CrisCrisCris Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2024 4 hours ago, moumias said: Καλημέρα,ξέρει κανείς αν οι συμβάσεις εργασίας στον ίδιο εργοδότη μετρούν μόλις γίνεις μόνιμος για να πάρεις 25 μέρες άδεια το χρόνο; Το δικαίωμα αδείας 25 ημερών, προέρχεται από προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη για 10 έτη (ακόμα και με διαλείμματα) ή 12 έτη σε διαφορετικούς. Σημείωση πως τα έτη προϋπηρεσίας υπολογίζονται βάσει ενσήμων και όχι ημερολογιακά ( 300 ένσημα = 1 έτος). Επίσης, κατά τη νέα πρόσληψη, τα 2 πρώτα χρόνια υφίσταται το τμηματικό δικαίωμα (άρα 25/12= περίπου 2,08 το μήνα) και το δικαίωμα 25 ημερών έτους από την πρώτη μέρα, αφορά την 1/1 του 3ου ημερολογιακού έτους (πχ. πρόσληψη 30/11/24 σημαίνει τμηματικό δικαίωμα 2,08 ημερών κάθε μήνα για τα έτη 2024,2025 και κατοχύρωση ολόκληρου δικαιώματος 25 ημερών από 1/1/26.)
chrisgav Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2024 Συγνωμη για το hijacking αλλα εχω μια ερωτηση γυρω απο το θεμα. Απ' οσο γνωριζω, εαν προσληφθεις για παραδειγμα 10 Οκτωβρίου 2023 σε μια εταιρεία, δικαιούσαι αναλογικά για το υπόλοιπο 2023 άδεια ίση με το ποσοστό 11 Οκτωβρίου εως 31 Δεκεμβρίου δια 20 (διότι τον 1ο χρόνο δικαιούσαι 20 μερες). Το 2024 όμως, με τον προυποθεση οτι θα παραμεινεις στην εταιρεια μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου, δικαιούσαι για το 2024 συνολικα 21 μερες αντι για 20 σωστα? Διότι ο εργοδοτης μου υπολογιζει μεχρι τις 10 Οκτωβριου αναλογικά βαση 20 μερες αδεια και για το υπολοιπο ετος αναλογικα βαση 21 μερες αδεια. Ουσιαστικα θελει να μου φαει 1 μερα. Σε περιπτωση διαφωνιας, που πρεπει να απευθυνθω? Εκτος φυσικα αν κανω λαθος και εχει αυτος δικιο. Ευχαριστω!
CrisCrisCris Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2024 4 hours ago, chrisgav said: Συγνωμη για το hijacking αλλα εχω μια ερωτηση γυρω απο το θεμα. Απ' οσο γνωριζω, εαν προσληφθεις για παραδειγμα 10 Οκτωβρίου 2023 σε μια εταιρεία, δικαιούσαι αναλογικά για το υπόλοιπο 2023 άδεια ίση με το ποσοστό 11 Οκτωβρίου εως 31 Δεκεμβρίου δια 20 (διότι τον 1ο χρόνο δικαιούσαι 20 μερες). Το 2024 όμως, με τον προυποθεση οτι θα παραμεινεις στην εταιρεια μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου, δικαιούσαι για το 2024 συνολικα 21 μερες αντι για 20 σωστα? Διότι ο εργοδοτης μου υπολογιζει μεχρι τις 10 Οκτωβριου αναλογικά βαση 20 μερες αδεια και για το υπολοιπο ετος αναλογικα βαση 21 μερες αδεια. Ουσιαστικα θελει να μου φαει 1 μερα. Σε περιπτωση διαφωνιας, που πρεπει να απευθυνθω? Εκτος φυσικα αν κανω λαθος και εχει αυτος δικιο. Ευχαριστω! Σωστά όσον αφορά το 2023, δίνεται η αναλογία με αντίστοιχη στρογγυλοποίηση. Για το 2024 δεν είναι λάθος. Παρακάτω τι αναφέρει το υπουργείο εργασίας Η άδεια αυτή επαυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα για κάθε έτος απασχόλησης Το ΣΕΠΕ Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος ο μισθωτός δικαιούται να λάβει την ετήσια κανονική άδεια με αποδοχές, η οποία αναλογεί στο χρόνο απασχόλησης του στην υπόχρεη επιχείρηση και υπολογίζεται όπως ανωτέρω. Η άδεια αυτή επαυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα για κάθε έτος απασχόλησης επιπλέον του πρώτου Ορθά, έως τις 9 Οκτωβρίου του 2024, το υπόλοιπο θα πρέπει να λογίζεται ως αναλογία δικαιώματος 20 ημερών. Από τις 10/10/24 όπου συμπληρώνεται πλέον το εργασιακό έτος, η αναλογία άδειας θα υπολογιστεί με το δικαίωμα 21 ημερών, με αναδρομική ισχύει από 1/1/24, όποτε και στις 31/12/24 θα έχουμε τις 21 ημέρες δικαιώματος. την 1/1/25 προκύπτει το δικαίωμα 22 ημερών άνευ αναλογίας, με δικαίωμα λήψης όλων των ημερών άδειας.
chrisgav Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2024 22 minutes ago, CrisCrisCris said: Σωστά όσον αφορά το 2023, δίνεται η αναλογία με αντίστοιχη στρογγυλοποίηση. Για το 2024 δεν είναι λάθος. Παρακάτω τι αναφέρει το υπουργείο εργασίας Η άδεια αυτή επαυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα για κάθε έτος απασχόλησης Το ΣΕΠΕ Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος ο μισθωτός δικαιούται να λάβει την ετήσια κανονική άδεια με αποδοχές, η οποία αναλογεί στο χρόνο απασχόλησης του στην υπόχρεη επιχείρηση και υπολογίζεται όπως ανωτέρω. Η άδεια αυτή επαυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα για κάθε έτος απασχόλησης επιπλέον του πρώτου Ορθά, έως τις 9 Οκτωβρίου του 2024, το υπόλοιπο θα πρέπει να λογίζεται ως αναλογία δικαιώματος 20 ημερών. Από τις 10/10/24 όπου συμπληρώνεται πλέον το εργασιακό έτος, η αναλογία άδειας θα υπολογιστεί με το δικαίωμα 21 ημερών, με αναδρομική ισχύει από 1/1/24, όποτε και στις 31/12/24 θα έχουμε τις 21 ημέρες δικαιώματος. την 1/1/25 προκύπτει το δικαίωμα 22 ημερών άνευ αναλογίας, με δικαίωμα λήψης όλων των ημερών άδειας. Σε ευχαριστω για την απαντηση. Αυτη την εξηγηση με το οτι ισχυει αναδρομικα, υπαρχει καπου επισημα;
CrisCrisCris Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2024 30 minutes ago, chrisgav said: Σε ευχαριστω για την απαντηση. Αυτη την εξηγηση με το οτι ισχυει αναδρομικα, υπαρχει καπου επισημα; Δεν θα το βρεις κάπου πέραν από τα κομμάτια που ορίζουν το δικαίωμα όπου υπάρχουν ασάφειες και πάνω-κάτω, είναι αυτά που ανέφερα στην προηγούμενη απάντηση. Το πρόβλημα της άδειας έχει να κάνει με το εξής. Η άδεια αφορά το διάστημα 1/1-31/12 του έτους (δεν εξετάζουμε το διάστημα που μπορείς να την πάρεις στο επόμενο έτος). Η αύξηση στο δικαίωμα προκύπτει από το εργασιακό έτος, δηλαδή την ημερομηνία πρόσληψης. Εφόσον κάποιος δεν έχει πρόσληψη την 1/1, ώστε ημερολογιακό και εργασιακό έτος να έχουν ίδια ημερομηνία έναρξης, προκύπτουν τα παραπάνω προβλήματα. Εφόσον στις 10/10/24 υπάρχει ακόμα εργασιακή σχέση, ο εργαζόμενος βρίσκεται στο δεύτερο εργασιακό και άρα το δικαίωμα άδειας στο τέλος του 2024 είναι 21 και αλλάζει η μηνιαία αναλογία από 1,667 σε 1,75 και για τους μήνες του ίδιου έτους που έχουν παρέλθει. Αν υπάρξει αποχώρηση νωρίτερα, ως δικαίωμα θεωρείται η αναλογία βάσει του δικαιώματος 20 ημερών για το πρώτο εργασιακό έτος.
