύες του ματιού να ειναι συνεχώς "τεντωμένοι". Οι γιατροί δεν συστήνουν κάθε 45 λεπτά διάλλειμα για καφέ, τσιγάρο, σάντουιτς και ποδοσφαιρο-συζήτηση με τον απέναντι. Προτρέπουν , όταν αισθάνεσαι ζαλάδες, κούραση να εστιάζεις για 5 - 10 λεπτά στο string της γραμματέως στο γραφείο που βρίσκεται στο βάθος (τέλοσπάντων κάπου μακριά). Αυτό ειναι αρκετό. Επίσης, οι CRT οθόνες εκπέμπουν ακτινοβολία απο το πίσω μέρος, για αυτό αν δουλευεται σε χώρο με πολλούς υπολογιστές, καλό ειναι να μην "βλέπετε" το πίσω μέρος της οθόνης. Η λύση σε τέτοια περιβάλλοντα ειναι οι ..... Κ Α Κ Τ Ο Ι . Απορροφούν την ακτινοβολία, και σε μερικές εταιρίες υπάρχουν αρκετοί για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Τα υπόλοιπα που ειπώθηκαν περι Refresh Rate κτλ, τα θεωρώ αυτονόητα , αν και έχω δεί ανθρώπους να δουλευόυν στα 60 Hz για ώρες ολόκληρες (και μάλιστα σε λευκό περιθώριο που το τρεμόπαιγμα ειναι πιο έντονο) , και μετά να παραπονιούνται οτι φταίει η οθόνη. Υ.Γ Τα φίλτρα δεν φιλτράρουν ΚΑΜΙΑ ακτινοβολία, ειναι άχρηστα, για αυτό και κανένας δεν τα χρησιμοποιεί πιά.
ODT Δημοσ. 5 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 5 Ιουλίου 2004 Βασικά πέρα από το refresh rate και την ποιότητα της οθόνης, παίζει ρόλο και το γεγονός ότι το μάτι είναι εστιασμέμο πολύ ώρα σε ένα πολύ κοντινό αντικείμενο(κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη φύση), δοκιμάστε να σηκώσετε το βλέμα σας απότομα από τη οθόνη και να κοιτάξετε κάτι μακρυνό, ειδικά το βράδυ θα δυσκολευτείτε αρχικά επειδή οι μυες του ματιού είναι κουρασμενοι, παρόμοιο αποτέλεσμα έχει και το διάβασμα από πολύ κοντά, θεωρητικά αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει μυωπία λόγω αδυναμίας εστίασης, χωρίς όμως να ισχύει για όλους αυτό, ειδικά παντως τώρα, μετά του πανιγυρισμούς στην Ομόνοια τα μάτια μου είναι καπως έτσι
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.