Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα ηθελα να σχολιασω κατι πολυ πολυ συντομα! δεν θα ηθελα να το αναλυσω παραπανω! (ειχα και μια παρομια κουβεντα με φιλο τις προαλλες, του ειπα την ατακα, (copyrighted by me)!!! "Τα μετρητα θα καταργηθουν οταν καταργηθει η διαφθορα/μιζες/δωροδοκιες! Οι πολυ καλοι Σαουδαραβες/εμιριδες/ΚΑΤΑΡΙΑΝΟΙ, ΕΙΣΗΓΑΓΑΝ ΑΡΙΘΜΟ ΠΙΝ/εκαναν ανεπαφη συναλλαγη για να... Κανουν καποια δωρακια σε euroβολευτες;;;;...!"φανταστειτε να  εκανα και αναλυση!!!!!)

γραφει ο συμφορουμιτης, (και αλλοι που εχουν παρομια γνωμη), "Από τη μία σε υποχρεώνουν να κυκλοφορείς με πλαστικό χρήμα και να συναλλάσεσαι ηλεκτρονικά,". Γνωμη μου... Κανεις δεν υποχρεωνει κανεναν για το παραπανω...!

• Απαντ. 99
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Πριν 2 μήνες προσπάθησαν να μου υποκλέψουν του κωδικούς από εταιρικό λογαριασμό. Το γνωστό κόλπο, δήθεν προκαταβολή για ένα μηχάνημα που πουλούσαμε . Βέβαια το πήρα χαμπάρι αμέσως από την διεύθυνση που ήρθε το email και το ψεύτικο site. Αλλά ρε παιδιά το θράσος τους ήταν απίστευτο! Και μιλούσαν τόσο πειστικά! Μου δώσαν και ΑΦΜ και Αριθμό Ταυτότητας όταν τους τα ζήτησα! Επίσης το SMS που μου στείλαν είχε αποστολέα ALPHA ΒΑΝΚ. Πέρναν και ξαναπέρναν τηλέφωνο γιατί δεν "έδινα την έγκρισή μου για να μου στείλουν τα λεφτά"! Μέχρι που τους είπα ότι το link που μου στείλατε δεν είναι της ALPHA BANK. Μου το έκλεισαν αμέσως και δεν ξαναπάντησαν. Τους κατήγγειλα την ίδια μέρα στην Δ.Η.Ε. και τους μαζέψαν 1 μήνα μετά αφού βέβαια είχαν φάει τα λεφτά από δεκάδες θύματα. Ρε παιδιά πιστέψτε με, κάτι παπούδια και κάτι γιαγιές δεν έχουν καμιά ελπίδα απέναντι σε αυτούς τους απατεώνες. Έχουν τόσο θράσος και μιλάνε τόσο φυσιολογικά που άμα δεν ξέρεις σε πιάνουν κορόιδο στα σίγουρα. 

• Like 5
  • Sad 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, insomniac01 είπε

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΗΔΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΛΕΓΕΤΑΙ CHARGEBACK. 

Η ελληνικά απλά

άρνηση συναλλαγής

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Eloy είπε

E, ρε τι έχει να γίνει με τα προαπαιτούμενα των τράπεζών απο τους πελάτες προκειμένου να ισχύσει αυτός ο νόμος... lol... Θα φάει η μύγα σίδερο...

Αλλιώς... Ποιός θέλει να του κλέψω την κάρτα, να βγάλω πχ. 3 χιλιάρικα (γιατί πήρε χαμπάρι την κλοπή μετά απο 3 μέρες) και μετά απο την αποζημίωση τα 3 χιλιάρικα τα μοιράζουμε μισά-μισά... :) :)

Στα Ανω Λιόσια, στο Μενίδι, στην Αγ.Βαρβάρα κλπ, όλοι οι γύφτοι θα δηλώνουν κλοπή... :)

Στα ψιλά γράμματα, παιδιά, εκεί θα είναι το ζουμί...

Δεν νομίζω να είναι τόσο εύκολο, ούτε οι τράπεζες να είναι διατεθημενες να δίνουν όλη την ώρα αποζημίωσεις και μόλις φανεί ότι οι κλοπές καρτων 10πλασιαστικαν ξαφνικά να είσαι σίγουρος πως όσοι το κάνανε δεν θα την βγάλουν καθαρή .

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, nickem7 είπε

Σε ενα φιλο μου που την πατησε απο phishing τον αποζημιωσε απευθείας η Εθνικη για 100 ευρω που του εφαγαν. Αυτο πριν 2 χρονια.

3 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Πρέπει να καθιερωθεί κάτι σαν το δίπλωμα οδήγησης για ηλεκτρονικες συναλλαγές. Είναι γεμάτος ο κόσμος από ανθρώπους που θεωρούν την οθόνη υπολογιστή. Συνήθως κάποιας ηλικίας. Αλλά και οι νεότεροι δεν πάνε πίσω. Πέρα από instagram, fb και το βλακο-Android στα απολύτως βασικά, δεν ξέρουν τίποτα.

Όπως είπες ίσως αυτός να είναι και ο τελικός στόχος. Πολλές προϋποθέσεις ή επιβράδυνση των συναλλαγών με άπειρους ελέγχους. Ή ακόμα και να βρουν αφορμή να επιβάλουν κάποιο είδος ασφάλιστρου(χαράτσωμα) στο e-banking. Γιατί τέτοια νομοσχέδια ανοίγουν "πηγάδια"(όχι απλά "τρύπες") για ένα σωρό απάτες. Δεν μπορεί να είναι τόσο, μα τόσο ηλίθιοι, οι νομοθέτες.

Λέγοντας "υποκλοπή κωδικών" προφανώς εννοεί από τους πελάτες μέσω phishing. Αλλιώς δεν καλύπτουν απολύτως τίποτα.

https://www.newsit.gr/ellada/ta-thymata-phishing-tha-pairnoun-pleon-apozimiosi-apo-tis-trapezes/3680700/

πως το πιστοποιουν; 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, tzotzo είπε

πως το πιστοποιουν; 

Τίποτα δεν μπορεί να εξακριβωθεί με απόλυτη βεβαιότητα. Ούτε καν αν το phishing έγινε από συνεννοημένα άτομα για να πάρουν την αποζημίωση και να τη μοιραστούν με το θύμα. Εκεί είναι το πρόβλημα με το νομοσχέδιο και μένει να δούμε τι άλλο θα μας φέρει από την πίσω πόρτα.

Τώρα βέβαια αν όντως μπήκες στην Χ απατηλή σελίδα μαζί με 100δες άλλα άσχετα μεταξύ τους θύματα, αυτό αποδεικνύεται από τα logs των ISPs.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 13/1/2023 στις 5:24 ΜΜ, poulinos είπε

προτεινω να κοπουν οι ηλεκτρονικες συναλλαγες απο ατομα που δεν ξερουν ποσο κανει ενα και ενα και δινουν τα στοιχεια παντου και κανουν κλικ παντου. μπας και σωθει η ανθρωποτητα απο αυτον που βρηκε iphone 14 max  με 30 ευρω και θεωρει οτι ειναι εξυπνος. 

Υπερβολή θα έλεγα το παράδειγμα με το iphone 14 max με 30 ευρώ άλλα τέλος πάντων.

Αν εσένα σου φαίνεται παράξενο πως υπάρχουν άτομα που δίνουν παντού τα στοιχεία τους και κάνουν παντού κλικ στο ίντερνετ και πως από αυτούς εξαρτάται η ανθρωπότητα τότε είναι σαν να μου λες πως και η γιαγιά σου επειδή δεν ξέρει να βγάζει λεφτά από το ΑΤΜ πρέπει να καεί στην πυρά επειδή μέχρι να μπει το όριο των 1000,00€ και πάνω στα ταμεία μας απασχολούσε ο καθένας με το να πληρώνει ΔΕΗ. Ξέρεις πόσο κόσμο ηλικίας 20-30 έχω πετύχει που να μην ξέρει πως να κάνει online κατάθεση ή μια πληρωμή στο easy pay ή ακόμα και να μην γνωρίζει να παραγγείλει ένα ζευγάρι παπούτσια από το skroutz?

Ξέρεις τι θα λέγανε οι περισσότεροι; Ή πως ήταν μ@λ@κ@ς που τον κλέψανε σε μια συναλλαγή κι ας πρόσεχε που έκανε κλικ και που έβαζε τα στοιχεία του ή πως ήταν αμόρφωτος που ζητάει από κάποιον να του παραγγείλει αυτό που θέλει από το ίντερνετ επειδή δεν γνωρίζει πως να το κάνει ο ίδιος.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ όταν ξαφνικά θες να φηφιοποιήσεις τα πάντα υπάρχει μια αρχή, και κάθε αρχή όπως λένε και δύσκολη. Απάτες υπάρχουν και υπήρχαν και παλιότερα, επειδή εσύ γνωρίζεις 5-10 πραγματάκια δεν σημαίνει πως οι άλλοι είναι χαζοί.

Το άρθρο αναφέρει πως θα αποζημιώνονται άτομα που πέφτουν θύματα απάτης και όχι πως θα αποζημιώνεται αυτός που πάει και αγοράζει iphone 14 max από το facebook.

Γνωστός μου αποζημιώθηκε όταν του αντιγράψανε τα στοιχεία της κάρτας στο ΑΤΜ έξω από τράπεζα στην Θεσσαλονίκη. Στη δουλειά με έχουνε πάρει τηλέφωνο για απάτη με λάθος έμβασμα αντί για 1000 ευρώ 10000 ευρώ και να τα επιστρέψω πίσω. Εγώ γέλασα, άλλα συνάδελφος την πάτησε με πλαστό pdf Eurobank πως και καλά κάνανε μεταφορά στην Πειραιώς και θα εμφανιζόταν το έμβασμα σε 2 εργάσιμες. Ναι ήταν βλακεία άλλα ήταν και 55 χρονών.

Το να υπάρχουν IBAN ελληνικά και να κλέβουν έτσι λεφτά το θεωρώ τραγικό τη στιγμή που σου ζητάνε ένα σκασμό έγγραφα κάθε χρόνο για να μην σου παγώσουν τους λογαριασμούς. Ξέρω άνθρωπο που έβαλε λεφτά σε υποτιθέμενο μαντρά στην Αγγλία με ημέρες επικοινωνίας, με ΑΦΜ με φωτογραφίες και όταν έσκασε 5.000€ προκαταβολή τα λεφτά τα έχασε, η τράπεζα όταν τους είπε πως ήταν απατεώνας δεν έκανε τίποτα, εκεί έπρεπε να αποζημιωθεί και η ίδια να το ψάξει κι ας του χρεώνανε την παροχή υπηρεσίας!

Επίσης σε σοβαρές αλυσίδες δεν βάζω paypal, πχ στην Nike, Adidas στα village που έκλεισα εισιτήρια για το avatar έβαλα την κάρτα μου, ποιος όμως μου λέει ότι δεν θα διαρρεύσουν δεδομένα; Το ότι πρέπει να γίνει πιο αυστηρό το σύστημα είναι δεδομένο.

Τίποτα δεν μου προκαλεί εντύπωση όταν μέχρι και οι ίδιες οι τράπεζες κάνουν μ@λ@κ@@ς όπως όταν χρεώθηκε πελάτης μου διπλή φορά από το POS ενώ στην πρώτη προσπάθεια η συναλλαγή απορρίφθηκε. Το πιστεύεις; Δεν υπήρχε το ποσό στο κλείσιμο του πακέτου και το ανακάλυψα όταν με ενημέρωσε ο πελάτης. Η επιστροφή του ποσού μπήκε σε 7 εργάσιμες ημέρες. Αν ο πελάτης τα είχε ανάγκη αυτά τα χρήματα; Αν το ποσό ήταν πολύ μεγαλύτερο τι θα έπρεπε να κάνω; Ποιος βγήκε ο μ@λ@κ@ς της υπόυθεσης; ΕΓΩ! Η δικαιολογία της ΕΘΝΙΚΗΣ; Ήταν συστημικό λάθος!

Στην Αμερική φίλος που ζει στην Καλιφόρνια μου λέει πως οι απάτες είναι πολύ αυστηρές και ιδίως στις πιστωτικές που δεν έχουν καν pin, αν για τον ΧΨ λόγο σου φάνε κάπου λεφτά με μια κάρτα που την χάνεις και δεν το καταλάβεις επιτόπου η τράπεζα το ψάχνει εξονυχιστικά κι αν στην περίπτωση την χτυπήσουν σε τερματικό επιχείρησης θα επικοινωνήσουν μέχρι και με την επιχείρηση και αν σε εντοπίσουν από ένα βίντεο με ώρα συναλλαγής έχεις εκτός από πρόστιμο μέχρι και φυλακή, όχι όπως εδώ που την χάνεις στο μπαρ και βαράνε τις ανέπαφες μέχρι να φτάσεις στο όριο που θα σου ζητήσει pin.

Δηλαδή αυτός που δεν έχει απενεργοποιήσει τις ανέπαφες ανήκει σύμφωνα με τα λεγόμενα σου σε αυτούς που δεν ξέρουν πόσο κάνει ένα και ένα;

Γι` αυτό η Ελλάδα δεν θα πάει ποτέ μπροστά επειδή ο ένας υποτιμάει τη νοημοσύνη του άλλου και ειδικά εδώ μέσα στο insomnia οι νομπελίστες είναι πολλοί. 

Τέλος όταν οι γ@@ω τράπεζες σου χρεώνουν μέχρι και 5 ευρώ και την επανέκδοση pin του e-banking το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνουν είναι να σε αποζημιώνουν μέχρι και το τελευταίο 0,01€ όταν γίνεται μια μ@λ@κί@ και όχι δεν αναφέρομαι στην αποζημίωση του ατόμου που θα πάει να αγοράσει iphone 14 max 30,00€.

Επεξ/σία από d4mage
  • Like 5
Δημοσ.

Μ@λ@κιζονται οι τράπεζες.

Συγνώμη για την οργή, αλλά φίλη έχει χάσει 7000€ από phising στην Alphabank και ενώ το πήρε χαμπάρι κατευθείαν και έκανε τη σχετική καταγγελία στην τράπεζα και στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, η τράπεζα σφυρίζει αδιάφορα.

Ντροπή πια. Άλλες κινήσεις κάνουν μέρες να πραγματοποιηθούν, οι hackers πως καταφέρνουν και τα εξαφανίζουν ετσι άμεσα είναι αξιο απορίας.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Gk2016 είπε

Στα άτομα που (πολύ σωστά) περιγράφεις στην πρώτη σου αράδα, καλά θα είναι να κοπεί και το δικαίωμα να ψηφίζουν.

Τώρα, για τους υπόλοιπους συνδαιτημόνες της εδώ παρέας, αναγκάζομαι να θυμίσω πως κάρτες και ηλεκτρονικό χρήμα, δεν επιβλήθηκε μόνο στους 18-50 ετών ηλικίας, αλλά και σε μεγαλύτερους. Πολύυυυ μεγαλύτερους. Και εδώ γεννάται η απορία : έχει την ικανότητα, την γνώση και την οξυδέρκεια (αν θέλετε) ένας άνθρωπος 75, 80, 80+ ετών, να κρίνει αν μια σελίδα είναι φίζινκ, Αν ένα app ανοίγει στο κινητό τους, μια πλαστή σελίδα ; Αν έχει mail - απάτη, αν προέρχεται από αληθινή διεύθυνση τράπεζας ή από αληταράδες στην Κύπρο, Λονδίνο, Μπαγκλαντές ;

Συμφωνώ απόλυτα και ένα παράδειγμα είναι τα παιχνίδια που πολλοί από τους γονείς μας παίζουν στα smartphones που σε κάθε διαφήμιση σου δίνουν achievements και μετά το χάος όλα ξεκινάνε με το "κολλάει το κινητό"

Εδώ με adblock και σε γνωστές σελίδες ειδήσεων κάπου στο τέλος έχει κάτι διαφημίσεις του τύπου " δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα απούλητα σε τιμές χώμα"

• Like 1
Δημοσ.
4 hours ago, insomniac01 said:

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΗΔΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΛΕΓΕΤΑΙ CHARGEBACK. 

ΜΗΝ ΦΩΝΆΖΕΙΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΊ 

• Like 1
Δημοσ.

Καλά τα λέτε όλοι εδώ μέσα για τις τράπεζες και ότι μας κλέβουν αλλά ρε παιδιά, απλά δείτε λίγο ποσό πιο εύκολη έχει γίνει η ζωή μας σε ποσά πράγματα. Το να υπάρχει στοχευμένη δράση/ενημέρωση για τις άπατες είναι το μόνο εύκολο. 

Όπως είπε και ένας φίλος πιο πριν τα πράγματα είναι απλά, ας μάθει ο κόσμος να χρησιμοποιεί πιστωτικές κάρτες όπως πρέπει να χρησιμοποιούνται και όχι να ακούει τον κάθε καψερό 50 που έβγαλε τα μάτια του νομίζοντας ότι θα του έδιναν τσάμπα χρήμα 

Δημοσ.

Το είχα δει το έργο πριν ενάμιση χρόνο, όταν έχασα χρήματα από online απάτη. Θυμάμαι είχε πέσει το μισό ινσομνια να με φάει. Καλά να πάθεις, και ποιος είσαι ρε που μου ήθελες να βγάλεις και λεφτά online... Και δώστου ας πρόσεχες, και καπάκι αφού δεν ξέρεις ρε Καραμητρο τι έμπλεκες με.. Forex (δεν είχε καμία σχέση η υπόθεση μου με forex, τεσπά, αλλά ο καθένας εδώ μέσα είναι εξπερτ.

Τελικά έκανα επίσημη αναφορά και στην τράπεζα που είχα την κάρτα μου και στη Δίωξη  ηλεκτρονικού εγκλήματος και στην Ασφάλεια, με αυτοπροσωπη κατάθεση.

Όλα αυτά με ντοκουμέντα και ημερομηνίες.

Ε, όσο απάντησαν σε σας άλλο τόσο απάντησαν και σε μένα.

Ακόμη περιμένω νέα απλώσουν τον τραχανά...

• Like 1
Δημοσ.

Τα λέγαμε και στο άλλο θρέντ με τις τραπεζικές απάτες. Αυτός ο νόμος βασικά βουλώνει τρύπες αντί να κοιτάξει την αιτία.

Δυο είναι οι λύσεις. Πρώτον, η επιμόρφωση του πολίτη που θα χρησιμοποιεί αυτές τις υπηρεσίες (δύσκολο πολύ να συμβεί).

Η δεύτερη λύση και η πιο ουσιαστική είναι η υλοποίηση Fido u2f πρωτοκόλλου ή/και passwordless login. Αυτά είναι πρότυπα που έχουν δημιουργηθεί λαμβάνοντας υπόψιν τον ανθρώπινο παράγοντα (της @@ς) και επομένως είναι ανθεκτικά σε phishing και πάσης φύσεως απάτες. Δηλαδή φανταστείτε ότι όποιος και να είναι ο χρήστης, όσο και να μην καταλαβαίνει, δεν μπορούν οι άλλοι να του κλέψουν τα credentials. Όσο και να προσπαθεί να τους τα δώσει...

Οπότε γιατί δεν περνάνε ένα νόμο σωστό, που να υποδεικνύει στις τράπεζες να εφαρμόσουν τη παραπάνω λύση σε βάθος χρόνου??

Για να είμαι δίκαιος πιστεύω φυσικά ότι και οι τράπεζες από μόνες τους εκεί κατευθύνονται σιγά σιγά (αφού ούτε και αυτές θέλουν τέτοια περιστατικά). Ένα παράδειγμα είναι το login της Πειραιώς που γίνεται και με QR code τώρα. Αλλά από το QR μέχρι το fido2 (που είναι ανυπέρβλητο) υπάρχει αρκετή απόσταση.

Δημοσ.

Μα γιατί αφού φταίνε οι άμπαλοι που δίνουν τους OTP κωδικούς....Τόσα και τόσα σχόλια κάναμε εδώ ότι αυτό δεν ήταν σωστό αλλά κάποιοι έδω μέσα επιμένατε οτι φταίγανε οι χρήστες που δεν είχαν καμία σχέση με την τεχνολογία και γιαυτο θα έπρεπε να τους κλέβουν τα λεφτά.Τώρα θα δείτε τι πράγματα θα εφαρμόσουν οι τράπεζες για να μην χάνουν έτσι λεφτά.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, tzotzo είπε

πως το πιστοποιουν; 

Στην περίπτωση που ανέφερα εγώ δεν είχε καταλάβει τίποτα. Είχε βάλει την κάρτα του σε ένα site δήθεν paypal από email που έλεγε ότι έληξε η κάρτα του.

Μετά απλά τον πήραν κάποια μέρα από την τράπεζα και τον ρώτησαν αν έχει κάνει συναλλαγή σε μια τράπεζα της Σιγκαπούρης. Και τους είπε ότι δεν έχει ιδέα και του τα επέστρεψαν. Φαντάζομαι μπορεί να υπήρξαν καταγγελίες από άλλα άτομα για το συγκεκριμένο θέμα..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...