ElCha Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Καλησπέρα, Θα ήθελα να ρωτήσω, ειδικά όσους από εσάς έχετε επαφή με διάφορες μάρκες φωτογραφικών μηχανών, ποια είναι η "ιδανικότερη" (και το γράφω έτσι γιατί προφανώς είναι και το τι αρέσει στον καθένα ή πόσο τον καλύπτει ή ακόμη και την χρήση που κάνει ) mirrorless κάμερα για συχνή χρήση,σχεδόν καθημερινή όπου φωτογραφίζουμε πορτραίτα και τοπία. Το βασικό ερώτημα / θέμα είναι να έχει καλή απεικόνιση χρωμάτων και εικόνας ώστε να μην χρειάζεται να τις επεξεργαζόμαστε ή να γίνεται σπάνια αυτό. Υπάρχει άραγε τέτοια κάμερα για κάποιον που δεν είναι επαγγελματίας αλλά του αρέσει η φωτογραφία αλλά βαριέται τρομερά την επεξεργασία; 1
babisskg Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 44 λεπτά πριν, ElCha είπε Καλησπέρα, Θα ήθελα να ρωτήσω, ειδικά όσους από εσάς έχετε επαφή με διάφορες μάρκες φωτογραφικών μηχανών, ποια είναι η "ιδανικότερη" (και το γράφω έτσι γιατί προφανώς είναι και το τι αρέσει στον καθένα ή πόσο τον καλύπτει ή ακόμη και την χρήση που κάνει ) mirrorless κάμερα για συχνή χρήση,σχεδόν καθημερινή όπου φωτογραφίζουμε πορτραίτα και τοπία. Το βασικό ερώτημα / θέμα είναι να έχει καλή απεικόνιση χρωμάτων και εικόνας ώστε να μην χρειάζεται να τις επεξεργαζόμαστε ή να γίνεται σπάνια αυτό. Υπάρχει άραγε τέτοια κάμερα για κάποιον που δεν είναι επαγγελματίας αλλά του αρέσει η φωτογραφία αλλά βαριέται τρομερά την επεξεργασία; Αν κρινεις ότι είσαι σε θέση να ορίσεις παραμέτρους όπως εσύ επιθυμείς για το αποτέλεσμα που σε εκφράζει , ναι υπάρχουν . Αν πάλι όχι , τότε το να δουλεύεις μία μηχανή στο αυτόματο , το οποίο δεν συνεπάγεται ότι θα καλύψει το επιθυμητό , ένα smartphone είναι μιά χαρά και γλυτώνεις και τα χρήματα . 1 λεπτό πριν, babisskg είπε Αν κρινεις ότι είσαι σε θέση να ορίσεις παραμέτρους όπως εσύ επιθυμείς για το αποτέλεσμα που σε εκφράζει , ναι υπάρχουν . Αν πάλι όχι , τότε το να δουλεύεις μία μηχανή στο αυτόματο , το οποίο δεν συνεπάγεται ότι θα καλύψει το επιθυμητό , ένα smartphone είναι μιά χαρά και γλυτώνεις και τα χρήματα . Ανεβάζω την εικόνα , η οποία είναι τραβηγμένη με μηχανή , όχι στο αυτόματο βέβαια , οπότε μπορείς να έχεις ένα δείγμα και δεν είναι καθόλου κακό να πείς ότι δεν σου αρέσει ας πούμε . Πχ μπορεί να την ήθελες πιο φωτεινή .
GQPhDFBI Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, ElCha είπε Το βασικό ερώτημα / θέμα είναι να έχει καλή απεικόνιση χρωμάτων και εικόνας ώστε να μην χρειάζεται να τις επεξεργαζόμαστε ή να γίνεται σπάνια αυτό. Η καλή απεικόνιση χρωμάτων έτσι όπως το εκφράζεις μάλλον είναι υποκειμενική. Εάν ψάχνεις μία dedicated φωτογραφική μηχανή και να παίρνεις sooc φωτογραφίες (sooc Straight Out Of Camera) πολύ πιθανόν να σε καλύψει μία fujifilm. Έχει μία μεγάλη γκάμα από έτοιμα preset που εφαρμόζει in camera και σου δίνει έτοιμα jpeg. 1
ElCha Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 13 λεπτά πριν, GQPhDFBI είπε Η καλή απεικόνιση χρωμάτων έτσι όπως το εκφράζεις μάλλον είναι υποκειμενική. Εάν ψάχνεις μία dedicated φωτογραφική μηχανή και να παίρνεις sooc φωτογραφίες (sooc Straight Out Of Camera) πολύ πιθανόν να σε καλύψει μία fujifilm. Έχει μία μεγάλη γκάμα από έτοιμα preset που εφαρμόζει in camera και σου δίνει έτοιμα jpeg. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Και εγώ με λίγο ψάξιμο βλέπω ότι λένε για αυτό το θέμα καλά λόγια για τις Fuji. Έχετε χρησιμοποιήσει Fuji; 39 λεπτά πριν, babisskg είπε Αν κρινεις ότι είσαι σε θέση να ορίσεις παραμέτρους όπως εσύ επιθυμείς για το αποτέλεσμα που σε εκφράζει , ναι υπάρχουν . Αν πάλι όχι , τότε το να δουλεύεις μία μηχανή στο αυτόματο , το οποίο δεν συνεπάγεται ότι θα καλύψει το επιθυμητό , ένα smartphone είναι μιά χαρά και γλυτώνεις και τα χρήματα . Ανεβάζω την εικόνα , η οποία είναι τραβηγμένη με μηχανή , όχι στο αυτόματο βέβαια , οπότε μπορείς να έχεις ένα δείγμα και δεν είναι καθόλου κακό να πείς ότι δεν σου αρέσει ας πούμε . Πχ μπορεί να την ήθελες πιο φωτεινή . Γενικά δεν φωτογραφίζω ποτέ στο auto μόνο σε manual και όχι από κινητό. Απλά πολλές φορές τα χρώματα σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνονται τόσο ζωντανα. 1
GQPhDFBI Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 3 λεπτά πριν, ElCha είπε Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Και εγώ με λίγο ψάξιμο βλέπω ότι λένε για αυτό το θέμα καλά λόγια για τις Fuji. Έχετε χρησιμοποιήσει Fuji; Έχω βγάλει λίγες φωτογραφίες με την Χ100f. Οισυνθήκες φωτογράφισης δεν ήταν καθόλου ιδανικές (μουσική σκηνή με χαμηλό φωτισμό), οπότε δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη. 2
babisskg Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 31 λεπτά πριν, ElCha είπε Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Και εγώ με λίγο ψάξιμο βλέπω ότι λένε για αυτό το θέμα καλά λόγια για τις Fuji. Έχετε χρησιμοποιήσει Fuji; Γενικά δεν φωτογραφίζω ποτέ στο auto μόνο σε manual και όχι από κινητό. Απλά πολλές φορές τα χρώματα σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνονται τόσο ζωντανα. Να μελετησετε το κόστος των φακών για την συγκεκριμένη εταιρεία , ώστε να έχετε άποψη αν είναι μέσα στα οικονομικά σας πλαίσια .
ElCha Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 8 λεπτά πριν, babisskg είπε Να μελετησετε το κόστος των φακών για την συγκεκριμένη εταιρεία , ώστε να έχετε άποψη αν είναι μέσα στα οικονομικά σας πλαίσια Από ακριβά προς πανάκριβα θα έλεγα... 1
highpriest Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 2 ώρες πριν, ElCha είπε Από ακριβά προς πανάκριβα θα έλεγα... Οι εταιρίες δεν χάνουν... Άλλες έχουν ακριβά σώματα, άλλες ακριβούς φακούς, άλλες μπλοκάρουν τρίτους κατασκευαστές να μην βγάζουν φακούς, άλλες έχουν ακριβές κάρτες που οι μηχανές τους παίρνουν μονο τέτοιες. Να πάρεις δηλαδή τίμια τιμή σε σώμα, με τίμιο φακό και να σου σκάσει μετά η καρτα μνήμης 150-200 ευρω για να δουλευει γρήγορα η μηχανη και να κλαις! Κάπως θα σου τα πάρουν, δεν υπάρχει περίπτωση Οπότε διάλεξε αυτό που σου κάνει κλικ. (pun intended) 1
pifilos Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, ElCha είπε Από ακριβά προς πανάκριβα θα έλεγα... Αν δεν προτίθεσαι να δώσεις σχετικά αρκετά χρήματα η γνώμη μου είναι να αποφύγεις τη Fujifilm. Εκτός από άκυρες ευκαιρίες που ενδέχεται να βρεθούν σε μεταχειρισμένα κομμάτια οι τιμές είναι τσιμπημένες για τον μέσο χρήστη. Το λέω σα χρήστης Fujifilm που δε θα την άλλαζα με κάτι άλλο και αν τώρα ξεκινούσα ξανά πάλι αυτή θα διάλεγα για τους δικούς μου λόγους. Αλλά δυστυχώς οι τιμές είναι αποτρεπτικές για αρκετούς. Εν τέλει με οποιαδήποτε θα μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. Προσωπικά από όσες άλλες crop μηχανές έχω δει αν ήθελα κάτι απευθείας από τη μηχανή με τις όποιες ρυθμίσεις μπορεί να έχουν (δεν τις έχω δουλέψει και δεν ξέρω τι επιλογές έχουν) θα διάλεγα είτε Nikon Z50 είτε κάποια olympus - αν θυμάμαι καλά αυτές που είχα δει ήταν από την em-10 iii. Aναφέρομαι μόνο σε mirrorless γιατί δεν είμαι φαν των DSLR. Επεξ/σία 28 Δεκεμβρίου 2022 από pifilos 1 1
ElCha Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 47 λεπτά πριν, pifilos είπε Αν δεν προτίθεσαι να δώσεις σχετικά αρκετά χρήματα η γνώμη μου είναι να αποφύγεις τη Fujifilm. Εκτός από άκυρες ευκαιρίες που ενδέχεται να βρεθούν σε μεταχειρισμένα κομμάτια οι τιμές είναι τσιμπημένες για τον μέσο χρήστη. Το λέω σα χρήστης Fujifilm που δε θα την άλλαζα με κάτι άλλο και αν τώρα ξεκινούσα ξανά πάλι αυτή θα διάλεγα για τους δικούς μου λόγους. Αλλά δυστυχώς οι τιμές είναι αποτρεπτικές για αρκετούς. Εν τέλει με οποιαδήποτε θα μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. Προσωπικά από όσες άλλες crop μηχανές έχω δει αν ήθελα κάτι απευθείας από τη μηχανή με τις όποιες ρυθμίσεις μπορεί να έχουν (δεν τις έχω δουλέψει και δεν ξέρω τι επιλογές έχουν) θα διάλεγα είτε Nikon Z50 είτε κάποια olympus - αν θυμάμαι καλά αυτές που είχα δει ήταν από την em-10 iii. Aναφέρομαι μόνο σε mirrorless γιατί δεν είμαι φαν των DSLR. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση. Και εγώ δεν θέλω με τίποτα DSLR και ο μόνος λόγος που δεν έχω πάρει Fuji είναι ο λόγος της τιμής. Μου φαίνεται πολύ ωραία κάμερα και εμφανισιακά αλλά και ότι θα είναι πολύ fun να την χρησιμοποιείς. 1
pifilos Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 28 λεπτά πριν, ElCha είπε Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση. Και εγώ δεν θέλω με τίποτα DSLR και ο μόνος λόγος που δεν έχω πάρει Fuji είναι ο λόγος της τιμής. Μου φαίνεται πολύ ωραία κάμερα και εμφανισιακά αλλά και ότι θα είναι πολύ fun να την χρησιμοποιείς. Το καταλαβαίνω απόλυτα. Δεν έχω αγοράσει κάτι από Ελλάδα, όσα έχω είναι είτε από e-infinity είτε μεταχειρισμένα από το MPB. Να πω την αλήθεια εκτός από επαγγελματίες οι οποίοι γλιτώνουν ΦΠΑ δεν ξέρω ποιος αγοράζει από Ελλαδα με αυτές τις τιμές . Ακόμα και έτσι όμως όπως τα έχω πάρει εγώ, πάλι είναι ψιλοτσιμπημένες οι τιμές γιατί αντίστοιχα θα βρεις από εξωτερικό και εξοπλισμό των άλλων εταιρειών αντιστοίχως φθηνότερα. Το ωραίο και το fun είναι υποκειμενικά ωστόσο ναι για μένα είναι και τα δύο και δεν υπάρχει εναλλακτική. Οι μόνες ρεαλιστικές επιλογές ώστε να μπορώ να δουλεύω με τον ίδιο τρόπο είναι η Nikon DF δηλαδή βαριά και ογκώδης και η Nikon Z fc δηλαδή ανύπαρκτοι φακοί αφού η Nikon στρέφεται κυρίως στις full frame. Όλες οι άλλες είναι με τον τυπικό PASM χειρισμό που δεν... Πάντως αν δε σε ενοχλεί το κάπως μικρότερο μέγεθος αισθητήρα των olympus - panasonic τσέκαρε κάποια από αυτές που είναι μαζεμένες με μεγάλο εύρος φακών σε αρκετά καλές τιμές. Επίσης αν βρεις κάποιο μοντέλο που σου αρέσει δες review στο DPreview όχι για να δεις τα χαρακτηριστικά κλπ αλλά επειδή υπάρχουν αρκετά δείγματα σε jpeg όπως βγήκαν από τη μηχανή. Μπορεί να σε βοηθήσει κάπως να αποκτήσεις μια εικόνα προς τα που να κινηθείς. Επεξ/σία 28 Δεκεμβρίου 2022 από pifilos
babisskg Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 4 ώρες πριν, ElCha είπε Από ακριβά προς πανάκριβα θα έλεγα... Ακριβά η πανάκριβα δεν είναι , είναι έξω από τα οικονομικά δικά μου δεδομένα και ίσως και αρκετών άλλων . Αυτός ήταν και ο λόγος που έγραψα να δείτε αν είναι μέσα στα δικά σας οικονομικά πλαίσια .
TH3R10N Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Το να μην χρειάζεται να επεξεργαζεσαι τις φώτο είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό όπως γράφεις κι εσύ άλλωστε και εκτός του εξοπλισμού προϋποθέτει σωστή λήψη, εστίαση, φωτομετρηση, καδραρισμα κλπ. Εφόσον η χρήση είναι ερασιτεχνική, κατά τη γνώμη μου το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας σε ένα σχετικά οικονομικό αλλά και ικανό σώμα (πχ Canon M50) και να δεις τι φακοί καλύπτουν τις ανάγκες σου. Προσωπικά σου αναφέρω Canon γιατί με αυτές δουλεύω, αλλά και γιατί υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές επιλογές φακών. H Sigma έχει βγάλει μια πολύ καλή και οικονομική σειρά prime φακών με f/1.4 για mirrorless, αλλά φυσικά και με έναν αντάπτορα μπορείς να κουμπώσεις ότι φακό θέλεις και από αυτούς που είναι για Dslr. Το θέμα των χρωμάτων και της απεικόνισης είναι κάτι που μπορείς να πειράξεις εσύ από τις ρυθμίσεις της μηχανής και να το φέρεις όσο γίνεται στα μέτρα σου (μιλάμε πάντα για τα jpeg αρχεία που θα πάρεις από τη μηχανή, γιατί στα raw δεν έχουν ισχύ οι ρυθμίσεις αυτές). Το θέμα της οξύτητας και της "καθαρότητας" και φυσικά του bokeh στα πορτρετα, είναι κάτι που θα στο δώσουν οι ανάλογοι φακοί. Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2022 από TH3R10N
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα