panseit Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε να προτείνετε βιβλία σχετικά με το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο και τις Ομάδες Λογαριασμών ανά κατηγορία καθώς και Λεξικό Αγγλοελληνικών και Ελληνοαγγλικών οικονομικών όρων. Είχα υπόψη μου τα παρακάτω: ΣΧΕΔΙΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ Ε.Γ.Λ.Σ. ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ (Ν.4308/ΦΕΚ Α' 251/24.11.2014) - ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Β ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ -- ΜΠΑΤΣΙΝΙΛΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ, ΠΑΤΑΤΟΥΚΑΣ Π. ΚΥΡΙΑΚΟΣ Λεξικό αγγλοελληνικό και ελληνοαγγλικό εμπορικών, τραπεζικών και χρηματο-οικονομικών όρων -- Συγγραφέας: Χρυσοβιτσιώτης Ιωάννης Eκδόσεις : Εκδόσεις Παπαζήση Αυτό που αποσκοπώ με τα ζητούμενα βιβλία είναι η εμβάθυνση σε θέματα λογιστικής στους συγκεκριμένους τομείς καθώς έχω άλλο υπόβαθρο (ηλεκτρολόγος μηχανικός). Τι λέτε για αυτά; Έχετε να προτείνετε άλλα; Σας ευχαριστώ!
koulkos Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Καλησπέρα, σε τι ακριβώς επιχειρείς να εστιάσεις; Βιβλία των Μπατσινίλα και Πατατούκα είχα από το 2005 που ξεκίνησα τη σχολή. Θέλεις να ασχοληθείς με το επάγγελμα; Θέλεις να υπολογίζεις το ΦΠΑ σου; Ρωτώ ώστε να σε κατευθύνω αντίστοιχα. Πάντως έχω καμιά 20αρια βιβλία που σκονίζονται στη βιβλιοθήκη. Αν είσαι Θεσσαλονίκη ευχαρίστως να στα δωρίσω.
panseit Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 23 ώρες πριν, koulkos είπε Καλησπέρα, σε τι ακριβώς επιχειρείς να εστιάσεις; Βιβλία των Μπατσινίλα και Πατατούκα είχα από το 2005 που ξεκίνησα τη σχολή. Θέλεις να ασχοληθείς με το επάγγελμα; Θέλεις να υπολογίζεις το ΦΠΑ σου; Ρωτώ ώστε να σε κατευθύνω αντίστοιχα. Πάντως έχω καμιά 20αρια βιβλία που σκονίζονται στη βιβλιοθήκη. Αν είσαι Θεσσαλονίκη ευχαρίστως να στα δωρίσω. Εργάζομαι σε κλάδο που άπτεται του αντικειμένου. Προσπαθώ να κατανοήσω καλύτερα λογιστικές εγγραφές, ομάδες λογαριασμών, χρεοπιστώσεις και γενικά το ελληνικό λογιστικό σχέδιο. Θέλω να κατανοήσω πλήρως τι γίνεται στο business/λογιστικό κομμάτι. Το λεξικό το θέλω κυρίως γιατί τους περισσότερους όρους τους βλέπω στα Αγγλικά αλλά στην επικοινωνία με πελάτες χρησιμοποιούμε την ελληνική ορολογία. Για να βοηθηθώ ξεκίνησα και μεταπτυχιακό πάνω στη λογιστική αλλά πολλές φορές νοιώθω ότι μου λείπουν βασικές γνώσεις (τις οποίες προσπαθώ να καλύψω) Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2022 από panseit
koulkos Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Μου αρέσει η φιλοσοφία σου και δείχνει την αφοσίωση για το επάγγελμα που διάλεξες. Προσωπικά θα επένδυα σε σεμινάρια λογιστικής και όχι σε βιβλίο. Στο βιβλίο, σε κάποια φάση θα κολλήσεις. Είτε γιατί δεν το καταλαβαίνεις, είτε γιατί έγινε τυπογραφικό λάθος και μπήκε άλλος λογαριασμός αντί του σωστού. Δύσκολα ξεκολλάς σε εκείνο το σημείο. Βέβαια έχεις και το μεταπτυχιακό οπότε μπορείς να επωφεληθείς από τη βιβλιοθήκη και την τριβή με καθηγητές / συναδέλφους. Το taxheaven θα έχει σίγουρα πολλές απαντημένες απορίες σου. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να καταλάβεις γιατί χρεοπιστώνεις και όχι η εγγραφή αυτή καθαυτή και αυτό θεωρώ πως δεν πρόκειται να στο δώσει κανένα βιβλίο. Σεμινάριο ή ιδιαίτερο για γρήγορα αποτελέσματα. Η παντρειά της λογιστικής με το business κομμάτι είναι ξεκάθαρα θέμα εμπειριών. Μέσα από τις ανάγκες των πελατών θα μάθεις να σκέφτεσαι όπως και αυτοί. Δεν είναι τυχαίο πως ελάχιστα προγράμματα δεν απαιτούν να έχεις το τηλέφωνο αγκαλιά για να τα παραμετροποιείς. Πάντως το SAP εξ'οσων θυμάμαι είναι full της παραμετροποίησης.
panseit Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 18 λεπτά πριν, koulkos είπε Μου αρέσει η φιλοσοφία σου και δείχνει την αφοσίωση για το επάγγελμα που διάλεξες. Προσωπικά θα επένδυα σε σεμινάρια λογιστικής και όχι σε βιβλίο. Στο βιβλίο, σε κάποια φάση θα κολλήσεις. Είτε γιατί δεν το καταλαβαίνεις, είτε γιατί έγινε τυπογραφικό λάθος και μπήκε άλλος λογαριασμός αντί του σωστού. Δύσκολα ξεκολλάς σε εκείνο το σημείο. Βέβαια έχεις και το μεταπτυχιακό οπότε μπορείς να επωφεληθείς από τη βιβλιοθήκη και την τριβή με καθηγητές / συναδέλφους. Το taxheaven θα έχει σίγουρα πολλές απαντημένες απορίες σου. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να καταλάβεις γιατί χρεοπιστώνεις και όχι η εγγραφή αυτή καθαυτή και αυτό θεωρώ πως δεν πρόκειται να στο δώσει κανένα βιβλίο. Σεμινάριο ή ιδιαίτερο για γρήγορα αποτελέσματα. Η παντρειά της λογιστικής με το business κομμάτι είναι ξεκάθαρα θέμα εμπειριών. Μέσα από τις ανάγκες των πελατών θα μάθεις να σκέφτεσαι όπως και αυτοί. Δεν είναι τυχαίο πως ελάχιστα προγράμματα δεν απαιτούν να έχεις το τηλέφωνο αγκαλιά για να τα παραμετροποιείς. Πάντως το SAP εξ'οσων θυμάμαι είναι full της παραμετροποίησης. Το λεξικό και το βιβλίο με τις ομάδες λογαριασμών τα θέλω πιο πολύ ως reference. Θα κοιτάξω και στο taxheaven για περισσότερες πληροφορίες. Όταν λες σεμινάριο ή ιδιαίτερο. Πάνω σε τι; Και από ποιον; Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Επεξ/σία 28 Δεκεμβρίου 2022 από panseit
HolyShock Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Μπορείς να πάς στο μέγαρο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών στην καποδηστρίου αν είσαι Αθήνα, έχουν αρκετά φθηνά (ίσως και δωρεάν) το βιβλιαράκι που ειναι το σχέδιο λογαριασμών με την συσχέτηση που έχει γίνει μετά το 2014 των παλιών κωδικών του ΕΓΛΣμε το νέο σχέδιο ονομασίας λογαριασμών του ΕΛΠ. Μετά θα βρεις εκει επίσης το δίτομο βιβλίο για τη λογιστική των Μπατσινίλα Πατατούκα που πέρνουν έναν έναν τους λογαριασμούς και τους αναλύουν τι κάνουν και με ποιους χρεωπιστόνονται κλπ. Αλλά εγω επειδή έπιασα τη λογιστική λίγο πιο πριν την αλλαγή απο εγλσ σε ελπ με βοήθησε πάρα πολύ ο μεγάλος τόμος του γρηγοράκου. Αλλά δε στο προτείνω αν και τα πιο πολλά που έχει μέσα ισχύουν σαν θεωρία (όπως πχ ποια η διαφορά τις επέκτασης ενος παγίου και της βελτίωσης ενος παγίου) αλλά επειδή μπορεί να μην έχεις υπόψη σου τις διαφορές εγλσ ελπ πήγαινε στο δίτομο που σου είπα πιο πάνω. Εκτός αν κάνεις κοστολόγηση με λογιστική εκεί νομίζω ο γρηγοράκος ειναι μονόδρομος. Αλλά για να μη ψαρώνεις με βιβλία, το manual είναι για τα ΕΛΠ ειναι ο 4308/2014 τα λέει όλα μεσα εκεί και ποια ειναι τα πρότυπα των οικονομικών καταστάσεων. Στο δίτομο που σου ειπα έχει ανάλυση και παραδείγματα των λογαριασμών και το βιβλιαράκι των λογαριασμών των ΕΛΠ. Το βιβλιαράκι με το σχέδιο έχει βγει νομίζω και τσέπης απο τη νομική βιβλιοθήκη. Αν κάνεις εκεί ΔΛΠ είναι άλλο πράγμα (σχεδόν). Ότι άλλο εχεις απορία ρώτα. Επεξ/σία 18 Ιανουαρίου 2023 από HolyShock
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα