comfuzio Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2024 10 hours ago, Luciddream said: 1.5 χρόνο μετά είπα να το ξαναπιάσω.. το είχα αφήσει λόγω μετακόμισης και έλειψης χρόνου. Δεν έβγαλα άκρη με τα backups οπότε το ξεκίνησα απο την αρχή με καινούριο installation από proxmox 8.2 .. ευτυχώς που είχα γράψει μερικά πράγματα εδω πέρα και με βοήθησαν να θυμηθώ κάποια βήματα. Έχασα πολλές ρυθμίσεις που δεν θυμόμουν καν που ήταν για να τις κάνω backup οπότε θα τις ξαναβρώ 😛 Θα φτιάξω ένα guide όμως τις επόμενες μέρες γιατί μπορεί να είναι χρήσιμο και για άλλους. Καλημέρα, δες και το installation script που έχει κάνει fork ο @chmaikos https://github.com/chmaikos/proxmox-hetzner για καθαρή εγκατάσταση. Κλασικά μετά το install τρέχεις το post install script από tteck για το activation nag removal, repos fix και τέλος update & reboot Και να δούμε πότε θα βγει το 8.3 μιας που είναι πάρα πολύ καιρό στην 8.2. 1
Luciddream Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2024 Καλημέρα, ωραία να υπάρχουν γραμμένα αυτά εδώ αλλά το έστησα ήδη με το χέρι. Βλέπω το scriptaki του tteck έχει 1-2 πράγματα ακόμα που μπορώ να ακολουθήσω όπως αυτό με το single node. Θέλω να φτιάξω ένα guide να έχω να τα κάνω με το χέρι εύκολα κάθε φορά παρά να τρέχω scriptakia που δεν θα θυμάμαι τι κάνουν. Στο συγκεκριμένο δεν μπορώ να κάνω και raid για τον proxmox οπότε κάποια στιγμή θα τα φτύσει ο SSD και θα πρέπει να μπορώ να τα στήσω εύκολα από την αρχή. Κάπου έχω και οδηγίες για τις ρυθμίσεις των containers αλλά χτες δεν τις βρήκα Τα backups δεν γινόντουσαν restore δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί, οπότε τα έφτιαξα πάλι. Ουσιαστικά δύο είχα που τα χρησιμοποιούσα, jellyfin(ubuntu 24.04) και samba (alpine 3.20), τα άλλα τα είχα σβήσει. Το καλό είναι ότι με το snapraid και mergerfs απλά βρήκε πάλι τα αρχεία χωρίς κάποια προσπάθεια.
comfuzio Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2024 Εγώ έχω ένα παλιό PC εδώ μικρό σε μέγεθος και του έχω περάσει το proxmox backup server για τοπικά backups, μετά έχουμε με τον @chmaikos έναν dedicated έξω που τρέχει πάλι το PBS αλλά με τα 100mbps upload που έχω είναι λίγο πόνος να παίρνω εκεί backup ένα NVR vm που έχω, ακόμα και τις διαφορές της ημέρας να κάνει, όταν μιλάμε για video ε είναι λίγος όγκος. Αλλά με αυτόν τον τρόπο ακόμα και format να κάνω κάποιο από τα prox hosts, γυρνάνε τα vm σε μερικά λεπτά χωρίς να χάσω δεδομένα
billyg599 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Καλημέρα συμφορουμίτες και ειδικοί του proxmox, Κατ'αρχήν να πω δεν είμαι ειδικός στο proxmox. Πριν αρκετά χρόνια είχα παίξει με freenas, omv κτλ. Για εσάς θα είναι εύκολο νομίζω να μου πείτε αν γίνονται τα παρακάτω. Μου έρχεται ένα mini PC και ήθελα να ξέρω αν θα άξιζε να ακολουθήσω το μονοπάτι του proxmox ή απλώς να στήσω ένα desktop linux (όπως το έχω τώρα στο κύριο PC το οποίο θα πωληθεί). Σχετικά απλές απαιτήσεις να τρέχει ο/οι server/VMs: -jellyfin server έχω σε bare metal (θα ήθελα να πάει σε container version) -immick για photo sharing (ευκολο σε Docker ήδη) -syncthing, borg, rsync, backintime για backup. -Ενα ξεχωριστό Linux VM στο οποίο τρέχει ένα VPN app -Εδώ είναι κάτι που δεν γνωρίζω: Θα ήθελα ένα VM να μπορώ να το δουλέψω σαν desktop os (να το συνδέσω το miniPC σε οθόνη, πληκτρολόγιο, mouse). Αυτό για να το έχω σαν backup PC σε περίπτωση που χαλάσει π.χ. το λάπτοπ. -Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω ένα 2ΤΒ nvme προς το παρόν για όλα αυτά και 16GB μνήμη. Ευχαριστώ
comfuzio Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 14 minutes ago, billyg599 said: Καλημέρα συμφορουμίτες και ειδικοί του proxmox, Κατ'αρχήν να πω δεν είμαι ειδικός στο proxmox. Πριν αρκετά χρόνια είχα παίξει με freenas, omv κτλ. Για εσάς θα είναι εύκολο νομίζω να μου πείτε αν γίνονται τα παρακάτω. Μου έρχεται ένα mini PC και ήθελα να ξέρω αν θα άξιζε να ακολουθήσω το μονοπάτι του proxmox ή απλώς να στήσω ένα desktop linux (όπως το έχω τώρα στο κύριο PC το οποίο θα πωληθεί). Σχετικά απλές απαιτήσεις να τρέχει ο/οι server/VMs: -jellyfin server έχω σε bare metal (θα ήθελα να πάει σε container version) -immick για photo sharing (ευκολο σε Docker ήδη) -syncthing, borg, rsync, backintime για backup. -Ενα ξεχωριστό Linux VM στο οποίο τρέχει ένα VPN app -Εδώ είναι κάτι που δεν γνωρίζω: Θα ήθελα ένα VM να μπορώ να το δουλέψω σαν desktop os (να το συνδέσω το miniPC σε οθόνη, πληκτρολόγιο, mouse). Αυτό για να το έχω σαν backup PC σε περίπτωση που χαλάσει π.χ. το λάπτοπ. -Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω ένα 2ΤΒ nvme προς το παρόν για όλα αυτά και 16GB μνήμη. Ευχαριστώ Μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά με το proxmox αλλά σε mini pc να το κάνεις και desktop χρήση δεν λέει πολύ γιατί δεν θα έχεις καθόλου 3D acceleration. Αν βρεις σωστές οδηγίες για να κάνεις passthrough την iGPU ίσως κάτι κάνεις αλλά θα χάσεις το hardware transcoding στο JellyFin. Σε σύστημα με 2 GPU (iGPU+GPU) θα σου έλεγα θα ήσουν πένα. Τώρα θα σου έλεγα βάλε κάποιο desktop distro με docker και κάντα όλα container 1
billyg599 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 51 minutes ago, comfuzio said: Μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά με το proxmox αλλά σε mini pc να το κάνεις και desktop χρήση δεν λέει πολύ γιατί δεν θα έχεις καθόλου 3D acceleration. Αν βρεις σωστές οδηγίες για να κάνεις passthrough την iGPU ίσως κάτι κάνεις αλλά θα χάσεις το hardware transcoding στο JellyFin. Σε σύστημα με 2 GPU (iGPU+GPU) θα σου έλεγα θα ήσουν πένα. Τώρα θα σου έλεγα βάλε κάποιο desktop distro με docker και κάντα όλα container Ευχαριστώ. Αυτό για το hw transcoding δεν το ήξερα. Οπότε η πιο λογική λύση είναι να μείνω όπως είμαι στο debian install που έχω, και απλως να το μεταφέρω στο mini PC. Θα έχω το πλεονέκτημα ότι μπορώ να το χρησιμοπιήσω και σαν desktop αλλα και always on server λόγω κατανάλωσης. Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου από billyg599
headbanger Δημοσ. 20 Ιανουαρίου Δημοσ. 20 Ιανουαρίου χρησιμοποιώ Proxmox για το home lab εδώ και χρόνια. πλέον και σε επαγγελματικό επίπεδο στην δουλειά που ξηλώσαμε τα vmware μετά το τραγικό νέο llicensing model. το συνηστώ ανεπιφύλακτα πρόσφατα εκανα αναβάθμιση απο κάτι Dell του 2014 σε 2 DL380s Gen9 με 2x42ΤΒ storage shelves. 2
CleanthisD Δημοσ. 21 Ιανουαρίου Δημοσ. 21 Ιανουαρίου Δεν ξέρω αν ειπώθηκε και άλλη φορά, αλλά ο καημένος ο tteck μας άφησε τον προηγούμενο Νοέμβριο. Για κάποιον λόγο όταν το διάβασα στεναχωρήθηκα παρόλο που δεν τον ήξερα τον άνθρωπο. Ίσως είναι τα αμέτρητα βρισίδια που έριχνα στο στήσιμο μέχρι που έπεσα στο link του comfuzio πέρσι. Απ ότι καταλαβαίνω όλο το πρότζεκτ του έχει περάσει στα community-scripts με την βοήθεια της γυναίκας του. 1 2
comfuzio Δημοσ. Τρίτη στις 04:00 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 04:00 μμ 15 hours ago, CleanthisD said: Δεν ξέρω αν ειπώθηκε και άλλη φορά, αλλά ο καημένος ο tteck μας άφησε τον προηγούμενο Νοέμβριο. Για κάποιον λόγο όταν το διάβασα στεναχωρήθηκα παρόλο που δεν τον ήξερα τον άνθρωπο. Ίσως είναι τα αμέτρητα βρισίδια που έριχνα στο στήσιμο μέχρι που έπεσα στο link του comfuzio πέρσι. Απ ότι καταλαβαίνω όλο το πρότζεκτ του έχει περάσει στα community-scripts με την βοήθεια της γυναίκας του. Ναι αυτό, έφυγε ξαφνικά και η γυναίκα του που δεν ξέρει από Η/Υ βοήθησε να περάσει το project στην κοινότητα. Δυστυχώς χάσαμε έναν πολύ καλό τυπά, πιο πολλά εδώ: https://github.com/tteck/Proxmox/discussions/4009 αλλά το project ζει τώρα εδώ: https://community-scripts.github.io/ProxmoxVE/scripts 1
backgroundman Δημοσ. Τρίτη στις 11:01 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 11:01 μμ Καλησπέρα στη παρέα, πρίν περίπου 2 χρόνια έπεσα πάνω στο proxmox τυχαία και απο τότε το έχω στήσει άπειρες φορές σε διάφορα PC, miniPC, NUCs, laptops κτλ. Πλέον στο σπίτι έχω 3 miniPCs και 2 NUCs να τρέχουν proxmox με αρκετά VMs το καθένα και ένα PC server με αρκετούς δίσκους να τρέχει proxmox με βαριά VMs και το PBS σε VM και το truenas σε VM με τον HBA σε passthrough και τους περισσότερους δίσκους εκεί. O PBS έχει 2 datastores, το πρώτο με 2 SSDs (RAIDZ1) για τα εβδομαδιαία backups και το 2o στο truenas (RAIDZ2) οπού κρατάω τα ίδια backups αλλά πολλών μηνών καθώς δε χωράνε όλα στους SSDs. Το πολύ καλό με τον PBS και το ZFS είναι ότι χρησιμοποιεί στο έπακρο το ZFS deduplication και έτσι σου δίνει τη δυνατότητα να κρατάς σε λίγα TB, πολλαπλά backups από πολλαπλά VMs που σε άλλο filesystem (NFS, Samba κτλ) θα ήθελες αρκετές εκατοντάδες TBs. Ένα κακό με το PBS και το ZFS είναι ότι είναι φτιαγμένα για SSDs (πολλαπλά random accesses) και με κανονικούς δίσκους έχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις (για αυτό έχω και τα 2 datastores – fast/small και slow/large). Για τα proxmox nodes, έχω ένα NUC με ένα Pentium J5040 και 16GB RAM το οποίο τρέχει απροβλημάτιστα 7-8 VMs παράλληλα και το ένα απο τα VMs είναι ένα Debian με καμια 10αριά containers. Ένα miniPC (i5-10400T/32GB RAM) έχει αρκετά VMs πάνω αλλά τρέχει παράλληλα και καθημερινα 5-6 VMs (windows 10, Debian-gnome, Debian με containers κτλ). Άλλο ένα miniPC (i5-10500T/32GB) και ένα NUC (i5-8259U/16GB) τα έχω φορτώσει με αρκετά VMs κυρίως για δοκιμές εκτός από 2-3 που τρέχουν 24/7. Τα μόνα μηχανήματα που δεν έχουν proxmox είναι ο κεντρικός NAS (OMV με πολλά containers) και ένα PC που έχω για να παίζω κανα παιχνίδι. Το NAS το είχα στήσει πριν δω το proxmox και έχω μπεί πολλές φορές στο πειρασμό να του βάλω proxmox αλλά επείδη κρατάει κρίσιμα backups και αρχεία το πιο πιθανό είναι κάποια στιγμή να φτιάξω άλλο NAS με proxmox και να το αντικαταστήσω. Θεωρώ το proxmox τον καλύτερο τρόπο να χρησιμοποιήσεις στο έπαρκο ένα μηχάνημα, ειδικά όταν θες να προσφέρεις πολλαπλές υπηρεσίες (είτε στο σπίτι, είτε σε επιχειρήσεις). Τα περισσότερα που έχω και τρέχουν στο σπίτι είναι πάνω στο μικρό NUC με τον Pentium J5040 που ίσα που σήκωνε τα windows. Επιπλέον, είναι ότι καλύτερο όταν θες να πειραματιστείς (homelab) με λειτουργικά ή οτιδήποτε άλλο. Τα snapshots με έχουν σώσει άπειρες φορές απο σάπια updates των windows, λάθως εγκαταστάσεις κτλ, αρκεί να θυμηθείς να πάρεις snapshot πριν ξεκινήσεις να κάνεις οτιδήποτε στο VM. 2
Luciddream Δημοσ. Τετάρτη στις 10:43 πμ Μέλος Δημοσ. Τετάρτη στις 10:43 πμ Απορώ πως διαχειρίζεστε τόσα μηχανήματα.. εγώ με ένα σταθερό ένα λάπτοπ και έναν proxmox server και έχω πελαγώσει. Μπράβο πάντως και ενδιαφέρον να γράφουμε ο καθένας το πως έχουμε στημένο και γιατί, δίνει ιδέες και στους υπόλοιπους. Κρίμα για τον tteck, νομίζω αν δεν ήταν τα scriptakia του θα το είχα παρατήσει από την αρχή το στήσιμο του proxmox με containers. 1
comfuzio Δημοσ. Πέμπτη στις 11:37 πμ Δημοσ. Πέμπτη στις 11:37 πμ (επεξεργασμένο) On 22/01/2025 at 09:43, Luciddream said: Απορώ πως διαχειρίζεστε τόσα μηχανήματα.. εγώ με ένα σταθερό ένα λάπτοπ και έναν proxmox server και έχω πελαγώσει. Μπράβο πάντως και ενδιαφέρον να γράφουμε ο καθένας το πως έχουμε στημένο και γιατί, δίνει ιδέες και στους υπόλοιπους. Κρίμα για τον tteck, νομίζω αν δεν ήταν τα scriptakia του θα το είχα παρατήσει από την αρχή το στήσιμο του proxmox με containers. ευκολάκι! https://forum.proxmox.com/threads/proxmox-datacenter-manager-first-alpha-release.159323/ Επεξ/σία Πέμπτη στις 11:38 πμ από comfuzio
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα