Haldol Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Έχει κανείς; Αξίζει; Δε μιλάω για "κλασική" αντλία θερμότητας για θέρμανση που έχει και δοχείο για ΖΝΧ... μιλάω για θερμοσίφωνα τύπου αντλίας θερμότητας (ώστε ν' αντικατασταθεί ο "αντιστασιακός"). Βλέπω δεν είναι και τρομερά διαδεδομένοι. Λίγες επιλογές σε εταιρείες, μεγέθη, κ.λπ. Υπάρχει κάποιος λόγος που δεν έχουν τύχει αποδοχής; Σκέφτομαι ότι μέσα στο χώρο του λεβητοστασίου, που οι θερμοκρασίες είναι "σχετικά" υψηλές (~ 10-15 °C), ένα τέτοιο μηχάνημα θα'χε σούπερ απόδοση. Οπότε γιατί να μη καις π.χ. < 1 kW αντί για ... 4 kW ενός κλασικού; Φυσικά η διαφορά στο κόστος κτήσης είναι θεαματική, αλλά υποθέτω ότι σε κάποια χρόνια θ' αποσβένεται... δεν έχω κάτσει να υπολογίσω φυσικά.
Basilhs23___ Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Λογικά είναι κάτι σαν Α/Θ αέρα νερού; Το θέμα είναι, που θα τοποθετηθεί ο συμπυκνωτης του συστήματος, θα θες αεραγωγό για την απαγωγή του αέρα, επίσης περισσότερο χώρο αλλά και βάρος. Είναι οικονομικό, αλλά δεν ξέρω πόσο πρακτικό είναι για το μέσο διαμέρισμα. 1
Haldol Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Ακριβώς. Είνα μία Α/Θ αέρα - νερού, όπως όλες. Απλά δεν είναι σχεδιασμένη για θέρμανση, ενώ μοιάζει με κλασικό boiler δαπέδου (απ' αυτά που μπαίνουν στα λεβητοστάσια, όχι μεσ' τα μπάνια). Παράδειγμα είναι η Midea RSJ-15/190. Η συγκεκριμένη έχει 1,5 kW θερμαντική ισχύ με COP 3,6. Οκ η συγκεκριμένη μου φαίνεται λίγο "αδύναμη", αλλά αν μπεις στη λογική ότι θα δουλεύει μόνιμα, μάλλον θα κάνει καλή οικονομία (και θα 'χεις και ΖΝΧ 24/7).
Basilhs23___ Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Δεν είναι κακή λύση, αρκει να βρεις χώρο και κατάλληλο σημείο τοποθέτησης και εγκατάστασης για τον απαγωγο. Δεν την λες και φθηνή πάντως. Ενώ επειδή δεν έχει κόσμος τέτοια συστήματα δεν υπάρχει και feedback για ποσοστο πιθανότητα βλάβης στα πόσα χρόνια και προσωπικό για επισκευή. Δε νομίζω ότι θα φωνάξεις τον Μήτσο υδραυλικό η ηλεκτρολόγο για την επισκευή τέτοιου συστήματος. Επεξ/σία 25 Δεκεμβρίου 2022 από Basilhs23___
Haldol Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Όπως είναι στο δικό μου χώρο θεωρώ ότι βολεύει σούπερ! Εξηγώ: Το manual λέει ότι θέλει το λιγότερο 15 m³ "αέρα" για να μπει σε "εσωτερικό" χώρο (π.χ. γκαράζ, ή αποθήκη). Δηλαδή δε χρειάζεται καν πραγματικός απαγωγός προς το εξωτερικό περιβάλλον (ίσως μόνο στην "έξοδο" του αέρα). Ακόμα και αν θέλει και στην είσοδο όμως (κάτι που θα ξέρει καλύτερα ο εγκαταστάτης) υπάρχει παράθυρο πολύ κοντά εκεί που είναι το τωρινό boiler, οπότε πάλι δεν είναι θέμα αυτό. Το λεβητοστάσιό μου έχει σταθερά 10-30 °C (χειμώνα - καλοκαίρι) υποθέτω ότι θα'χω και καλή απόδοση. Στις 2 τελευταίες σοβαρές κακοκαιρίες (Μήδεια, Ελπίδα) δεν έπεσε κάτω από 10°C ο χώρος. Λογικό, θα μου πεις, αφού εκεί είναι οι σωληνώσεις του καλοριφέρ, κ.λπ. Η σκέψη μου λοιπόν για το καλοκαίρι είναι να πετάξω το boiler που έχω (ένα 200 LT διπλής ενέργειας, ήτοι, ηλεκτρική αντίσταση και καλοριφέρ) και να μπει το Midea RSJ-35/300RDN, ή κάποιο αντίστοιχο. Γράφω γι' αυτό ώστε να βλέπουμε -έστω- κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά. Σε 2η φάση (γι' αυτό θα το πάρω τριπλής ενέργειας) κουμπώνω και σωλήνες κενού στα κεραμίδια... οπότε θα 'χω σχεδόν μόνιμα, ακόμα και το χειμώνα, free ζεστό νερό απ'τον ήλιο. Τις στιγμές που ο ήλιος μας κρύβεται, θα'χουμε την Α/Θ. Πάλι κέρδος, σε σχέση με την αντίσταση.
Klausx Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Ηλιακός και δουλεύεις αντίσταση έξυπνα με θερμόμετρο που θα έχεις στο σπίτι σου (Δεν αφήνεις το νερό να πέσει κάτω από 30-40 βαθμούς). Όλα τα άλλα στην πρώτη βλάβη θα σε βάλουν μέσα. 1
Haldol Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 37 λεπτά πριν, Klausx είπε Ηλιακός και δουλεύεις αντίσταση έξυπνα με θερμόμετρο που θα έχεις στο σπίτι σου (Δεν αφήνεις το νερό να πέσει κάτω από 30-40 βαθμούς). Όλα τα άλλα στην πρώτη βλάβη θα σε βάλουν μέσα. Παίζει και αυτό σαν σενάριο. Όλα θα τα δω. Απλά πρέπει να βρω πως θα συγκρίνω πρακτικά vacuum tube ηλιακό, με επιλεκτικό. Διότι έχει ο πατέρας μου (το από πάνω σπίτι) διπλούς επιλεκτικούς, και η απόδοση από Οκτώρβριο μέχρι και Μάιο είναι ... το απόλυτο 0. Οπότε θέλω να δω αν η λύση του ηλιακού με vacuum tube είναι ΤΡΟΜΕΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ (ώστε ν' αξίζει) ή όχι. Αν είναι να παίρνω κάάάτιτίς από τον ηλιακό, (που αυτή τη στιγμή ούτε αυτό δε γίνεται) και να πρέπει να κρατάω νερό στους 30-40 °C με αντίσταση, κάηκα.
Basilhs23___ Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Εάν βολεύει ο χώρος σκέψου το. Γνωστός μου μηχανικός μου είχε πει ότι το καλύτερο, πρακτικό και αποδοτικό σύστημα ΖΝΧ είναι ηλιακός με νερό που θα διέρχεται μέσα από ένα ταχυθερμοσιφωνο με αντίσταση ρυθμισμένο έτσι ώστε όταν πέσει το νερό κάτω από μια θερμοκρασια κυρίως βράδυ Χειμωνα, ενεργοποιειται και αντισταθμιζει τις απώλειες. Ο ίδιος είχε δοκιμάσει και ταχυθερμοσιφωνο φυσικού αερίου πάνω στο ίδιο σύστημα αλλά με αντίσταση είναι πιο άμεσο.
Klausx Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 12 λεπτά πριν, Haldol είπε Παίζει και αυτό σαν σενάριο. Όλα θα τα δω. Απλά πρέπει να βρω πως θα συγκρίνω πρακτικά vacuum tube ηλιακό, με επιλεκτικό. Διότι έχει ο πατέρας μου (το από πάνω σπίτι) διπλούς επιλεκτικούς, και η απόδοση από Οκτώρβριο μέχρι και Μάιο είναι ... το απόλυτο 0. Οπότε θέλω να δω αν η λύση του ηλιακού με vacuum tube είναι ΤΡΟΜΕΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ (ώστε ν' αξίζει) ή όχι. Αν είναι να παίρνω κάάάτιτίς από τον ηλιακό, (που αυτή τη στιγμή ούτε αυτό δε γίνεται) και να πρέπει να κρατάω νερό στους 30-40 °C με αντίσταση, κάηκα. Μάλλον είναι ασυντήρητος ή κακό εγκατεστημένος, σήμερα π.χ. είχαμε ζεστό νερό για 3 άτομα με ηλιακό 160αρι που είναι 150 πραγματικά λίτρα. Απλά θέλει προσοχή στην χρήση αν π.χ. χαλάς ζεστό για τα χέρια (βάλε και την απόσταση από τον όροφο που είσαι με ταράτσα) λογικό να μην μπορεί να ζεστάνει με τον ήλιο χειμωνιάτικα, πρέπει η βρύση να είναι μόνιμα στο κρύο αλλιώς θέλει τα συστήματα με το θερμόμετρο για να μην το αφήνει να παγώνει τελείως.. Φυσικά αν θες να έχεις πάντα ζεστό νερό πας στην αντλία που λες. Από θερμοσίφωνα σε ηλιακό εμείς πέσαμε 1000κWh κάτω στους λογαριασμούς εδώ και 3 χρόνια με τις ίδιες ανάγκες.
Haldol Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 2 λεπτά πριν, Klausx είπε Μάλλον είναι ασυντήρητος ή κακό εγκατεστημένος, σήμερα π.χ. είχαμε ζεστό νερό για 3 άτομα με ηλιακό 160αρι που είναι 150 πραγματικά λίτρα. Απλά θέλει προσοχή στην χρήση αν π.χ. χαλάς ζεστό για τα χέρια (βάλε και την απόσταση από τον όροφο που είσαι με ταράτσα) λογικό να μην μπορεί να ζεστάνει με τον ήλιο χειμωνιάτικα, πρέπει η βρύση να είναι μόνιμα στο κρύο αλλιώς θέλει τα συστήματα με το θερμόμετρο για να μην το αφήνει να παγώνει τελείως.. Φυσικά αν θες να έχεις πάντα ζεστό νερό πας στην αντλία που λες. Μάλλον το 2ο, διότι απ' τη μέρα που μπήκε όλο θέματα είχαμε. Γίνεται συντήρηση *το λιγότερο* 2-3 φορές το χρόνο. Άλλωστε κάθε λίγο και λιγάκι "φτύνει" και το αντιψυκτικό... στον κήπο από κάτω, και χαλάει και το γκαζόν! 😂 Σ' εμάς λόγω... γαϊδουροκτίσματος, στα κεραμίδια είναι μόνο οι 2 συλλέκτες. Το boiler είναι 3 επίπεδα πιο κάτω, στο λεβητοστάσιο. Βεβιασμένη κυκλοφορία, με ελεγκτή με οθόνη, ηλεκτροβάνες, κυκλοφορητές, απ' όλα. Μετά από 10+ χρόνια ανάθεμα κι αν έχει πλησιάσει έστω ν' αποσβέσει, όχι να'χουμε και κέρδος. Γι' αυτό θέλω να δω εάν με vacuum θα κερδίσω κάτι, ώστε να ξαναμπεί στο παιχνίδι ο ήλιος. Γιατί με τους απλούς επιλεκτικούς δεν είδαμε χαΐρι (και πετάξαμε πολλά χιλιάρικα)...
Klausx Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 3 λεπτά πριν, Haldol είπε Μάλλον το 2ο, διότι απ' τη μέρα που μπήκε όλο θέματα είχαμε. Γίνεται συντήρηση *το λιγότερο* 2-3 φορές το χρόνο. Άλλωστε κάθε λίγο και λιγάκι "φτύνει" και το αντιψυκτικό... στον κήπο από κάτω, και χαλάει και το γκαζόν! 😂 Σ' εμάς λόγω... γαϊδουροκτίσματος, στα κεραμίδια είναι μόνο οι 2 συλλέκτες. Το boiler είναι 3 επίπεδα πιο κάτω, στο λεβητοστάσιο. Βεβιασμένη κυκλοφορία, με ελεγκτή με οθόνη, ηλεκτροβάνες, κυκλοφορητές, απ' όλα. Μετά από 10+ χρόνια ανάθεμα κι αν έχει πλησιάσει έστω ν' αποσβέσει, όχι να'χουμε και κέρδος. Γι' αυτό θέλω να δω εάν με vacuum θα κερδίσω κάτι, ώστε να ξαναμπεί στο παιχνίδι ο ήλιος. Γιατί με τους απλούς επιλεκτικούς δεν είδαμε χαΐρι (και πετάξαμε πολλά χιλιάρικα)... Δύσκολα με τους vacuum με τις θερμοκρασίες που έχουμε το καλοκαίρι, αν πάει και σε κεραμίδια πολλά τα έξοδα. Δεν θα έπρεπε να φτύνει αντιψυκτικό αφού είναι κλειστό κύκλωμα, επένδυσε καλύτερα σε κάποιον αξιόπιστο και σωστό τεχνικό.
Haldol Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Οι επιλεκτικοί παραμένουν πρόβλημα το χειμώνα όμως. Όσο καλά εγκατεστημένοι κι αν είναι. Γι' αυτό ερευνώ και τα vacuum. Κάπου έχει πάρει το μάτι μου ότι υπάρχουν ορισμένοι που δεν έχουν θέμα με τις θερμοκρασίες. Το καλοκαίρι ότι και να βάλεις είναι σούπερ φυσικά 😂
korakios Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2022 Υγραερίου σε συνδυασμό με ηλιακό πάντα ? Βέβαια θα έχεις το κουβάλημα της φιάλης... 1
vasilllis Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2022 Αρκετα ξενοδοχεια το εχουν σαν λυση αυτο!
catmaster Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2022 13 ώρες πριν, korakios είπε Υγραερίου σε συνδυασμό με ηλιακό πάντα ? Βέβαια θα έχεις το κουβάλημα της φιάλης... Είναι η επόμενη καλύτερη λύση αν ο ηλιακός δεν έχει απόδοση (είτε λόγω καιρικών συνθηκών είτε λόγω παλαιότητας) , η φιάλη αν δεν το πηγαίνεις το ζεστό νερό "να τρέχει όλη μέρα" θα βγάλει πολύ καιρό , το μόνο θέμα είναι να γίνει η υδραυλική εργασία για τη σύνδεση (που σημαίνει να βρεις σωστό υδραυλικό να αναλάβει). @Haldolτο boiler τύπου Α/Θ χρειάζεται και ένα σύστημα απαγωγής του ψυχρού αέρα. Αν δεν μπεί βεβιασμένη εξαγωγή ψυχρού σε πχ παράθυρο , ο κλειστός χώρος που θα τοποθετηθεί η αντλία θα παγώσει σε χρόνο dt με αποτέλεσμα να μπεί σε loop και να ενεργοποιούνται αντιστάσεις για defrost και τελικά να κάνεις μια τρύπα στο νερό, χώρια που τέτοια συστήματα απαιτούν επιτηρητή τάσης και αντικεραυνικά (επιπλέον κόστος αν δεν έχεις βάλει ήδη).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα