manolis940 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 27 λεπτά πριν, zaratustra είπε Όταν τα τεχνολογικά προϊόντα φτιάχνονταν στην Ιαπωνία και τη Γερμανία, o Έλληνας ήθελε έξι μισθούς για να αγοράσει ένα video player στα 80s. 1) Καλόμαθαν οι δυτικοί κώλοι μας με τα φτηνά εργατικά χέρια στην Κίνα. Αλλά και αυτά σταδιακά ακριβαίνουν. Gtx 1080 το 2016 με msrp 600. Rtx 3080 το 2020 με msrp 700. Αύξηση 16,67%. Annual wage στην Κίνα το 2016 68.000 γουαν. Annual wage στην Κίνα το 2020 98.000 γουαν. 44,12% αύξηση. Να υπενθυμίσω σε όσους το ξεχνάνε ότι οι κάρτες γραφικών κατασκευάζονται στην Κίνα. https://tradingeconomics.com/china/wages China Average Yearly Wages 2) Για το msrp της 4080. Καλόμαθε ο ελληνικός και ευρωπαϊκός κώλος μας για μια 9ετία με ανύπαρκτο πληθωρισμό. Όμως τα τελευταία 2 χρόνια ο πληθωρισμός στην Ευρώπη καλπάζει και έχουμε φτάσει στο 11%. Τα τελευταία 2 χρόνια το 1 ευρώ που είχαμε στην τσέπη μας έχει πλέον αξία ~ 0,75 ευρώ Επειδή δεν είχαμε πληθωρισμό για αρκετά χρόνια μας φαίνεται παράξενο. Αν συνυπολογίσουμε το αυξημένο κόστος υλικών (σιλικόνη, κυκλώματα, σύστημα ψύξης) στις 4080, δυστυχώς με τα υφιστάμενα οικονομικά δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα τα 1.200 msrp είναι φυσιολογικά. Αυξημένο κόστος παραγωγής της μονάδας (υλικά, μισθοί κτλ), καλπάζων πληθωρισμός σε Αμερική και Ευρώπη, αλλαγή στην ισοτιμία ευρώ δολαρίου υπέρ του δολαρίου, αύξηση των κινέζικων μισθών με μικρό σχετικά πληθωρισμό, διαμορφώνουν ευλόγως τις υψηλές τιμές στην ευρωπαική αγορά. Απορώ που μερικοί βρίζουν τα ελληνικά μαγαζιά. Παίζει να έχουμε από τις χαμηλότερες αν όχι τις χαμηλότερες τιμές σε κάρτες γραφικών στην Ευρώπη Δυστυχώς αυτή είναι η νέα πραγματικότητα με τις τιμές. Μόνη λύση η ανάπτυξη καινούριας αρχιτεκτονικής με σημαντικά μειωμένο κόστος παραγωγής https://ycharts.com/indicators/europe_inflation_rate Η ποσοστιαία αύξηση του μισθού δεν έχει καμία σχέση με την ποσοστιαία αύξηση της τιμής των κρατών γραφικών. Αν βάλουμε και τις συναλλαγματικές των νομισμάτων στην μέση φυσικά. Το διάγραμμα σου, δεν δείχνει την τελευταία 5ετία ένα ανύπαρκτο πληθωρισμό αλλά κατά κύριο λόγο ένα σταθερό πληθωρισμό της τάξης 2-3% ο οποίος τείνει να γίνει ανύπαρκτος στα τέλη του 2021 και εκεί ξεκινάει να παίρνει την πάνω βόλτα. 1 Χρόνο μετά την μεγάλη αύξηση του μισθού του Κινέζου, κάτι που δείχνει ότι πάλι δεν έχει ιδιαίτερη σχέση καθώς μάλιστα ακριβώς μετά την αύξηση στο διάστημα 2020 -2021 υπάρχει καθοδική πορεία. Να πούμε επίσης για όσους δεν ξέρουν ότι η Nvidia ως επί το πλείστον σχεδίαζει τα chips και δεν τα κατασκευάζει https://techwireasia.com/2022/09/nvidia-revealed-new-ai-powered-gaming-chips-to-be-manufactured-by-tsmc/ Αναφορά σε κείμενο The graphic cards, known as ‘Ada Lovelace’ will be made by Taiwanese giant TSMC using its latest “4N” chip manufacturing technology. 3
HateMe Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 1 ώρα πριν, Arkin είπε Ναι ειναι ο πιο σωστος τροπος αναβαθμισης και το κανω αρκετα χρονια και μου βγαινει πολυ φθηνα 100-200 ευρω η αναβαθμιση απο την προηγουμενη και περνω και 30-50% πανω επιδοσεις. Οχι δεν θα τις δουμε κοντα αυτες τις προσφορες ειδικα 4080 ισως και ποτε. Μια 7900xtx παντως στη φετινη BF απο plaisio την περιμενω να σου πω την αληθεια. Δεν απογοητευει το plaisio σε οτι εχει να κανει με amd καρτες και προσφορες. Το ίδιο κάνω και εγώ με όλα τα pc parts μου. Ανα 2 χρόνια κάνω ένα καλό upgrade και είναι σαν να μη δίνω σχεδόν τίποτα παραπάνω (που λέει ο λόγος) 😛 1
Chocobo Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 10 ώρες πριν, forgotten είπε γιατι σχολιαζουμε, ισως θα επρεπε να σιωπησουμε και να πουμε ευχαριστω ? οταν η καθε γενια της nvidia γινεται scalp απο την εταιρεια απο το reference model θελεις να λεμε και ευχαριστω? χορτασαμε απο σανο ισως και δεν ευχαριστιομαστε τπτ αλλο. και ναι μπορω να παρω και 4090 αλλα θα μεινω με την 3090 που εχω ηδη γιατι η κοροϊδια εχει φτασει στο αμην, να μην σχολιασω την παρουσιαση των λαπτοπ gpu... και γινω εντελως κακος Fool me once , shame on you. Fool me twice , shame on me. Χαίρομαι που αντιστέκεσαι.Η 3090 ούτως ή άλλως είναι πανίσχυρη 4k κάρτα δεν χρειάζεται να έχουμε το μικρόβιο αναβάθμισης. Σε γενικές γραμμές πάντως νομίζω πως αυτή θα είναι η πραγματικότητα πλέον.Οι εποχές που με 1500€ έχτιζε κάποιος τούμπανο tower πέρασαν.
Dantε Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Καλα μια χαρα τουμπανο tower χτιζεις με 1500Ε. Απλα δε το φτιαχνεις με i9 και XX90 καρτα. Παιρνεις ομως πλεον πολυ καλες επιδοσεις με i5 (η Ryzen 5) και ΧΧ60 καρτα. Βεβαια αυτο δεν αναιρει το οτι οντως οι τιμες ανεβηκαν τρελα. Εγω το εγραφα πριν 2-3 χρονια απο οταν ειχε βγει η γενια των RTΧ2000 αλλα με δουλευαν καποιοι. Ελεγα χαρακτηριστικα οτι θα φτασουν οι ΧΧ70 καρτες το χιλιαρικο και γελαγαν και αγοραζαν ΧΧ80 στα 1000+ ευρώ. Ε τωρα ας τα φαμε. Ο μεσος καταναλωτης εχει δειξει οτι δεν εχει ορθη καταναλωτικη συνειδηση. Βλακες ειναι οι Τσεοι να μη το εκμεταλλευτουν και να βγαζουν τσουβαλια λεφτα; Και γω το ιδιο θα εκανα στη θεση τους. Και καπως ετσι τρωμε πετσινο με καρτες απο φουρνο και Λιζακι να ακολουθει με MCM dildo. Επεξ/σία 4 Ιανουαρίου 2023 από Dantε
Karnival Sin Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Γιατι διαμαρτύρεστε σε χρεοκοπημενη χωρα ζουμε. Δεν μας εχουν αναγκη ουτε η NV ουτε η AMD & Intel. Δειτε στα φαρμακα τι γινεται δεν πληρωνεις δεν σου δινουμε.- *Σε λιγο θα εχουμε εκλογες... https://euenergy.live/ Επεξ/σία 4 Ιανουαρίου 2023 από Karnival Sin 4
The__Blade Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Το gaming (εκτός esports) θα μετακινηθεί στις κονσόλες. microsoft/sony έχουν την δυνατότητα να πετύχουν λογικές τιμές hardware από τους κατασκευαστές. ήδη το θέμα προχωράει με το cross-play 1
Teddy77 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 1 ώρα πριν, The__Blade είπε Το gaming (εκτός esports) θα μετακινηθεί στις κονσόλες. microsoft/sony έχουν την δυνατότητα να πετύχουν λογικές τιμές hardware από τους κατασκευαστές. ήδη το θέμα προχωράει με το cross-play Το gaming θα μετακινηθεί προς το cloud gaming, είναι αναπόφευκτο. Όσο και να fail-άρουν οι cloud gaming προσεγγίσεις προς το παρόν, προς τα εκεί θα πάει. Ίσως προσωρινά πάει προς κονσόλες, λόγω των ημι-εξωφρενικών τιμών σε pc parts. Το ότι είναι εξωφρενικές οι τιμές, μόνο να επιταχύνει την μετάβαση στο cloud θα βοηθήσει με το κακό side effect του να τιμολογείται ακριβότερα απ'όσο θα'πρεπε. 1
The__Blade Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Μόλις τώρα, Teddy77 είπε Το gaming θα μετακινηθεί προς το cloud gaming, είναι αναπόφευκτο. Όσο και να fail-άρουν οι cloud gaming προσεγγίσεις προς το παρόν, προς τα εκεί θα πάει. Ίσως προσωρινά πάει προς κονσόλες, λόγω των ημι-εξωφρενικών τιμών σε pc parts. Το ότι είναι εξωφρενικές οι τιμές, μόνο να επιταχύνει την μετάβαση στο cloud θα βοηθήσει με το κακό side effect του να τιμολογείται ακριβότερα απ'όσο θα'πρεπε. Συμφωνώ με αυτό που λες αλλά μπορεί να θέλει 20 ή και παραπάνω χρόνια για να έχουμε επαρκείς ταχύτητες και χωρίς lag. Η ενδιάμεση στάση θα είναι οι κονσόλες. 1
grevoil Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 11 λεπτά πριν, kazantzidis είπε Ax plaisio βλέπω ότι ξεκινάει το 2023 με τα καλύτερα αστεία.
vste Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 15 ώρες πριν, TutaKachun είπε Ερώτηση. Γράφει οτι ειναι ταχυτερη απο την 3090 Ti. Ακομα και υπερβολές της NVIDIA να ειναι, αν ειναι σχεδον ισάξια με μια 3090 Ti που ειναι το κακο με την τιμη; Ναι ειναι 200 πανω απο την 3070 Ti αλλά αν ισχυουν αυτά μιλάμε για τεράστια αυξηση στην αποδοση Παιρνεις ενα XBox 360 στα 400. Μερικα χρονια μετα βγαινει το XBOX One που ειναι κατα πολυ δυνατότερο στα - μαντεψε - 400. Μερικα χρονια μετα βγαινει το XBox Series παλι στα 400, παλι δυνατοτερο. Εδω μιλαμε για επομενη γενια. Η οποια με την προοδο της τεχνολογιας ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως πρεπει να παρεχει βελτιωμενες επιδοσεις σε ίδιες πανω-κατω τιμες. Οταν εχεις την RTX 3070 κοινως και η αγαπημενη Nvidia βγαζει το επομενο μοντελο στην κατηγορια ειναι αυτονοητο πως θα ειναι καλυτερο αλλα τιμολογιακα θα κινειται σε παρομοια τιμη λανσαρισματος του προηγουμενου. Τα παπατζιλικια του να σου κανω συγκριση επιδοσεων 2 μοντελων πανω της προγουμενης γενιας για να σου βαλω καπελο σχεδον 300 ευρω πανω συγγνώμη αλλα ειναι εξοργιστικα. Κλεινω με κατι ψιλοασχετο/σχετικο. Εχω PC με 32gb ram, i5-10400 & RTX 3070. Ακομα παιχνιδι καθαρο "νεας γενιας" δεν εχω δει. Τα πρωτα δειγματα που εχω αγορασει παντως (Calisto Protocol & A Plague Tale: Requiem) ειναι αδυνατον να παιχτουν στο δικο μου συστημα full detail 1440p/60fps. Το ιδιο και το Witcher 3 με το Patch, το Portal RTX, το Quake 2 rtx και αλλα πολλα. Δεν τα λεω unplayable αλλα σίγουρα πρεπει να χαμηλωσω σε medium για να παιξω. Θελω να καταληξω οτι η γενια 30ΧΧ εδωσε μονο πανακριβες τιμες και δυσκολια αποκτησης για να παιζουμε ports απο κονσολες γενεας PS4 και να χαζοχαιρομαστε οτι ειμαστε "master race". Τωρα που αρχιζουν ουσιαστικα να βγαινουν τα νεας γενιας και νεων τεχνολογιών παιχνιδια η γενια αυτη ειναι obsolete. Και οι 2 εταιριες το ξερουν και καπελωνουν αλύπητα. 5
Shyn Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Εαν πιστεύετε ότι η κάρτα θεωρείτε ακριβή μόνο σε χώρες όπως η Ελλάδα κάντε μια βόλτα /r/nvidia να δείτε το κλάμα που πέφτει και από τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες. 2
TutaKachun Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 49 λεπτά πριν, vste είπε Παιρνεις ενα XBox 360 στα 400. Μερικα χρονια μετα βγαινει το XBOX One που ειναι κατα πολυ δυνατότερο στα - μαντεψε - 400. Μερικα χρονια μετα βγαινει το XBox Series παλι στα 400, παλι δυνατοτερο. Εδω μιλαμε για επομενη γενια. Η οποια με την προοδο της τεχνολογιας ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως πρεπει να παρεχει βελτιωμενες επιδοσεις σε ίδιες πανω-κατω τιμες. Οταν εχεις την RTX 3070 κοινως και η αγαπημενη Nvidia βγαζει το επομενο μοντελο στην κατηγορια ειναι αυτονοητο πως θα ειναι καλυτερο αλλα τιμολογιακα θα κινειται σε παρομοια τιμη λανσαρισματος του προηγουμενου. Τα παπατζιλικια του να σου κανω συγκριση επιδοσεων 2 μοντελων πανω της προγουμενης γενιας για να σου βαλω καπελο σχεδον 300 ευρω πανω συγγνώμη αλλα ειναι εξοργιστικα. Κλεινω με κατι ψιλοασχετο/σχετικο. Εχω PC με 32gb ram, i5-10400 & RTX 3070. Ακομα παιχνιδι καθαρο "νεας γενιας" δεν εχω δει. Τα πρωτα δειγματα που εχω αγορασει παντως (Calisto Protocol & A Plague Tale: Requiem) ειναι αδυνατον να παιχτουν στο δικο μου συστημα full detail 1440p/60fps. Το ιδιο και το Witcher 3 με το Patch, το Portal RTX, το Quake 2 rtx και αλλα πολλα. Δεν τα λεω unplayable αλλα σίγουρα πρεπει να χαμηλωσω σε medium για να παιξω. Θελω να καταληξω οτι η γενια 30ΧΧ εδωσε μονο πανακριβες τιμες και δυσκολια αποκτησης για να παιζουμε ports απο κονσολες γενεας PS4 και να χαζοχαιρομαστε οτι ειμαστε "master race". Τωρα που αρχιζουν ουσιαστικα να βγαινουν τα νεας γενιας και νεων τεχνολογιών παιχνιδια η γενια αυτη ειναι obsolete. Και οι 2 εταιριες το ξερουν και καπελωνουν αλύπητα. Μισό ρε παιδιά γιατί οκ είμαι άσχετος απο οικονομικά αλλά ηλιθιος δεν θεωρώ οτι είμαι. Το Xbox 360 κυκλοφόρησε στα 400. Το One στα 500 και το Series στα 500. Υποθέτω οτι το Series δεν ανεβηκε παραπάνω γιατι εχει και το S να καλυπτει οσους το θεωρουν ακριβο. Η 3070 είναι κάρτα για 1440p. Ναι μεν ανεβασε την τιμή αλλά η 4070 δεν ειναι απλως η επόμενη γενια. Ειναι αλλη κατηγορία κάρτας καθώς με αυτα που λεει η NVidia ειναι 4K κάρτα. Υποθετω και παλι, αλλά η 1440p κάρτα αυτης της γενιάς θα ειναι η επερχομενη 3060 και παει λεγοντας. Οσο για το PC σου. Bλεπεις πως εχεις 3070 και δυσκολευεσαι στο 1440p. Με την 4070 σου υποσχεται 4K. Δεν ξερω αν θα το δώσει αλλά οταν σου αλλάζει κατηγορία θεωρώ οτι η τιμή δικαιολογει αυξηση. Αυτό βεβαια θα κριθει αν η καρτα της σειρας 40 που απευθυνεται σε 1440 θα εχει αντιστοιχη τιμη. Αν δεν εχει τοτε ναι κραξιμο. Το τελευταιο δυστυχως ειναι το προβλημα του PC. Είναι ο λογος που πλεον στο PC παίζω μονο RTS και WoW. Γιατί έδωσα πανω απο 1000 για την 2080 Τi και τώρα παίζει με 40 fps. Που ναι το καταλαβαίνω οτι περασαν 4 χρονια απο τότε αλλά δεν ειμαι διατεθημενος να δινω 1000+ ευρω καθε 2-3 χρονια. Εδωσα 500 για ενα Series και αλλα 1200 για μια OLED και ειμαι καλυμενος για 7 χρονια. 1
MarlonRandom Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 18 ώρες πριν, Hacker?pcs είπε Οι αισχρές τιμές συνεχίζονται... Μόνο ευχές για τα χειρότερα στην Nvidia με μακάρι χαμηλές πωλήσεις καρτών όλων των εποχών πλέον από τότε που βγήκαν dedicated GPUs Το $800αρι (τουλάχιστον) εννοείται είναι μόνο για ΗΠΑ, εδώ το 1000€ και όχι μόνο είναι δεδομένο το 1000αρι ειναι δεδομενο, το 1.200-1.300 που θα μας πασαρουν εδω ειναι το στολιδι το ιδιο....
StarLordVag Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, TutaKachun είπε Μισό ρε παιδιά γιατί οκ είμαι άσχετος απο οικονομικά αλλά ηλιθιος δεν θεωρώ οτι είμαι. Το Xbox 360 κυκλοφόρησε στα 400. Το One στα 500 και το Series στα 500. Υποθέτω οτι το Series δεν ανεβηκε παραπάνω γιατι εχει και το S να καλυπτει οσους το θεωρουν ακριβο. Η 3070 είναι κάρτα για 1440p. Ναι μεν ανεβασε την τιμή αλλά η 4070 δεν ειναι απλως η επόμενη γενια. Ειναι αλλη κατηγορία κάρτας καθώς με αυτα που λεει η NVidia ειναι 4K κάρτα. Υποθετω και παλι, αλλά η 1440p κάρτα αυτης της γενιάς θα ειναι η επερχομενη 3060 και παει λεγοντας. Οσο για το PC σου. Bλεπεις πως εχεις 3070 και δυσκολευεσαι στο 1440p. Με την 4070 σου υποσχεται 4K. Δεν ξερω αν θα το δώσει αλλά οταν σου αλλάζει κατηγορία θεωρώ οτι η τιμή δικαιολογει αυξηση. Αυτό βεβαια θα κριθει αν η καρτα της σειρας 40 που απευθυνεται σε 1440 θα εχει αντιστοιχη τιμη. Αν δεν εχει τοτε ναι κραξιμο. Το τελευταιο δυστυχως ειναι το προβλημα του PC. Είναι ο λογος που πλεον στο PC παίζω μονο RTS και WoW. Γιατί έδωσα πανω απο 1000 για την 2080 Τi και τώρα παίζει με 40 fps. Που ναι το καταλαβαίνω οτι περασαν 4 χρονια απο τότε αλλά δεν ειμαι διατεθημενος να δινω 1000+ ευρω καθε 2-3 χρονια. Εδωσα 500 για ενα Series και αλλα 1200 για μια OLED και ειμαι καλυμενος για 7 χρονια. Η 2080 ti δεν παιζει τα παιχνιδια του Series Χ στα settings του Series Χ? Bαζεις το DLSS? Επεξ/σία 4 Ιανουαρίου 2023 από StarLordVag
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα