Προς το περιεχόμενο

Αγορά θήκης HDD με τουλάχιστον 2 θέσεις.

pikpa

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σας και καλή χρονιά.

Θέλω να αγοράσω μια θήκη για HDD την οποία θα έχω μόνιμα συνδεδεμένη στο PC για να κάνω backup κάθε λίγες ημέρες. Θέλω να έχει οπωσδήποτε 2 θέσεις δίσκων μιας και υπάρχει και η ανάγκη για αντιγραφή αρχείων και από άλλους δίσκους εκτός από τους εσωτερικούς στο PC. Σκέφτομαι να ξεκινήσω με έναν σκληρό στα 16ΤΒ ή 18ΤΒ όπως οι Seagate X16 ή Χ18 (δεν ξέρω τι διαφορές έχουν) και αργότερα να πάρω κι έναν ακόμα.

Θα μπορούσα να πάρω κι ένα Dock station αλλά μετά από την εμπειρία που είχα με ένα Raidsonic 2 θέσεων πέρυσι. Όσο είχα 2 WD μπλε όλα πήγαιναν καλά. Μόλις του έβαλα έναν WD κόκκινο κι ενώ τον είχα ελέγξει μετά τι 3-4 πρώτες χρήσεις χάθηκαν τα πάντα! Ευτυχώς κατάφερα και τα επανέφερα αλλά δεν χρησιμοποίησα έκτοτε το Dock.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις προτάσεις σας!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλό είναι να πάρεις 2 ξεχωριστού δίσκους με ξεχωριστές θήκες αν θες έστω να έχει ένα ελάχιστο νόημα η λέξη backup.

Η θήκη θα έχει την ίδια συμπεριφορά με το docking station ετσι όπως λες να την δουλέψεις. Ακόμα και raid να κάνεις σε αυτήν δεν είναι backup. Σου συνιστώ αν θες να είσαι ευέλικτος με την χωρητικότητα να πάρεις μια θήκη με πολλά σλοτς με δυνατότητα να προσθέτεις και να αφαιρείς δίσκους χωρίς να χάνεις αρχεία (NAS ή custom raid pc)  και τουλάχιστον ένα μεγάλο εξωτερικό σκληρό όπου θα κάνεις αντιγραφή όλα όσα έχεις στην θήκη(nas, custom pc κτλ). 

Είναι κρίμα να χάσεις ξαφνικά τόσα τερα επειδή θες απλά να έχεις χώρο για τώρα. 

• Like 2

Καλησπέρα κι ευχαριστώ για την απάντηση.

Όταν λες ότι η θήκη θα έχει την ίδια συμπεριφορά με το Dock εννοείς πως βάζοντας κάποιον δίσκο με μεγάλη χωρητικότητα κινδυνεύω να χάσω τα δεδομένα μου;

Ο σκοπός που ίσως δεν τον έγραψα ξεκάθαρα είναι στον 1ο μεγάλο HDD (16άρη ή 18άρη) που λέω να πάρω θα τον έχω ως αποθήκη-backup των υπολοίπων και όταν θα μπορώ να πάρω και 2ο HDD θα είναι αντίγραφο του 1ου, χωρίς raid ή κάτι ανάλογο. Τώρα εσύ λες να πάρω κάποιο κουτί με περισσότερες από 2 θήκες. Ναι, δεν έχω αντίρρηση σε κάτι τέτοιο. Ίσα-ίσα...

Έχεις κάποια συγκεκριμένη πρόταση για κουτί που να είναι και αξιόπιστο;

Από δίσκους σκέφτομαι τους Seagate Exos X16 ή Χ18. Υποθέτω πως είναι όσο καλοί όσο άλλοι! :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

https://www.skroutz.gr/s/23851663/QNap-TS-431K-NAS-Tower-με-4-θέσεις-για-HDD-SSD-και-2-θύρες-Ethernet.html

γενικα οτιδήποτε μπορεί να σου δώσει raid 6 και πάνω για μένα θεωρείται ιδανικό.

Τι pc έχεις ? Δεν μπορεί να πάρει εσωτερικά ένα μεγάλο δίσκο με όλα τα αρχεία σου ακόμα και από άλλους δίσκους και να τα μεταφέρεις εξωτερικά σέ nas σαν και το παραπάνω ή οτιδήποτε αντίστοιχο?Αργότερα συνδέεις στο NAS έναν μεγάλο εξωτερικό για αντιγραφή ,που θα τον μεταφέρεις  εκτός περιοχής ωστε έτσι να έχεις ενα πλήρες backup. Επίσης με το nas τα αρχεία σου θα είναι διαθεσιμα και και χωρίς να κουβαλάς σκληρούς , δικτυακα.

Η λύση κοστίζει το ξέρω αλλά είναι εγγύηση. Ο εσωτερικός στο pc μπορεί να είναι ένας οποιοσδήποτε ακόμα και SMR στον οποίο θα έχεις όλα τα αρχεία σου και στο nas θα έχεις οτιδήποτε άλλο εκτός από SMR (ή DMSMR)σκληρούς. Για τον εξωτερικό κλώνο του NAS αργότερα, μια θήκη με ένα πάλι οποιοδήποτε μεγάλο σκληρό είναι αρκετό.

Επεξ/σία από atheatos
DMSMR για κάτι WD RED NAS και καλά σκληρούς....μακριά.

Μπορεις να παρεις καποιο Nas πχ. καποιο synology με έστω 2 θεσεις να βαλεις τους 2 δισκους σου μεσα να τρεχει ενα backup προγραμα καθε οσο θες στον ενα δισκο και ο 2ος να κανει backup τον πρωτο καθε οσο θες. 

Ιδανικά ενα nas με 4+ θεσεις 2 σε raid που ελεγα πριν και τους αλλους 2 σε raid για backup του πρωτου.

Ετσι δεν θα χαθουν αν χαλασει καποιος δισκος και αν παρει καποιο προβλημα το backup θα εχεις το 2ο στους αλλους δισκους...

Βεβαια παντα μπορεις να παρεις και αλλο ενα nas να το βαλεις σε καποιο αλλο σπιτι να κανει και αυτο backup ετσι και εκρηξη να γινει να εχεις το backup σου 😜 

2 λεπτά πριν, gorge18 είπε

Μπορεις να παρεις καποιο Nas πχ. καποιο synology με έστω 2 θεσεις να βαλεις τους 2 δισκους σου μεσα να τρεχει ενα backup προγραμα καθε οσο θες στον ενα δισκο και ο 2ος να κανει backup τον πρωτο καθε οσο θες. 

Ιδανικά ενα nas με 4+ θεσεις 2 σε raid που ελεγα πριν και τους αλλους 2 σε raid για backup του πρωτου.

Ετσι δεν θα χαθουν αν χαλασει καποιος δισκος και αν παρει καποιο προβλημα το backup θα εχεις το 2ο στους αλλους δισκους...

Βεβαια παντα μπορεις να παρεις και αλλο ενα nas να το βαλεις σε καποιο αλλο σπιτι να κανει και αυτο backup ετσι και εκρηξη να γινει να εχεις το backup σου 😜 

Καλό αλλά δεν λέγεται backup να έχεις όλα τα αρχεία σου στην ίδια συσκευή είτε έχει αυτή raid 6 είτε  raid 50.

Ας πάρει πρώτα έναν σκληρό να χωράει τα αρχεία του στο pc και μετά τρόποι να αντιγράφουν σε άλλο σύστημα εκτός pc υπάρχουν.

Καλημέρα σας.

Απ' ότι καταλαβαίνω μου λέτε να δώσω προτεραιότητα στην αγορά δίσκου για να τον συνδέσω με το PC. Το PC το έχω περίπου 4 χρόνια (αυτή είναι η motherboard) και δε φαντάζομαι να υπάρχει θέμα να συνδέσω έναν καινούριο δίσκο 16ΤΒ ή 18ΤΒ σε μια από τις ελεύθερες θέσεις SATA3. Αυτός ο δίσκος πχ της Seagate είναι καλός για αυτή την περίπτωση;

Τώρα, αφού βάλω τον δίσκο στο PC και μαζέψω τα αρχεία μου εκεί θα πρέπει να κοιτάξω για κουτί. Εκτός από NAS θα μπορούσε να είναι και κάτι σαν αυτό; Πως ξεχωρίσω αν οι δίσκοι που θα βάλω μέσα είναι ή δεν είναι SMR ή DMSMR;

Παρεμπιπτόντως, άμα γίνει έκρηξη στο σπίτι μου το τελευταίο που θα μ' απασχολήσει είναι οι δίσκοι και το backup!! 😄

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σημασία έχει να δημιουργήθει το πρώτο σημείο των αρχείων σου. Ακόμα και αυτός https://www.skroutz.gr/s/31007593/Toshiba-MG09ACA-18TB-HDD-Σκληρός-Δίσκος-3-5-SATA-III-7200rpm-με-512MB-Cache-για-NAS-MG09ACA18TE.html

ειναι μια χαρά δίσκος για το pc εσωτερικά.

Τα υπόλοιπα σημεία εξωτερικά του pc μπορεί να είναι οτιδήποτε από εξωτερικούς σκληρούς, σκληρούς σε θήκες , NAS , custom pc κτλ.

Απλα με το NAS ή το custom pc nas , μπορείς να έχει πρόσβαση σε αυτά και από τις υπόλοιπες συσκευές σου εκτός pc και αν έχει απο 4 θέσεις και πανω παρέχει μια έξτρα ασφαλεια σε περίπτωση που χαλάσουν ακόμα και δυο σκληροι μαζί (RAID 6). Καλό είναι να αποφεύγονται οι δίσκοι SMR ή DMSMR σε αυτά τα σύστηματα και μπορείς να βρεις τις σχετικές πληροφορίες για το τι είναι ο κάθε σκληρός με αναζήτησή στο Internet.

Μπορείς και μέσο software να κανείς raid ή pool σε εξωτερική θήκη σαν αυτή που έδειξες και να έχεις την ευελιξία αναβάθμισης του χώρου , της ασφαλειας καθώς και του διαμοιρασμού , σαν αυτή ενός  nas. Αν σε βολεύει οικονομικά παρτην. Χαμένη δεν πάει . Είναι ένα δεύτερο σημείο που μπορεί να παίξεις με τα αρχεία σου με ασφαλεια. Επίσης οι επιλογές σε μικρότερης χωρητικότητας σκληρούς είναι περισσότερες και οικονομικότερες . Σε περίπτωση που χάσεις ένα 8tb πχ. δεν θα χρειάζεται να ξηλωθείς το ίδιο με έναν 18Tb….

Επεξ/σία από atheatos
  • Like 1

Στις 12/1/2023 στις 10:27 ΠΜ, pikpa είπε

την οποία θα έχω μόνιμα συνδεδεμένη στο PC για να κάνω backup

Για μένα δεν νοείτε backup δίσκος μόνιμα συνδεμένος στο PC ή στο δίκτυο.

Οκ αν χαλάσει ο δίσκος απο το PC, αλλά αν φας malware μάλλον δεν θα την γλιτώσει και το backup

• Like 1

10 ώρες πριν, smpt είπε

Για μένα δεν νοείτε backup δίσκος μόνιμα συνδεμένος στο PC ή στο δίκτυο.

Οκ αν χαλάσει ο δίσκος απο το PC, αλλά αν φας malware μάλλον δεν θα την γλιτώσει και το backup

Το malware είναι δύσκολο να έχει πρόσβαση σε backup disk  image που είναι read only και κρυπτογραφημένο . Εννοείται  πως αν έχουμε απλά τα αρχεία copy paste χωρίς την χρήση εξειδικευμένου προγράμματος ,(που θα τα αποθηκεύσει ως disk image με permissions )όπου και να τα έχουμε ακόμα και χωρίς μόνιμη σύνδεση θα είναι ευάλωτα . Γενικώς δεν συνίσταται το backup να είναι ένα απλό copy paste και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται εξιδεικευμενα προγράμματα.

Καλό είναι επίσης να έχουμε αρκετό χώρο ωστε να παίρνονται περισσότερες φορές τα backup ωστε να επιλέγουμε το image που δεν είχε προσβληθεί από malware. Τα περισσότερα προγράμματα backup έχουν δυνατότητα να προγραμματίζεις να παίρνει full image ανα τακτά χρονικά διαστήματα πχ.εβδομαδιαία ,ημερήσια κτλ. 

Τελος πάντων ας κάνει την αρχή με τους σκληρούς και μετά ας βρει ένα προγραμμα backup όπου θα το χρησιμοποιήσει ανάλογα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...