alexariz111 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2024 Καλησπέρα, παρόμοιο περίπου θέμα έχω, αν μπορείτε να βοηθήσετε! Πρόσληψη σε εργοστάσιο 5/9/2021 και παραίτηση 28/2/2024. Άδειες από το '24 δεν πήρα καμιά μέρα! Δικαιούμαι 22 μέρες άδειας να πληρωθώ καθώς και όλο το επίδομα αδείας ή αναλογικά για τους 2 μήνες που εργάστηκα;;
chrisgav Δημοσ. 11 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2024 19 minutes ago, alexariz111 said: Καλησπέρα, παρόμοιο περίπου θέμα έχω, αν μπορείτε να βοηθήσετε! Πρόσληψη σε εργοστάσιο 5/9/2021 και παραίτηση 28/2/2024. Άδειες από το '24 δεν πήρα καμιά μέρα! Δικαιούμαι 22 μέρες άδειας να πληρωθώ καθώς και όλο το επίδομα αδείας ή αναλογικά για τους 2 μήνες που εργάστηκα;; Όλες
alexariz111 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2024 21 ώρες πριν, chrisgav είπε Μήπως ξέρεις και μέχρι πότε πρέπει κανονικα να μου τα πληρωσει ο πρωην εργοδότης; Και αν μου βάλει μόνο αναλογία για τους 2 μήνες του '24 τι πρέπει να κάνω; Που θα πρέπει να απευθυνθώ;
chrisgav Δημοσ. 12 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2024 6 minutes ago, alexariz111 said: Δεν γνωριζω νομικα μεχρι ποτε πρεπει - Εμενα παντα κατα την αποχωρηση μου τα εδινε. Νομιζω σε καθε περιπτωση η επιθεωρηση εργασιας θα σου απαντουσε αυτες τις ερωτησεις.
alexariz111 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2024 10 λεπτά πριν, chrisgav είπε Δεν γνωριζω νομικα μεχρι ποτε πρεπει - Εμενα παντα κατα την αποχωρηση μου τα εδινε. Νομιζω σε καθε περιπτωση η επιθεωρηση εργασιας θα σου απαντουσε αυτες τις ερωτησεις. Οκ, να σάι καλά! χίλια ευχαριστω
tzotol Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Καλησπέρα κ χρόνια πολλά! Έχω το εξής θέμα αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει! Στη δουλειά είμαι 5νθημερη, για αρκετά διαστήματα όμως δουλεύω 6ημερη κ μου πληρώνουν τα ρεπό γιατί δεν υπάρχει άτομο να μου κάνει το ρεπό! Είχα 22 μέρες άδεια κ μου ειπαν από το λογιστήριο της δουλειάς μου ότι δεν φταίω εγώ που ενώ ειμαι 5νθημερη δουλεύω αρκετές φορές 6ηνερη κ έχω 22 μέρες άδεια ενώ οι 6ημερες έχουν περισσότερες. Με έβαλε 25 μέρες (στον ίντερνετ είδα ότι είναι 26). πως γίνεται να είμαι 5νθημερη με ημέρες άδειας 6ημερης κ στην άδεια να μου μετράνε το ρεπό, πχ τη βδομάδα δεν μου βάζουν 6 μέρες άδεια αλλά 5 μέρες κ 1 ρεπό. Έχω μπερδευτεί τελείως!
gogkroj Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 σε δικο σου λογιστή θα ρωτησεις γιατι και αυτος βγαζει μισθοδοσιες
tzotol Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 13 λεπτά πριν, gogkroj είπε σε δικο σου λογιστή θα ρωτησεις γιατι και αυτος βγαζει μισθοδοσιες Δεν έχω λογιστή, θα πρέπει να βρω!
xsterg Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 αυτο με τις αδειες καθως και κατι αλλα εργασιακα ειναι κοκκινο πανι για τους εργοδοτες ειδικα σε μικρες εταιρειες. καταλαβαινω οτι η παρανομια παει συννεφο. ο εργαζομενος μπορει να εχει δικιο αλλα δεν μπορει να το βρει. ειναι το ιδιο με το δωρο χριστουγεννων που κανουν πολλοι. σου το βαζουν αλλα ειτε σου λενε φερε το πισω, ειτε σου βαζουν το δωρο και δεν βαζουν τον μισθο. εαν δεν υπαρξει ενα αυστηρο νομοθετικο πλαισιο ολα τα αλλα ειναι μπαλωματα. παιζει ο αλλος με τον μισθο του υπαλληλου η με την αδεια του. ειναι ντροπη αυτο! εχεις τον υπαλληλο, σου βγαζει την δουλεια αλλα οταν φτανει η ωρα να παρει τα συμφωνηθεντα (μεσα σε αυτα ειναι και τα δωρα) τοτε τα γυριζουμε. ειναι σκουληκια αυτοι που τα κανουν αυτα. με τον μισθο ο αλλος καλυπτει τιν αναγκη του να ζει στην κοινωνια. με την αδεια καλυπτει και προσωπικες αναγκες. δεν λεω να ερχεται ο αλλος και μονομερως να αποφασιζει ποτε θα παει η ποτε δεν θα παει στην δουλεια. και αυτο λαθος ειναι. αλλα δεν μπορει οταν δεν εχουμε δουλεια η να περιμενουμε να συσσωρευθει η δουλεια για να του πουμε "ελα σε χρειαζομαι". η αντιμετωπιση πρεπει να ειναι παντοτε σε ανθρωπινο επιπεδο. απλα ο εργαζομενος ειναι συνηθως σε μειονεκτικοτερη θεση.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα