agisilaustheconqueror Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Καλημέρα, Πριν 2 Κυριακές αποφάσισα μετά από κάτι μήνες να κάτσω να παίξω το αγαπημένο μου Rome Total War 2 στο desktop. Μετά από μισή ώρα και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, κάποια στιγμή η οθόνη παγώνει σε ένα στιγμιότυπο (campaign map). Η μουσική έπαιζε κανονικά. Αφότου περίμενα περίπου κανένα τέταρτο και χωρίς να υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης, πάτησα το κουμπί την επανέναρξης από το κουτί. Ο υπολογιστής έκανε την επανεκκίνηση, με έφτασε ως την εικόνα εισόδου των Windows 10, έβαλα κανονικά τον κωδικό εισόδου και μετά η άβυσσος. Συγκεκριμένα, η οθόνη μου ήταν μαύρη. Δεν έδειχνε τίποτα. Ούτε κέρσορα. Περίμενα μάταια για μισή ώρα μήπως και άλλαζε κάτι, αλλά πάτησα παρατεταμένα το κουμπί για να σβήσει ο υπολογιστής. Έκτοτε, όποτε τον άνοιγα, η οθόνη απλά δεν είχε σήμα. Για να μην τα πολυλογώ, δοκίμασα να αλλάξω την κάρτα γραφικών. Η κάρτα που είχα και "δούλευα" από το 2016 ήταν μία AMD RADEON NITRO (επιφυλάττομαι για περισσότερες λεπτομέρειες μόλις γυρίσω σπίτι). Την αντικατέστησα με την πρώτη κάρτα γραφικών που έβαλα στον υπολογιστή όταν τον πρωτοαγόρασα το 2014, μία NVIDIA GEFORCE GTX650 1GB DDR5. Έπαιξε κανονικά. Έδωσε σήμα όλα μια χαρά. Ωστόσο, το πρώτο μήνυμα που έβγαλε ήταν BIOS corrupted και χρειάστηκε περίπου ένα λεπτό για να γεμίσει μία μπάρα και να συνεχίσει κανονικά μέχρι να μου ζητήσει κωδικό εισόδου. Από κει και πέρα το μόνο που χρειάσθηκε να κάνω ήταν να ρυθμίσω την ανάλυση στην οθόνη και να κατεβάσω τα drivers της GEFORCE. Ερωτήματα 1. Είχατε αντίστοιχη εμπειρία; 2. Ποιό το πρόβλημα; 3. Μπορώ να αντικαταστήσω την nvidia gtx650 για μία άλλη ελαφρώς καλύτερη και πιο οικονομική σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς και εννοείται σε συμφωνία με το σύστημά μου; Σημειώνεται έχω τα εξής: Intel i5-4570, 4 threads, 3.2 GHz, 8 GB RAM, 650 W τροφοδοσία. 4. Αν αντικαταστήσω την κάρτα, ενδέχεται να μου παρουσίασει το ίδιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να πετάξω τα λεφτά μου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
TopCLR Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 Λογικά η Radeon του 2016 "καίει" παραπάνω από την GTX 650 (65W TDP). Σε συνδυασμό με το BIOS corruption νομίζω πως πρέπει να έχεις το νου σου και προς τροφοδοτικό μεριά. Ειδικά αν το τροφοδοτικό έχει την ηλικία του υπολογιστή σου (2014). Ίσως πλέον το τροφοδοτικό να μην σηκώνει πολλά-πολλά. Επειδή υπάρχουν αρκετά σενάρια {α) Radeon νεκρή, β) Τροφοδοτικό ετοιμοθάνατο, γ) Τροφοδοτικό ετοιμοθάνατο που "σκότωσε" την Radeon} μόνο με δοκιμές θα βγει άκρη. Αν έχεις την δυνατότητα να δοκιμάσεις την Radeon με άλλο τροφοδοτικό (εννοείται λειτουργικό και ικανό να την σηκώσει). 1 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα