Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη –σπάνια οξείδια μετάλλων που χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές σήμερα, από κινητά τηλέφωνα έως πυραύλους- ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Σουηδία.

Σήμερα, δεν εξορύσσονται σπάνιες γαίες επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Μετα την δημοσιοποίηση της ανακάλυψη του κοιτάσματος, ένας Σουηδός υπουργός δήλωσε ότι θα βοηθήσει σημαντικά στο να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κίνα. Η ανακάλυψη θεωρείται επίσης «καθοριστική» για την πράσινη μετάβαση, δεδομένης της αύξησης της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα και ανεμογεννήτριες. Από όσο γνωρίζουμε, σχεδόν το 98% των σπάνιων γαιών που αξιοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το έτος 2021 εισήχθησαν από την Κίνα.

Όσον αφορά το κοίτασμα, φαίνεται να έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τόνοι στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας. Αν και σημαντικό, πρόκειται για ένα κλάσμα των παγκόσμιων αποθεμάτων σε σπάνιες γαίες που ξεπερνούν τους 120 εκατομμύρια τόνους σύμφωνα με μια εκτίμηση των ΗΠΑ. Σπάνιες Γαίες (ΣΓ) καλούνται στη Χημεία τα μέταλλα (χημικά στοιχεία) τα οξείδια των οποίων είναι γαιώδους μορφής και μεγάλης σπανιότητας (τουλάχιστον όταν πρωτοανακαλύφθηκαν). Αποτελούνται από 17 στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μιας σειράς προϊόντων και υποδομών που είναι ολοένα και πιο σημαντικά στη σημερινή ζωή και βρίσκονται σε κινητά, σκληρούς δίσκους, αυτοκίνητα, υπολογιστές, τρένα ή ακόμα και πυραύλους.

Κάποια από αυτά είναι σημαντικά και για την πράσινη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των ανεμογεννητριών και των ηλεκτρικών οχημάτων. Ορισμένα είναι απαραίτητα για στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως συστήματα καθοδήγησης πυραύλων. Οι Σπάνιες Γαίες είναι τα στοιχεία: λανθάνιο, δημήτριο, πρασεοδύμιο, νεοδύμιο, προμήθειο και σαμάριο (με κύριες πηγές τα ορυκτά μοναζίτης, τσερίτης και αλλανίτης), ευρώπιο, γαδολίνιο και τέρβιο (με κύριες πηγές τα ορυκτά σαμαρσκίτης και μερικά είδη ξενοτίμου) και δυσπρόσιο, όλμιο, ύττριο, έρβιο, θούλιο, υτέρβιο και λουτέτσιο (με κύριες πηγές τα ορυκτά γαδολινίτης, ξενότιμο, ευξενίτης και φεργκιουσονίτης) Από τα παραπάνω, το λανθάνιο, το δημήτριο και το νεοδύμιο δεν είναι και τόσο σπάνια σε αντίθεση με το ευρώπιο, το τέρβιο και το θούλιο που είναι εξαιρετικά σπάνια. Η εξόρυξη είναι δύσκολη αλλά και δυνητικά επιβλαβής για το περιβάλλον.

Η ζήτηση για τα συγκεκριμένα στοιχεία αναμένεται να πενταπλασιαστεί μέχρι το 2030. «Το λίθιο και οι σπάνιες γαίες θα είναι σύντομα πιο σημαντικά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο» δήλωσε πέρυσι ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Thierry Breton. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη, η υπουργός Ενέργειας της Σουηδίας Ebba-Elisabeth Busch δήλωσε ότι η «εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από άλλες χώρες για αυτά τα υλικά είναι πολύ μεγάλη» επιμένοντας ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να αλλάξουμε τα πράγματα. «Η ηλεκτροδότηση, η αυτάρκεια και η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία και την Κίνα θα ξεκινήσουν από το ορυχείο» υποστήριξε. Οι πρώτες ύλες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα ενδέχεται να μην φτάσουν στην αγορά νωρίτερα από 10 με 15 χρόνια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξόρυξης LKAB, Jan Mostrom. Οι διαδικασίες αδειοδότησης απαιτούν χρόνο λόγω της αξιολόγησης των περιβαλλοντικών κινδύνων. Ωστόσο, ο κ. Mostrom κάλεσε τις αρχές να επιταχύνουν τη διαδικασία.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 60
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Κρατάω μικρό καλάθι σε όλα αυτά. 

Το κοίτασμα θα βοηθήσει κυρίως την Σουηδία, για την ΕΕ χαίρω πολύ.

Η κάθε χώρα έχει την δική της οικονομία με τα αρνητικά. 

  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, anax111 είπε

Σπάνιες γαίες υπάρχουν σε πολλές χώρες όπως και στην Ελλάδα. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι περιβαλλοντικοί νόμοι της Ε.Ε. και οι παράνοια των κατοίκων της κάθε περιοχής έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη την αξιοποίησή τους. Βλέπε Σκουριές. Έχουμε το μεγαλύτερο εντοπισμένο κοίτασμα χρυσού στην Ευρώπη αλλά το στέλνουμε για επεξεργασία έξω από την χώρα γιατί οι κάτοικοι δεν θέλουν εργοστάσιο την περιοχή τους. Από αυτό αλλά και από την ανίκητη βλακεία των πολιτικών που το δώσαν αντί πινακίου φακής χάνει η χώρα κάτι δις σε έσοδα, όχι αστεία. Τεσπα, είναι ένα τεράστιο θέμα αυτό, όλοι στην Ευρώπη θέλουν "καθαρή περιβαλλοντικά οικονομία" αλλά αυτό σημαίνει τεράστια εξάρτηση από τα κράτη που δεν φοβούνται να κάνουν την "βρώμικη δουλειά". Και όταν οι διεθνείς εξελίξεις οδηγούν σε κρίσεις ξαφνικά εμφανίζονται όλα τα προβλήματα που πέταξες "κάτω από το χαλί" της Κίνας της Ινδίας και οποιουδήποτε άλλου. 

Να ρωτήσω που το είδες αυτό με τοις σκουριές;

Από όσο γνωρίζω κανένας δεν ξεσηκώθηκε για κανένα εργοστάσιο , αλλά για τον τρόπο εξόρυξης και μόνο.

Μην αναφέρω για την πλούσια στην πώληση μέσω τρίτου στον οποίο το πούλησαν τζάμπα και αυτός στην τριασια τιμή στην el Dorado.

Σε λίγο θα ακούσω ότι δεν θέλαμε και εργοστάσια νικελίου για αυτό η ΛΑΡΚΟ τα στέλνει έξω, Ιταλία αν δεν κάνω λάθος .

 

Επεξ/σία από lost2
  • Like 22
  • Thanks 5
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, lost2 είπε

Να ρωτήσω που το είδες αυτό με τοις σκουριές;

Από όσο γνωρίζω κανένας δεν ξεσηκώθηκε για κανένα εργοστάσιο , αλλά για τον τρόπο εξόρυξης και μόνο.

Μην αναφέρω για την πλούσια στην πώληση μέσω τρίτου στον οποίο το πούλησαν τζάμπα και αυτός στην τριασια τιμή στην el Dorado.

Σε λίγο θα ακούσω ότι δεν θέλαμε και εργοστάσια νικελίου για αυτό η ΛΑΡΚΟ τα στέλνει έξω, Ιταλία αν δεν κάνω λάθος .

 

Για το εργοστάσιο έγινε ποιο πολύ η φασαρία. Γιατί εκεί χρησιμοποιούνται πολλά χημικά. Στον τρόπο εξόρυξης έκανε πίσω η εταιρία σχεδόν από την αρχή της διαμάχης με την τοπική κοινωνία.

  • Confused 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, anax111 είπε

Για το εργοστάσιο έγινε ποιο πολύ η φασαρία. Γιατί εκεί χρησιμοποιούνται πολλά χημικά. Στον τρόπο εξόρυξης έκανε πίσω η εταιρία σχεδόν από την αρχή της διαμάχης με την τοπική κοινωνία.

δηλαδή άμα άνοιγε η πιο απλή χωματερή δίπλα σου και δεχόταν κάθε λογής σκουπίδια εσένα δεν θα σε ενδιέφερε τι αναπνέεις?σκέψου πριν γράψεις

  • Like 5
  • Thanks 2
  • Confused 2
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, apostolosapok είπε

Παράνοια των κατοίκων της περιοχής? Είναι παρανοϊκό να μην θες να καταστραφεί ο τόπος σου από το αρσενικό και το κυάνιο που χρησιμοποιούνται στις εξορύξεις του χρυσού για όφελος της εκάστοτε εταιριας εξόρυξης, των τοπικών συλλογών και πολιτικών που έχουν λαδοθεί? Το μόνο θετικό είναι οι θέσεις εργασίας αλλά μπροστά στο αντίκτυπο προς το περιβάλλον,  την γεωργία και τον τουρισμό είναι ασήμαντο. 

Η παράνοια δεν οφείλετε στις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου. Οφείλετε στο γεγονός της ανυπαρξίας διαπραγματεύσεων και πρόθεση εύρεσης θέσεων συναίνεσης μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των επενδυτών. Και βέβαια υπάρχουν προβλήματα, αλλά υπάρχουν και λύσεις. Οι οποίες δεν συζητήθηκαν καν. Τα χημικά που ανέφερες δεν χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη, χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του μεταλλεύματος για τον διαχωρισμό των υλικών. Με τα σημερινά μέσα είναι δυνατή η ακριβής μέτρηση των ρύπων ενός εργοστασίου και ακριβώς εκεί έπρεπε να επικεντρωθεί η τοπική κοινωνία. Για μένα η περιοχή έχασε μια τεράστια ευκαιρία να πάρει αντισταθμιστικά οφέλη από του επενδυτές  τεράστιας αξίας. Την πέταξε κυριολεκτικά στα σκουπίδια. Έπρεπε να γίνει μια συμφωνία μεταξύ της τοπικής κοινωνία και των επενδυτών σχετικά με τα έργα που θα γινόντουσαν και το πως θα ελεγχόντουσαν από ανεξάρτητους φορείς, π.χ. Πανεπιστήμια, οι ρύποι των εργοστασίων και τα λήμματα που θα απελευθερώνονταν. Από την άλλη η εταιρία θα έκανε ένα σωρό έργα στον τόπο ως αντισταθμιστικά οφέλη. Αντί αυτού τι έγινε; Η εταιρία εξορύσσει κανονικά το μετάλλευμα, το εργοστάσιο κάποια στιγμή θα γίνει όχι γιατί συμφέρει τον τόπο αλλά γιατί συμφέρει τους επενδυτές και η τοπική κοινωνία θα μείνει χωρίς κανένα απολύτως αντισταθμιστικό όφελος πλην των θέσεων εργασίας. Δηλαδή " και δαρμένοι και κερατάδες" που λέει ο λαός.  

7 λεπτά πριν, expert30 είπε

δηλαδή άμα άνοιγε η πιο απλή χωματερή δίπλα σου και δεχόταν κάθε λογής σκουπίδια εσένα δεν θα σε ενδιέφερε τι αναπνέεις?σκέψου πριν γράψεις

Επειδή εξέτασα μια επένδυση στην περιοχή για λογαριασμό του εργοδότη μου και για αυτό ασχολήθηκα με το θέμα, δεν έχει καμία σχέση η χωματερή που λες με το εργοστάσιο που θα γινόταν. Και σε πληροφορώ ότι υπάρχουν τρόποι να μην μολύνεις με χημικά την περιοχή παρά την λειτουργία του εργοστασίου. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, οι περισσότερες πληροφορίες αυτού του είδους είναι ειδικές. Η περιοχή κατά την γνώμη μου όπως έγραψα και στο παραπάνω post έχασε μια τεράστια ευκαιρία. Εάν υπάρχει όλος αυτό ο χρυσός που λένε (που από ότι φαίνεται υπάρχει) οι επενδυτές θα συμφωνούσαν να κάνουν έργα στην περιοχή τεράστιου βεληνεκούς προκειμένου να έχουν μαζί τους την τοπική κοινωνία. Αντί αυτού δεν θα γίνει τίποτα και τον χρυσό τελικά θα τον πάρουν είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο οι καναδοί με το ελάχιστο δυνατό όφελος της χώρας μας. 

  • Like 6
  • Thanks 3
Δημοσ.

Το κυριότερο είναι ότι η περιοχή είναι ήδη εξαιρετικά ανεπτυγμένη από άποψη υποδομών εξόρυξης, η Σουηδία έχει τεράστια εμπειρία και πολύ δυνατή τοπική βιομηχανία στην εξόρυξη και τέλος η χώρα έχει ήδη εταιρείες και υποδομές για άμεση χρήση αυτών των σπάνιων γαιών στην παραγωγή.
Είναι τεράστιο νέο πραγματικά.

 

BTW: Πολύ βρωμιά και πολλά λαμόγια στα Ελληνικά πεπραγμένα, καμία σχέση με το τι γίνεται Σουηδία στον τομέα αυτό.

  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, expert30 είπε

δηλαδή άμα άνοιγε η πιο απλή χωματερή δίπλα σου και δεχόταν κάθε λογής σκουπίδια εσένα δεν θα σε ενδιέφερε τι αναπνέεις?σκέψου πριν γράψεις

Ελα μωρε, σιγα τα πραγματα.

Εδω οι Γερμανοι που καποτε πηδουσαν απο δεντρο σε δεντρο για δες τι εχουνε φτιαξει μεσα στην Φρανκφουρτη.

 

fes.png

  • Like 7
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η Σουηδία έμπλεξε τώρα με τα πλούσια κοιτάσματα οι Αμερικάνοι θα βάλουν τους Νορβηγούς να τους επιτεθούν αν δεν τα δώσουν σε Αμερικάνικες εταιρίες. Ούτε ένας Σουηδός να μη πολεμήσει για τα κοιτάσματα της Σουηδικής πλουτοκρατίας , οι σπάνιες γαίες ανήκουν στη γη τους

 

Υγ Οι Σκουριές έγιναν θέμα καθαρά και μόνο για να το εκμεταλλευτεί πολιτικά η αντιπολίτευση, όλα τα άλλα είναι να χαμε να λέγαμε όπως και η παραπάνω παράγραφος

Επεξ/σία από ObeyWario!
  • Like 1
  • Confused 4
Δημοσ.

Οι σπάνιες γαίες, ή rare earths που λέμε στο χωριό μου, δεν είναι σπάνιες και υπάρχουν παντού.

Σπάνιες Γαίες (ΣΓ) καλούνται στη Χημεία τα μέταλλα (χημικά στοιχεία) τα οξείδια των οποίων είναι γαιώδους μορφής και κλήθηκαν έτσι λόγω της θεωρούμενης σπανιότητάς τους όταν πρωτοανακαλύφθηκαν. Παρά το ονομα τους οι σπάνιες γαίες υπάρχουν σε σχετική αφθονία στον φλοιό της Γης, με εξαίρεση το Προμήθειο.

https://el.wikipedia.org/wiki/Σπάνιες_γαίες

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...