Jkl35 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Γειά σας! Όντας άπειρος στην έκθεση θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι τα πιο βασικά που χρειάζεται να ξέρει κανείς από συντακτικό προκειμένου να έχει έναν άριστα δομημένο γραπτό λόγο που απαιτείται για την παραπάνω διεργασία; Πέρα από τα σημεία στίξης, ορθογραφία που εξυπακούεται να γνωρίζει κανείς προκειμένου να συγγράψει τι άλλο χρειάζεται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.☺️ Επεξ/σία 12 Ιανουαρίου 2023 από Jkl35
Gingerbread Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 6 λεπτά πριν, Jkl35 είπε οικοδομημένο δομημένο 1
Jkl35 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Σωστά! Ευχαριστώ 😅 Μήπως μπορείς να μου απαντήσεις και στην ερώτηση που έθεσα; 😛 Επεξ/σία 12 Ιανουαρίου 2023 από Jkl35
vamvakoolas Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 γενικα: οχι μεγαλες προτασεις να χρησιμοποιησεις παραγραφο ειτε για να αναπτύξεις τη σκεψη σου σε κατι ή να δωσεις τη περιληψη σε κατι. Οταν αλλαζεις παραγραφο η μεταβαση να ειναι νοηματικα ομαλη (μην αλλαζεις τελειως θεμα) απλως σταματαω εδω και σου προτεινω να κανεις καποια μαθηματα ειτε με δασκαλο/α ειτε με φιλολογο που θα σου δωσει συγκεκριμμενα παραδειγματα και θα μπορει να σε διορθωσει και προφανως βελτιωσει. Σε ενα φορουμ....δυσκολο το κοβω
ratataplan Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 Jkl35 ο γραπτος λογος θελει δουλεια αρκετων χρονων που καναμε ολοι μας στο σχολειο. Η ερωτηση σου ειναι καπως περιεργη. Η εκθεση ειναι πολυ περισοτερα απο συντακτικο, αλλωστε ο τροπος που την γραφεις δειχνει ανθρωπο που εχει ενα μεστό γραπτο λογο. Αν θες κοίτα λιγο εδω https://filologika.gr/pws-tha-aristeusete-stin-paragwgh-logou/ αν και δεν νπμιζω οτι θα σου δωσει κατι παραπανω απο αυτα που ξερεις
Επισκέπτης Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 21 ώρες πριν, Jkl35 είπε Γειά σας! Όντας άπειρος στην έκθεση θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι τα πιο βασικά που χρειάζεται να ξέρει κανείς από συντακτικό προκειμένου να έχει έναν άριστα δομημένο γραπτό λόγο που απαιτείται για την παραπάνω διεργασία; Πέρα από τα σημεία στίξης, ορθογραφία που εξυπακούεται να γνωρίζει κανείς προκειμένου να συγγράψει τι άλλο χρειάζεται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.☺️ Το πιο standard είναι η δομή τής έκθεσης. Απ' τα χρόνια που πήγαινα λύκειο, θυμάμαι πως η κάθε παράγραφος είχε το δικό της κομμάτι ανάπτυξης σε ιδέες (πχ υπέρ, κατά κλπ). Αυτό θα ήταν καλό να το κοιτάξεις με τον καθηγητή σου. Από εκεί και πέρα, είναι καθαρά θέμα ενασχόλησης. Να μάθεις ορθογραφία, να ξέρεις πώς χρησιμοποιείς τα σημεία στίξης, να έχεις πλούσιο λεξιλόγιο, καλό συντακτικό και κυρίως ο λόγος σου να είναι πλούσιος - τουτέστιν, να 'χεις πράγματα ν' αναπτύξεις. Επομένως, πρέπει ν' ανοίξεις ορίζοντες, να ενημερώνεσαι πάνω σε καίρια ζητήματα και να μπορείς να πάρεις καλή θέση σε θέματα προσωπικής κρίσης. Όπως σε όλα, όσο ασχολείσαι θα γίνεσαι και καλύτερος. Γράφε, γράφε, γράφε.
Jkl35 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 @Mrs. Hyde Από συντακτικό τι χρειάζεται; Έχω ένα του Μπαμπινιώτη το οποίο είναι 1000+ σελίδες 💀 2 ώρες πριν, Mrs. Hyde είπε Το πιο standard είναι η δομή τής έκθεσης. Απ' τα χρόνια που πήγαινα λύκειο, θυμάμαι πως η κάθε παράγραφος είχε το δικό της κομμάτι ανάπτυξης σε ιδέες (πχ υπέρ, κατά κλπ). Αυτό θα ήταν καλό να το κοιτάξεις με τον καθηγητή σου. Από εκεί και πέρα, είναι καθαρά θέμα ενασχόλησης. Να μάθεις ορθογραφία, να ξέρεις πώς χρησιμοποιείς τα σημεία στίξης, να έχεις πλούσιο λεξιλόγιο, καλό συντακτικό και κυρίως ο λόγος σου να είναι πλούσιος - τουτέστιν, να 'χεις πράγματα ν' αναπτύξεις. Επομένως, πρέπει ν' ανοίξεις ορίζοντες, να ενημερώνεσαι πάνω σε καίρια ζητήματα και να μπορείς να πάρεις καλή θέση σε θέματα προσωπικής κρίσης. Όπως σε όλα, όσο ασχολείσαι θα γίνεσαι και καλύτερος. Γράφε, γράφε, γράφε.
Επισκέπτης Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 Δε νομίζω πως χρειάζεται κάτι περισσότερο απ' το να έχεις την σειρά που πρέπει σε υποκείμενο-ρήμα-αντικείμενο. https://sxolikos.wordpress.com/2015/05/17/βασικοί-κανόνες-συντακτικού-το-υποκε/ Αφού έχεις και το βιβλίο, μπορείς να πας στα περιεχόμενα και να ανατρέξεις όπου νομίζεις. Εσύ ξέρεις τα κενά σου.
MrsPeel Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2023 Δεν γνωρίζω πόση άνεση χρόνου έχεις. Το να βελτιωθείς στον γραπτό λόγο (και στον λόγο γενικά) μπορείς να το επιτύχεις με το να «βουτήξεις» στον όμορφο λόγο. Προτείνω ένα καλό βιβλίο λογοτεχνίας. Όχι κάτι το πολύ εξεζητημένο, ίσως κάποιον από τους διεθνείς κλασσικούς (σε προσεγμένη μετάφραση φυσικά, αυτό είναι βασικό) ή κάποιον από τους Έλληνες συγγραφείς. Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις το συντακτικό και τη χρήση του, είναι αποκτώντας εμπειρία διαβάζοντας. Δηλαδή βλέποντας τον λόγο στη χρήση του από εκείνους που τον χειρίζονται καλά. Αλλά όπως είπα στην αρχή, αυτό θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να αποκτήσεις την τριβή που απαιτείται.
Jkl35 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2023 7 ώρες πριν, MrsPeel είπε Δεν γνωρίζω πόση άνεση χρόνου έχεις. Το να βελτιωθείς στον γραπτό λόγο (και στον λόγο γενικά) μπορείς να το επιτύχεις με το να «βουτήξεις» στον όμορφο λόγο. Προτείνω ένα καλό βιβλίο λογοτεχνίας. Όχι κάτι το πολύ εξεζητημένο, ίσως κάποιον από τους διεθνείς κλασσικούς (σε προσεγμένη μετάφραση φυσικά, αυτό είναι βασικό) ή κάποιον από τους Έλληνες συγγραφείς. Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις το συντακτικό και τη χρήση του, είναι αποκτώντας εμπειρία διαβάζοντας. Δηλαδή βλέποντας τον λόγο στη χρήση του από εκείνους που τον χειρίζονται καλά. Αλλά όπως είπα στην αρχή, αυτό θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να αποκτήσεις την τριβή που απαιτείται. Αποφάσισα να μεταθέσω για του χρόνου την διαδικασία των πανελληνίων οπότε έχω άπλετο χρόνο να ακούσω τις οποίες καλοπροαίρετες συμβουλές σας! Δεν θεωρώ ότι δεν μπορώ να δομήσω ορθά μία πρόταση αλλά είναι πράγματα που εμβαθύνουν κάπως και θεωρώ ότι τα έχω ξεχάσει Και απλά αναρωτιέμαι αν αυτά σε διευκολύνουν κάπως στο να δομήσεις μεγαλύτερη άνεση τον λόγο σου χωρίς τον φόβο για λάθη
yannis27gr Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2023 13 ώρες πριν, Jkl35 είπε Αποφάσισα να μεταθέσω για του χρόνου την διαδικασία των πανελληνίων οπότε έχω άπλετο χρόνο να ακούσω τις οποίες καλοπροαίρετες συμβουλές σας! Δεν θεωρώ ότι δεν μπορώ να δομήσω ορθά μία πρόταση αλλά είναι πράγματα που εμβαθύνουν κάπως και θεωρώ ότι τα έχω ξεχάσει Και απλά αναρωτιέμαι αν αυτά σε διευκολύνουν κάπως στο να δομήσεις μεγαλύτερη άνεση τον λόγο σου χωρίς τον φόβο για λάθη Κάνεις μαθήματα με φιλόλογο, 1 φορά τη βδομάδα, και σε 5-6 μαθήματα θα πετάς. Θα σου μάθει τη βασική δομή, λέξεις-κλειδιά για να εισάγεις τις νέες ιδέες καθώς και να ρέει ομαλά ο λόγος καθώς προχωράς, μερικά γραμματικά στολίδια. Ξαναλέω, δε θα χρειαστείς πάνω από 6 μαθήματα. Από και και πέρα, είναι στο χέρι σου να μάθεις εξεζητημένο λεξιλογιο και να απογειώσεις το κείμενο σου. Αλλά το να γράφεις καλή έκθεση δεν είναι και τόσο φοβερό. Τσάμπα ταλαιπωρείσαι στο φόρουμ. ΥΓ. Είμαι καθηγητής και η έκθεση είναι το δυνατό μου σημείο. ΥΓ.2. Όχι, δεν ψάχνω μαθητές, είμαι ήδη γεμάτος. Μια καλοπροαίρετη συμβουλή δίνω, δεν ψάχνω πελάτη.
MauroPaltoudias Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 14 ώρες πριν, Jkl35 είπε Και απλά αναρωτιέμαι αν αυτά σε διευκολύνουν κάπως στο να δομήσεις μεγαλύτερη άνεση τον λόγο σου χωρίς τον φόβο για λάθη Αυτό λόγου χάρη, είναι ασύντακτο. Στις εξετάσεις θα λάμβανε αρνητική βαθμολογία. Ίσως εκεί θα πρέπει να εστιάσετε καταρχήν (με την κυριολεκτική έννοια και όχι "καταρχάς"). Ας είναι σωστό το συντακτικό και η ορθογραφία σε πρώτη φάση και ας λειτουργήσουν οι ιδέες ως αντικείμενο βελτίωσης, σε δεύτερο χρόνο. ΥΓ Δεν είμαι φιλολογος, Πολυτεχνείο έχω τελειώσει ☺️ Επεξ/σία 21 Ιανουαρίου 2023 από MauroPaltoudias
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα