Προς το περιεχόμενο

Air-condition /Smart metering

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά,

Θέλω να μετρήσω την κατανάλωση στο air condition που έχω στο σαλόνι, με το μόνο πρόβλημα ότι το air condition είναι συνδεδεμένο απ'αυθείας με τον κεντρικό πίνακα του σπιτιού και όχι σε πρίζα στον τοίχο.

Το air-condition είναι ένα Τoshiba 24btu (αγορασμένο πριν 2-3 χρόνια).

Υπάρχει τρόπος?

Ευχαριστώ 

Δημοσ.

Για όχι και τόσο smart φάσεις, αλλά με πολύ λιγότερα χρήματα δες αυτό:

https://www.skroutz.gr/s/25624714/Eurolamp-Κιλοβατοωρόμετρο-Ηλεκτρολογικού-Πίνακα-Ψηφιακό-Μονοφασικό-Στενό-30A-147-02060.html

έχω 2 στον πίνακα, ένα για το μεγάλο A/C και ένα για το θερμοσίφωνα 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

https://www.aliexpress.com/item/4000571797301.html

Έχω αυτό ενάμιση χρόνο και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Καταγράφει την καθημερινή κατανάλωση για ένα χρόνο και μετά την μηνιαία καθώς έχει και στιγμιαία κατανάλωση, βόλτ, αμπέρ. Επίσης είναι και διακόπτης αν θες να ρίξεις το γενικό (ή την συσκευή) που το έχεις συνδέσει στον πίνακα. Με έχει βοηθήσει πολύ στο να δω ποιες συσκευές καίνε πολύ.

Επεξ/σία από Athoz
  • Like 1
Δημοσ.

Τα παραπάνω που γράφουν ότι είναι single phase, μπορούμε να τα συνδέσουμε στην μια φάση ενός τριφασικού πίνακα, για να μετράμε μόνο αυτή τη φάση ή πρέπει να ψάξουμε κάτι άλλο που να είναι για τριφασικό ρεύμα;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, prefuse είπε

Τα παραπάνω που γράφουν ότι είναι single phase, μπορούμε να τα συνδέσουμε στην μια φάση ενός τριφασικού πίνακα, για να μετράμε μόνο αυτή τη φάση ή πρέπει να ψάξουμε κάτι άλλο που να είναι για τριφασικό ρεύμα;

Υπάρχει και για τριφασικο ρεύμα απλά είναι ποιο ακριβά, χώρο έχει ο πίνακας; 

Επεξ/σία από thanasisxask
Δημοσ.

Έχει χώρο, αλλά ο πίνακας είναι 40+ ετών τουλάχιστον, αν και είχαν βάλει τότε ότι καλύτερο πχ τα αυτόματακια είναι Siemens.

Δημοσ.

Αν κοιτάξεις τα spec του aircondition μπορείς να βρεις πόσο καίει κατά προσέγγιση.
220v x amps (που αναφέρει στα specs του) = watts
Δηλαδή αν σε πλήρη λειτουργία τραβάει 5 αμπερ , τότε τραβάει 1100 watt. Δηλαδή σε μια ώρα πλήρης λειτουργίας θα καίει 1.1kwh.
Αν θες ακρίβεια , για να μην αγοράσεις hardware για τον πίνακα , μπορείς να μετρήσεις με ενα πολύμετρο/αμπεροτσιμπίδα την ακριβή τάση του σπιτιού (κυμαίνεται απο 220 μέχρι 240) και μετά να βάλεις την τσιμπίδα να μετρήσει αμπερ στο καλώδιο που που πάει στο A/C την ώρα που δουλεύει full.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 ώρες πριν, Athoz είπε

https://www.aliexpress.com/item/4000571797301.html

Έχω αυτό ενάμιση χρόνο και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Καταγράφει την καθημερινή κατανάλωση για ένα χρόνο και μετά την μηνιαία καθώς έχει και στιγμιαία κατανάλωση, βόλτ, αμπέρ. Επίσης είναι και διακόπτης αν θες να ρίξεις το γενικό (ή την συσκευή) που το έχεις συνδέσει στον πίνακα. Με έχει βοηθήσει πολύ στο να δω ποιες συσκευές καίνε πολύ.

Ωπ με ενδιαφερει αρκετα αυτο, βλεπω εχει βγει κ custom firmware για να το συνδεσω με το Home Assistant. 

Τωρα η χαζη ερωτηση της ημερας :p. Μπορω να κανω track ολο το σπιτι για την καταναλωση ρευματος, ή πρεπει να συνδεθει με καποια συσκευη, οπως τωρα για AC που λεμε?

Ευχαριστω !

edit: μετα απο λιγο ψαξιμο ειδα οτι εχει support κ με zigbee2mqtt για να γινει intergrate στο HA (η zigbee εκδοση του μετρητη).

Επεξ/σία από Geoisis
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, Geoisis είπε

Μπορω να κανω track ολο το σπιτι για την καταναλωση ρευματος, ή πρεπει να συνδεθει με καποια συσκευη, οπως τωρα για AC που λεμε?

Το έχω βάλει μετά τον γενικό διακόπτη και μετράω όλο το σπίτι. Ένα θέμα που προκύπτει είναι πως αν διακόψεις το ρεύμα εξαποστάσεως θα πέσει και το ίντερνετ οπότε δεν μπορείς να το ξανανοίξεις αλλά μπορεί να φτιάξει αν βάλεις μια 12v μπαταρία στο μόντεμ. Εγώ έω βάλει μια με 3x18650 και balanced charger.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...