Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους....θέλω να δουλέυω στον κήπο ηλεκτροκολληση......εχω μια τhs deko 200a χρησιμοποιημένη από συγγενή μου αλλά λειτουργικότατη......η εγκατάσταση έχει γίνει με 3x2.5 έως την αποθήκη....που υπάρχει η μπριζα και από εκεί γεφηρωνω και δίνω και σε ένα διακόπτη με λάμπα 10w.....θα ανεβάσω και φωτό......η προέκταση 3x2.5 είναι από μπριζα στην κουζίνα που από ότι ξέρω και θυμαμε και διόρθωστε με αν κάνω λάθος έχει 2.5 καλώδια.......σήμερα λοιπόν καθος βρεθήκαμε δύο παντεντακιδες και κατσαβιδακιδες....σκεφτόμουν καλού κακου για προστασία να φτιάξω ένα πίνακι εξωτερικό στο ενδιάμεσο της παροχής όπου να τοποθετησω μια ασφάλεια ράγας των 16α......ενώ ο θείος μου μου πρωτεινε θερμικό διακόπτη.....εδώ λοιπόν θέλω λίγο τα φώτα σας

Screenshot_20221225-175129.jpg

Το συγκεκριμένο καταλήγει σε μια εξωτερική μπριζα και έναν διακόπτη με λάμπα 10 βατ

*πινακακι

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η γραμμή έχει ήδη μία ασφάλεια 16Α. Δεν ωφελεί σε τίποτα να προσθέσεις ακόμα μία λίγο πιο κάτω.

Edit: συμφωνώ με το πινακάκι όμως, αλλά κυρίως για το ζήτημα "ωραία και νοικοκυρεμένα". Βάλε μέσα του ένα διακόπτη, ενδεικτικό, συν μία πρίζα ράγας. ;)

Επεξ/σία από Haldol
Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις ιδέες.....αυτό με την μπριζα ράγας έπρεπε να γίνετε εδώ και καιρό στις παροχές των σπιτιών.......για τις ενεργοβορες συσκευές......σώματα πιστολακια θερμοπομπους κτλπ.....σε σπίτι γνωστού.....στο κέντρο Θεσσαλονίκης..κάθε φορά που βάζει σε μια συγκεκριμένη μπριζα το πιστολάκι πέφτει το ρελέ.......Το καλώδιο 2.5 εύκαμπτο σε κάποια σημεία είναι καλά μπαταρισμενο με μονωτική λες να δημιουργήσει κάποιο θέμα σε περίπτωση υπερθέρμανσης??? Έως το πολύ 120 α θα δουλεύω την ηλεκτροκολληση??

Δημοσ.
10 ώρες πριν, e1995kati είπε

Το καλώδιο 2.5 εύκαμπτο σε κάποια σημεία είναι καλά μπαταρισμενο με μονωτική λες να δημιουργήσει κάποιο θέμα σε περίπτωση υπερθέρμανσης???

Εδώ ψάχνεις απάντηση η απλά τρολάρεις;

10 ώρες πριν, e1995kati είπε

Έως το πολύ 120 α θα δουλεύω την ηλεκτροκολληση

Ερασιτεχνική ηλεκτροδίου με μετασχηματιστή θα τραβήξει max 12 αμπέρ από την μονοφασική πρίζα και θα λειτουργεί έως ότου "πέσει" το θερμικό η εσύ σταματήσεις.
Απορία : 120 αμπέρ λειτουργία με πχ τεσσάρι ηλεκτρόδιο ;
Καράβι θα κολλήσεις ;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, catmaster είπε

Απορία : 120 αμπέρ λειτουργία με πχ τεσσάρι ηλεκτρόδιο ;
Καράβι θα κολλήσεις ;

Αυτό είναι κι η δικιά μου απορία! Καράβια, ή κοιλοδοκούς; Χαχα. :P

Δεν έχω ανέβει ποτέ πάνω από 80Α. Θα 'θελα μία φορά να κολλήσω κάτι ζόρικο να δω πως είναι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Haldol είπε

Δεν έχω ανέβει ποτέ πάνω από 80Α. Θα 'θελα μία φορά να κολλήσω κάτι ζόρικο να δω πως είναι.

Πάνω από τεσσάρια-πεντάρια κολλάνε δοκούς Η-beam σε γερανογέφυρες που βαράνε 160 αμπέρ σερί για πολύ ώρα να μπορείς να κάνεις γαζί τρία και βάλε μέτρα... αλλά μιλάμε για άλλα μηχανήματα πχ merkle υδρόψυκτες η κάτι γαϊδούρια της lincoln - πανάκριβα και αθάνατα...

edit σήμερα πρωί κι εγώ κόλλαγα με μια μικρή inverter ... 2.5άρι ηλεκτρόδιο με 70 αμπέρ το πήγαινε "σφαίρα" που λέμε...

Επεξ/σία από catmaster
Δημοσ.
44 λεπτά πριν, catmaster είπε

edit σήμερα πρωί κι εγώ κόλλαγα με μια μικρή inverter ... 2.5άρι ηλεκτρόδιο με 70 αμπέρ το πήγαινε "σφαίρα" που λέμε...

Αυτό, εγώ συνήθως κολλάω στρατζαριστά με 2.00 χιλ.

Κατά τ' άλλα πήγα και πήρα ηλεκτροκόλησση με 200Α / 60% κύκλο. 😛

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Haldol είπε

Κατά τ' άλλα πήγα και πήρα ηλεκτροκόλησση με 200Α / 60% κύκλο. 😛

Καλοδούλευτη 200άρα είναι θηρίο , πήρα πριν κανα μηνα μια helix από τον Καφκά στην Άνοιξη με 70 ευρώ ... (τυχαία για κάτι καλώδια είχα πάει να πάρω και την είδα και δεν μπορούσα να αντισταθώ) , μέγεθος κουτάκι παπουτσιών ... την βάζω και στον ώμο για να κολλάω ανεβατά και δεν χρειάζομαι μακριά μπόρνα..

(οπότε την έκρυψα κι ευκολα πριν την δει η γυναίκα και αρχίσει τις παντοφλιες)

Μια tig πρέπει να πάρω και "έκλεισα" που λέμε...

Δημοσ.

Παιδες αυτήν πήρα € 83,89  46%OFF | DEKO DKA Series DC Inverter ARC Welder 220V IGBT MMA Welding Machine 120/160/200/250 Amp Welding Working Lightweight Efficient
https://a.aliexpress.com/_mta69xu στο σκρουτζ είχε 120 ευρώ......έχει κανείς απόψεις για το εν λόγο brand

Τελικά έφτιαξα και το πινακακι.......Μην απορειτε......αν κάνω κάποιες ερωτήσεις που για εσάς μπορεί να είναι αυτονόητες μην απορειτε δεύτερη φορά θα χρησιμοποιήσω ηλεκτροκοληση..... Ο θείος μου που χρησιμοποιεί συχνά για αρκετά επίπονες εργασίες......αρκετές φορές του έκαψε μπριζα μου είπε...

Screenshot_20221227-233806.jpg

Υπάρχει και ψεκαστήρας από ότι βλέπετε σε περίπτωση πυρκαγιας😁

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, e1995kati είπε

δεύτερη φορά θα χρησιμοποιήσω ηλεκτροκοληση

Καλοδούλευτη εύχομαι , την εν λόγω μάρκα δεν την ξέρω - πες τι περίπου θες να κολλήσεις (στρατζαριστά , βαρέως , κοιλοδοκούς κοκ) - και ξεκίνα δοκιμές με βασικό ηλεκτρόδιο (διάρι η 2,5 και πάρε καλή μάρκα - εγω προτιμώ τα fincord της Σιδενόρ) σε νορμάλ αμπέρ 60-70-80 και κάνε μερικά γαζιά και πόντες-"τσίμπλες" που λέμε...Επίσης μην πάρεις μεγάλη ποσότητα εκτός κι αν έχεις στεγανό δοχείο για αποθήκευση - χαλάνε τα ηλεκτρόδια με την υγρασία και μετά μόνο για "γεμίσματα" θα κάνουν.

Ανάλογα με το ηλεκτρόδιο-μέταλλο-χέρι θα πάρεις καλό καθαρό γαζί. Καλή μάσκα χρειάζεσαι , γάντια και παπούτσια. Επίσης ενα μικρό σφυράκι για να χτυπάς-ξύνεις την πάστα της κόλλησης.

Αν θες να κολλήσεις πιο χοντρά σίδερα για πάνω από 160 αμπέρ θα πρέπει να αλλάξεις τη μπόρνα και την γείωση με καλύτερης ποιότητας.

Το πινακάκι για μενα προσωπικά δεν χρειάζεται αν έχεις καλή ηλεκτρολογική εγκατάσταση με 2,5 διατομή στις πρίζες, μάζεψε και λίγο το διπολικό που είναι αριστερά να μην φαίνεται.

Επεξ/σία από catmaster
Δημοσ.

Μέσα στην κεντρική μπριζα δεν θυμαμε αν είναι 2.5 αλλά φανταζομε πως ναι είναι μπριζα στην κουζίνα.....πόσο Μ......ς πρέπει να ήταν ο εργολάβος για να βάλει 1.5.....ασε που η απόσταση απ' το κεντρικό μπουάτ που περνάει η μπριζα είναι κάνα 2 μέτρα και πολύ λέω ......άρα δεν φανταζομε να έχω φενομενα υπερθερμίας......την ηλεκτροκοληση την θέλω για απλη και ερασιτεχνική χρήση.....ερώτηση η inverter πόσα volt είναι για να υπολογίσω τα αμπερ?

Ο διακόπτης ασφαλείας πόσα αμπερ 20 η 16?.....

Δημοσ.
20 ώρες πριν, e1995kati είπε

Μέσα στην κεντρική μπριζα δεν θυμαμε αν είναι 2.5 αλλά φανταζομε πως ναι είναι μπριζα στην κουζίνα.....πόσο Μ......ς πρέπει να ήταν ο εργολάβος για να βάλει 1.5.....ασε που η απόσταση απ' το κεντρικό μπουάτ που περνάει η μπριζα είναι κάνα 2 μέτρα και πολύ λέω ......άρα δεν φανταζομε να έχω φενομενα υπερθερμίας......την ηλεκτροκοληση την θέλω για απλη και ερασιτεχνική χρήση.....

Η κετρική γραμμή της κουζίνας για  φούρνο και μάτια κανονικά  σηκώνει max 20 amps (4-6άρια καλώδια μονοκλωνα συνήθως) , η απλή πρίζα που υπάρχει στην κουζίνα φαντάζομαι σηκώνει max 16 ... και πάλι είναι μέσα στα όρια.

20 ώρες πριν, e1995kati είπε

ερώτηση η inverter πόσα volt είναι για να υπολογίσω τα αμπερ?

άλλο τάση - άλλο ένταση - όλες οι κοινές εμπορίου 220 volt παίζουν , και έγραψα και πιο πάνω πως μέχρι τα 70-80 amps ένταση είσαι οκ με μια συμβατική πρίζα τοίχου.
Δώσε προσοχή σε καλή μπαλαντέζα-προέκταση χωρίς κοψίματα και τσακίσματα  ,επίσης βασικό το σημείο που θα κάνει σώμα να είναι καθαρό και να πιάνει καλά η γείωση.
Μάσκα καλή μην στραβωθείς και γάντια μην ξεχάσεις.

Δημοσ.
Στις 30/12/2022 στις 6:48 ΠΜ, catmaster είπε

Μάσκα καλή μην στραβωθείς

Σημαντικότατο. 

Μία φορά ήθελα να κάνω μία πονταρισιά σ' ένα... σουρωτήρι, λέω "ένα τικ είναι, σιγά".

Ε για 10-15 λεπτά μετά έβλεπα με δυσκολία, κι είχα έναν άσχημο πονοκέφαλο για πόσες ώρες, που δεν έφευγε με Depon. :P

• Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Haldol είπε

Σημαντικότατο. 

Μία φορά ήθελα να κάνω μία πονταρισιά σ' ένα... σουρωτήρι, λέω "ένα τικ είναι, σιγά".

Ε για 10-15 λεπτά μετά έβλεπα με δυσκολία, κι είχα έναν άσχημο πονοκέφαλο για πόσες ώρες, που δεν έφευγε με Depon. :P

Οι παλιοί συγκολλητές μπορούσαν να κολλήσουν κλείνωντας τα μάτια ... βέβαια μετά από αρκετά χρόνια χρήσης αυτής της τεχνικής ήταν θεόστραβοι.

Σε μεγάλες εγκάταστάσεις πέραν της μάσκας είναι υποχρεωτική και η χρήση ποδιάς για να "κόβει" ακτινοβολία στα "μπαμπαλά" (αν θες να κάνεις οικογένεια κάποτε δηλαδή), επίσης οι μάσκες έχουν και φίλτρα καθαρισμού αέρα - που το θεωρώ βασικό -ειδικά αν κολλάς γαλβάνια.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καποια στιγμη δοκίμασα τα γυαλια που εχουν βγει. Μετα με πονουσε ολο το βραδυ το προσωπο μου. Απο τοτε μεγαλη μασκα ακομα και για 1 δευτερολεπτο... 

Επεξ/σία από gorge18
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...