Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδη το χω χασει λιγο το θεμα και με ρωταει ενας συγγενης σε μια νεα οικοδομη τι εγκατασταση να κανει, θελω να ρωτησω Με την απλη δημοσια TV πλεον βαζεις κεραια η Πιατο? Ξερω οτι το αναλογικα σημα πριν αρκετα χρονια εγινε ψηφιακο, και ειτε επαιρνες τηλεοραση με ενσωματωμενο δεκτη ειτε επαιρνες εναν εξωτερικο δεκτη για να λαμβανεις το ψηφιακο σημα. Απο κει και επειτα ομως η ληψη στην ταρατσα γινεται με την κεραια με τα φτερακια η με πιατο?

EDIT:

Οκ εν τελη με μπερδεψε, γιατι καποιος μου ελεγε οτι επιανε ελληνικα με δορυφορο χωρις συνδρομη, αλλα τελικα διαβασα αυτο

https://www.trikalazoom.gr/2020/08/blog-post_4.html

Πως ξερουμε αν πιανει τον δορυφορο εδω που ειμαι σε αυτα τα 5 καναλια συν την ερτ που γραφει

Επεξ/σία από therock
Δημοσ.

Ξεκινας με την καλωδιωση, ασχετα τι θα βαλεις στο μελλον. Θα κοιταξεις η καλωδίωση να ειναι αυτονομη. Δηλαδη καθε τηλεοπτικη πριζα θα ειναι αυτόνομη η γραμμή.

Η κάθε πρίζα ανεβαίνει με ανεξάρτητη γραμμή μέχρι το κέντρο λήψης της εγκατάστασης.
Καταλαβαίνεις  ότι είναι πολύ εύκολο με αυτό το τρόπο να ελέγξουμε και να διαχειριστούμε το σήμα που φθάνει σε κάθε πρίζα χωριστά.

Ο συγκεκριμένος τρόπος καλωδίωσης είναι από τους ποιο βολικούς από τεχνικής απόψεως.
 Η κάθε γραμμή ξεκινώντας από το κέντρο λήψης πηγαίνει στον χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί η πρίζα τηλεόρασης, σε αυτή την περίπτωση η πρίζα είναι πάντα τερματική και στην οποία ο χρήστης συνδέει τον δέκτη της τηλεόρασης.

Κανεις ετσι την καλωδιωση στο μελλον βαζεις οτι θελεις, απο κεντρικη δορυφορική, μεχρι κεντρική κεραια ή και τα 2 μαζι.

Παρε καλο καλωδιο να ειναι Α+ , Α++ class γιατι μια φορα θα μπει. Για τα ελληνικα καναλια (επειγεια) μια κεντρικη κεραια αρκει. Δεν το θες το πιατο.

Screenshot from 2022-12-28 13-02-28.png

• Like 2
Δημοσ.
Στις 28/12/2022 στις 1:04 ΜΜ, Petros Electron είπε

Ξεκινας με την καλωδιωση, ασχετα τι θα βαλεις στο μελλον. Θα κοιταξεις η καλωδίωση να ειναι αυτονομη. Δηλαδη καθε τηλεοπτικη πριζα θα ειναι αυτόνομη η γραμμή.

Η κάθε πρίζα ανεβαίνει με ανεξάρτητη γραμμή μέχρι το κέντρο λήψης της εγκατάστασης.
Καταλαβαίνεις  ότι είναι πολύ εύκολο με αυτό το τρόπο να ελέγξουμε και να διαχειριστούμε το σήμα που φθάνει σε κάθε πρίζα χωριστά.

Ο συγκεκριμένος τρόπος καλωδίωσης είναι από τους ποιο βολικούς από τεχνικής απόψεως.
 Η κάθε γραμμή ξεκινώντας από το κέντρο λήψης πηγαίνει στον χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί η πρίζα τηλεόρασης, σε αυτή την περίπτωση η πρίζα είναι πάντα τερματική και στην οποία ο χρήστης συνδέει τον δέκτη της τηλεόρασης.

Κανεις ετσι την καλωδιωση στο μελλον βαζεις οτι θελεις, απο κεντρικη δορυφορική, μεχρι κεντρική κεραια ή και τα 2 μαζι.

Παρε καλο καλωδιο να ειναι Α+ , Α++ class γιατι μια φορα θα μπει. Για τα ελληνικα καναλια (επειγεια) μια κεντρικη κεραια αρκει. Δεν το θες το πιατο.

Screenshot from 2022-12-28 13-02-28.png

Electron βλεπω. Ηλεκτρολόγος εισαι ? 

Παρα εχετε /εχουν γινει large οι ηλεκτρολογοι πια. Large σε βαθμο κακουργηματος. Ποιος ο λογος να πληρωσει τοσα καλωδια και τόση εργασία για εγκατασταση κεραιας ? Και τι θα τα κανεις ολα αυτα τα καλωδια εκει πανω στην κεραια? σε τι splitter θα τα τερματισεις? τι ενισχυτη θα βαλεις? ολο αυτο το μπουγιο που θα το βαλεις? Και τελικα... ποιος ο λόγος για όλο αυτό? Οι διελευσεως τι ενοχλουν οι πρίζες? αυτο το σχεδιαγραμμα που εχεις φτιαξει, αν υποθεσουμε οτι ειναι 8 πριζες, ποσο πιο ωραιο θα ηταν να ειναι 2 και μονο καλωδια. Μια στηλη αριστερα και μια δεξιά. Τι κακο εχει? μην κατσαβιδιασει κανεις την πριζα, και αφησει τον απο κατω χωρις κεραία? ειδικα στην ψηφιακη δεν σε νοιαζει να υπολογισεις και τιποτα. Στην αναλογικη παει στο διαολο. Ειχαμε και θεματα. Ποιος εχει πολυ σημα και βλεπει ειδωλα και ποιος δεν πιάνει.

Τελειωσα προσφατα μια μεζονέτα. Ο ηλεκτρολογος το τερματισε. Απειρες 16αρες ασφαλειες, claim ασφαλειες μεσα στον πινακα, πανω κατω πινακες, αναμματα θερμοσιφωνα απο πανω κατω, καλωδια σε παχη τεραστια.

9 καλωδια κεραιας τερματιζει μεσα στο rack. Οσες οι πρίζες.
5-6-7 ασφαλειες για τον κηπο. Αλλη για 2 λαμπες στο bbq, αλλη για 2 λαμπες στην εισοδου του οικοπεδου, αλλη για τα φωτα της πισινας, αλλη για τα περιμετρικα φωτα της πισινας, αλλη για 2 πριζες.
Ολα αυτα σε 16αρες ασφαλειες, καλωδια 3 και 5χ2.5 καπου που εχει υπολογισει και θεωρητικα και 2 αναμματα.

ΗΜΑΡΤΟΝ!

Την ιδια χρηση που κανω στο παραπανω σπιτι που σου περιγραφω, κανω και σε ενα εξοχικο του 1975 με εναν πινακα που αποτελειται απο 3 περιστροφικους, 1 ασφαλεια βιδωτη μονοφασικού και 5χ10αρες ασφαλειες. Αντε λιγο προβλημα στα aircondition να εχω εκει. Τιποτα παραπάνω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, andreaspA είπε

Electron βλεπω. Ηλεκτρολόγος εισαι ? 

Ηλεκτρονικός ειμαι, με αρκετά χρόνια στην διανομή και εγ/ση σήματος, και πλέον ενεργός τα τελευταία χρονιά στον βιομηχανικό αυτοματισμό αφου πλέον ειμαι μιας ηλικίας οπου δεν εχει νόημα να τρέχω στις ταράτσες όπως εκανα ποιο νεος..
Εσυ μέσω ποίας (ιδιότητας επαγγελματικής) γράφεις?
Εν έτη 2022 ειναι ανεπίτρεπτο να κάνουμε εγ/σεις κεντρικής κεραίας με στήλες τύπου αστέρα ή τύπου δέντρο (αν θέλεις βάζω και αυτούς τους ορους) θεωρώ οτι είσαι γνώστης μιας και έθιξες το θεμα..

Ο λογος ειναι απλος. Ας υποθέσουμε οτι σε κάποια σημεία της εγ/σης θέλουμε να έχουμε εκτος απο επίγειο και δορυφορικό.Με τις στήλες οπως γνωρίζεις δεν μπορει να γινει.. Όποτε πάμε παλι στα εξτρα εξωτερικά καλώδια κτλπ.. Επίσης στο ψηφιακό συμφωνώ εν μερη οτι δεν θέλει τοσο υπολογισμούς απόσβεσης διελεύσεων των πριζών, παλι μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα απο κακό MER, ενδοδιαμόρφωση όπως και προβλήματα απο ακατάλληλων πριζών, (βλεπε legrand valena), οπως και έλλειψη σωστών υπολογισμών σε taps κ.α..Στην μονοκόμματη καλωδίωση έχουμε το ελεύθερο να βάλουμε και δορυφορικό σημα στο ίδιο καλώδιο, καθως και να υπολογίσουμε την καθε γραμμή σε ενίσχυση ξεχωριστά.
Αυτα, για τα υπόλοιπα τα ηλεκτρολογικά που μου έγραψες, σίγουρα συναντάμε και υπερβολές, σε αυτο δεν εχω να πω κατι.
Αφού ανέπτυξα τα υπερ εγω και τα κατά εσυ, απο εκει και περα ο καθένας βάζει οτι θελει, απλα μετα οταν θα ερθει η ωρα που θα θελει ενα OTE TV ή Nova να μην παραξενευτεί όταν η γραμμή θα μπει εξωτερικά γιατι η καλωδίωση του δεν θα το επιτρέπει.

Επεξ/σία από Petros Electron
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Petros Electron είπε

Ηλεκτρονικός ειμαι, με αρκετά χρόνια στην διανομή και εγ/ση σήματος, και πλέον ενεργός τα τελευταία χρονιά στον βιομηχανικό αυτοματισμό αφου πλέον ειμαι μιας ηλικίας οπου δεν εχει νόημα να τρέχω στις ταράτσες όπως εκανα ποιο νεος..
Εσυ μέσω ποίας (ιδιότητας επαγγελματικής) γράφεις?
Εν έτη 2022 ειναι ανεπίτρεπτο να κάνουμε εγ/σεις κεντρικής κεραίας με στήλες τύπου αστέρα ή τύπου δέντρο (αν θέλεις βάζω και αυτούς τους ορους) θεωρώ οτι είσαι γνώστης μιας και έθιξες το θεμα..

Ο λογος ειναι απλος. Ας υποθέσουμε οτι σε κάποια σημεία της εγ/σης θέλουμε να έχουμε εκτος απο επίγειο και δορυφορικό.Με τις στήλες οπως γνωρίζεις δεν μπορει να γινει.. Όποτε πάμε παλι στα εξτρα εξωτερικά καλώδια κτλπ.. Επίσης στο ψηφιακό συμφωνώ εν μερη οτι δεν θέλει τοσο υπολογισμούς απόσβεσης διελεύσεων των πριζών, παλι μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα απο κακό MER, ενδοδιαμόρφωση όπως και προβλήματα απο ακατάλληλων πριζών, (βλεπε legrand valena), οπως και έλλειψη σωστών υπολογισμών σε taps κ.α..Στην μονοκόμματη καλωδίωση έχουμε το ελεύθερο να βάλουμε και δορυφορικό σημα στο ίδιο καλώδιο, καθως και να υπολογίσουμε την καθε γραμμή σε ενίσχυση ξεχωριστά.
Αυτα, για τα υπόλοιπα τα ηλεκτρολογικά που μου έγραψες, σίγουρα συναντάμε και υπερβολές, σε αυτο δεν εχω να πω κατι.
Αφού ανέπτυξα τα υπερ εγω και τα κατά εσυ, απο εκει και περα ο καθένας βάζει οτι θελει, απλα μετα οταν θα ερθει η ωρα που θα θελει ενα OTE TV ή Nova να μην παραξενευτεί όταν η γραμμή θα μπει εξωτερικά γιατι η καλωδίωση του δεν θα το επιτρέπει.

Χομπιστας ηλεκτρολογος, αλλα ασχολουμαι με οικοδομες ως κατασκευαστης. Αφορμη ηταν το σχεδιαγραμμα της κεραιας που ανεβασες. Γεγονος παντως ειναι οτι εχουν γινει πολυ υπερβολικα ολα. Το ιδιο και στα υδραυλικα. Μονοκομματες σωληνες στα υδραυλικα να μην υπαρχει κολλημα μεσα στο πατωμα. Δεκτο. Το διακοπτακι στο κολεκτερ και διακοπτακι και στον τοιχο τι νοημα εχει?

Δημοσ.

Πλέον, με τις smart tv, δεν βρίσκω λόγο να μπει κάποιος σε τέτοιες διαδικασίες. Είτε με την ίδια τηλεόραση είτε με ένα tv box, τα έχεις όλα. Ακόμα και το κλασικό ζάπινγκ από κανάλι σε κανάλι μέσω πχ του stremio. 

Δημοσ.
52 λεπτά πριν, Mrs. Hyde είπε

Πλέον, με τις smart tv, δεν βρίσκω λόγο να μπει κάποιος σε τέτοιες διαδικασίες. Είτε με την ίδια τηλεόραση είτε με ένα tv box, τα έχεις όλα. Ακόμα και το κλασικό ζάπινγκ από κανάλι σε κανάλι μέσω πχ του stremio. 

Υπάρχουνε άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών που δεν εχουν ίντερνετ και δεν τα εχουν και καλα με την τεχνολογία και απλα θελουν ενα OTE tv ή Nova για να εχουν στην τηλεόραση τους. Πχ η συγχωρεμένη η μανα μου ειχε ενα OTE tv μεσω δορυφόρου και εβλεπε τις ταινίες της. Δεν ηταν οι γνωσεις της ουτε για smartbox ουτε για smart TV και ίντερνετ. Επισης πολλοί ιδιοκτήτες πλεον ειναι απο ξενες χωρες και θελουν να εχουν τον δορυφορο απο την χωρα τους για να βλέπουν τα κανάλια τους. Η διελευση γινοταν τις εποχες που ειχαμε την EΡΤ1 και την ΕΡΤ2, τωρα οι αναγκες εχουν ανεβει.. Εμενα θα με χάλαγε να παρω ενα νεο σπιτι και αν θελω δορυφορικη να πρεπει να τρυπησω τον τοιχο και να φερω γραμμη απο εξω.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, Petros Electron είπε

Υπάρχουνε άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών που δεν εχουν ίντερνετ και δεν τα εχουν και καλα με την τεχνολογία και απλα θελουν ενα OTE tv ή Nova για να εχουν στην τηλεόραση τους. Πχ η συγχωρεμένη η μανα μου ειχε ενα OTE tv μεσω δορυφόρου και εβλεπε τις ταινίες της. Δεν ηταν οι γνωσεις της ουτε για smartbox ουτε για smart TV και ίντερνετ. Επισης πολλοί ιδιοκτήτες πλεον ειναι απο ξενες χωρες και θελουν να εχουν τον δορυφορο απο την χωρα τους για να βλέπουν τα κανάλια τους. Η διελευση γινοταν τις εποχες που ειχαμε την EΡΤ1 και την ΕΡΤ2, τωρα οι αναγκες εχουν ανεβει.. Εμενα θα με χάλαγε να παρω ενα νεο σπιτι και αν θελω δορυφορικη να πρεπει να τρυπησω τον τοιχο και να φερω γραμμη απο εξω.

Εντάξει, γι' αυτές τις περιπτώσεις δεν αντιλέγω. Συμφωνούμε. 🙂

edit. Τώρα πρόσεξα ότι αναφέρει για οικοδομή - ότι θέλει να περάσει ό,τι προβλέπεται. Συγνώμη για το άσχετο μήνυμα. 

Επεξ/σία από Mrs. Hyde
Δημοσ.

Καθε πρίζα τηλεόρασης μονη της και ένα ακόμα καλώδιο τηλεόρασης δίπλα στην πρίζα του τηλεφώνου γιατί πλέον πολλές εταιρείες τηλεφωνίας φέρνουν το τηλέφωνο από το καλώδιο της τηλεόρασης εδώ Γερμανία. Ελλάδα δεν ξέρω αν γίνεται αλλά θα γίνει κάποια στιγμή.

Δημοσ.

μιλάς για cable TV?
Δεν νομίζω να γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Πρέπει να είναι ασύμφορο πια να περάσεις τέτοιο καλώδιο.

Δημοσ.

Καθώς μιλάμε για νέα οικοδομή εγω προσωπικά θα ήθελα να μπορώ να βάζω στην πρίζα του τοίχου στο διαμέρισμα μου και την τηλεοραση με το ψηφιακό σήμα αλλά και το δορυφορικό νοβα κλπ χωρίς να χρειάζετε να τραβήξω νεα κάλώδια ή κάνω πατέντες που έκανε ένας ξάδερφος ενός ξαδέρφου στο χωριό. Το καλύτερο είναι το κάθε διαμέρισμα διπλή πρίζα με διπλό καλώδιο μέσα ένα για το ψηφιακό και ένα για το δορυφορικό. Εννοειτε το κάθε καλώδιο ανεξάρτητο καθώς δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τα υπόλοιπα διαμερίσματα.Αν πάνω στο πλησταριό ή όπως το λένε καταλήξουν 200 καλώδια δεν σε απασχολεί καθόλου αυτό θα μπουν και οι ανάλογοι μήκτες πάνω για το σωστό διαμιρασμό σήματος άλλος μήκτης για το ψηφιακό άλλος για το δορυφορικό.Μετά από το μικτή ένα καλώδιο που θα πηγαίνει στην μια και μοναδική κοινόχρηστη κεραία της οικοδομής όπως μπορείς να βάλεις και ένα κοινόχρηστο πιάτο πάνω.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, soteras είπε

Καθώς μιλάμε για νέα οικοδομή εγω προσωπικά θα ήθελα να μπορώ να βάζω στην πρίζα του τοίχου στο διαμέρισμα μου και την τηλεοραση με το ψηφιακό σήμα αλλά και το δορυφορικό νοβα κλπ χωρίς να χρειάζετε να τραβήξω νεα κάλώδια ή κάνω πατέντες που έκανε ένας ξάδερφος ενός ξαδέρφου στο χωριό. Το καλύτερο είναι το κάθε διαμέρισμα διπλή πρίζα με διπλό καλώδιο μέσα ένα για το ψηφιακό και ένα για το δορυφορικό. Εννοειτε το κάθε καλώδιο ανεξάρτητο καθώς δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τα υπόλοιπα διαμερίσματα.Αν πάνω στο πλησταριό ή όπως το λένε καταλήξουν 200 καλώδια δεν σε απασχολεί καθόλου αυτό θα μπουν και οι ανάλογοι μήκτες πάνω για το σωστό διαμιρασμό σήματος άλλος μήκτης για το ψηφιακό άλλος για το δορυφορικό.Μετά από το μικτή ένα καλώδιο που θα πηγαίνει στην μια και μοναδική κοινόχρηστη κεραία της οικοδομής όπως μπορείς να βάλεις και ένα κοινόχρηστο πιάτο πάνω.

δεν χρειάζεται απαρατήρητα διπλό καλώδιο αρκεί να είναι ανεξάρτητο μετά εκεί που καταλήγει βάζεις ένα εξάρτημα δε ξέρω πως το λένε στην Ελλάδα γιατί μένω Γερμανία και μπορείς να έχει και δορυφορικα και επίγεια από το ίδιο καλώδιο αλλά με την κατάλληλη πρίζα που έχει  δύο ή τρεις υποδοχές.

Επεξ/σία από andreas-d
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, andreas-d είπε

δεν χρειάζεται απαρατήρητα διπλό καλώδιο αρκεί να είναι ανεξάρτητο μετά εκεί που καταλήγει βάζεις ένα εξάρτημα δε ξέρω πως το λένε στην Ελλάδα γιατί μένω Γερμανία και μπορείς να έχει και δορυφορικα και επίγεια από το ίδιο καλώδιο αλλά με την κατάλληλη πρίζα που έχει  δύο ή τρεις υποδοχές.

Το διακλαδωτηρα διαχωρισμου λες λογικά μόνο θέμα μπορεί να προκαλέσει αυτό για εμένα και αφού μιλάμε για νέα οικοδμή καλύτερα να γίνει σωστά και νοικωκυρεμένα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, andreas-d είπε

Καλημερα και καλη χρονια. Combiner λέγεται το εξάρτημα και μπορει να κανει μίξη επίγειου και δορυφορικού σηματος σε ενα καλωδιο καθόδου. Εναλλακτικα μπορει αν μπει και ενας πολυδιακοπτης και να μπει κεντρικό πιατο πανω για Nova ή OTE ή και τα 2 μαζι σε ενα πιάτο, και επιγειο μαζι, ομορφα και νοικοκυρεμένα χωρις να ειναι επανω στην ταρατσα ενα μπάχαλο με 10αδες πιατα καλώδια και κεραίες. Συμπέρασμα οτι η κεντρικη καλωδίωση εξαρχης θα καθορισει και το μέλλον της πολυκατοικίας ωστε να μην γινει "άναρχο" μελλοντικό πάρκο κεραιών και καλωδίων.
δυστυχώς οι κατασκευαστές για να γλυτώσουν λεφτά κανουν ακομα την καλωδίωση οπως αυτες που εκαναν πριν 30 χρονια και πολλες φορες με ακατάλληλα φτηνιάρικα καλώδια και τερματικές πρίζες. Και μετά βλέπεις "ωραίες" πολυκατοικίες με τα καλώδια να κρέμονται στο πλάι. Οποιος θελει να δει ενα ενδιαφερον αρθρο ας δει εδω του καταξιωμένου εγ/τη Κ.Ψυχογιόυ

Επεξ/σία από Petros Electron
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...