dbrillis Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 2 ώρες πριν, UnholyDemoniX είπε Καλημέρα! Είμαι 26 ετων, και εχω σπουδάσει πάνω στους υπολογιστές/δίκτυα, σε αντίθεση ομως με την σπουδή μου, ειναι το επάγγελμα που εχω ασχοληθεί τον λιγότερο χρονο! Ο λογος ειναι οτι ο ΙΤ ειναι μια δουλεια που δεν τελειώνει ποτέ! Ημουν 9-5 τρέξιμο, αν μας τύχει κατι εξτρα καθόμαστε παραπάνω, αν ειναι Κυριακή πρέπει να πάμε, αν είναι 10 το βράδυ πρέπει να το δουμε κτλ. Απο την αλλη πλευρά ομως εχω δουλέψει και πωλητής, περίπτερο, γραμμή παραγωγής σε βιοτεχνία και αλλες παροιμίες δουλειές που βλέπω οτι παρα το οτι ειναι δουλειές θεωρητικά χωρίς μέλλον και πρακτικά χωρίς προοπτικές, ειναι δουλειές ήσυχες! Γύρναγα μετα σπιτι μου και καθόμουν με την γυναίκα μου χωρίς να νιώθω οτι εχω πάρει την δουλειά μαζί... ειχα όρεξη να βγω και να κανω πράγματα με την ζωη μου και οχι με πονοκέφαλο, έξτρα σκεψεις και προβληματα. Και εδω έρχεται το ερώτημα που εχω θέσει στον τίτλο! Υπάρχει θωρείτε κάποια δουλειά που μπορεί να ειναι μια μεση λυση ανάμεσα στο τρέξιμο, τον μισθο και να εχει "μέλλον"? Για παράδειγμα το περίπτερο ειναι δουλειά χωρις μέλλον, αργα ή γλήγορα ολα θα κλείσουν! Αρχική μου σκέψη ηταν να ανοίξω κατι δικο μου με επισκευές Η/Υ, να γλιτώσω απο ολο το τρέξιμο που εχουν οι εταιρίες, αλλα τα τελευταία χρονια εχουν πεταχτεί τετοια μαγαζάκια σε καθε γωνια, επομενος ο ανταγωνισμος ειναι μεγαλος. Αλλη μια ιδεα ηταν να ανοίξω ενα ψιλικατζίδικο σε καποιο καλο σημείο με ντελιβερι! Δεδομένου οτι ξερω την δουλεια και τους προμηθευτες απο το περίπτερο που δούλευα. θα μπορούσε επίσης να μου παρέχει εναν σταθερο μισθο, και εχω και φιλους που ειναι μεσα σε αυτην την ιδεα, οποτε ειναι πιο εύκολα υλοποιήσιμη! ολοι είμαστε με μηχανές, οποτε βγαίνει και το ντελιβερι ΥΓ: 1) Προφανώς το ερώτημα ειναι τροφή για σκέψη, σε μια εποχή που ολοι θυσιάζουμε την προσωπική μας ζωη και ψυχική μας υγειά για τα εξτρα λεφτά, αν ειναι δυνατον να βρουμε κατι που να μην μας τρωει την ψυχη! οπότε δεν περιμένω άμεσες λύσεις στις απατήσεις. 2) Οπου εχω γράψει ΙΤ μπορείτε να το αντικαταστήσετε με οποιαδήποτε δουλειά καριέρας, το αποτέλεσμα ειναι παρόμοιο 3) Ξερω πως τα 1500 σαν ΙΤ δεν θα τα βρω ως πωλητής, οπως και το οτι το άραγμα του περιπτέρου δεν θα το βρω στην γραμμή παραγωγής! προσπαθώ να δώσω μια γενική εικόνα 4) Δεν μιλάμε για ανθρώπους που θέλουν να ειναι "τεμπελιάζουν" αλλα να θες να δουλεύεις χωρις η δουλειά να σου τρώει ολη σου την ζωή Γραφω αυτό το ποστ πίνοντας καφε και βλέποντας απο την τζαμαρία την βροχή ως πωλητής, ως ΙΤ δεν προλάβαινα να δω αν βρέχει (τέλος του μήνα όμως θα κλαίω με μαύρο δάκρυ με τα 700 ευρώ χαχα) Θα σου φανει σαν να σε κοροιδευω αλλα μιλαω σοβαρα. Η λυση για σενα ειναι να βρεις μια γυναικα να εχει την οικονομικη ανεση να σε ταιζει και εσυ να κανεις οτι δουλευεις. Δεν θα εισαι ο πρωτος ουτε το τελευταιος που το κανει. Αρκει να αντεχεις να μην ειναι η γυναικα οπως θα "ηθελες". Ετσι θα σωθεις και εσυ και η κοπελα που ταλαιπωρεις τωρα. 1
rodosf1 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Βγάλε μια άδεια security κ πήγαινε για εργασία. Κανένα άγχος μετά τη δουλειά και ευλαβικά 8ωρα σε λιμάνια, αεροδρόμιο, εταιρείες κλπ. Μείον η ορθοστασία. Γενικά αν βρεις δουλειά που είναι σε βάρδια με αλλαγή θα αλλάζεις πάντα στην ώρα σου. Κ σε νοσοκομείο τα ίδια πάλι, ΕΚΑΒ, νοσηλευτής κλπ αν αντέχεις. Σε ιδιωτικές κλινικές κλπ οι διοικητικοι το ίδιο, αυστηρή τήρηση ωραρίου. Πόσοι δεν παρατηρησατε σε μεγάλες εταιρίες όπως εγώ ότι ο φυλακας στην πύλη πάντα ήταν 8-2 κ ποτέ δεν έμεινε παραπάνω, ενώ εμείς σαν μαλακες για κάποια έξτρα καθόμαστε ώρες κ ώρες. Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο asset φιλε μου, ειδικά ο προσωπικός.
csontheline Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, merkon είπε Οσο για το 119 ημερες συνεχομενης εργασιας, το λες σαν κατορθωμα; Δεδομενου το οτι αναφερεις πως δεν γκρινιαζεις κιολας; 1ο) Δεν έχει αναφέρει τι επαγγέλεται. Πχ αν είναι ναυτικός, θέλει δεν θέλει, καταλαβαίνεις. 2ο) Αναφέρεται σε 2 μη -απαραίτητα- συνδεδεμένα γεγονότα. Αφήνει να εννοηθεί ότι τρέχει/τον τρέχουν, αλλά αμοίβεται καλά/εξαιρετικά καλά, οπότε κατανοεί ότι ή θα κάθεται ή θα πληρώνεται. 2 ώρες πριν, cumulus είπε - Εχω δουλεψει 119 ημερες συνεχομενες, αλλα δεν ειμαι αυτος που μπαινω στα φορουμ - να γκρινιαζω οτι δεν παιρνω καλο μισθο. 3 ώρες πριν, UnholyDemoniX είπε 3) Ξερω πως τα 1500 σαν ΙΤ δεν θα τα βρω ως πωλητής, οπως και το οτι το άραγμα του περιπτέρου δεν θα το βρω στην γραμμή παραγωγής! προσπαθώ να δώσω μια γενική εικόνα 4) Δεν μιλάμε για ανθρώπους που θέλουν να ειναι "τεμπελιάζουν" αλλα να θες να δουλεύεις χωρις η δουλειά να σου τρώει ολη σου την ζωή 3) Άλλο IT, άλλο OT (επειδή αναφέρεις γραμμές παραγωγής). Οι ITήδες, συνήθως (είναι γενικόλογο το IT), κάθονται σε γραφεία. 4) Μπαίνεις junior (κατά προτίμηση προγραμματιστής/developer), χτίζεις εμπειρία, εξειδικεύεσαι και σε 6-12-24 μήνες ζητάς αύξηση/αλλάζεις εταιρεία και συνεχίζεις. Καλύτερος μισθός, καλύτερες συνθήκες = Job hopping Προσωπικά ακολουθώ το τρίπτυχο 1) Γίνομαι χρήσιμος 2) Γίνομαι απαραίτητος 3) Γίνομαι απαιτητικός Επεξ/σία 10 Ιανουαρίου 2023 από csontheline 4
Dark_son20 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 το να ανοίξεις κάτι δικό σου δεν συμβαδίζει με αυτά που λες/θες, το μυαλό σου θα είναι εκεί 24/7/365 4
Klausx Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Παλιά είχε κίνηση η παραλιακή γιατί στο ένα ρεύμα πήγαιναν για διασκέδαση και στο άλλο γυρνούσαν.... τώρα έχει παντού κίνηση αλλά αντί για διασκέδαση πάνε για δουλειά.... 🤣 Πέρα από την πλάκα, είναι μαζικό το θέμα, υπάρχουν πάρα πολλοί που εργάζονται μαύρα, χωρίς δώρα, 4-ωρο αλλά είναι 10++ωρο κ.α πολλά. Δεν υπάρχει οικονομία ούτε χρήμα να μπορεί να στηρίξει κάτι σωστό σε μία Χώρα που προσπαθούν να τα κάνουν όλα λάθος.... Μόνο με αυστηρότητα στα πάντα (νόμους, πρόστιμα κτλ) θα πάμε μπροστά αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να έχεις καθαρή κυβέρνηση... και καθαρούς πολίτες όχι τους 50-60++ που χρωστάνε εφορία και δεν τους νοιάζει τίποτα πλέον αφού δεν έχουν να χάσουν και κάτι. 1
malakudi Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 4 ώρες πριν, UnholyDemoniX είπε Ο λογος ειναι οτι ο ΙΤ ειναι μια δουλεια που δεν τελειώνει ποτέ! Ημουν 9-5 τρέξιμο, αν μας τύχει κατι εξτρα καθόμαστε παραπάνω, αν ειναι Κυριακή πρέπει να πάμε, αν είναι 10 το βράδυ πρέπει να το δουμε κτλ. Αυτό εσύ το επέτρεψες να συμβεί. 5 φεύγεις, θα το φτιάξω αύριο. Αν είναι Κυριακή θα το φτιάξω Δευτέρα. Αν είναι 10 το βράδυ θα το φτιάξω το πρωί. Φυσικά αν τα κάνεις αυτά μπορεί να απολυθείς. Μπορεί και όχι όμως, αν είσαι απαραίτητος για τις γνώσεις σου. Εμείς βάζουμε τα όρια. Αν τα όρια δε σου αρέσουν, φεύγεις. Αν είναι δικιά σου η εταιρεία, αλλάζει το θέμα, μπορεί να θες να δουλέψεις και βράδυ και Κυριακή. Αν όμως είσαι υπάλληλος, εσύ βάζεις τα όρια. 4
DrLo Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, UnholyDemoniX είπε Γραφω αυτό το ποστ πίνοντας καφε και βλέποντας απο την τζαμαρία την βροχή ως πωλητής, ως ΙΤ δεν προλάβαινα να δω αν βρέχει (τέλος του μήνα όμως θα κλαίω με μαύρο δάκρυ με τα 700 ευρώ χαχα) Τι ακριβώς είναι το "+" στο να ξέρει κάποιος αν βρέχει ή όχι; Όπως το βλέπω, αν μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου χωρίς να έρθεις ποτέ στη θέση να χρειαστεί να παρατηρήσεις αν βρέχει ή όχι, αν κάνει κρύο ή ζέστη κλπ ... τότε μάλλον τα πραγματα είναι πολύ καλύτερα για σένα. Επεξ/σία 10 Ιανουαρίου 2023 από DrLo
geomrk Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 3 ώρες πριν, merkon είπε Οσο για το 119 ημερες συνεχομενης εργασιας, το λες σαν κατορθωμα; Δεδομενου το οτι αναφερεις πως δεν γκρινιαζεις κιολας; Να σε πληροφορισω πως ειναι οτι πιο παρανομο υπαρχει, η εργατικη νομοθεσια προβλεπει συγκεκριμενο χρονο ξεκουρασης ανα τοσες ωρες / ημερες εργασιας και σιγουρα το 119 ημερες δεν ειναι μεσα στο νομιμο οριο. Αρα καλα θα κανεις να μην ανεχεσαι τετοιες καταστασεις και αντι να λες οτι δεν μπαινεις στα φορουμ να γκρινιαζεις για αυτο, να κανεις κατι να το αλλαξεις γιατι μαζι με εσενα παιρνει η μπαλα και ολους τους αλλους. οσο και αν συμφωνω μαζι σου,κανεις δεν εκανε λεφτα με ολα νομιμα
katsapoli Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 21 λεπτά πριν, DrLo είπε Τι ακριβώς είναι το "+" στο να ξέρει κάποιος αν βρέχει ή όχι; Όπως το βλέπω, αν μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου χωρίς να έρθεις ποτέ στη θέση να χρειαστεί να παρατηρήσεις αν βρέχει ή όχι, αν κάνει κρύο ή ζέστη κλπ ... τότε μάλλον τα πραγματα είναι πολύ καλύτερα για σένα. Θα συμφωνήσω κανέναν άμα δεν είσαι μετεωρολόγος Φίλε και μόνο π έχεις χρόνο και γράφεις σε φόρουμ δεν υπάρχει λόγος να έχεις τέτοιες ανησυχίες είσαι μια χαρά... πηγενε μιλά της
tasanton Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Ούτε χρειάζονται αφορισμοί. Ο καθένας μπορεί να θέσει τα όριά του, μέχρι πού θέλει να πάει εργασιακά, μέχρι ποια πράγματα θέλει να θυσιάσει για χάρη μιας δουλειάς η καριέρας. Βλέπω πολύ κόσμο που "τους καβαλάει η δουλειά" συνέχεια. Δεν την κοντρολάρουν. Βέβαια πολλοί θαμπώνονται από τα διάφορα "τυράκια" : παραπάνω λεφτά, bonus, παροχές εταιρείας, αμάξι, τίτλο στην κάρτα, φιλοδοξίες, μανατζεριλίκι, κλπ κλπ. Τέτοια δώρα συνοδεύονται πάντα από κάποιο τίμημα, συνήθως το χρόνο σου και την ψυχική σου ηρεμία. Φίλε μου είναι απολύτως σεβαστός ο προβληματισμός σου. Στο χώρο του ΙΤ η κατάσταση ήταν και είναι ρευστή λόγω της φύσης της δουλειάς. Δεν υπάρχει πάντα αυστηρό ωράριο, ενώ και σπίτι σου μπορεί να χρειαστεί να δουλέψεις βράδυ ή ΣΚ κάποιες φορές. Αυτό το "α πήγε 5 και φεύγω, αφήνω το server της παραγωγής κάτω μέχρι αύριο" δεν παίζει, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και επαγγελματίες. Η αλλαγή καριέρας σε επαγγέλματα χαμηλότερου προφίλ φαντάζει μερικές φορές λυτρωτική (κλασσική ατάκα "τα παρατάω όλα και θα γίνω αγρότης"). Καταλαβαίνεις όμως ότι όλα μετά θα προσαρμοστούν αντίστοιχα: ενδεχομένως λιγότερα χρήματα, άλλες συνθήκες εργασίας και επίπεδο συναδέλφων, αίσθηση στασιμότητας, ανασφάλεια, κλπ. Έτσι όπως το έθεσες λοιπόν, μερικές προτάσεις σχετικές με το ΙΤ: - Πρόσληψη στο δημόσιο: ναι θα δυσκολευτείς να μπεις σε αντίστοιχη θέση λόγω ΑΣΕΠ και λίγων διαγωνισμών, αλλά οι συνθήκες υποτίθεται ότι είναι καλύτερες και ασφαλέστερες. - Κάποια υπηρεσία στην ΕΕ: ναι έχει μια διαδικασία πρόσληψης στις διάφορες προκυρήξεις, ναι θα μετακομίσετε στο εξωτερικό, αλλά αυτά που ξέρω από γνωστούς είναι αρκετά δελεαστικά σε όλα τα επίπεδα. - Freelancing: αν έχεις χτίσει μια εμπειρία και εξειδίκευση σε κάτι, μπορεί να σου δώσει πολλούς βαθμούς ελευθερίας ως προς το ωράριο, το ποια πράγματα θα επιλέγεις να κάνεις, ίσως τα χρήματα αν δουλεύεις για εταιρείες και όχι με ιδιώτες, κλπ. Αφού έχεις σπουδάσει αυτόν το διάολο, γνώμη μου είναι ότι είσαι νέος ακόμα για να το διαγράψεις. Σε 10 χρόνια, τα ξαναλέμε, στο μεταξύ σκέψεις για άσχετες "ανέφελες" δουλειές είναι μάλλον σκέψεις απελπισίας. Διότι τα διάφορα επαγγέλματα που έγραψες ή σου έγραψαν, έχουν κι αυτά πολλά άλλα κουσούρια. Αυτά τα ολίγα. 2
SB_1957 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Αν αγαπάς αυτό που σπούδασες και το κατέχεις φύγε έξω, όπως σου είπαν ήδη. Καλός μισθός, σεβασμός στο ωράριο, άριστες συνθήκες, πληρωμένες υπερωρίες+ρεπό, αύξηση κάθε χρόνο και πολλά άλλα. Στην Ελλάδα δυστυχώς ξέρεις μόνο τί ώρα πρέπει να πας στη δουλειά. Δεν ξέρεις πότε θα σχολάσεις και συχνά ούτε και πότε θα πληρωθείς! 1
Dante80 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) OP, απόλυτα εύλογος ο προβληματισμός σου, και κατ' εμέ απόλυτα σωστές και οι προτεραιότητές σου σε αυτό το θέμα. Δεν θα κατακρίνω άλλους που θα κυνηγήσουν τα λεφτά, την καριέρα, την επαγγελματική εξέλιξη, αλλά προσωπικά αυτό που έγραψες με εκφράζει: αν είναι δυνατόν να βρούμε κάτι που να μην μας τρώει την ψυχή! Δυστυχώς, νομίζω πως στην χώρα μας αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι ειλικρινά να το βρεις. Δεν έχω καμία σχέση με IT προσωπικά, αλλά το ποστ σου μου θύμισε ένα ενδιαφέρον άρθρο που είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια σχετικά με τον πηγαίο κώδικα του διαστημικού λεωφορείου. Και το πως τα άτομα πίσω από αυτό εργάστηκαν για να τον ολοκληρώσουν. They Write the Right Stuff Επεξ/σία 10 Ιανουαρίου 2023 από Dante80
Axelq Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Από όσα έχω δει στο εξωτερικό, δε νομίζω να είμαι ο μόνος που θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει το ποσό του μισθού γραμμένο σε κάθε αγγελία. Προφανώς και είναι συζητήσιμος ανάλογα με τις δεξιότητες και την εμπειρία σου αλλά χρειάζεται να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος τουλάχιστον ποια είναι η βάση. Όχι μετά από 3-4 συνεντεύξεις να μαθαίνεις ότι είναι ο μισός βασικός επειδή σε δηλώνουν 4ωρο και τα υπόλοιπα μαύρα και όποτε θυμηθεί ο εργοδότης. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα πιστεύω πως μόνο σαν ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας μπορείς να βγάλεις σοβαρά χρήματα, η καριέρα ισχύει σε πολύ λίγες εταιρείας. Ναι, είναι πιο δύσκολο σε σχέση με άλλες χώρες που δε σε τρελαίνουν στη φορολογία πριν βγάλεις το πρώτο σου ευρώ αλλά εφόσον είσαι καλός στις δημόσιες σχέσεις μπορείς σιγά σιγά να χτίσεις το πελατολόγιο σου, στην τελική και αν αποτύχεις, απλά γίνεσαι πάλι εργαζόμενος. Όλα αυτά σε περίπτωση που δε θέλεις να φύγεις στο εξωτερικό, αν το σκέφτεσαι έστω και λίγο τότε άρχισε να μαζεύεις βαλίτσες. 1
makis269 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 4 λεπτά πριν, Axelq είπε Παρόλα αυτά στην Ελλάδα πιστεύω πως μόνο σαν ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας μπορείς να βγάλεις σοβαρά χρήματα, η καριέρα ισχύει σε πολύ λίγες εταιρείας. έχεις απόλυτο δίκιο , δυστυχώς είναι η πικρή αλήθεια .
ElCha Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Δούλεψα σε λογιστικό Γραφείο (έκανα πρακτική και μετά με κράτησαν), έπαιρνα πάντα τον κατώτατο μισθό και λογικό αφού ήταν η πρώτη φορά που εργαζόμουν στον τομέα αυτόν. Υποτίθεται δούλευα 9-5 όμως πρακτικά ποτε δεν συνέβη αυτό. Έτρεχα σε εφορίες και σε πελάτες, πράγμα φυσικό, χωρίς να τηρείται το ωράριο, χωρίς να παίρνω τις ημέρες άδειας καθώς το γραφείο έκλεινε μόνο 10 μέρες το καλοκαίρι και φυσικά ήμουν μόνιμα μέσα στο άγχος. Δούλεψα σε χονδρική ως υπάλληλος γραφείου και πάλι υπήρχε άγχος λόγω των καταθέσεων και των μεταφορικών όμως είχαμε μικρότερο ωράριο και μεγαλύτερη αμοιβή από τον βασικό γιατί απλά ήθελαν οι εργοδότες. Το θέμα είναι ότι πάντα, εάν είναι στον τύπο μας, θα έχουμε άγχος. Εάν έχεις τον χρόνο παράλληλα με την δουλειά σου, μπορείς να δοκιμάσεις και affiliate προγράμματα. Θέλουν χρόνο, αφοσίωση, όμως εάν πιάσουν είναι και ένα έξτρα παθητικό εισόδημα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις