Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 1/1/2023 στις 4:44 ΜΜ, fair_play είπε

Νομίζω πως φταίει το σχολείο. Στο μάθημα που λέγεται Λογοτεχνία αντί να αφήσουν τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα τους δίνουν έτοιμα καλούπια σκέψης. Δυστυχώς 

Πόσο δίκιο έχεις !! Υπάρχουν πραγματικά αριστουργήματα σε ελληνική και ξένη λογοτεχνία και στο σχολείο κάναμε ότι να ναι. Εμένα η "Λογοτεχνία" στο σχολείο με έκανε να αδιαφορώ τελείως για τη πραγματική λογοτεχνία και γενικώς για το διάβασμα, μέχρι που σαν φοιτητής διάβασα 2-3 βιβλία που μου "ταίριαζαν" και από τότε κόλλησα . 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 1/1/2023 στις 2:37 ΜΜ, James Bon είπε

Δεδομένου ότι αγαπάει το ελληνικό τραγούδι, υποθέτω ότι κανονικά θα έπρεπε η ποίηση, ιδίως η ελληνική, να είναι εξίσου δημοφιλής.

/\

Στα πιο σοβαρά.

Ποτέ δεν ήταν η ποίηση ασχολία των πολλών.

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.

Θα συμφωνήσω με τους μελοποιημένους ποιητές, αρκεί να περιέχεται ολόκληρο το ποίημα και να μην παρερμηνεύεται όπως λχ στο "κι ήθελε ακόμη" του Μανώλη Αναγνωστάκη.

Ο 2ος περισσότερο αγαπημένος Τούρκος λογοτέχνης Aziz Nesin σε συγκλονιστική ερμηνία από τη Μαριέτα Ριάλδη (μετά τον Nazim Hikmet)

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε δύο σελίδες με θέμα την ποίηση έχουν ποσταριστεί 8 βίντεο από ελληνική (αποκλειστικά) τηλεόραση. Σε ένα online forum όπου υποτίθεται μπαίνει κόσμος που έχει συναίσθηση του τι αχανή πρόσβαση έχει σε οποιουδήποτε είδους υλικό τον ενδιαφέρει, αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε.

Έχει χαθεί κάθε δικαίωμα στο παράπονο για αυτό τον θλιβερό λαό.

Επεξ/σία από Lucifer
  • Like 2
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, Lucifer είπε

Σε δύο σελίδες με θέμα την ποίηση έχουν ποσταριστεί 8 βίντεο από ελληνική (αποκλειστικά) τηλεόραση. Σε ένα online forum όπου υποτίθεται μπαίνει κόσμος που έχει συναίσθηση του τι αχανή πρόσβαση έχει σε οποιουδήποτε είδους υλικό τον ενδιαφέρει, αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε.

Η υπογραφή σου από τραγούδι ή ποίημα; Έχω googleαρει 2-3 φορές αλλά δεν βρήκα τίποτα. Σοβαρά μιλάω δεν τρολλάρω.

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, Lucifer είπε

Τι να σου πω ρε μαν, εγω προσωπικα την βαριεμαι την ποιηση, και γενικα το διαβασμα βιβλιου.

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, The_Other_One είπε

Η υπογραφή σου από τραγούδι ή ποίημα; Έχω googleαρει 2-3 φορές αλλά δεν βρήκα τίποτα. Σοβαρά μιλάω δεν τρολλάρω.

Μαζί με τους υπόλοιπους στίχους, προοριζόταν για τραγούδι αλλά τελικά το απέρριψα.

23 λεπτά πριν, Ntinaras είπε

Τι να σου πω ρε μαν, εγω προσωπικα την βαριεμαι την ποιηση, και γενικα το διαβασμα βιβλιου.

Την ποίηση το καταλαβαίνω, είναι ζήτημα γούστου. Εγώ πχ βγάζω σπυριά με τα θεατρικά, ας είναι και το Μάκβεθ. Αλλά γενικά το διάβασμα, ακραίο.

• Thanks 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Lucifer είπε

Μαζί με τους υπόλοιπους στίχους, προοριζόταν για τραγούδι αλλά τελικά το απέρριψα.

Την ποίηση το καταλαβαίνω, είναι ζήτημα γούστου. Εγώ πχ βγάζω σπυριά με τα θεατρικά, ας είναι και το Μάκβεθ. Αλλά γενικά το διάβασμα, ακραίο.

Αφιερωνω ωρες σε αρθρα και ντοκυμαντερ παντος ειδου και περιεχομενου, αλλα το εντυπο το βαριεμαι στο 2λεπτο :P

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το βιβλίο αποτελούσε μέσον για να περάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου ή να απασχοληθεις σε κάτι σε εποχές που η οθόνη δεν αποτελούσε το κύριο μέσον ψυχαγωγίας.

Σε όσους μεγαλώσαμε με την νοοτροπία ότι το διάβασμα είναι κάτι αναγκαστικό για να φέρεις βαθμούς, να περάσεις την τάξη, να τελειώσεις σχολείο, πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακό και ένα σωρό άλλα, βάλε και το οποιο υποχρεωτικό διάβασμα για την επαγγελματική εξέλιξη αλλά και την καθημερινή εργασία αν απαιτεί διάβασμα και έρευνα. Προσθεστε μέσα σε αυτά και το διάβασμα που γίνεται ετσι κι αλλιώς όταν θέλουμε να μπούμε στο Internet κτλ κτλ.

Ναι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν διαβάζει πέραν των παραπάνω και θεωρώ λογικό υπό αυτα τα δεδομένα.

Γενικά το βιβλίο και δευτερευοντως το διάβασμα αυτού στον ελεύθερο χρόνο, έχει νικηθεί κατά κράτος, έχει συνθλιβει από όλα τα παραπάνω. 

Ατομα και γενικά οι γενιες που πέρασαν σε πανεπιστήμια έχουνε ρίξει άπειρο διαβασμα σε σχέση με προηγούμενες γενιες που δεν έκαναν τα παραπάνω αλλά διάβαζαν βιβλία στον ελεύθερο χρόνο τους.

Το κακό με τις επόμενες γενιές είναι ότι το διάβασμα αυτό δεν θα επιφέρει απαραίτητα την ανάπτυξη της μόρφωσης, τις πνευματικές λειτουργίες και την προσωπική καλλιέργεια, είναι απλά διάβασμα που έγινε, γίνεται η θα γίνει μελλοντικά για την επιτευξη στόχων. 

Τα παραπάνω παίρνουν σβάρνα και την ποίηση. 

Επεξ/σία από Basilhs23___
  • Like 1
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Ntinaras είπε

Αφιερωνω ωρες σε αρθρα και ντοκυμαντερ παντος ειδου και περιεχομενου, αλλα το εντυπο το βαριεμαι στο 2λεπτο :P

Καταλαβαίνω απ' την αντίπερα όχθη, εγώ βαριέμαι τα video. Νοιώθω ότι μου υπαγορεύουν τη δική τους ερμηνεία του περιεχομένου (εγώ αλλιώς θα το φανταζόμουν και θα το "άκουγα" στο κεφάλι μου) και στον δικό τους αυθαίρετο ρυθμό. Και δε μου είναι εξίσου βολικό να ανατρέχω όπως στο χαρτί (ή το ebook).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπόν θα με πείτε αιρετικό αλλά δεν πειράζει.

Πάρα πολλοί άνθρωποι ανά τον πλανήτη διαβάζουν, ή ακούν ποίηση αλλά ΚΡΥΦΑ. Πως λέμε τραγουδούν στο μπάνιο τους ένα πράγμα.

Το κρυφά πάει περισσότερο για την Έλληνες. Γιατί τα τελευταία χρόνια ιδίως αν πεις σε κάποιον ότι διαβάζεις ποίηση θα σε λογοκρίνει, και θα σε χαρακτηρίσει αναλόγως.

Η ποίηση καλώς η κακώς ήταν για την Ελίτ όπως και η κλασική μουσική παλαιότερα.

Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος του μεροκάματου να έχει χρόνο να διαβάσει ποίηση; Άσε που προϋποθέτει και κάποια στοιχειώδη μόρφωση.

Και δεν αναφέρομαι στην πανεπιστημιακή μόρφωση ΟΧΙ, εννοώ την μόρφωση που διαλέξαμε ΕΜΕΙΣ,  μέσα από την δική μας μελέτη και σπουδή, μέσα από τα δικά μας βιώματα τους δικούς μας δρόμους που πήραμε αφού τελειώσαμε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση (αλίμονο αν δεν μπορούσαμε και να διαβάσουμε τα στοιχειώδη).

Πάρα πολλές φορές όταν δεν προλαβαίνω να διαβάσω, βάζω να ακούσω τους ίδιους τους ποιητές είτε Έλληνες είτε Ξένους να απαγγέλνουν τα ποιήματά τους αφενός γιατί τα έγραψαν οι ίδιοι και αφετέρου δίνουν περισσότερη βαρύτητα σε λέξεις κλειδιά για την κατανόησή τους. 

Δεν θα ξεχάσω τι ωραία πέρασα με τον Charles Bukowski - Alone with Everybody με αυτή την αντρίκια βραχνή σχεδόν κατεστραμμένη από το αλκοόλ φωνή του, ή την Κική Δημουλά - Κονιάκ Μηδέν Αστέρων με φωνή κατασταλαγμένη πολλών καρατίων ή με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο - Μην ξεχνάς, το φιλί, το κορμί και το σαράκι.

Και βέβαια όποιος δεν διαβάζει ή δεν ακούει απαγγελίες τότε μπορεί να ακούσει ποίηση μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια.

Η αλήθεια  βρίσκεται στους sex pistols ε λάθος χαχα  η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες ΟΥΤΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ. 

Προσωπικά διαβάζω και ακούω ποίηση στο σπίτι μου ή με πάρα πολύ συγκεκριμένους φίλους και φίλες μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού. Εφημερίδα όχι. βιβλία ναι

και ένα ποίημα που έγραψα ΝΟΟΟ

έγραψα και αυτό χαχα

Επεξ/σία από Manthos79
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...