Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όταν οι γιατροί καλούνται να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ, συχνά στρέφονται σε έναν συνδυασμό εγκεφαλικής απεικόνισης (π.χ. με μαγνητική τομογραφία) και κυτταρικής ανάλυσης.

Και τα δύο έχουν τα μειονεκτήματά τους. Η τελευταία περιλαμβάνει μια οσφυονωτιαία παρακέντηση, μια επεμβατική και επώδυνη διαδικασία που είναι ευρύτερα γνωστή ως νωτιαία βρύση (είναι μια ιατρική διαδικασία κατά την οποία μια βελόνα εισάγεται από έναν χειρουργό στο νωτιαίο κανάλι για τη συλλογή εγκεφαλονωτιαίου υγρού). Στη συνέχεια, ένας τεχνικός εργαστηρίου ελέγχει το δείγμα για σημάδια προοδευτικού εκφυλισμού των νευρικών κυττάρων και υπερβολική συσσώρευση αμυλοειδούς και πρωτεΐνης ταυ (ο έλεγχος για το ολικό ταυ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση της νόσου Αλτσχάιμερ, σε περιπτώσεις ασθενών με απώλεια μνήμης και στη διερεύνηση τραυματισμών του εγκεφάλου). Από την άλλη, οι μαγνητικές τομογραφίες είναι λιγότερο επεμβατικές, αλλά είναι ακριβές και η προσβασιμότητα είναι ένα ζήτημα καθώς δεν έχει κάθε κοινότητα πρόσβαση στην τεχνολογία.

Το επόμενο καλύτερο εργαλείο για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι μια εξέταση αίματος. Αν και ορισμένες εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν μη φυσιολογικούς αριθμούς πρωτεΐνης ταυ, είναι λιγότερο αποτελεσματικές στον εντοπισμό ενδείξεων νευροεκφυλισμού. Αυτό ωστόσο σύντομα θα μπορούσε να αλλάξει. Αυτή την εβδομάδα, στο περιοδικό Brain, μία διεθνής ιατρική ομάδα αποτελούμενη από ερευνητές από τη Σουηδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ παρουσίασε μια νέα εξέταση αίματος που έχει ως βάση τα αντισώματα. Η νέα αυτή εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει πρωτεΐνες ταυ που προέρχονται από τον εγκέφαλο, οι οποίες και υποδεικνύουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μετά από μια μελέτη που πραγματοποίησαν σε δείγμα 600 ασθενών, η ομάδα διαπίστωσε ότι το τεστ τους μπορούσε να διακρίνει αξιόπιστα την ασθένεια από άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Ο Δρ. Thomas Karikari, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, είπε στην εφημερίδα Guardian ότι ελπίζει ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει άλλους ερευνητές να σχεδιάσουν καλύτερες κλινικές δοκιμές για τις θεραπείες της νόσου του Αλτσχάιμερ. «Μια εξέταση αίματος είναι φθηνότερη, ασφαλέστερη και ευκολότερη και μπορεί να βελτιώσει την κλινική εμπιστοσύνη στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ και στην επιλογή συμμετεχόντων για κλινικές δοκιμές και την παρακολούθηση της νόσου» δήλωσε ο Δρ. Karikari. Βεβαίως πρέπει να γίνουν πολλές ακόμα δοκιμές –π.χ. πρέπει να συμπεριληφθούν ασθενείς διαφορετικών εθνοτήτων- προτού το τεστ φτάσει στο τοπικό μας νοσοκομείο. Τα νέα πάντως είναι εξαιρετικά!   


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

- Έλα πατέρα, θέλω να πας να κάνεις μια εξέταση.

- Ποιος είσαι ;

- Ο γιός σου πατέρα !

- Ποιος από τους δύο ; Εκείνος που σκοτώθηκε στο Ιράκ ;

- Πατέρα, ο αδελφός μου δεν πέθανε στο Ιράκ, αλλά από ναρκωτικά.

- Και τότε ποιος είσαι ; Δεν έχω άλλον γιο. Τέλος πάντων. Ποιος είστε ; Θέλετε μήπως να σας συνδέσω με τον Τζο ; 

- Αφού εσύ είσαι ο Τζο ρε πατέρα !

- Τζο ; Ποιος Τζο ;

- τουτ τουτ ... τουτ τουτ ....

Δημοσ.
37 λεπτά πριν, giorgosk12 είπε

Το θέμα είναι αν πράγματι θέλει κάποιος να γνωρίζει πως στο μέλλον θα νοσήσει. Νομίζω είναι μεγάλο δίλλημα. 

Εννοείται πως πρέπει να γνωρίζει τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους δικούς του ανθρώπους. Τι να πω μακάρι να ισχύει .

  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλή η διάγνωση αν και αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα γίνει,βλέποντας αρκετά πολύ πιο "απλά" συμπτώματα,στούς συνανθρώπους μας,μακάρι να μπορέσει να βρεθεί θεραπεία σύντομα σε αυτήν την μάστιγα που προκαλεί πόνο και θλίψη σε όσους βρίσκονται κοντά σε αυτούς τους ασθενείς,για τους ίδιους δεν γνωρίζω πως σκέπτονται τότε όταν βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση,αλλά ελπίζω να μην συμβαίνει αυτό.

 

 

Επεξ/σία από ELMastas
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Σιγουρα μια εξεταση αιματος ειναι μια καποια απαλαγη, μια διευκολυνση. Η παρακεντιση ειναι ιδιαιτερα ενοχλητικη, κ πραγματικα μπορει να μετατραπει σε μαρτυριο στα νοσοκομεια του απλου κοσμακη, που εκπαιδευουν τους απλους φοιτητες πανω σε ασθενεις. Οσοι ειναι ατυχοι να μην εχουν λεφτα για ιδιωτικη περιθαλψη, κ εχουν σχεση με την συγκεκριμενη νοσο, θα χαμογελασουν εστω λιγο.

Μια μικρη παρηγορια πριν τις μεγαλες αποφασεις, μπρος στην συνειδητοποιηση οτι ολα τελειωνουν καποια στιγμη....

Αυτη η ασθενεια με εχει κανει να καταλαβω ποσο ηλιθιος ειναι ο κοσμος κ με τι μλκς ασχολειται συνεχως. Μια απ τις πολλες παθησεις που μπορουν να επιφερουν τετοιες μικρες στιγμες πραγματικης διαυγιας.... Οταν βλεπεις τον ανθρωπο σου να σβηνει μπροστα στα ματια σου κ οι "επιστημονες" νυπτουν τας χειρας τους, δεν μπορεις παρα να βαλεις τα γελια με ολη αυτη την πραγματικοτητα που ζουμε. Ποσο χαζοι ειμαστε τελικα.... 

Δυστυχως, εδω κ τριαντα χρονια που διαβαζω για αυτη την παθηση ερασιτεχνικα, δεν φαινεται να πλησιαζουμε σε καποια μορφη θεραπειας. Μονο παραταση δινουμε, λιγοτερο πονο ισως κ τωρα μια πιο απλη εξεταση. Κριμας. Απ την σχολη ελπιζα οτι ισως να ζουσα να εβλεπα αισιο τελος... αλλα φευ...

Δυο πόρτες έχει η ζωή,
άνοιξα μια και μπήκα
Σεργιάνισα ένα πρωινό,
κι ώσπου να 'ρθει το δειλινό
Από την άλλη βγήκα

Όλα είναι ένα ψέμα
μια ανάσα μια πνοή
Σα λουλούδι κάποιο χέρι
θα μας κόψει μιαν αυγή

Αφιερωμενο σε οσους ριξαν μια ματια απ την χαραμαδα κ ειδαν το τελος να ρχεται.

 

  • Like 17
Δημοσ.

Oi διαγνώσεις φυσικά είναι πολύ καλες καθώς μπορεί να προλάβουν καταστάσεις. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι να υπάρχουν και οι αντίστοιχες θεραπείες αλλιώς δεν έχει και κάποια αξία να γνωρίζεις ότι θα αρρωστήσεις, ίσα ίσα που ψυχολογικά θα χειροτερέψει την ζωή σου.

Ιδανικό θα ήταν να υπήρχαν ετήσιες εξετάσεις σαν πχ την γενική αίματος που θα έδειχναν αν υπαρχαν σημάδια  για πολύ σοβαρά ασθένειες σε πρώιμα στάδια ώστε να κινηθείς εγκαίρως.

  • Like 2
Δημοσ.
10 ώρες πριν, Mesqal είπε

Έκει που λέει " Βεβαίως πρέπει να γίνουν πολλές ακόμα δοκιμές" αποκαλυφθηκε το σανό.

τι εννοείς? Έτσι δουλεύει η επιστήμη αν δεν το ξέρεις...

  • Thanks 1
Δημοσ.

Μακάρι από το "χρειάζονται πολλές δοκιμές ακόμα" να περάσουμε σύντομα στην πρακτική, εφαρμοσμένη διάγνωση. Στηρίζουμε κάθε ανακάλυψη που βοηθάει σε καλύτερη ποιότητα ζωής και καλής υγείας, γιατί είμαστε φθαρτοί και ανασφαλείς. Μιας ζωής όμως που προκαλεί νέες ασθένειες εκτός από αυτές που υπήρχαν, πολλές φορές από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Έχουμε απομακρυνθεί πολύ από τη ζωή και διατροφή για τα οποία το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο χωρίς να υπάρχει ο χρόνος για να προσαρμοστεί βιολογικά.

Δημοσ.
12 ώρες πριν, giorgosk12 είπε

Το θέμα είναι αν πράγματι θέλει κάποιος να γνωρίζει πως στο μέλλον θα νοσήσει. Νομίζω είναι μεγάλο δίλλημα. 

Οι μονοι που θα θελουν, θα ειναι οι ασφαλιστικές για να σε εξαιρεσουν...🤔

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...