sjtak Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 Καλησπέρα, πριν από λίγο καιρό έστησα ένα καινούριο σύστημα μαζί με κάποια παλιά parts που είχα. 13700k, z790 gaming x ax, 2x16gb kit gskill 6400cl32, nvidia 1660 super, 2tb nvme kc3000, 1 blu-ray drive, 6x120mm fans, corsair 600t case, corsair rm650x psu και ψύκτρα frost commander 140. Στην αρχή δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα και οι μνήμες τρέχαν κανονικά σε xmp (περίπου 10-15 μέρες χρήση από τότε που το έστησα). Ύστερα από αλλαγή bios, με εμφάνισε μετά από λίγο πρόβλημα με τις μνήμες (ίσως έτυχε να είναι και σύμπτωση). Στην εκκίνηση κολλούσε και έκανε training, μέτα έκανε επανεκκίνηση σε jedec. Άλλες φορές φόρτωνε αλλά εμφάνιζε μόνο την μία μνήμη σαν διαθέσιμη/αναγνωρίσιμη. Μετά από δοκιμές με bios reset και φλασάρισμα προηγούμενης έκδοσης bios, δοκίμασα μόνο με 1 dimm κάθε φορά και το 1 φόρτωνε απροβλημάτιστα σε xmp ενώ το άλλο όχι. Με δοκιμές πάλι, κατάφερα να τρέξω την "προβληματική" μνήμη σε 6000cl36. Μετά με μερικές δοκιμές ακόμα κατάφερα σε 6200cl38 και τελικά σε 6400cl40. Σε οτιδήποτε κάτω από cl40 στα 6400, κολλάει στο training και δεν φορτώνει. Αυτό είτε με μόνο το 1 (αμφιλεγόμενο) dimm, είτε και με τα 2 μαζί. Επίσης παρατήρησα ότι στο hwinfo στην καρτέλα με τους αισθητήρες για τις μνήμες, εμφανίζει μόνο την θερμοκρασία στο αμφιλεγόμενο dimm (λείπουν οι πληροφορίες για τις τάσεις). Μίλησα με το κατάστημα που τις έχω αγοράσει και μου είπανε ότι θέλει περίπου 2 μήνες για να τις στείλουν για έλεγχο από τότε που θα τις παραλάβουν... Αν και νομίζω ότι μάλλον έχει θέμα το dimm, πιστεύετε ότι αξίζει να τo δοκιμάσω σε κάποιο άλλο σύστημα να δω αν τρέξει εκεί για να αποκλείσω τελείως την μητρική; Έχετε να προτείνετε κάποιο κατάστημα στην Θεσσαλονίκη που μπορούν να μου κάνουν τον έλεγχο οικονομικά; Αν επικοινωνήσω απευθείας με gskill, υπάρχει περίπτωση να γίνει ο έλεγχος πιο γρήγορα αν τις στείλω απευθείας; Υπάρχει κάτι άλλο που θα προτείνατε να δοκιμάσω μήπως και διορθωθεί το πρόβλημα; Προβληματίζομαι λίγο για το τροφοδοτικό γιατί δεν είχε 2 καλώδια για παροχή ρεύματος στον επεξεργαστή αλλά μου είπανε δεν χρειάζεται άμα δεν κάνεις oc. Ευχαριστώ τα μέλη @billeiros @nvidiafan που με βοήθησαν πολύ με το αρχικό troubleshooting και κατάφερα να τρέξω πάλι τις μνήμες. 1 1
nvidiafan Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 Καλό θα ήταν να δοκιμάσεις σε άλλο μηχάνημα γνωστού ξεχωριστά τα dimmάκια σου, πριν μπεις στη χρονοβόρα διαδικασία του rma! Ίσως κάποιος Θεσσαλονίκη από το φόρουμ που μένετε κοντά σε βοηθήσει..
TR-909 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Αρχικά θα έλεγα να τις σετάρεις σε JEDEC clocks και νσ τρέξεις ένα Memtest86. https://www.memtest86.com/ Για να δεις αν όντως το τσιπ έχει θέμα. Επεξ/σία 11 Ιανουαρίου 2023 από TR-909
triplex1 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 Γιατι εμενα με κανει θεμα μητρικης και οχι μνημων; 1
nvidiafan Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 1 ώρα πριν, triplex1 είπε Γιατι εμενα με κανει θεμα μητρικης και οχι μνημων; και μενα για μητρικη μου φαινοταν αρχικα αλλα ο ts υποστηριζει οτι με το αλλο dimm μονο του, ετρεχε μεχρι και 7600 και στις 2 θεσεις ξεχωριστα γιαυτο λεω να τα δοκιμαζε αν ειχε τη δυνατοτητα και σε αλλο μηχανημα πρωτου στειλει rma για να βεβαιωθει οτι το dimm εχει θεμα 1
triplex1 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 1 λεπτό πριν, nvidiafan είπε και μενα για μητρικη μου φαινοταν αρχικα αλλα ο ts υποστηριζει οτι με το αλλο dimm μονο του, ετρεχε μεχρι και 7600 και στις 2 θεσεις ξεχωριστα γιαυτο λεω να τα δοκιμαζε αν ειχε τη δυνατοτητα και σε αλλο μηχανημα πρωτου στειλει rma για να βεβαιωθει οτι το dimm εχει θεμα Το ειπα επειδη μου εχει τυχει gigabyte με κλοκαρισμενες μνημες στο παρελθον να μου καψει το ενα απο τα 4 στικ.............θα ελεγα ο φιλος αν θυμαται αυτη που εβγαλε προβλημα σε ποιο σλοτ ηταν και να κουμπωσει την καλη εκει και να δοκιμασει , σε καθε αλλη περιπτωση να κανει μια δοκιμη στα 2 αλλα (αν ηταν 2-4 να δοκιμασει και τις 2 στα 1-3)
sjtak Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 17 λεπτά πριν, triplex1 είπε Το ειπα επειδη μου εχει τυχει gigabyte με κλοκαρισμενες μνημες στο παρελθον να μου καψει το ενα απο τα 4 στικ.............θα ελεγα ο φιλος αν θυμαται αυτη που εβγαλε προβλημα σε ποιο σλοτ ηταν και να κουμπωσει την καλη εκει και να δοκιμασει , σε καθε αλλη περιπτωση να κανει μια δοκιμη στα 2 αλλα (αν ηταν 2-4 να δοκιμασει και τις 2 στα 1-3) Στο Α2 slot ήταν αυτή που έφαγε σκάλωμα. Δοκίμασα την καλή και στο Α2 και στο Β2 και μπούταρε κανονικα στα 7600. Stability δεν έτρεξα αλλά το σημαντικό ήταν ότι μπούταρε. Η άλλη σκαλώνει στο memory training στο xmp και δεν μπαίνει καν. Το θέμα ξεκίνησε αφότου φλασαρα την F3i έκδοση. Έχω ξαναφλασαρει την F2 που ήταν αυτή που είχα πριν καθώς και τα πιο καινούρια revisions F3j F3k αλλά δεν έγινε τπτ. Δοκίμασα και στο Α1-Β1 αλλά δεν άλλαξε κάτι. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να φταίει η μητρική, δεν εξηγείται γιατί η μία τρέχει χωρίς θέμα και η άλλη να μην μπορεί. Εκτός και άμα όπως σου έτυχε και εσένα την μισοέκαψε την μια μνήμη για κάποιο λόγο. Ψιλοασχετο αλλά στην F3i έκδοση μου έβγαζε σκορ επεξεργαστή στο bios 84400 και στις 2 τελευταίες 84100. Αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει και τίποτα άλλο που δεν πάει καλά και προκαλεί degrade στον επεξεργαστή. Αν και ίσως απλά να άλλαξε ο τρόπος που το υπολογίζει στις πιο καινούριες εκδόσεις.
triplex1 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 21 λεπτά πριν, sjtak είπε Στο Α2 slot ήταν αυτή που έφαγε σκάλωμα. Δοκίμασα την καλή και στο Α2 και στο Β2 και μπούταρε κανονικα στα 7600. Stability δεν έτρεξα αλλά το σημαντικό ήταν ότι μπούταρε. Η άλλη σκαλώνει στο memory training στο xmp και δεν μπαίνει καν. Το θέμα ξεκίνησε αφότου φλασαρα την F3i έκδοση. Έχω ξαναφλασαρει την F2 που ήταν αυτή που είχα πριν καθώς και τα πιο καινούρια revisions F3j F3k αλλά δεν έγινε τπτ. Δοκίμασα και στο Α1-Β1 αλλά δεν άλλαξε κάτι. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να φταίει η μητρική, δεν εξηγείται γιατί η μία τρέχει χωρίς θέμα και η άλλη να μην μπορεί. Εκτός και άμα όπως σου έτυχε και εσένα την μισοέκαψε την μια μνήμη για κάποιο λόγο. Ψιλοασχετο αλλά στην F3i έκδοση μου έβγαζε σκορ επεξεργαστή στο bios 84400 και στις 2 τελευταίες 84100. Αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει και τίποτα άλλο που δεν πάει καλά και προκαλεί degrade στον επεξεργαστή. Αν και ίσως απλά να άλλαξε ο τρόπος που το υπολογίζει στις πιο καινούριες εκδόσεις. κανε deffault settings στο bios , σβησε και βγαλε ρευματα και καρφωσε τες στο 1-3 και ξεκινα χωρις XMP Επεξ/σία 11 Ιανουαρίου 2023 από triplex1
sjtak Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 3 ώρες πριν, TR-909 είπε Αρχικά θα έλεγα να τις σετάρεις σε JEDEC clocks και νσ τρέξεις ένα Memtest86. https://www.memtest86.com/ Για να δεις αν όντως το τσιπ έχει θέμα. Για την ώρα τις τρέχω στα 6200. Το κατέβασα και το έτρεξα. Δεν είμαι σίγουρος σε τι ταχύτητα έτρεξε το τεστ γιατί έγραφε 4800 αλλά το τελείωσε χωρίς σφάλματα. 1 ώρα πριν, triplex1 είπε κανε deffault settings στο bios , σβησε και βγαλε ρευματα και καρφωσε τες στο 1-3 και ξεκινα χωρις XMP Το έκανα και φόρτωσε κανονικά αλλά μετά που δοκίμασα xmp κολλούσε στο memory training πάλι.
TR-909 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 1 λεπτό πριν, sjtak είπε Για την ώρα τις τρέχω στα 6200. Το κατέβασα και το έτρεξα. Δεν είμαι σίγουρος σε τι ταχύτητα έτρεξε το τεστ γιατί έγραφε 4800 αλλά το τελείωσε χωρίς σφάλματα. Αν πέρασαν και τα δυο στικ μεμτεστ χωρίς λάθη λίγες πιθανότητες να συμβαίνει κάτι με το στικ.
sjtak Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2023 2 λεπτά πριν, TR-909 είπε Αν πέρασαν και τα δυο στικ μεμτεστ χωρίς λάθη λίγες πιθανότητες να συμβαίνει κάτι με το στικ. Ναι, μαζί τα έβαλα να κάνουν το τεστ.Λιγο που είχα τσιμπήσει την τάση πάντως είχε παίξει και 6400cl38. Παρακάτω δεν ήθελα να δώσω παραπάνω ρεύμα για να δω μέχρι που μπορεί να πάει. Δεν ξέρω αν έχει νόημα να δοκιμάσω ρεύματα παραπάνω σε κάποια άλλα πράγματα π.χ. vddq cpu, vdd2 cpu, vccsa και ποια θεωρούνται ασφαλή όρια μήπως θέλει λίγο παραπάνω σε αυτά.
TR-909 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 Είναι λίγο μπέρδεμα αν δεν έχεις άλλα κομμάτια να κάνεις δοκιμές - αν δεν έχεις όρεξη και χρόνο να ταλαιπωρείσαι πήγαινε τα σε κάποιο κατάστημα για έλεγχο. Από Θεσ/νικη δεν γνωρίζω κάποιο όμως μπορείς να τα πας σε κάποιο "επώνυμο" τύπου ΠΛΑΙΣΙΟ ή e-shop.
Pwpwpw Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Ότι και να είναι εύχομαι να βρεις γρήγορα άκρη. Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά από bios update λες, ενώ μεχρι τότε έτρεχε άψογα. Εγώ δεν καταλαβαίνω τι τρέλα είναι αυτή με τα bios update χωρίς να υπάρχει λόγος και ενώ το σύστημα τρέχει υποδειγματικά. Κάτι που δούλευει άψογα δεν βλέπω τον λόγο να το σκαλίζεις και να ξινεσαι για προβλήματα. Επεξ/σία 12 Ιανουαρίου 2023 από Pwpwpw
sjtak Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 54 λεπτά πριν, Pwpwpw είπε Ότι και να είναι εύχομαι να βρεις γρήγορα άκρη. Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά από bios update λες, ενώ μεχρι τότε έτρεχε άψογα. Εγώ δεν καταλαβαίνω τι τρέλα είναι αυτή με τα bios update χωρίς να υπάρχει λόγος και ενώ το σύστημα τρέχει υποδειγματικά. Κάτι που δούλευει άψογα δεν βλέπω τον λόγο να το σκαλίζεις και να ξινεσαι για προβλήματα. Εκείνη την περίοδο έτρεξα αρκετά runs και το 3d mark timespy. Ίσως και το 1 dimm να ήταν στα τελευταία και με το stress να έφαγε degrade. Γενικά είναι και τα timings πουσαρισμενά για 6400 (32-39-39-102). Π.χ. υπάρχουν άλλα kits στα 6400 που τρέχουν στα 6400cl40-40-40 κάτι το οποίο μπορώ να το τρέξω και εγώ σε αυτό το dimm. απλά δεν πέφτει παρακάτω το latency.
athkatla78 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2023 Το κιτ μνήμης που έχεις υποστηρίζεται από τη μητρική σου ; https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z790-GAMING-X-AX-rev-10/support#support-memsup
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα