mphxths Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2023 Share Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 38 λεπτά πριν, therock είπε Laptop είναι ρε μαν και θα είναι για μια ζωή αν κάθεται στα γόνατα σου. Ο επιθετικός προσδιορισμός gaming laptop είναι που λέω ότι ισχύει κατά περίπτωση. Και ο προσδιορισμος λαπτοπ ειναι κατα περιπτωση. Γιατι αν το βαλω στο γραφειο μου πανω , δεν διαφερει και παρα πολυ απο ενα desktop. Aρα δεν ειναι λαπτοπ ? Αρα δεν ειναι "gaming" επειδη δεν παιζει τα παιχνιδια που θες εσυ για το χρονικο διαστημα που θες εσυ , με διαρκεια μπαταριας που θες εσυ ? 38 λεπτά πριν, therock είπε εκτός αν ορίσουμε τη σημαίνει game. Πχ ο ναρκαλιευτης είναι ένα παιχνίδι. Οπότε αν τρέξει σε ένα λάπτοπ είναι ένα gaming laptop? Κοιτα , αν θελουμε να γινουμε φιλολογοι ναι. Ο ναρκαλιευτης ειναι παιχνιδι και μπορεις να παιζεις για μερες χωρις ρευμα. Αρα θα μπορουσε να πει καποιος οτι τζαμπα κλαιγεσαι και εχεις αδικο. Αλλα ολοι καταλαβαινουμε τι εννοουμε με τον ορο gaming laptop. 38 λεπτά πριν, therock είπε Εγώ τις συνθήκες μου τις όρισα. Για να μπορέσω να θεωρήσω καλή αγορά, και να δώσω με χαρά 2 χιλιάρικα όχι να τα κλαίω η να πω θα το χαρώ υπό την περίπτωση ότι θέλω ρεύμα η δε θα παίξω πολύ ώρα η θα παίξω με μειωμένες επιδόσεις κτλ για μένα είναι να παίξω full hd AAA τίτλους για τουλάχιστον μία ώρα και να μη κάνω ζημιά στη μπαταρία. Εθεσες συνθηκες εξωπραγματικες. Τοσο απλα. Και εγω οπως ειπα , για να πω οτι χαιρομαι που ζω σε αυτον τον πλανητη , θελω η βαρυτητα να λειτουργει οποτε γουσταρω εγω . Δεν γινεται ομως. Αν στο μελλον ανακαλυψουμε την αντι-βαρυτητα ξερωγω , τοτε οι συνθηκες που εθεσα σημερα δεν θα ειναι εξωπραγματικες... Μεχρι τοτε εχουμε καιρο ομως. 38 λεπτά πριν, therock είπε ότι δε μας κρατάνε πίσω οι νόμοι αλλά η τεχνολογία. Βασικα σε κραταει πισω η τεχνολογια που πρεπει να λειτουργει υπο το πλαισιο καποιων φυσικων νομων. Μπορει στο μελλον να εχουμε μπαταριες πλουτωνιου στα φορητα και οχι ιοντων λιθιου και να κρατανε 3 μηνες πριν χρειαστουν ξανα φορτιση. Μπορει βεβαια μεχρι τοτε τα φορητα να εχουν 3πλες καρτες γραφικων και να μην επαρκει και παλι η μπαταρια πλουτωνιου. Μπορει να ανακαλυψουμε τροπο να μαζευουμε ενεργεια απο το συμπαν και να εχουμε ολοι απειρη ενεργεια για παντα. Μιλαμε ομως για το τωρα. Για την τεχνολογια και τους φυσικους νομους που εχουμε τωρα. Και συμφωνα με αυτα τα δεδομενα , οι "συνθηκες" που θετεις για να θεωρησεις μια αγορα gaming laptop ως "καλη" , ειναι ουτοπικες και εξωπραγματικες. Το πιο εξωπραγματικο ειναι το γεγονος οτι συνεχιζεις να επιμενεις και να συζηταμε ακομα το ιδιο θεμα και να λεμε τα ιδια αυτονοητα πραγματα συνεχως. 38 λεπτά πριν, therock είπε Διάβασε αυτό το τοπίκ σε 5 χρόνια που θα χει βγει η 9080ti και τα laptop θα χουν μια budget 6050ti/7050ti και τα ξαναλέμε. Αλλά οκ έπρεπε μάλλον αντί για φέτος να πάρω λάπτοπ το 2028. Kοιτα , εζησα σε εποχες που τα περιοδικα γραφανε κατι τιτλους του στυλ "Επεξεργαστης στα 60MHz! Φτασαμε στο οριο !!" Και τωρα ειμαστε στα 4-5GHz και με overclocking ακουμπησαμε και τα 9GHz. Aρα ξερω πολυ καλα οτι η τεχνολογια εξελισσεται και μπορει να δουμε πραγματα στο μελλον που να μην τα φανταζομαστε τωρα. Αλλα οι φυσικοι νομοι δεν αλλαζουν. Ο,τι τεχνολογια και να βγει στο μελλον , αυτοι θα ισχυουν και θα πρεπει να κανουμε κατι πολυ ριζοσπαστικο για να τους ξεπερασουμε. Αυτη την στιγμη που μιλαμε , οπως εγραψα και παραπανω , τεχνολογια και φυσικοι νομοι ειναι δεδομενοι και δεν μπορεις να κλαιγεσαι και να εχεις εξωπραγματικες απαιτησεις. ΥΓ : Βλεπεις ομως οτι καποια στιγμη , ο,τι και να κανουμε οι φυσικοι νομοι σε περιοριζουν. Η εκλυση θερμοτητας απο τους επεξεργαστες σε εχει περιορισει ως προς την συχνοτητα τους. Σταματησαμε να ανεβαινουμε σε GHz και απλα προσθετουμε πυρηνες. Δεν μπορουμε πλεον να φτιαχνουμε μεγαλης χωρητικοτητας μπαταριες , σε μικρο μεγεθος , για να βαζουμε σε φορητα/ταμπλετς/κινητα , οποτε τι καναμε ? Αυξησαμε τον ρυθμο φορτισης. Ή σε φορητα βαλαμε διπλες μπαταριες... Αν δεν ανακαλυψουμε κατι τρομακτικα ριζοσπαστικο , καποια στιγμη η τεχνολογια σε καποια θεματα θα φτασει οντως στα ορια της. Επεξ/σία 9 Ιανουαρίου 2023 από mphxths 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sil_unique Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2023 Share Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Λοιπόν να μιλήσουμε για τους νόμους της φυσικής και λίγο οι οποίοι θα ισχύουν για την σημερινή και την αυριανή τεχνολογία. Ενα gaming laptop θα ξεκινάει με τροφοδοτικό 150W και μπορεί να ξεπερνάει τα 380W για ένα high end μοντέλο. Από αυτά χοντρικά τα 20W περίπου πάνε στην φόρτιση της μπαταρίας και τα υπόλοιπα στην λειτουργία και αν μιλάμε για full χρήση cpu - gpu η μπαταρία παίρνει ακόμα λιγότερα watt και καθυστερεί η φόρτισή της. Οπότε για 100% επιδόσεις το gaming laptop καταναλώνει 130-360W ανάλογα το μοντέλο. Οι μπαταρίες από την άλλη γενικά κυμαίνονται από 50 - 99Wh, δηλαδή μέγιστη ισχύς 99W για μία ώρα ή 130W για 45΄ ή 360W για 16,5' σε μέγιστη κατανάλωση. Οι κατασκευαστές βάζουν 99Wh χωρητικότητα για να μπορεί να μπαίνει σε αεροπλάνο [μέγιστο όριο οι 100Wh βάση κανονισμού]. Μία λύση θα ήταν χοντρό laptop με μπαταρία που προορίζεται για πατίνι για τους απαιτητικούς αλλά ούτε η τιμή ούτε το βάρος και ο όγκος θα τους βόλευε. Η άλλη λύση που έχει επικρατήσει είναι η χρήση του φορτιστή για επιδόσεις και περικοπές επιδόσεων σε χρήση με την μπαταρία. Κάποια στιγμή μπορεί να έχουμε την κυψέλη ενέργειας του delorean και να γελάμε με τωρινή κατάσταση Επεξ/σία 9 Ιανουαρίου 2023 από sil_unique 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
therock Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2023 Αυτή η απάντηση είναι πλήρης και τα καλύπτει όλα και τη σέβομαι. @sil_unique 35 λεπτά πριν, sil_unique είπε 50 λεπτά πριν, sil_unique είπε Μία λύση θα ήταν χοντρό laptop με μπαταρία που προορίζεται για πατίνι για τους απαιτητικούς αλλά ούτε η τιμή ούτε το βάρος και ο όγκος θα τους βόλευε. Πάλι εκεί καταλήγουμε μιας και έχω κάνει και άλλα τοπικ στο παρελθόν και όσο παίρνανε τα χρόνια δε βλέπω να αλλάζει Κάτι. χοντρά ογκοδη πανάκριβα λάπτοπ είναι ίσως ο μόνος τρόπος να παίξεις για καμιά ώρα σε μπαταρία... Εγώ εν τέλη κατέληξα στο Asus ROG Flow Z13 που είναι ένα Compact tablet με i9/3050ti. Απλά δεν υπολόγισα καλά ότι στη πράξη δε μπορεί να κάνει αυτά που θέλω σε λειτουργία μπαταρίας. Στο ρεύμα το βαλα side by side με το παλιό dell xps9570. Το ξεπερνάει κατά πολύ. Υπερδιπλάσια και βάλε. Πχ στο cyberpunk full hd όλα στο full settings, δίνει 39-44fps ενώ τονdell με 1050ti δίνει 14-17. Αλλά αυτό ξαναλέω είναι σε ρεύμα και εγώ δε θέλω ρεύμα. Έχω καλό πισι και φορητό αν ήθελα κάτι σε ρεύμα. Από την άλλη αν δε θέλω να καιεί τη μπαταρία. Μπορώ να βάλω το battery boost στο GeForce experience που κάνει fps lock στα 30 καρε να ρίξω ένα λιγότερο επιθετικό profile που να μη τρέχει τη κάρτα στο μαξ για να μη θερμαίνεται και να μη καεί πολύ ρευμα, και να ρίξω και τις ρυθμίσεις ώστε να παίρνω 30 χωρίς να μαξαρει... Αλλά άμα τα κάνω αυτά θα είναι σαν να έχω ίδιες επιδόσεις με το dell, που και στο μαξ να τρέχε έχει 97Whr μπαταρία (σε σχέση με το Asus που λόγω form factor χωρεσανε 56Whr...) Βγάζει ίδιους χρόνους... Γιατί με τη μισή μπαταρία που έχει πρέπει να ρίξω τις επιδόσεις στα μισά για να πετύχω ίδιο χρόνο που θα μείνει ανοικτό. Οπότε οι διπλάσιες επιδόσεις μένουν για το ρεύμα. Άρα γιατί αναβάθμισα? Για να χω κάτι πιο όμορφο με φωτάκια και σε λίγο πιο φορητό form factor λόγω ότι είναι σαν surface αλλά στην ουσία με τις ίδιες επιδόσεις όταν είμαι σε μπαταρία? Άρα οι λύσεις για μενα θα ήτανε, να μη παίζω καλά παιχνίδια, η να βρίσκω ρεύμα, η να μην έχω παραλογες επιθυμίες και προσδοκίες η να πάρω κάτι λάπτοπ τοστιέρες που είναι σχεδόν σαν desktop και κοστιζουν πολύ παραπάνω αν θέλω να παίξω κάτι σε μπαταρία. Μιας και ένα λάπτοπ κάνει πολλά παραπάνω από το να παίζεις παιχνίδια αλλά όλα τα παραπάνω έχω μπορέσει και τα χω κάνει με κάθε προηγούμενο μηχάνημα που έχω αγοράσει, οποτε εφόσον δεν αλλάζουν τα θέλω μου δεν έχει νόημα να ξαναναβαθμισω ποτέ λάπτοπ αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά σε τεχνολογίες μου λετε. Πες κάτι σε μπαταρία η πολύ πιο ενεργειακά φιλικές νέες γενιές από κάρτες και επεξεργαστές... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
LLLEFTERIS Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Share Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Στις 8/1/2023 στις 2:11 ΜΜ, therock είπε Μόλις συνειδητοποιησα ότι το λάπτοπ πρέπει είναι ένα ντεσκτοπ που πιάνει μικρότερο χώρο στο σπίτι σου, με την έννοια ότι για να τρέξει σωστά πρέπει να το χεις στο ρεύμα, οπότε πρέπει να σαι σπίτι σου η κάπου κοντά με πρίζα. Άρα ποιο το νόημα? https://youtu.be/jCNOtpKIWwc Εδώ λέει πολλά πράγματακια. Μιλάμε για μεγάλες διαφορές στις επιδόσεις. Αν το χεις στην μπαταρία και καταφέρεις να τρέξεις όσο περισσότερα optimization μπορεις επειδή κάποια δε σε αφήνει να τα ενεργοποιήσεις καν όταν είσαι σε battery mode τότε πάλι θα είσαι κάτω σε επιδόσεις από ρευμα, η μπαταρία δε θα κρατήσει πολύ ίσως ούτε ώρα, και θα χαλάσει και πιο γρήγορα γιατί θα ζεσταίνεται έντονα και απότομα και ξεπέτας και πιο γρήγορα τους κύκλους με το να την αποφορτισεις κατευθείαν και να πρέπει να τη ξαναφορτισεις. Οπότε.πιο το νόημα ρε παιδιά. Εντάξει θα μου πεις δε θα βγαίνεις έξω για να παίζεις PC αλλά επειδή κάνω κάθε βδομάδα διαδρομές με καράβι είναι ένας χρόνος που θα περνάει πιο εύκολα αν έχω να παίξω κάτι στο λάπτοπ. Τώρα έδωσα χρήματα για κάτι καινούριο (ROG Flow με i9/3050ti) και όταν είμαι στην μπαταρία δε βλέπω να διαφέρει πολύ από το dell που πήρα το 2018 με 1050ti Οπότε τι κάνουμε τωρα Έβαλα ultiamte performance (να χρησιμοποιεί 3050 αντί για igpu) perfoance σε fan profile (δε σου δίνει το turbo αν δεν είσαι ρευμα) και στο power profile των windows έβαλα όλα τα eco στονoff και hardware 100% minimum/maximumum Η μπαταρία έλιωσε αμέσως και έπιαναν πάλι 30αρια σε καρέ όπως και πριν με την 1050ti Αν δεν εχεις χωρο οπως εγω αναγκαστηκα πας σε φορητο. Παραδειγμα εγω που δεν εχω χωρο ειμαι με ενα ROG 17.3 πανω στο τραπεζι της τραπεζαριας. Ειμαι μονιμα στην πριζα το εχω βαλει να φορτιζει ως το 60% για να μην βγει οφ η μπαταρια. Και στο δικο μου οταν ειναι με μπαταρια εχει silent και perfomance μονο στο ρευμα εχει Turbo. Ο φορητος ειναι συμβιβασμος τον παιρνεις μονο αν δεν εχεις χωρο και αν τον θελεις για εξω, φυσικα αν εχεις χωρο φτιαχνεις εναν καλο σταθερο και παιρνεις κατι ποιο απλο φθηνο για εξω. Τα παραπανω δεν τα εγραψα αποκλειστικα για σενα αλλα γενικα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
therock Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 1 ώρα πριν, LLLEFTERIS είπε Αν δεν εχεις χωρο οπως εγω αναγκαστηκα πας σε φορητο. Παραδειγμα εγω που δεν εχω χωρο ειμαι με ενα ROG 17.3 πανω στο τραπεζι της τραπεζαριας. Ειμαι μονιμα στην πριζα το εχω βαλει να φορτιζει ως το 60% για να μην βγει οφ η μπαταρια. Και στο δικο μου οταν ειναι με μπαταρια εχει silent και perfomance μονο στο ρευμα εχει Turbo. Ο φορητος ειναι συμβιβασμος τον παιρνεις μονο αν δεν εχεις χωρο και αν τον θελεις για εξω, φυσικα αν εχεις χωρο φτιαχνεις εναν καλο σταθερο και παιρνεις κατι ποιο απλο φθηνο για εξω. Τα παραπανω δεν τα εγραψα αποκλειστικα για σενα αλλα γενικα. Ναι αυτο ηθελα να το κανω και γω. Με πιο προγραμμα το ρυθμιζεις και γιατι διαλεξες 60% (τοσο χαμηλα)? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
LLLEFTERIS Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 Share Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2023 2 ώρες πριν, therock είπε Ναι αυτο ηθελα να το κανω και γω. Με πιο προγραμμα το ρυθμιζεις και γιατι διαλεξες 60% (τοσο χαμηλα)? Ειναι ASUS ROG το δικο μου εχει μια εφαρμογη MyAsus μεσα με αυτη το κανω. Σε αρκετα φορητα μπορεις να ρυθμισεις το μεχρι ποσο θα φορτιζει η μπαταρια απο το Bios Το εβαλα τοσο χαμηλα γιατι το εχω μονιμα στο ρευμα πηρα φορητο οχι για να το κουβαλαω μαζι μου αλλα γιατι δεν εχω χωρο για σταθερο. Ειδα οτι πηρες και εσυ ROG ψαξε στο Store των Windows για την εφαρμογη My Asus 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα