Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Προτού ξεκινήσω θα ήθελα να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι ειρωνικά σχόλια ή αχρείαστες απαντήσεις θα διαγράφονται ή απλά θα αγνοούνται. 

Λοιπόν

Σκέφτομαι να δώσω πανελλήνιες αλλά έχω ένα πρόβλημα

Δεν ξέρω να γράφω έκθεση μιας και δεν εξασκήθηκα καθόλου στα σχολικά μου χρόνια

Η ερώτηση μου είναι η εξής: 

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα μπορούσε κανείς να μάθει να γράφει εκθέσεις; 

Ας πούμε ότι θα ήθελα να δώσω φέτος και με τα άλλα μαθήματα εμαι κομπλέ.. Είναι εφικτό στον χρόνο που υπολείπεται μέχρι το καλοκαίρι να μπορέσω να εξασκηθώ και να καταφέρω να ανταπεξέλθω; Ή να το σκεφτώ για του χρόνου; 

Δημοσ.

Ένας φιλόλογος θα απαντήσει καλύτερα στο ερώτημά σου αλλά η γνώμη μου είναι πως ο χρόνος μέχρι τις εξετάσεις (5-μηνο περίπου) επαρκεί για να δεις θέματα παρελθόντων ετών και να δουλέψεις και με αρκετά ακόμα υποψήφια θέματα. Σκοπός σου θα είναι να αποκτήσεις άνεση στη δομή της έκθεσης και επάρκεια στην παράθεση επιχειρημάτων - ανάλυση ενός θέματος όποιο και αν είναι αυτό, οπότε με όσα περισσότερα θέματα ασχοληθείς τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες επιτυχίας.

Αλλά... εκτός αν μου διαφεύγει κάτι, δεν δίνεις μόνο έκθεση αλλά νέα ελληνικά δηλ. θα έχεις να αντιμετωπίσεις και ζητήματα λεξιλογίου, ανάλυση ποίησης ή λογοτεχνικών κειμένων κ.λπ. και γι' αυτά, ο χρόνος είναι οριακός αν όχι ανεπαρκής, αν ξεκινάς απ'το μηδέν.

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, mttw_153 είπε

Προτού ξεκινήσω θα ήθελα να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι ειρωνικά σχόλια ή αχρείαστες απαντήσεις θα διαγράφονται ή απλά θα αγνοούνται. 

Λοιπόν

Σκέφτομαι να δώσω πανελλήνιες αλλά έχω ένα πρόβλημα

Δεν ξέρω να γράφω έκθεση μιας και δεν εξασκήθηκα καθόλου στα σχολικά μου χρόνια

Η ερώτηση μου είναι η εξής: 

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα μπορούσε κανείς να μάθει να γράφει εκθέσεις; 

Ας πούμε ότι θα ήθελα να δώσω φέτος και με τα άλλα μαθήματα εμαι κομπλέ.. Είναι εφικτό στον χρόνο που υπολείπεται μέχρι το καλοκαίρι να μπορέσω να εξασκηθώ και να καταφέρω να ανταπεξέλθω; Ή να το σκεφτώ για του χρόνου; 

Αρχικά συγχαρητήρια που μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς να δωσεις. Θέλει κουράγιο. Ωστόσο μην είσαι τόσο επιθετικός/ή όταν ξεκινάς θέμα και ζητάς βοήθεια. Οι άνθρωποι που μπαίνουμε να απαντήσουμε το κάνουμε δωρεάν και όταν κάποιος βλέπει τέτοια επιθετικότητα, συνήθως δεν μπαίνει στον κόπο να το κάνει. 

Στο θέμα τώρα, η ερώτηση είναι πολύ γενική. Το διάστημα είναι αρκετά μικρό αν δεν έχεις καθόλου βάσεις, αλλά όλα είναι σχετικά. Τι εννοώ; Εξαρτάται από το στόχο που έχεις, δλδ πόσο θα «πρέπει» να γράψεις. Γιατί άλλο 10, άλλο 14 κι άλλο 17.

Επίσης είναι σχετικό και το διάστημα, σε συνάρτηση με τα άλλα μαθήματα που λες έστω ότι είσαι κομπλέ. Μέσα σε αυτό το διάστημα υπολογίζεις ότι θα μελετάς σκληρά για όλα τα μαθήματα; Ή είσαι όντως κομπλέ στα αλλα και θα μελετάς κυρίως έκθεση;

Επίσης εργάζεσαι ή έχεις όλη τη μέρα ελεύθερη; Γιατί άλλο 5 μήνες εργαζόμενου κι άλλο 5 μήνες που θα είναι αφιερωμένοι στη μελέτη αποκλειστικά.

Δε θέλω να σε αποθαρρύνω, αλλα όπως καταλαβαίνεις είναι πολυπαραγοντικό το ζήτημα. 

Ολα είναι εφικτά κι όλα είναι σχετικά. 

Καλη επιτυχία ό,τι κι αν αποφασίσεις!

Δημοσ.

Ήμουν και εγώ στην ίδια φάση. Μαθαίνεις ένα μοτίβο με το οποίο γράφεις όλα τα θέματα και μετά απλά γράφεις πολλά θέματα για εξάσκηση. 

• Thanks 1
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Aggeluska είπε

Ήμουν και εγώ στην ίδια φάση. Μαθαίνεις ένα μοτίβο με το οποίο γράφεις όλα τα θέματα και μετά απλά γράφεις πολλά θέματα για εξάσκηση. 

Αυτό. Μαθαίνεις 20-30 acceptable εκφράσεις και μετά mix and match ανάλογα με το θέμα. Δεν θα γίνεις κανένας ρήτορας, αλλά έναν descent βαθμό θα μπορέσεις να πάρεις.

• Like 1
Δημοσ.

Ναι. Όχι μόνο εκφράσεις. Αλλά γενικά και τρόπο γραφής. Πχ πρόλογο, επίλογο, εισαγωγή, 3 υπέρ σχετικά με ένα, 3 κατά και συμπέρασμα. Κάπως έτσι τα είχα μάθει εγώ 

Δημοσ.

Υπάρχουν φροντιστήρια και καθηγητές εξειδικευμένα να σου μάθουν αποκλειστικά πως να γράφεις καλές εκθέσεις....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...