Προς το περιεχόμενο

Router vs Access Point για σύνδεση με COSMOTE Speedport

Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χαίρετε. Είμαι στην COSMOTE και έχω το Speedport Plus με VoIP σε 24άρα σύνδεση (VDSL)

Θέλω να αγοράσω ένα router ή access point καθώς το Speedport δυσκολεύεται αρκετά με 10-15 συσκευές συνδεδεμένες μέσω WiFi (ανοιχτό και 2ο SSID για Guest network) και 2 υπολογιστές μέσω ethernet. Αργεί πολύ ειδικά όταν κατεβάζει μία από αυτές κάποιο αρχείο ή κάνει streaming στο Netflix ή κατεβάζει torrent (υποθέτω λόγο απουσίας QoS ή λόγω WiFi congestion). Υπόψιν ότι έχω και 2-3 smart home devices (led strip, smart plug, κλπ.)

Γενικά με το Speedport Plus δεν είμαι ικανοποιημένος γιατί δεν μου προσφέρει την παραμετροποίηση που θέλω.

Τι είναι καλύτερο να πάρω, router ή access point;

Αν πάρω router, πως θα το συνδέσω στο Speedport; Σε bridge mode, σε PPoE passthrough, σε AP mode; Να κάνω ένα subnetwork? Έχει μειονεκτήματα αυτό; Δεν ξέρω από αυτά και από το ψάξιμο που έκανα για σύνδεση router σε Speedport δεν έβγαλα άκρη καθώς αυτά που βρήκα ήταν αρκετά παλιά και όχι αρκετά κατατοπιστικά για το τι είναι καλύτερο για την περίπτωσή μου. Θέλω να κρατήσω την VoIP τηλεφωνία.

Από router σκεφτόμαι είτε TP-LINK AX73 είτε ASUS TUF-AX5400. Για AP σκεφτόμουν κάτι ποιο αξιόπιστο όπως ένα Ubiquiti UniFi 6 Lite Access Point.

Επεξ/σία από ds9
24άρα μέσω VDSL
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
42 λεπτά πριν, ds9 είπε

έχω το Speedport Plus με VoIP σε 24άρα σύνδεση

42 λεπτά πριν, ds9 είπε

δυσκολεύεται αρκετά με 10-15 συσκευές συνδεδεμένες μέσω WiFi

42 λεπτά πριν, ds9 είπε

Αργεί πολύ ειδικά όταν κατεβάζει μία από αυτές κάποιο αρχείο ή κάνει streaming στο Netflix ή κατεβάζει torrent

Εχεις την απαντηση σου. 

Με 24αρα σύνδεση που θα συγχρονίζεις κατω απο 20 ολα αυτα που λες δεν γίνονται. 

Τωρα για τις ρυθμισεις που λες κλπ εγω θα σου προτεινα να βγαλεις τελιως το speedport και να βαλεις καποιο fritz.
Ετσι και το voip σου θα εχεις και τις ρυθμίσεις που θες να κανεις. Ψαξε τι ρουτερ fritz υπαρχουν και βρες καποιο που να καλυπτει τις αναγκες σου.

Η ubiquiti που λες ειναι καλη αλλα να την βαλεις πανω στο speedport που λες οτι δεν σου κανει; δεν ειναι λιγο αδικο; 

Επεξ/σία από gorge18

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, gorge18 είπε

Με 24αρα σύνδεση που θα συγχρονίζεις κατω απο 20 ολα αυτα που λες δεν γίνονται

Διόρθωση: 24άρα σύνδεση μέσω VDSL από καμπίνα + 2.5 Mbps bonus που δίνει η COSMOTE εδώ και 1-2 χρόνια σε όλους, δηλ. πιάνω 26.5 Mbps down και 2.5 Mbps up. Δεν νομίζω να φταίει μόνο η ταχύτητα του internet που έχω για τα προβλήματα που ανέφερα ότι έχω με το Speedport. Και 100αρα να είχα, αν κάποιος κατεβάζει torrent ή κάνει streaming σε 4K ή ανεβάζει κατι σε dropbox ή οτιδήποτε, θα τρώει όλο το bandwidth.

25 λεπτά πριν, gorge18 είπε

Τωρα για τις ρυθμισεις που λες κλπ εγω θα σου προτεινα να βγαλεις τελιως το speedport και να βαλεις καποιο fritz.

Ετσι και το voip σου θα εχεις και τις ρυθμίσεις που θες να κανεις. Ψαξε τι ρουτερ fritz υπαρχουν και βρες καποιο που να καλυπτει τις αναγκες σου.

Έλαβα υπόψιν και το fritz στην έρευνά μου αλλά το απέρριψα καθώς δεν υπάρχει κάποιο "καλό" μέχρι 150 ευρώ που είναι το budget μου. Fritz μέχρι 150 ευρώ υπάρχουν αλλά είναι μόνο wifi 5 και με χαμηλές διαφημιζόμενες ταχύτητες (1300 Mbps). Τι νόημα έχει να δώσω τόσα λεφτά για κάτι που είναι εντελώς ξεπερασμένο ενώ με τα ίδια λεφτά παίρνεις router με wifi 6, 4 gigabit θύρες και wifi ταχύτητες 3000+ Mbps? Και να πω την αλήθεια, τα AVM δεν μου αρέσουν καθόλου από την εμφάνιση και μόνο

Επεξ/σία από ds9

3 λεπτά πριν, ds9 είπε

+ 2.5 Mbps bonus που δίνει η COSMOTE εδώ και 1-2 χρόνια σε όλους, δηλ. πιάνω 26.5 Mbps down

Confused Kid Cudi GIF by Apple Music
Πρωτη φορα το ακουω αυτο. 

Παρολα αυτα καλυτερα να αλλαξεις ρουτερ απο το να βαλεις ap. Τωρα για το ποιο, δειχνει να γνωριζεις και απ οτην στιγμη που γνωριζεις και το budget σου, βρες αυτο που σε καλύπτει. 

2 λεπτά πριν, gorge18 είπε

Πρωτη φορα το ακουω αυτο.

Το ίδιο ισχύει και σε 50αρες και 100αρες και ουτω καθεξεις. Δίνουν 1-2 Mbps παραπάνω download και upload, αν φυσικά είσαι κοντά σε καμπίνα και μέσω VDSL. Συγκεκριμένα συγχρονίζω με VDSL Downstream 26917  kBit/s, Upstream 2695  kBit/s.

4 λεπτά πριν, gorge18 είπε

Παρολα αυτα καλυτερα να αλλαξεις ρουτερ απο το να βαλεις ap. Τωρα για το ποιο, δειχνει να γνωριζεις και απ οτην στιγμη που γνωριζεις και το budget σου, βρες αυτο που σε καλύπτει. 

Κάποιες γνώσεις για τα routers έχω, οπότε ναι, ξέρω να διαλέξω μοντέλο . Αυτό που δεν ξέρω όμως είναι σε περίπτωση voip τηλεφωνίας με Cosmote, τι είναι καλύτερο; access point ή router; το wifi του speedport είναι το πρόβλημα ή γενικά ως ρουτερ είναι το θέμα του; Αν αγοράσω router, σε τι mode θα είναι συνδεδεμένο στο speedport (bridge mode, passthrough, access point mode); τι τρόπο σύνδεσης πρέπει να επιλέξω, να δημιουργήσω sub-network; Τι πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα έχει το καθενα;

Αυτά δεν ξέρω και για αυτό είπα να ρωτήσω εδώ στο forum καθώς βλέπω έχουν υπάρξει πολλές συζητήσεις για σύνδεση router σε speedport με voip αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη, υπάρχουν πολλά threads και εδώ και στο adslgr και πολλά από αυτά είναι παλιά.

Οι ταχύτητες που αναφέρεις στα WiFi 5 και 6 είναι η μέγιστες θεωρητικές σύνδεσης μεταξύ ασύρματων συσκευών. Επ' ουδενί σημαίνει ότι γίνεται αντίστοιχη μεταφορά όγκου δεδομένων.

Δεν αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν να έχεις μεγαλύτερη ταχύτητα σε WiFi απ' ότι μπορεί να δώσει η Gigabit ενσύρματη θύρα;  Με ποιον μαγικό τρόπο μπορεί να γίνει αυτό;

Bridge mode σε Cosmote το ξεχνάς αφού σε αυτή την κατάσταση λειτουργίας δεν θα δουλεύει η VoIP  τηλεφωνία.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, jkoukos είπε

Οι ταχύτητες που αναφέρεις στα WiFi 5 και 6 είναι η μέγιστες θεωρητικές σύνδεσης μεταξύ ασύρματων συσκευών. Επ' ουδενί σημαίνει ότι γίνεται αντίστοιχη μεταφορά όγκου δεδομένων.

Δεν αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν να έχεις μεγαλύτερη ταχύτητα σε WiFi απ' ότι μπορεί να δώσει η Gigabit ενσύρματη θύρα;  Με ποιον μαγικό τρόπο μπορεί να γίνει αυτό;

Το ξέρω ότι αυτή η ταχύτητα δεν είναι ρεαλιστική. Μόνο σίγουρο όμως είναι ότι καλύτερες ταχύτητες θα έχει ένα router που διαφημίζει 3000+ Mbps από ένα που διαφημίζει 1200 Mbps. Πέρα από αυτό, τι νόημα έχει να δώσω 100-150 ευρώ για ένα wifi 5 ρουτερ όταν αυτή τη στιγμή παίρνεις στα ίδια χρήματα wifi 6 router με 3000+ mbps ταχύτητες? Να δώσω 150 ευρώ για κάτι που είναι ήδη ξεπερασμένο, πόσο μάλλον σε 1-2 χρόνια που θα επικρατεί πλέον το wifi 7? Όχι μόνο αυτό αλλά τα AVM δεν βλέπω να έχουν και πολύ εύχρηστο web interface.

4 ώρες πριν, jkoukos είπε

Bridge mode σε Cosmote το ξεχνάς αφού σε αυτή την κατάσταση λειτουργίας δεν θα δουλεύει η VoIP  τηλεφωνία.

Οκ, άρα ποια άλλη λύση θα ήταν καλύτερη;

Επεξ/σία από ds9

8 ώρες πριν, ds9 είπε

τη στιγμή παίρνεις στα ίδια χρήματα wifi 6 router με 3000+ mbps ταχύτητες?

Νομιζεις οτι θα πιασεις ποτε αυτη την ταχυτητα; Ο παροχος θα σου δωσει αντε 1gbps. οι συσκευες που εχεις αν δεχονται wifi5 δε πα να εχεις και 8 με 5 θα τραβανε και κατα πασα πιθανοτητα με 100 και αν εχεις κανα καλο λαπτοπ ή ανταπτορα για pc 1000 τα 3000+ που πες μονο με καλωδιοκαι παλι με * 

Οπως και να εχει η ερωτηση σου εχει απαντηθει. αλλαξε ρουτερ με βαση τις αναγκες σου και το πορτοφολι σου..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...