Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλημέρα σας και χρόνια πολλά σε όλους.

λόγω ανάγκης (οικογενειακής) σκέφτομαι να χτίσω τον 1ο μου NAS.

έχω ήδη κάνει αγορά του Jonsbo N1 αλλά λόγω του ότι είναι σε έλλειψη υπάρχει πιθανότητα να αντικατασταθεί με το Fractal node 304. θα προτιμούσα κάτι σε minimal γι αυτό και η επιλογή του Jonsbo. 

Από εκεί και έπειτα δεν μπορώ να βγάλω άκρη.

Η χρήση του θα είναι καθαρά για αποθήκευση γενικών αρχείων αλλά περισσότερο για φωτογραφίες, με thumbnail κτλ και να καταργηθεί το google photo.

μπορείτε παρακαλώ να με κατευθύνεται?

Ecc η απλά DDR5?

MOBO CPU για οικονομική χρήση αλλά και κατάλληλες δυνατότητες?

ευχαριστώ.

Δημοσ.

Περα από το hardware που κοιτάς , καλό είναι πριν ξεκινήσεις, να δεις λίγο το software που χρειάζεσαι για να κανείς ειδικά αυτό με το Google photo. Θα είναι τοπικό NAS ή θα έχεις απευθείας  πρόσβαση στον αποθηκευτικό του χώρο  από internet?

Δημοσ.

εχω απο το 2015 τον synology 216 play με 1gb ram. Δεν υπαρχει αυτο το μηχανημα δεν υπαρχουν οι δυνατοτητες του ειναι εκπληκτικο. Αυτα που ανεφερες δεν τα γνωριζω  και δεν ξερω σε τι επιπεδα χρηματων θελεις να κινηθεις αλλα συνηθως οταν μιλας για nas μιλας για synology η qnap.

Δημοσ.

αυτά που ανάφερα είναι κουτιά ώστε να ξεκινήσω μόνος μου το χτισιμο. 

απλά έχω μπερδευτεί κυρίως με το setup από hardware πλευρά.

Mobo cpu ram.

να είναι δυνατό αλλά να μην καίει όσο ένας desktop. 

το οικονομικό, χωρίς φυσικά να ξεφύγουμε εντελώς, δεν είναι θέμα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όσον αφορά το hardware, για την χρήση που το θες δεν χρειάζεσαι κάτι δυνατό, ούτε ECC memory.
Τώρα πρέπει να δεις τι software θα χρησιμοποιήσεις. Xpenology? TrueNAS? Windows? Linux? Unraid?

Αλλά θα πρότεινα, ρίξε μια ματιά στα Synology, ειδικά στο στο θέμα κατανάλωσης.

Επεξ/σία από jumaru99
Δημοσ.

Synology ds218 (σκετο) ή ds220+ και το παρακάτω ποστ μου. Οτιδήποτε μικρότερο δεν έχει το snapshot feature. Αν δεν σε καίει τόσο πας σε μικρότερο synology.

Με το ds220+ κερδίζεις σε επεξεργαστική ισχύ και εξτρα πακέτα (activebackup,  virtual machine manager, docker) που είναι συμβατά με x86 επεξεργαστή σε σχέση με το ds218 που έχει arm 64bit.

Αν κρατιέσαι, πας σε μεγαλύτερα μοντέλα με 4 hdd trays. ds418 - ds918+

το θέμα με τα nas ειναι και η κατανάλωση αφού είναι on 24/7.

Δημοσ.

Για nas μέχρι 4 δίσκους συμφέρει περισσότερο να πάρεις κάτι έτοιμο. Το κόστος για να το στήσεις μόνος σου θα βγει περισσότερο από το να πάρεις ένα απλό nas με €200-300.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όλα βρίσκονται στο software . Στα έτοιμα nas το software είναι σχεδόν έτοιμο , στο χειροποίητο πρέπει να το φτιάξεις εσυ. Από πλευράς hardware το χειροποίητο μπορεί να ξεπεράσει ανετα σε επιδόσεις και δυνατότητες το απλό NAS  , αλλα με λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση και τιμή.

Και τα δυο είναι custom pc, με ειδικό σκοπό μόνο που το χειροποίητο μπορεί να έχει και άλλους σκοπούς . Βασικά ένα οποιοδήποτε σύγχρονο  pc, μπορεί να παιξει και το ρόλο του NAS με το κατάλληλο software . Τώρα όσο αφορά την κατανάλωση που και καλά παπαγαλίζουν μερικοί ότι ειναι χαμηλότερη σε έτοιμο  NAS είναι θέμα ποσό είσαι διατεθειμένος να ασχοληθείς και να ξοδέψεις. Για παράδειγμα μπορεί να κάνω ένα Mac mini με M1 να δουλεύει ως NAS με εξωτερικούς σκληρούς και σε κατανάλωση και επιδόσεις να ξεβρακώνει οποιοδήποτε έτοιμο NAS εκεί έξω , αλλά θα κοστίσει ακριβά….

Επεξ/σία από atheatos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

όπως γίνεται αντιληπτό δεν έχω ιδέα τι επεξεργαστική δύναμη χρειάζεται ένας NAS για να καλύψει τόσο τις δικές μου ανάγκες αλλά πολύ περισσότερο της συζύγου μου.

να μπορεί να κάνει άνετα upload τις φωτογραφίες της αλλά και να μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή με ευκολία φωτογραφίες του παρελθόντος.

με diy έβλεπα ένα κόστος περίπου 800-1000€. φυσικά από software κτλ δεν έχω εικόνα τι θα χρειαστεί για τέτοια χρήση.

από την άλλη βλέπω synology ds920+ 923+ ακόμα και σειρές 1xxx που δεν ξέρω εάν χρειάζεται να παω τόσο ψηλά.

Επεξ/σία από Leoniums
Δημοσ.

Επεξεργαστική δύναμη δεν χρειάζεσαι αν το μόνο που κάνεις είναι να το χρησιμοποιείς ως file server. Πάρε έναν απλό 4πύρηνο και είσαι κομπλέ για μια πενταετία τουλάχιστον. Και 16GB RAM και μια κάρτα δικτύου στα 2,5Gbps ή παραπάνω αν πεις ότι στο μέλλον θα βάλεις ssd δίσκους αντί για μηχανικούς. Κι αυτό ήταν όλο. Ούτε ddr5, ούτε τίποτα εξωτικό. Τα €800 δεν ξέρω πως τα έβγαλες, εκτός αν περιλαμβάνουν και την τιμή των δίσκων. Με €400 φτιάχνεις custom nas, αλλά όπως είπαν και άλλοι πρέπει να στήσεις όλο το software και τα δικτυακά μόνος σου.

Δημοσ.

Το upload θέλει και καλή γραμμή με internet . Για να πεις ότι θα κάνει upload φωτογραφίες και video με ικανοποιητικό ρυθμο, θες γραμμή με τουλάχιστον 10 Mbps upload.

Αν πας σε DIY λύση θα πρέπει να δεις το software όπως προαναφέρθηκε μιας και το να κανείς share το σκληρό σου στο internet δεν είναι εύκολη υπόθεση αν θες να το κανείς με ασφαλεια. Το ίδιο θα πρέπει να δεις και για τα έτοιμα NAS, τι υπηρεσίες διαθέτουν και ποσό καλά δουλεύουν. Δεν είναι όλα τα ετο8μα NAS το ίδιο καλά στο streaming και φυσικά θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα backup των φωτογραφιών σε εξωτερικό σκληρό.

Anyway αυτό που κανείς εσυ τώρα το έχω πετύχει με Nextcloud αλλά θέλει δουλειά ωστε να το στήσεις μόνος σου . Υπάρχουν και έτοιμες λύσεις Nextcloud virtual machines αλλά κοστίζουν.

Δημοσ.

εν ολίγοις για να μην πολύ μπλεχτω και σπάω το κεφάλι μου με ειδικά setup να παω σε synology η έχω καταλάβει λάθος?

το synology από όσο είδα έχει μια εφαρμογή synology photos που κάνει κάτι παρόμοιο με αυτό του google photos.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...