Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας.

Πριν λίγες μέρες προχώρησα σε συμβόλαιο για να νοικιάσω σπίτι για έναν χρόνο. Η μίσθωση από πλευράς μου ξεκινάει σε λίγες μέρες, ακόμα δεν παρέλαβα κλειδιά.

Ωστόσο, μέσα από κάποιες κουβέντες που είχα με τον ιδιοκτήτη, το πώς μιλούσε (αρνητικά) για τον ενοικιαστή που θα φύγει και το ότι κάπως στην επικοινωνία μας σε κάνα δυο σημεία κάπως έπεφτε σε αντιφάσεις για μερικά διαδικαστικά και επισκευές που συζητήσαμε, με έβαλαν σε σκέψεις. 

Έχω δώσει εγγύηση + ενοίκιο, καθώς και μεσιτικό, υπέγραψα το γραπτό συμβόλαιο, αλλά δεν έκανα ακόμα αποδοχή στο taxis.

Αρχίζω και σκέφτομαι ότι ίσως θα ήθελα να υπαναχωρήσω. Οκ το μεσιτικό λογικά θα το χάσω. Υπάρχει όμως τρόπος να μην προχωρήσω με το μίσθωμα και να μου επιστραφούν εγγύηση και ενοίκιο;

Αν γνωρίζει κάποιος τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση, εφόσον ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η περίοδος που αναγράφεται στο γραπτό συμβόλαιο, θα με βοηθούσε να καταλάβω ποιες επιλογές έχω.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Justaguy είπε

Καλησπέρα σας.

Πριν λίγες μέρες προχώρησα σε συμβόλαιο για να νοικιάσω σπίτι για έναν χρόνο. Η μίσθωση από πλευράς μου ξεκινάει σε λίγες μέρες, ακόμα δεν παρέλαβα κλειδιά.

Ωστόσο, μέσα από κάποιες κουβέντες που είχα με τον ιδιοκτήτη, το πώς μιλούσε (αρνητικά) για τον ενοικιαστή που θα φύγει και το ότι κάπως στην επικοινωνία μας σε κάνα δυο σημεία κάπως έπεφτε σε αντιφάσεις για μερικά διαδικαστικά και επισκευές που συζητήσαμε, με έβαλαν σε σκέψεις. 

Έχω δώσει εγγύηση + ενοίκιο, καθώς και μεσιτικό, υπέγραψα το γραπτό συμβόλαιο, αλλά δεν έκανα ακόμα αποδοχή στο taxis.

Αρχίζω και σκέφτομαι ότι ίσως θα ήθελα να υπαναχωρήσω. Οκ το μεσιτικό λογικά θα το χάσω. Υπάρχει όμως τρόπος να μην προχωρήσω με το μίσθωμα και να μου επιστραφούν εγγύηση και ενοίκιο;

Αν γνωρίζει κάποιος τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση, εφόσον ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η περίοδος που αναγράφεται στο γραπτό συμβόλαιο, θα με βοηθούσε να καταλάβω ποιες επιλογές έχω.

Η μόνη επιλογή που έχεις είναι να τηρήσεις την συμφωνία που έκανες.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, xsterg είπε

Δεν υπάρχει τρόπος.μονο εάν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης. Εάν δεν το θελήσει δεν επιστρέφει τίποτα.

Ακόμη και εφόσον ζητήσω λύση πριν από την έναρξη του συμβολαίου;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
49 λεπτά πριν, Justaguy είπε

Ακόμη και εφόσον ζητήσω λύση πριν από την έναρξη του συμβολαίου;

Πιστεύω ότι το βασικό είναι η αποδοχή απο το ταξις για να υποχρεωθείς σε ενοικίαση. Το γραπτό συμβόλαιο χωρίς αποδοχή απο ταξις δεν λέει τίποτα εκτός αν ο τύπος σε πάει δικαστικά και με προϋπόθεση να το αφήσει ξενοίκιαστο για να δείξει στο δικαστήριο ότι ζημιώθηκε από την αθέτηση της συμφωνίας. Αυτό λέει η λογική. Αν πάντως είναι νορμαλ τύπος, θα σου δώσει πίσω την εγγύηση. Εμείς σε ίδια περίπτωση που διαφωνήσαμε με τους μελλοντικούς ενοικιαστές γιατί θα έφερναν ζώο και το είχαμε απαγορεύσει στους όρους, τους δώσαμε πίσω όσα χρήματα μας έδωσαν και το ίδιο έκανε και η μεσίτρια. Βέβαια όλα έγιναν την ίδια μέρα που πληρωθήκαμε. Και σκίσαμε το χειρόγραφο. 

Επεξ/σία από 1comment
  • Confused 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, 1comment είπε

Πιστεύω ότι το βασικό είναι η αποδοχή απο το ταξις για να υποχρεωθείς σε ενοικίαση. Το γραπτό συμβόλαιο χωρίς αποδοχή απο ταξις δεν λέει τίποτα εκτός αν ο τύπος σε πάει δικαστικά και με προϋπόθεση να το αφήσει ξενοίκιαστο για να δείξει στο δικαστήριο ότι ζημιώθηκε από την αθέτηση της συμφωνίας. Αυτό λέει η λογική. Αν πάντως είναι νορμαλ τύπος, θα σου δώσει πίσω την εγγύηση. Εμείς σε ίδια περίπτωση που διαφωνήσαμε με τους μελλοντικούς ενοικιαστές γιατί θα έφερναν ζώο και το είχαμε απαγορεύσει στους όρους, τους δώσαμε πίσω όσα χρήματα μας έδωσαν και το ίδιο έκανε και η μεσίτρια. Βέβαια όλα έγιναν την ίδια μέρα που πληρωθήκαμε. Και σκίσαμε το χειρόγραφο. 

Αυτό είναι το θέμα. Το κατά πόσο θα είναι συνεννοήσιμος. Επίσης, στη δική σου περίπτωση είχατε συγκεκριμένο ζήτημα, δλδ το ότι δεν τηρήθηκε ο όρος για τα κατοικίδια. Το θέμα είναι ότι στη δική μου πλευρά δεν έχω κάτι απτό, αλλά απλώς την αίσθησή μου. Γι'αυτό με προβληματίζει πώς να το διαχειριστώ...

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Justaguy είπε

για μερικά διαδικαστικά και επισκευές που συζητήσαμε,

Για επισκευες πριν μπεις στο σπιτι? Πχ στοκαρισμα, καμια συντηρηση σε κατι κτλ? Αυτα επρεπε να σκεφτεις να τα βαλεις στο συμβολαιο. Τωρα, αν θες να βαλει κουφωματα, σου ειπε οτι θα βαλει, και τελικα δεν βαλει, προφανως δεν μπορεις να τον πιεσεις καπως. 

Δημοσ.
1 hour ago, 1comment said:

Η σύμβαση ισχύει από την στιγμή που υπογράφεται. Η ανάρτηση στο τάξις σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την δήλωση των εισοδημάτων στην εφορία. Στην περίπτωση σου υπήρχε κόλλημα σχετικά με το ζωο οπότε δεν είναι το ίδιο. Για τον TS υπάρχει περίπτωση να δώσει εγγύηση πίσω και το ενοίκιο (χωρίς να είναι υποχρεωμένος πιστεύω, γιατί δεν είναι αυτός που δεν τηρεί το συμβόλαιο) αλλά δεν το βλέπω να γίνεται.

Υ.Γ: Που ξέρεις ΤS οτι ο προηγούμενος ενοικιαστής όντως δεν ήταν κακώς; Για τις επισκευές, ίσως προσπαθει να αποφύγει έξοδα.

• Super Moderators
Δημοσ.
1 hour ago, 1comment said:

Πιστεύω ότι το βασικό είναι η αποδοχή απο το ταξις για να υποχρεωθείς σε ενοικίαση. Το γραπτό συμβόλαιο χωρίς αποδοχή απο ταξις δεν λέει τίποτα [...] Αυτό λέει η λογική. [...] 

Δεν ξέρω για τη λογική, πάντως ο νόμος δεν τα λέει έτσι. Μια έγγραφη συμφωνία είναι συμφωνία. Η δήλωση στο taxis απλώς 'επικυρώνει' την ημερομηνία - καθιστά τη συμφωνία βέβαιης χρονολογίας αλλά η συμφωνία (το γραπτό συμβόλαιο δηλαδή) είναι απολύτως ισχυρή.

Και ο ιδιοκτήτης προφανώς ΔΕΝ θα δώσει πίσω εγγύηση, καθώς η εγγύηση δίνεται για την ακριβή και προσήκουσα εκπλήρωση των όρων του συμβολαίου. Εάν ο ενοικιαστής υπαναχωρήσει μερικές μέρες πριν την συμφωνημένη έναρξη της μίσθωσης, προφανώς δεν θεωρείται "προσήκουσα εκπλήρωση των όρων του συμβολαίου". 

• Like 9
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@paredwse Μα εφόσον δεν γίνει δήλωση στο ταξις, δεν μπορεί να γίνει δήλωση των εισοδημάτων και φορολογικά δεν υπάρχει καμία ενοικίαση. Άρα, πέρα από το ότι ο ιδιοκτήτης δεν υποχρεούται να δώσει πίσω την εγγύηση και τα χρήματα που πήρε, ταυτόχρονα όμως (αν αυτό το προσπεράσουμε και πούμε ότι ο ενοικιαστής είναι large και χ@στηκε) πώς δεσμεύεται ο ενοικιαστής να νοικιάσει τελικά το σπίτι, να κατοικήσει σε αυτό ενώ άλλαξε γνώμη και δεν θέλει; Δεν βλέπω τρομερό "αδιέξοδο" πέρα από το χάσιμο των χρημάτων που έδωσε. Ο ιδιοκτήτης πώς δηλαδή θα τον υποχρεώσει να μείνει και να του πληρώνει ενοίκια χωρίς αποδοχή στο ταξις; Δεν θα πρέπει να πάει δικαστικά για να τον υποχρεώσει; Και ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να αφήσει ξενοίκιαστο το σπίτι για όσο διάστημα τραβήξει το δικαστήριο για να δείξει ότι όντως είχε ζημιά από την ενοικίαση που δεν έγινε; 

Στη θέση του TS αν όντως το είχα μετανιώσει και ξεχνούσα την προκαταβολή που δεν υποχρεούται να μου δώσει, θα του έλεγα "φίλε άλλαξα γνώμη, σκίσε το συμβόλαιο που υπογράψαμε, δεν κάνω αποδοχή στο ταξις και δεν το νοικιάζω". Τι θα κάνει ο ιδιοκτήτης; Μόνη λύση το δικαστήριο. Ε ας το κάνει και ας αποδείξει στο δικαστήριο ότι είχε οικονομική ζημιά. Πιο πιθανό να το νοικιάσει αλλού παρά να μπει σε τέτοια έξοδα και να περιμένει 1-2-3 χρόνια να βρει το δίκιο του. 

Επεξ/σία από 1comment
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, 1comment είπε

@paredwse Μα εφόσον δεν γίνει δήλωση στο ταξις, δεν μπορεί να γίνει δήλωση των εισοδημάτων και φορολογικά δεν υπάρχει καμία ενοικίαση. Άρα, πέρα από το ότι ο ιδιοκτήτης δεν υποχρεούται να δώσει πίσω την εγγύηση και τα χρήματα που πήρε, ταυτόχρονα όμως (αν αυτό το προσπεράσουμε και πούμε ότι ο ενοικιαστής είναι large και χ@στηκε) πώς δεσμεύεται ο ενοικιαστής να νοικιάσει τελικά το σπίτι, να κατοικήσει σε αυτό ενώ άλλαξε γνώμη και δεν θέλει; Δεν βλέπω τρομερό "αδιέξοδο" πέρα από το χάσιμο των χρημάτων που έδωσε. Ο ιδιοκτήτης πώς δηλαδή θα τον υποχρεώσει να μείνει και να του πληρώνει ενοίκια χωρίς αποδοχή στο ταξις; Δεν θα πρέπει να πάει δικαστικά για να τον υποχρεώσει; Και ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να αφήσει ξενοίκιαστο το σπίτι για όσο διάστημα τραβήξει το δικαστήριο για να δείξει ότι όντως είχε ζημιά από την ενοικίαση που δεν έγινε; 

Στη θέση του TS αν όντως το είχα μετανιώσει και ξεχνούσα την προκαταβολή που δεν υποχρεούται να μου δώσει, θα του έλεγα "φίλε άλλαξα γνώμη, σκίσε το συμβόλαιο που υπογράψαμε, δεν κάνω αποδοχή στο ταξις και δεν το νοικιάζω". Τι θα κάνει ο ιδιοκτήτης; Μόνη λύση το δικαστήριο. Ε ας το κάνει και ας αποδείξει στο δικαστήριο ότι είχε οικονομική ζημιά. Πιο πιθανό να το νοικιάσει αλλού παρά να μπει σε τέτοια έξοδα και να περιμένει 1-2-3 χρόνια να βρει το δίκιο του. 

Ο TS ζητάει να του επιστραφεί η εγγύηση και το ενοίκιο. Αυτό που λένε οι παραπάνω είναι ότι δεν θα τα πάρει πίσω. 

Δημοσ.

Το χειρόγραφο συμβόλαιο που έχετε υπογράψει σε δεσμεύει. Ο ιδιοκτήτης, αν το θέλει, μπορεί να σε κυνηγήσει δικαστικά, διεκδικώντας αρκετά ποσά. Η δήλωση και η αποδοχή στο GSIS είναι για φορολογικούς και μόνο λόγους! Δεν είναι αυτή το συμβόλαιό σας.

Η πρότασή μου για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων (και μάλιστα "ακριβών" εκλπήξεων) είναι να του πεις ότι "κάτι έγινε" (βρες μία δικαιολογία) και δε μπορείς να μείνεις στην περιοχή, τονίζοντάς του ότι "καταλαβαίνω, και εννοείται πως δεν ζητάω πίσω εγγύηση + ενοίκιο". Ναι, έχασες 3X ενοίκια, αλλά αν ο άλλος θελήσει να σε τρέξει, θα χάσεις όχι μόνο αυτά, αλλά κι άλλα. Με τσαμπουκά, το πιθανότερο είναι ότι θα "φορτώσει" και θα σε τρέξει καλά - καλά.

• Like 5
  • Thanks 1
  • Super Moderators
Δημοσ.
8 minutes ago, 1comment said:

@paredwse Μα εφόσον δεν γίνει δήλωση στο ταξις, δεν μπορεί να γίνει δήλωση των εισοδημάτων και φορολογικά δεν υπάρχει καμία ενοικίαση. [...]

Φορολογικά μπορεί να μην υφίσταται δήλωση μίσθωσης αλλά νομικά το χαρτί που υπογράφουν δύο άνθρωποι και αναλαμβάνουν εκατέρωθεν δεσμεύσεις ισχύει κανονικά. Μπορεί κάλλιστα δηλαδή ο μεν ιδιοκτήτης να κρατήσει τουλάχιστον την εγγύηση, ο δε ενοικιαστής να πάει να μείνει εάν το επιθυμεί.

Αυτό που τονίζω είναι ότι η μίσθωση νομικά είναι ισχυρή - άσχετα με την φορολογική κατάσταση αυτής. :)

9 minutes ago, 1comment said:

@paredwse [...]  πώς δεσμεύεται ο ενοικιαστής να νοικιάσει τελικά το σπίτι, να κατοικήσει σε αυτό ενώ άλλαξε γνώμη και δεν θέλει; Δεν βλέπω τρομερό "αδιέξοδο" πέρα από το χάσιμο των χρημάτων που έδωσε. Ο ιδιοκτήτης πώς δηλαδή θα τον υποχρεώσει να μείνει και να του πληρώνει ενοίκια χωρίς αποδοχή στο ταξις; Δεν θα πρέπει να πάει δικαστικά για να τον υποχρεώσει; Και ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να αφήσει ξενοίκιαστο το σπίτι για όσο διάστημα τραβήξει το δικαστήριο για να δείξει ότι όντως είχε ζημιά από την ενοικίαση που δεν έγινε; 

[...] 

Αλλάζεις γνώμη μεν αλλά έχεις δεσμευθεί με ένα συμβόλαιο. Η αποδοχή ή μη στο taxis δεν θα επηρρέαζε ιδιαίτερα την κατάσταση εάν ο ιδιοκτήτης το 'τραβούσε' νομικά με δικαστήρια - αν και εδώ, ο ιδιοκτήτης θα έπρεπε, στα πλαίσια της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει τη ζημιά του (αγγελίες σε site/εφημερίδες, μεσίτης, κλπ).

Σε κάθε περίπτωση, όπως πολύ σωστά γράφει το μέλος @TuXaKoS, το 'ζουμί' είναι ότι η εγγύηση κανονικά χάνεται. :)  

Δημοσ.

Όπως προείπατε, θα χάσει την προκαταβολή και εγγύηση. Οι πιθανότητες να το τραβήξει δικαστικά ο ιδιοκτήτης είναι μόνο αν είναι δικομανής και του περισσεύουν χρήματα για δικηγόρους. Θεωρώ ότι θα πρέπει να το αφήσει και ξενοίκιαστο για να δείξει ότι όντως υπέστη ζημιά σε τυχόν δίκη. Πράγμα που μου φαίνεται αδιανόητο. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...